м.Верхньодніпровськ
www.verhmrada.dp.gov.ua


У ДФС відбувся тренінг за участі Консультативної місії ЄС з питань управління людськими ресурсами

За підтримки Консультативної місії Європейського союзу «Консультація заради довіри» Департаментом кадрової політики та роботи з персоналом ДФС було проведено навчальний тренінг з питань підбору, оцінки персоналу, управління людськими ресурсами для співробітників кадрових підрозділів центрального апарату, територіальних органів ДФС
м. Києва та Київської області. Також у заході взяли участь представники Міністерства фінансів України.

Як відзначила директор Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом Тетяна Пажитнова, такі тренінги корисні для фахівців служби, адже дозволяють набути нові знання і уміння та застосовувати їх на практиці.
Під час тренінгу слухачі ознайомилися з типами інтерв’ю, етапами процесу відбору та оцінки персоналу, особливостями структурованого та неструктурованого інтерв’ю тощо.
Так, зокрема, серед основних інструментів процесу відбору та оцінки персоналу окрему увагу було приділено асесмент-центрам. Були розглянуті переваги та недоліки використання даного інструменту.
У процесі навчального тренінгу також відбувся “мозковий штурм”, під час якого слухачі визначили, якими компетенціями мають бути наділені керівники.
Особливу увагу викликало питання перевірки на благонадійність. Так, були розглянуті приклади тестових питань та завдань, за допомогою яких можна виявити благонадійність та чесність персоналу.


Роман Насіров: Спрощену систему потрібно зробити привабливою для чесного малого бізнесу

Спрощена система оподаткування має функціонувати в іншій формі. Про це заявив Голова ДФС Роман Насіров в інтерв’ю виданню «Деловая столица».
За його словами, зараз спрощенка – це мутована система, яка вже не відповідає своїм початковим цілям і задачам.
«Спрощенка, в моєму розумінні, це форма адміністрування і оподаткування малого бізнесу (навіть не середнього). Вона повинна стосуватися корпоративних податків і оподаткування малого бізнесу - простота у веденні, фіксована або низька процентна ставка», – зазначив Роман Насіров.
Як розповів очільник ДФС, сьогодні бізнесу вигідно йти в спрощену систему оподаткування, тому її треба модифікувати і робити привабливою для малого бізнесу (але чесного), не допускаючи дроблення великого і середнього в невеликий для використання спрощеної системи оподаткування.
«Спрощенка - це офшорна зона всередині країни. ДФСУ навіть знає вже деяких іноземців, у тому числі з європейських держав і пострадянських країн, які приїжджають в Україну легалізуватися, використовуючи спрощену систему (в рамках міждержавних угод щодо усунення подвійного оподаткування)», – підкреслив Роман Насіров.
На думку Голови ДФС, змін потребує і система оподаткування доходів фізичних осіб. Так, зокрема, варто провести реформу Пенсійного фонду, яка тісно пов’язана з податковою реформою.
«Коли працездатне населення стане отримувати білу зарплату, а роботодавці будуть відраховувати ЄСВ і ПДФО - цих грошей має вистачити на покриття дефіциту Пенсійного фонду. А в перспективі можливо і підвищення пенсій», – сказав Роман Насіров.
До того ж, якщо зростатиме заробітна плата, половина її у вигляді податку на доходи фізичних осіб надійде до місцевих бюджетів, а це для них – значний ресурс. Так, наприклад, якщо півтора роки тому місцеві бюджети отримували 5-6 млрд грн в місяць, то в серпні поточного року - 15 млрд грн (при стандартних витратах 8 млрд грн).

Роман Насіров: Підняття рівня мінімальної заробітної плати – крок до детінізації економіки

Необхідно підвищити рівень заробітних плат, адже від цього значною мірою залежать доходи держави. На цьому наголосив Голова ДФС Роман Насіров у інтерв’ю виданню «Деловая столица».
Він зазначив, що протягом року Державна фіскальна служба робить акцент на тому, щоб в Україні більше коштів збиралося з податку на прибуток та податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Зі збільшенням зарплат збільшиться абсолютна сума надходжень до державного бюджету.
«На початку року ДФСУ пропонувала підняти мінімальну зарплату до 5000 грн. І це дійсно крок до детінізації. Бізнесменам зробили крок назустріч – знизили ЄСВ. Але ми вважаємо, що не весь бізнес став виплачувати білу зарплату, тому боремося з такими маніпуляціями. І за рахунок підвищення мінімалки ДФСУ хоче змусити бізнес платити білі зарплати», - повідомив Роман Насіров.
Очільник ДФС також наголосив на тому, що необхідно й надалі підвищувати рівень мінімальної заробітної плати.
«Підприємець буде платити білу зарплату. Ми знаємо, що частина людей вважає за краще отримувати частину зарплати кешем, щоб отримувати субсидію. А значить, це шлях до детінізації. Якщо підприємству не потрібно буде знаходити джерело кеша для доплати зарплат, то йому і немає потреби провертати грошові афери, щоб витягнути кеш. Тобто це теж ще один крок до детінізації української економіки», – підкреслив Голова ДФС.
Він також зазначив, що вже на початку 2017 року необхідно затвердити мінімальну зарплату на рівні 5000 грн, а до кінця року - 7500 грн
«З державним бюджетом все гаразд, він наповнюється: бізнес щоквартально декларує все більше прибутку. У місцевих бюджетах теж коштів достатньо. А в наступному році їх буде ще більше. До того ж, за рахунок цих грошей можна легко забезпечити мінімальну зарплату - для початку в 3200 грн. Ми сподіваємося і впевнені, що парламент підтримає цю ідею», - наголосив Роман Насіров.

Оголошено конкурс на логотип та звукову заставку ІОТА

Державною фіскальної службою України оголошено конкурс на найкращий логотип та звукову заставку для проведення 21-го засідання Генеральної Асамблеї IOTA Intra-European Organisation of Tax Administrations (IOTA). Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров на своїй сторінці у Facebook.
«Наразі вже є декілька варіантів, але пошук продовжується. Всі бажаючі можуть долучитися до Конкурсу. Залишайте свої пропозиції у коментарях або надсилайте у повідомленнях на Фейсбук», – написав Роман Насіров.
Логотип 21-ї Генеральної Асамблеї ІОТА в Україні повинен містити офіційну символіку ІОТА, національну символіку (символи
м. Києва) з використанням кольорів національного прапору України, рік та місце проведення.

Використовуватиметься він в оформленні документації, виданні інформаційної, поліграфічної та канцелярської продукції (афіші, буклети, програми, банери тощо).
Музичні композиції мають бути розроблені в національному стилі, мати 3-4 такти та спонукання до дії.
Растрове (у форматі jpeg) і векторне (у форматах eps, ai, cdr) зображення логотипа, а також музична композиція повинні надаватися в електронному вигляді разом з пояснювальною запискою (до однієї сторінки) – описом логотипу та/або музичної композиції.
Триватиме конкурс до 10 січня 2017 року.
Нагадаємо, 21-ше засідання ІОТА відбудеться влітку наступного року, в якому візьмуть участь представники 46 податкових відомств світу. Засідання вперше пройде під головуванням України – на 20-му засіданні Генеральної Асамблеї Організації Романа Насірова було обрано на посаду Президента ІОТА.

Роман Насіров: Податкова і митна системи України стають цивілізованішими, як і платники податків

Заходи з кардинального покращення роботи податківців і митників уже дають реальні плоди. Впровадження нових, у тому числі й електронних, сервісів спрощує роботу підприємцям та водночас дисциплінує їх, а ухилення від податків все більше сприймається суспільством як абсолютний негатив. Про це Голова ДФС Роман Насіров написав у своєму блозі в інтернет-виданні «Обозреватель».
За його словами, податкова і митна системи України стають цивілізованішими - як і ті, кого ДФС обслуговує. Достойні показники щодо перевиконання планів надходжень коштів до бюджетів усіх рівнів є результатом у тому числі й успішних кроків у напрямі детінізації бізнесу. Крім того, ефективність реформи ДФС та використання в її роботі найсучасніших європейських практик відзначили також й іноземні експерти. Підтвердженням цьому є те, що Україна очолила Генеральну асамблею внутрішньо-європейської організації податкових адміністрацій (ІОТА).
«Членство в ІОТА - це, перш за все, можливість обміну інформацією, а також - практичний досвід для підвищення професійного рівня працівників податкової служби, які обмінюватимуться досвідом з нашими партнерами, у тому числі й під час участі в різноманітних спільних заходах. Україна зробила вибір на користь європейської моделі розвитку, сповідування європейських цінностей та свобод, тому, вважаю, ми рухаємося у правильному фарватері», – зазначив Роман Насіров.
Основним своїм завданням на посаді президента ІОТА Роман Насіров вбачає подальшу координацію членів цієї організації, ефективне забезпечення співробітництва між податковими адміністраціями в європейському регіоні та підтримку їх розвитку.
Пріоритетними завданнями роботи цієї організації на наступний рік є: удосконалення контролю за дотриманням податкового законодавства та збиранням податків, зниження адміністративного навантаження та розвиток сервісів для платників.
«Звичайно, життя коригуватиме нашу роботу, а тому дуже важливо напрацювати спільну ефективну стратегію з обміну найновішими податковими ініціативами між колегами у нашій сфері», – наголосив Роман Насіров.
Очільник ДФС також відзначив, що фіскальна служба готова не лише використовувати досвід іноземних партнерів для поліпшення власної податкової системи, але й поділитися своїми напрацюваннями та досягненнями, наприклад, в удосконаленні сервісів.

Корупція – це хвороба, яку вилікувати можна лише хірургічним шляхом, – Сергій Тупальський

Проблема корупції в українському суспільстві залишається більш ніж актуальною, незважаючи на низку вагомих законодавчих кроків, зроблених державою у боротьбі з цим ганебним явищем. Про це заявив виконуючий обов'язки голови Київської міської митниці ДФС Сергій Тупальський в інтерв'ю виданню "Обозреватель".
За його словами, корупція – це хвороба, що інфікувала не тільки митницю та Україну, а й увесь світ, і вилікувати її можна хірургічним шляхом.
«Боротьба з корупцією є однією з умов вступу України до ЄС. Звичайно, це стосується і нашої митниці, але ми спільно з усіма керівниками структурних підрозділів досить активно проводимо відповідну роботу щодо забезпечення дотримання антикорупційного законодавства», – розповів посадовець.
За його словами, найвищий прояв корупції – це вимагання хабара, а тому для запобігання цьому на митниці застосовуються жорсткі методи, які вже дають свої результати.
«За три місяці ми отримали лише чотири скарги. Це досить непоганий результат, виходячи з кількості митних оформлень та пропуску громадян. Всі скарги опрацьовано, їхнім авторам надано роз'яснення, а інформація щодо неправомірних дій посадовими особами не підтверджена», – зазначив Сергій Тупальський.
Посадовець також звернувся до суб’єктів ЗЕД, імпортерів та брокерів з проханням не провокувати та не давати хабарів митникам та пообіцяв зробити все, щоб працівники Київської міської митниці їх не вимагали.
«Бізнес я прошу допомогти зруйнувати корупцію простими речами, бо завдання державних органів – допомагати, а не заважати чи устромляти палки в колеса», – підкреслив Сергій Тупальський.

Сергій Тупальський: Головний фактор забезпечення надходжень - створення сприятливих умов для бізнесу

Київська міська митниця ДФС щомісяця забезпечує перевиконання завдань з надходжень до бюджету. Про це в інтерв'ю виданню "Обозреватель" розповів виконуючий обов'язки голови Київської міської митниці ДФС Сергій Тупальський, підбиваючи підсумки перших 100 днів свого перебування на посаді.
За його словами, в серпні поточного року перевиконання індикативних показників з надходжень платежів склало 170 мільйонів гривень, у жовтні – 200 млн гривень.
«Для нашої митниці визначено одні з найбільших індикативів (найвищі має Енергетична) по надходженням, а це понад 3 мільярди щомісячно. Ми змогли забезпечити не лише виконання, а й перевиконання», - зазначив Сергій Тупальський.
Він підкреслив, що на Київській міській митниці зосереджені всі напрями діяльності – залізничні перевезення, авіасполучення, автотранспорт, здійснюється митне оформлення товарів подвійного та військового призначення, гуманітарної допомоги, міжнародних експрес та поштових відправлень.
Посадовець також звернув увагу, що виконання індикативів на тій чи іншій митниці залежить від багатьох складових, зокрема, зміни структури імпорту, сезонності, курсу валют. Крім того, ще одним з головних факторів, на його думку, є створення сприятливих умов для бізнесу, організація та забезпечення дотримання норм митного законодавства як з боку бізнесу, так і з боку співробітників митниці.
«Якщо будуть такі умови, то бізнес сам прийде в зону діяльності, сплатить встановлені податки, а митниця забезпечить виконання індикативів»,- наголосив Сергій Тупальський.

Мирослав Продан: Наше завдання незмінне - створити комфортні умови для українського та норвезького бізнесу

Налагодження більш тісної співпраці між митними органами України та Королівства Норвегії – одне з основних питань, яке обговорювалось на зустрічі з делегацією митної служби Королівства Норвегія.
«На сьогодні завдання митних органів України та Королівства Норвегії залишається незмінним – створювати комфортні умови для українського та норвезького бізнесу. Митна вартість та визначення митної вартості неодноразово піднімалася в попередні роки норвезьким бізнесом, у першу чергу імпортерами риби та морепродуктів», - зазначив виконуючий обов’язки заступника Голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан.
«Наразі ми маємо 94,8% товарів, ввезених з Норвегії, які оформлювались за 1 методом (ціною контракту), що на 4,4% більше порівняно з 2015 роком. Безумовно, цьому також сприяло і збільшення питомої ваги товарів, ввезених за прямим контрактом: у 2016 році – 72,8% в порівнянні з 55,8% у 2015 році. З початку 2016 року Державною фіскальною службою України видано 90 сертифікатів з перевезення товарів EUR.1. Ми вдячні норвезькій стороні за співпрацю у частині перевірки цих сертифікатів. Рівень нашої взаємодії у правоохоронній сфері дозволяє ефективно протидіяти здійсненню незаконних імпортно-експортних операцій», - додав Мирослав Продан.
Як результат, у Державній фіскальній службі України відсутні скарги від економічних операторів у частині, що стосуються митного оформлення та визначення і контролю митної вартості товарів, походженням з Норвегії. Мирослав Продан висловив впевненість у тому, що співпраця між митними органами України та Норвегії має значний потенціал.

Роман Насіров: ДФС співпрацює з Урядом США для посилення контролю на кордоні України

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров зустрівся з представниками Уряду США та Програми з експортного контролю та безпеки кордонів Посольства США в Україні (EXBS).
Під час зустрічі сторони обговорили можливості подальшого впровадження проектів Уряду США в Україні та потреби ДФС у залученні технічної допомоги в рамках Програми EXBS.
Зокрема, мова йшла про реалізацію проекту «Надання технічної допомоги з метою посилення системи експортного контролю України та протидії розповсюдженню зброї масового знищення».
«На даний момент в рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів в Україні (EXBS) Посольства США Державною фіскальною службою реалізується 7-й етап цього проекту. Його мета – посилення контролю та недопущення переміщення через митний кордон України незаконних товарів, які можуть мати відношення до зброї масового знищення. Завдяки допомозі та підтримці американської сторони здійснюється закупівля необхідного обладнання та проводяться навчальні заходи для наших співробітників», ­– зазначив Роман Насіров.
Загалом, у 2016 році здійснена наступна допомога в рамках Проекту:
- проведено заходи щодо вдосконалення нормативно-правових актів, які регламентують здійснення контролю за переміщенням через митний кордон України товарів військового призначення та подвійного використання;
- налагоджено обмін інформацією з питань державного експортного контролю між Держекспортконтролем та ДФС;
- проведено для працівників ДФС навчальні заходи з метою підтримки та покращення знань працівників митних органів;
- досягнуто згоди за підтримки Програми EXBS впровадження проекту ВМО щодо функціонування у ДФС системи націлювання/виявлення ризиків, пов’язаних з переміщенням вантажів (Cargo Targeting System of World Customs Organization – WCO CTS) та розпочато її практичну реалізацію.
Крім того, на початку 2016 року підписані Угоди про передачу майна, що надається ДФС в рамках Програми EXBS. Зазначене в Угодах комп’ютерне та офісне обладнання (ноутбуки, АРМ, монітори, сервери, принтери, ДБЖ, цифрові фото- та відеокамери тощо) передається в користування Київській міській митниці ДФС, Херсонській митниці ДФС, Одеській митниці ДФС, а також Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС.

Олександр Лепетюк: Приєднання України до країн, які імплементують стандарти протидії БЕПС, питання найближчого часу

Україна готує необхідні нормативно-правові зміни для приєднання до кампанії «Великої двадцятки» і ОЕСР щодо протидії БЕПС - розмиванню бази оподаткування та переміщенню точки прибутку в низькоподаткові юрисдикції. Про це розповів заступник начальника Офісу великих платників податків ДФС Олександр Лепетюк газеті «Бізнес».
«Впровадження стандартів протидії БЕПС безпосередньо передбачено положеннями про дотримання вимог належного управління в сфері оподаткування відповідно до ст.350 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Також оновлені принципи належного управління в сфері оподаткування в тлумаченні Єврокомісії безпосередньо містять вказівку на необхідність впровадження стандартів протидії БЕПС», – зазначив посадовець.
До того ж, за його словами, починаючи з квітня поточного року розглядаються можливості застосування захисних заходів до тих держав, які станом на липень 2017 року не будуть демонструвати належного прогресу в питаннях впровадження стандартів прозорості та автоматичного обміну інформацією.
Олександр Лепетюк, зокрема, розповів, що глобальна компанія протидії БЕПС ініційована силами "Великої двадцятки" і ОЕСР і станом на вересень 2016 року до неї приєдналися 85 держав. У рамках цієї кампанії в найближчому майбутньому планується кардинально змінити ситуацію і зменшити руйнівний вплив БЕПС за допомогою своєчасного, належного і широкого проведення певних заходів. Вони об'єднані в 15 напрямів - від аналізу податкових викликів у сфері електронної комерції до розробки багатостороннього інструменту (угоди) для забезпечення належного та своєчасного впровадження розроблених стандартів у практику.
Так, у рамках боротьби з БЕПС передбачається впровадження нового стандарту звітності з трансфертного ціноутворення, згідно з яким транснаціональні компанії, що відповідатимуть встановленим критеріям, подаватимуть до контролюючих органів звітність трьох типів.
Крім того, одним із заходів є "уточнення механізму застосування методів трансфертного ціноутворення, зокрема, методу розподілу прибутку в контексті глобальних ланцюжків створення вартості". На думку посадовця, фокусування уваги ОЕСР на цьому методі навряд чи відповідає інтересам платників податків, а тому одним із інструментів мінімізації негативних наслідків запропонованих нововведень можуть стати договори про узгодження цін між платником податків і контролюючим органом.
Однією з переваг укладення таких договорів, вважає Олександр Лепетюк, можна вважати можливість обмеження профіскального підходу в тлумаченні контролюючими органами спірних питань.
«В умовах неминучої зміни правил ТЦО відповідно до стандартів протидії БЕПС договори про узгодження цін – це унікальна можливість для зменшення невизначеності, обмеження негативного впливу потенційних нововведень і запобігання виникненню спірних ситуацій у відносинах з контролюючим органом», – зазначив Олександр Лепетюк.

Всесвітня митна організація врахує досвід України у впровадженні «Єдиного вікна», - Куніо Мікурія

Про особливості співпраці Всесвітньої митної організації та Державної фіскальної служби України розповів Генеральний Секретар Всесвітньої митної організації Куніо Мікурія під час візиту до України.
За його словами, ДФС та ВМО вдалося налагодити плідну взаємодію. «З одного боку, Регіональний кінологічний навчальний центр Всесвітньої митної організації діє в Україні. Це внесок України в діяльність нашої організації. З другого боку, ВМО надає допомогу в сфері підвищення кваліфікації співробітників української митниці, організовуючи різноманітні навчальні заходи», – зазначив Куніо Мікурія.
Також Генеральний секретар наголосив, що Всесвітня митна організація працює над удосконаленням принципів роботи «Єдиного вікна» і буде враховувати досвід України зі створення та використання цієї автоматизованої системи. Він підкреслив, що запровадження «Єдиного вікна» - хороший приклад налагодження співпраці з бізнесом та іншими державними органами.
У свою чергу ВМО сприяє впровадженню на українських митницях Системи збору, зберігання та обміну інформацією про вантажі для отримання попередньої інформацію від бізнесу і митниць. «Це те, що ми пропонуємо Україні і, сподіваюся, протягом декількох днів або кількох тижнів система буде введена в дію», – повідомив Куніо Мікурія.
«Мета співпраці України і Всесвітньої митної організації – зрозуміти один одного, наші потреби і пріоритети. Це дозволить нам надавати більше допомоги Україні», – підсумував Генеральний секретар.

Роман Насіров зустрівся з Генеральним секретарем ВМО Куніо Мікурія

Голова ДФС Роман Насіров провів робочу зустріч з Генеральним Секретарем Всесвітньої митної організації Куніо Мікурія, який вперше з 2012 року перебуває з офіційним візитом в Україні.
Під час зустрічі керівник ДФС ознайомив Генерального Секретаря з основними напрямами роботи фіскальної служби та результатами її діяльності. Особливу увагу було приділено планам реформування ДФС та її інституційного розвитку.
Так, зокрема, Роман Насіров розповів про ініціативи ДФС щодо розбудови української митниці, а також співробітництво у цьому напрямі з міжнародними організаціями. У свою чергу Куніо Мікурія високо оцінив співпрацю України з Всесвітньої митною організацією, а також позитивно відзначив реформи ДФС.
Крім того, Генеральний Секретар схвально оцінив заходи з організації роботи Регіонального кінологічного центру ВМО у м. Хмельницький, який є єдиним в Україні та 9-им у світі подібним центром.
Під час зустрічі було досягнуто домовленостей щодо поглиблення співпраці між ДФС та ВМО, зокрема, у сфері навчання та перепідготовки кадрів, а також подальшого розвитку інфраструктури.


За 10 місяців поточного року платниками сплачено 9,1 млрд. грн. військового збору


З початку адміністрування фіскальною службою військового збору до державного бюджету було сплачено майже 21 млрд. грн. військового збору. Про це повідомила заступник директора департаменту – начальник управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Тетяна Федченко.
«З серпня по грудень 2014 року платники спрямували на підтримку армії 2,5 млрд. грн. У 2015 році сума сплаченого податку склала понад 9 млрд. грн. Майже така ж сума – 9,1 млрд. грн. надійшла і з початку цього року», - розповіла посадовець.
За її словами, платники податків сумлінно сплачують збір, розуміючи важливість цих коштів для української армії. Так, зокрема, лише фізичними особами-підприємцями сплачено 25,7 млн. грн. Крім того, за результатами декларування доходів громадян до сплати задекларовано 230,1 млн. гривень.
Тетяна Федченко також нагадала, що платниками збору є фізичні особи як резиденти, так і нерезиденти, які отримують доходи в Україні, фізичні особи-резиденти, які отримують іноземні доходи, а також податкові агенти.

За 11 місяців поточного року у Дніпропетровській області зібрано
49,7 млрд. грн. податкових і митних платежів
та 12 млрд. грн. єдиного внеску

З січня по листопад 2016 року органами ДФС на Дніпропетровщині забезпечено збір платежів до бюджетів усіх рівнів (без урахування ЄСВ) 49 млрд. 735,1 млн. грн.
Так, до державного бюджету протягом одинадцяти місяців поточного року спрямовано 35 млрд. 037,9 млн. грн., в тому числі Дніпропетровською митницею ДФС – 14 млрд. 459,9 млн. грн.
До місцевих бюджетів області за відповідний період платниками сплачено 14 млрд. 697,2 млн. грн. Це на 3 млрд. 818,0 млн. грн. (або на 35,1%) більше фактичних надходжень січня – листопада 2015 року.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з початку 2016 року зібрано 12 млрд. 005,7 млн. грн.

Верховною Радою України зареєстрований проект Закону України
щодо особливостей проведення перевірок суб’єктів малого підприємництва

29.11.2016 Верховною Радою України (далі – ВРУ) зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо особливостей проведення перевірок суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва)» №5465 (далі – законопроект №5465).
Метою і завданнями прийняття цього Законопроекту є зниження тиску контролюючих органів на суб’єктів малого підприємництва, створення сприятливих умов для ведення бізнесу, поліпшення бізнес-клімату та стимулювання розвитку підприємництва в Україні.

Законопроектом 5465 пропонується доповнити підрозділ 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» Податкового кодексу України новим абзацом, яким передбачено, що тимчасово, до 31 грудня 2020 року, установити, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб – підприємців, які відповідають критеріям, встановленим Господарським кодексом України для суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва, здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.
Також передбачається, що зазначене обмеження не поширюється на позапланові перевірки з питань:
1) дотримання норм законодавства, що регулює виробництво, імпорт, оптову або роздрібну торгівлю підакцизними товарами;
2) дотримання норм законодавства щодо наявності ліцензій;
3) своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску;
4) відшкодування податку на додану вартість.
Законопроект №5465 з пояснювальною запискою та порівняльною таблицею до нього розміщені на офіційному веб-порталі ВРУ за посиланням:

Законопроект 30.11.2016 передано на опрацювання до відповідних Комітетів ВРУ.

Деякі питання справляння плати за землю

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України (далі – ЗКУ), а справляння плати за землю – Податковим кодексом України (далі – ПКУ).
Використання землі в Україні є платним (стаття 206 ЗКУ).
Підпунктом 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 ПКУ визначено, що плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності;
Земельний податок – це обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (п.п.14.1.72 п.14.1 ст.14 ПКУ).
Статтею 81 ЗКУ встановлено, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі, зокрема, придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; прийняття спадщини; виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).
Згідно зі статтею 96 ЗКУ землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату тощо.
Статтею 120 ЗКУ передбачено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об’єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.
Згідно зі статтею 377 Цивільного кодексу України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача). Розмір та кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з переходом права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на ці об’єкти (крім багатоквартирних будинків).
Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру (пункт 286.1 статті 286 ПКУ).
За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території (пункт 286.6 статті 286 ПКУ).
Поряд з цим у пункті 287.8 статті 287 ПКУ встановлено, що власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.
Ця частка визначається співвідношенням загальної площі приміщення до спільної площі усіх квартир і нежитлових будівель у будинку.
Оподаткування доходу, отриманого фізичною особою – резидентом
у вигляді вартості подарованого нерухомого майна

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом ІV «Податок на доходи фізичних осіб» (статті 162 – 179) Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відповідно до пункту 162.1 статті 162 якого платниками податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
Згідно з п.163.1 ст.163 ПКУ об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом ІV ПКУ (п.п.164.2.10 п.164.2 ст.164 ПКУ).
Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або в результаті укладення договору дарування) від фізичних осіб визначено пунктом 174.6 статті 174 ПКУ, згідно з яким кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.
Звертаємо увагу, що порядок оподаткування об’єктів спадщини регулюється пунктом 174.2 статті 174 ПКУ.
Отже, з урахуванням вищевикладеного, дохід, отриманий фізичною особою, як дарунок у вигляді нерухомого майна оподатковуються:
а) за ставкою 0%, якщо така особа є (п.п.174.2.1 п.174.2 ст.174 ПКУ):
- членом сім’ї першого ступеня споріднення, якими вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені фізичної особи, яка отримала подарунок. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення (п.п.14.1.263 п.14.1 ст.14 ПКУ);
- інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування; дитиною-інвалідом;
б) за ставкою 5%, визначеною п.167.2 ст.167 ПКУ, якщо така особа не є членом сім’ї дарувальника першого ступеня споріднення (п.п.174.2.2 п.174.2 ст.174 ПКУ);
в) за ставкою 18%, визначеною у п.167.1 ст.167 ПКУ, якщо дарувальником є нерезидент (п.п.174.2.3 п.174.2 ст.174 ПКУ).
Крім того, відповідно до п.п.1.2 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст.163 ПКУ, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
Ставка військового збору становить 1,5% об’єкта оподаткування, визначеного п.п.1.2 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (п.п.1.3 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).
Таким чином, у разі отримання фізичною особою – резидентом доходу у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, такий дохід є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб за відповідною ставкою (0%, 5% або 18%) та військовим збором 1,5%.

До якого контролюючого органу повинен подати заяву платник на повернення коштів у разі помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань
не за місцем перебування на податковому обліку?

Територіальні органи Державної фіскальної служби при поверненні помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) керуються Порядком взаємодії територіальних органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2015 №1146 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 31.12.2015 за №1679/28124) (далі – Порядок).
Відповідно до п.5 зазначеного Порядку повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань у випадках, передбачених законодавством, здійснюється виключно на підставі заяви платника податку (за винятком повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб, які розраховуються органом ДФС на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку), яка може бути подана до територіального органу ДФС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми протягом 1095 днів від дня її виникнення.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 135.04 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Обрано новий склад Громадської ради
при ГУ ДФС у Дніпропетровській області

В приміщенні ГУ ДФС у Дніпропетровській області 29 листопада 2016 року відбулися установчі збори для формування Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області.
На зборах, відкритих уповноваженим представником інституту громадянського суспільства, обрано головуючого зборів, секретаря та лічильну комісію на обрання кандидатів до нового складу Громадської ради.
Заслухано уповноваженого члена попереднього складу Громадської ради стосовно її діяльності і результатів роботи, а також представника ГУ ДФС у Дніпропетровській області щодо конструктивного діалогу та співпраці з громадськістю з питань сфери діяльності ГФС, реалізації податкової і митної політики.
За результатом проведення відкритого рейтингового голосування на зборах обрано новий склад Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області у складі 35 осіб.

У громадян залишився місяць, щоб скористатися правом на податкову знижку
за наслідками 2015 року

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що право фізичних осіб (резидентів) – платників податку на доходи фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, на податкову знижку регламентується статтею 166 «Податкова знижка» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Згідно з підпунктом 166.2.1 пункту 166.2 статті 166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами (квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів). При цьому, у зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Нагадуємо, що перелік витрат, які дозволено включати до податкової знижки з урахуванням відповідних обмежень до них, визначений пунктом 166.3 статті 166 ПКУ.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).
Для отримання податкової знижки за 2015 рік громадяни повинні надати до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) Декларацію до кінця 2016 року за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 02.10.2015 №859 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за № 1298/27743).
Порядок оподаткування ПДВ операцій з виведення з експлуатації
основних фондів у зв’зку з їх викраденням

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 28.10.2016 №23461/6/99-99-15-03-02-15 (далі – лист ДФС №23461) щодо порядку оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) операцій з виведення з експлуатації основних засобів у зв’язку з їх викраденням повідомила наступне.
Згідно з пунктом 189.9 статті 189 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі, якщо основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються за самостійним рішенням платника податку, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.
Норма цього пункту не поширюється на випадки, коли основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються у зв’язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі в разі викрадення основних виробничих або невиробничих засобів, що підтверджується відповідно до законодавства або коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням.
Згідно з пунктом 7 Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 №879 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30.10.2014 за №1365/26142) зі змінами, у разі встановлення фактів крадіжки обов’язковим є проведенням інвентаризації.
Крім того, платник має подати до органу поліції відповідне повідомлення про викрадення.
Також, відповідно до частини 2 статті 60 Кримінально-процесуального кодексу України (далі – КПК) потерпілий має право отримувати від уповноваженого органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію, та копії процесуальних документів і письмові повідомлення у випадках передбачених КПК.
Отже, факт викрадення товарів підтверджуватимуть інвентаризаційні документи й документ з органу поліції (довідка, лист, акт тощо), на підставі яких операцію з викрадення відображають в обліку.
Таким чином, операція з ліквідації основних засобів у разі їх викрадення, що підтверджено інвентаризаційними документами та відповідними документами органів поліції, для цілей оподаткування ПДВ не розглядається як операція з постачання товарів та податкові зобов’язання за операцією з ліквідації таких основних засобів не визначаються.
Водночас, оскільки ліквідовані основні фонди, сума ПДВ при придбанні яких була включена до складу податкового кредиту, не прийняли участь в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, то такий платник податку на підставі пункту 198.5 статті 198 ПКУ зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ, виходячи із бази оподаткування, визначеної пунктом 189.1 статті 189 ПКУ.
Лист №23461 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/70272.html

Пільги зі сплати транспортного податку не передбачені

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) не передбачено встановлення пільг та звільнення від сплати транспортного податку.
Отже, усі фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в України згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 ПКУ є об’єктами оподаткування, не звільняються від обов’язку сплати транспортного податку.
Нагадуємо, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 ПКУ об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.
Так, станом на 01.01.2016 мінімальна заробітна плата становила 1 378 гривень. Таким чином, якщо легковий автомобіль не досяг п’ятирічного віку та його середньоринкова вартість перевищує 1 033 500 гривень (1 378 грн. х 750), то цей автомобіль у 2016 році є об’єктом оподаткування транспортним збором.
Відповідно до пункту 267.4 статті 267 ПКУ ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 цієї статті ПКУ.

Чи вважається автомат з продажу товарів (послуг)
реєстратором розрахункових операцій?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Відповідно до статті 2 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями автомат з продажу товарів (послуг) – це реєстратор розрахункових операцій, який в автоматичному режимі здійснює видачу (надання) за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості та створює контрольну стрічку в електронному вигляді.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 109.01 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Вартість путівок не оподатковується

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.
Відповідно до підпункту 165.1.35 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається та не оподатковується податком на доходи фізичних осіб вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку – члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Підпунктом 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ визначено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 ПКУ.
Отже, вартість зазначених путівок також не є об’єктом оподаткування військовим збором.

На що не впливає збільшення з 01.12.2016
розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що з 01.12.2016 зростають розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму у порівнянні з чинним, встановленим з 01.05.2016.
Так, з 01.12.2016:
- мінімальна заробітна плата у місячному розмірі становитиме 1600 гривень (замість 1550 грн.);
- прожитковий мінімум на одну особу у розрахунку на місяць становитиме 1544 гривень (замість 1496 грн.).
Відповідно зросте прожитковий мінімум і для основних соціальних і демографічних груп населення, а саме:
- для дітей у віці до 6 років він становитиме 1355 грн. (замість 1313 грн.);
- для дітей у віці від 6 до 18 років – 1689 грн. (замість 1637 грн.);
- для працездатних осіб – 1600 грн. (замість 1550 грн.);
- для осіб, які втратили працездатність – 1247 грн. (замість 1208 грн.).
Нагадуємо, що від встановленого прожиткового мінімуму залежить і максимальна величина зарплати, на яку нараховується єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок). Таким чином, замість 36 250 гривень, діючих на сьогодні, максимальна заробітна плата складатиме 40 000 гривень.
З 1 грудня поточного року змінюється і максимальний розмір бази нарахування єдиного внеску, який становитиме 8 800 гривень (40 000 грн. х 22%) та 3 364 грн. (40 000 грн. х 8,41%) за працівника – інваліда.
Єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців з 01.12.2016 становитиме 352, 00 грн. (1600 грн. х 22%).
Поряд з цим, звертаємо увагу, що зміна розміру мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму не впливає на ті показники, що встановлюються залежно від їх розмірів на 1 січня звітного податкового року.
Це стосується, зокрема:
- ставки єдиного податку для 1 та 2 груп (встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня податкового (звітного) року);
- ставки податку на нерухоме майно (встановлюються у залежності від розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня звітного (податкового) року);
- ставки збору за місця для паркування (встановлюються у залежності від розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня податкового (звітного) року);
- розмір податкової соціальної пільги (встановлюється у залежності від розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), визначеному законом на 1 січня звітного податкового року);
- граничну норму добових витрат для відрядження (встановлюється у залежності від розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня податкового (звітного) року).

Про врахування відсотків за борговими зобов’язаннями,
які не були враховані раніше

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 15.11.2016 №24550/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №24550) щодо коригування фінансового результату до оподаткування при застосуванні пунктів 140.2 та 140.3 статті 140 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) повідомила наступне.
Проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного пунктом 140.2 статті 140 ПКУ, які збільшили фінансовий результат до оподаткування, зменшують фінансовий результат до оподаткування майбутніх звітних податкових періодів у сумі, зменшеній щорічно на 5 відсотків до повного її погашення з урахуванням обмежень, встановлених пунктом 140.2 цієї статті (п.140.3 ст.140 ПКУ).
Відсотки, які у 2015 році перевищували суму обмеження, визначеного п.140.2 ст.140 ПКУ, та збільшили фінансовий результат до оподаткування, зменшують фінансовий результат до оподаткування відповідного звітного податкового періоду 2016 року у сумі, зменшеній щорічно на 5 відсотків.
Для розрахунку обмежень, встановлених п.140.2 ст.140 ПКУ, невраховані відсотки станом на 01.01.2016 зменшуються на 5 відсотків та додаються до суми відсотків, нарахованих на користь пов’язаних осіб – нерезидентів у звітних періодах 2016 року.
Якщо, наприклад, відсотки, нараховані на користь пов’язаних осіб – нерезидентів у звітному періоді 2016 року, збільшені на суму неврахованих відсотків станом на 01.01.2016 та зменшених на 5 відсотків, не перевищують обмеження, визначені п.140.2 ст.140 ПКУ, то сума таких не списаних відсотків станом на 01.01.2016, зменшена на 5 відсотків, враховується у зменшення фінансового результату до оподаткування у декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний звітний період 2016 року (квартал, півріччя, 9 місяців, рік).
Лист №24550 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
До уваги платників податків!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що у структурі Інформаційно-довідкового департаменту ДФС функціонує Акредитований центр сертифікації ключів (далі – АЦСК ІДД), який надає суб’єктам господарювання та громадянам безоплатні послуги у сфері електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) .
На теперішній час послуги ЕЦП у Дніпропетровській області можна отримати у наступних пунктах реєстрації користувачів:
- м. Дніпро, пр. Слобожанський, буд.95а, Центр обслуговування платників, зал 3, кабінети 9 та 10;
- м. Дніпро, пр. Богдана Хмельницького, буд.25, вікна реєстрації користувачів ЕЦП №21 та №22;
- м. Кривий Ріг, пр. Героїв-підпільників, буд.42, каб.112а.
Режим роботи пунктів:
понеділок – четвер: з 09.00 год. до 18.00 год.;
п’ятниця: з 09.00 год. до 16.45 год.;
обідня перерва: з 13.00 год. до 13.45 год.
Детальну інформацію щодо режиму роботи пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД та контрактних телефонів можна переглянути у розділі «Контакти» офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД за посиланням www.acskidd.gov.ua/contacts.
З інформацією стосовно порядку отримання послуг ЕЦП, правильності підготовки та оформлення необхідних документів платники податків можуть ознайомитись за посиланням: www.acskidd.gov.ua/r_kor.

Розрахунок фінрезультату при зміні системи оподаткування

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 11.11.2016 №24342/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №24342) щодо розрахунку фінансового результату до оподаткування для платників податку на прибуток, що перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну повідомила наступне.
Пунктом 44.2 ст. 44 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) передбачено, що для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.
Відповідно до п.п.134.1.1 п.134.1 ст.134 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.
Фінансовий результат до оподаткування формується згідно з правилами бухгалтерського обліку, у тому числі за операціями з надання послуг під час перебування на спрощеній системі оподаткування у разі їх оплати при переході на загальну систему оподаткування, та у разі отримання оплати за послуги на спрощеній системі оподаткування і надання таких послуг під час перебування на загальній системі оподаткування.
Розділом III ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають за такими операціями.
Платники єдиного податку, які з 1 січня поточного року або пізніше переходять на загальну систему оподаткування, сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації за річний податковий (звітний) період (як новостворені), який для них починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року, враховуючи положення абзацу «а» п.137.5 ст.137 .
При декларуванні податку на прибуток за 2016 рік, у разі переходу на загальну систему оподаткування з IV кварталу 2016 року, фінансовий результат до оподаткування, визначається за правилами бухгалтерського обліку за IV квартал 2016 року
При цьому, враховуючи особливості визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, такий платник податку разом з річною декларацією з податку на прибуток підприємств повинен подати фінансову звітність за 9 місяців та 2016 рік.
Лист №24342 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/70387.html

Чи підлягають списанню помилково та/або надміру сплачені суми податків (зборів), які обліковуються в інтегрованих картках платників податків більше 1095 днів і на повернення яких платниками не подано заяви?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Згідно з п.43.3 ст.43 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.
Надміру сплачені грошові зобов’язання – суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату (п.п.14.1.115 п.14.1 ст.14 ПКУ).
Заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов’язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених ПКУ, можуть бути подані не пізніше 1095 дня, що настає за днем здійснення такої переплати (п.102.5 ст.102 ПКУ).
Відповідно до п.4 глави 2 розділу ІІI Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.04.2016 №422, зокрема, підрозділ, який здійснює облік платежів та інших надходжень, на підставі рішення керівника (заступника керівника) органу Державної фіскальної служби щоденно списує помилково та/або надміру сплачені суми платежів, що обліковуються в інтегрованій картці платника більше 1095 днів без руху (відсутні зменшення та нарахування зобов’язань або нарахування, які мають нульове значення, та сплата), за умови відсутності заяви платника про повернення таких сум.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 135.04 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Ліцензування та реалізація підакцизних товарів

24 листопада в медіа-центрі інформаційного агентства «Днепр-ПОСТ» відбулася прес-конференція фахівця управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Дніпропетровській області Андрія Первого на тему: «Ліцензування та реалізація підакцизних товарів».
«Станом на 1 листопада реалізаторам видано 12359 ліцензій на торгівлю алкогольними і тютюновими товарами. З початку року 1776 ліцензій було анульовано, з яких 919 – на торгівлю алкоголем і 857 – на торгівлю тютюновими виробами», – зазначив Андрій Первой.
Співробітниками ГУ ДФС у Дніпропетровській області було проведено 192 перевірки, внаслідок яких виявлено 111 порушень. З них 48 фактів торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензії, 28 фактів торгівлі алкогольними напоями на розлив підприємствами, які не мають статусу підприємств громадського харчування. Також виявлені 19 фактів торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних роздрібних цін.
За словами Андрія Первого, до фіскальних органів від підрозділів кримінальної міліції надійшли матеріали про 141 факт продажу підакцизних товарів неповнолітнім, внаслідок цього 44 реалізатори втратили ліцензію
За виявлені порушення до суб’єктів господарювання було застосовано фінансові санкції на суму понад 312 млн. гривень.
Внесені зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 25.11.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.09.2016 №849, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28.10.2016 за №1405/29535 (далі – Наказ №849), яким внесені зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2015 №916, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 23.12.2015 за №1617/28062.
Зазначеним Наказом удосконалено процедуру оскарження платниками податків податкових повідомлень – рішень або інших рішень органів ДФС під час адміністративного оскарження.
Порядок доповнено новим додатком «КЛОПОТАННЯ ПЛАТНИКА ПОДАТКІВ ПРО ВІДКРИТИЙ РОЗГЛЯД МАТЕРІАЛІВ СКАРГИ».
Наказ №849 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 25.11.2016 №91.
Важливо для неприбуткових організацій: до 01.01.2017 необхідно
привести свої установчі документи у відповідність до вимог законодавства

Державна фіскальна служба України у листі від 11.11.2016 № 24344/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №24344) зазначила, що до нового Реєстру включається неприбуткова організація, установчі документи якої одночасно відповідають вимогам п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
При цьому, якщо неприбуткові організації не привели установчі документи у відповідність до вимог п.133.4 ст.133 ПКУ, такі неприбуткові організації після 01.01.2017 виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).
Отже, з метою включення до нового Реєстру організації зобов’язані до 01.01.2017 привести свої установчі документи у відповідність до норм п.133.4 ст.133 ПКУ та здійснювати свою діяльність на підставі діючих установчих документів, дотримуючись вимог положень п.133.4 ст.133 ПКУ.
Лист №24344 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

Оголошення для суб’єктів господарювання

Дніпродзержинська ОДПІ оголошує конкурс з визначення суб’єктів господарювання, які у
2017 році можуть здійснювати реалізацію безхазяйного майна та майна, що переходить у власність держави. Заяви для участі у конкурсі приймаються до 10.12.2016.

Інформацію про документи, які необхідно подати на розгляд комісії для участі у конкурсі розміщено на субсайті «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» за посиланням:
http://dp.sfs.gov.ua/diialnist/realizatsiya-zastavnogo-ta-bezhazyaynog/274062.html
Засідання конкурсної комісії буде проводитись 12.12.2016 в приміщенні Дніпродзержинської ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області за адресою: вул. Медична,9, з 10-00 години до 11-00, контактний телефон 53-31-38.
Нові можливості оновленого сервісу ДФС «Електронний кабінет платника»

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що оновлена версія електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Електронний кабінет платника» впроваджена з лютого 2016 року.
Модернізований сервіс включає дві функціональні частини:
- відкрита (загальнодоступна);
- приватна (особистий кабінет).
Користуватися функціоналом відкритої частини можна без ідентифікації особи, тобто без використання електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).
Через відкриту частину платник має можливість:
- ознайомитися з останніми актуальними новинами ДФС, а також дізнатися про нововведення та доопрацювання сервісу (сервіс «Новини»);
- отримати інформацію про граничні терміни сплати та подання податкової звітності (сервіс «Податковий календар»);
- дізнатися контакти та адреси центрів обслуговування платників (сервіс «Контакти та адреси ЦОП»);
- переглянути та роздрукувати бланки податкової звітності (сервіс «Бланки податкової звітності»)
- заповнити податкову декларацію про майновий стан і доходи (сервіс «Декларація про майновий стан»);
- у режимі реального часу отримати інформацію з реєстрів ДФС, що є загальнодоступними (сервіс «Інформація з реєстрів»): дані про взяття на облік платників податків; дані реєстру платників єдиного податку; дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального; дані реєстру страхувальників; дані реєстру платників ПДВ; дані реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами; дані реєстру неприбуткових установ та організацій; інформацію про РРО; інформацію про книги РРО; інформацію про публічну інформацію, а також отримати довідку про відсутність заборгованості.
Сервіс «Довідка про відсутність заборгованості» в «Електронному кабінеті платника» надає можливість: платникам – подавати заяви та отримувати довідки; органам ДФС – підтверджувати відсутність заборгованості довідкою, а третім особам – переглядати видані платникам довідки.

Щоб скористатися приватною частиною платнику необхідно мати електронний цифровий підпис, який можна отримати у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. У приватній частині сервісу («Вхід до особистого кабінету») після ідентифікації платнику надається можливість переглянути особисту інформацію:
- скористатися індивідуальним податковим календарем;
- переглянути та перевірити свої облікові дані;
- створити запит для отримання інформації;
- подати реєстраційну заяву платника ПДВ, заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ, заяву про видачу довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів;
- направити листа до органу ДФС;
- переглянути стан розрахунків з бюджетом за останні два роки;
- зареєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних;
- скористатися сервісами системи «Електронного адміністрування ПДВ» (для платників ПДВ).
Фізичні особи (громадяни), суб’єкти спрощеної системи оподаткування, платники ПДВ та інші платники в «Електронному кабінеті» також мають можливість створити та надіслати звітність в електронному вигляді.
Для фізичних осіб (громадян) сервіс «Електронний кабінет платника» надає можливість створити запит щодо отримання відомостей про суми отриманих доходів та утриманих податків, що важливо у період призначення житлових субсидій та подання електронних декларацій.
На головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС повідомлено, що для покращення сервісного обслуговування платників, фахівцями ДФС було спрощено роботу «Електронного кабінету платника» (оновлена версія). Відтепер для роботи з сервісом не потрібно встановлювати спеціалізованого програмного забезпечення. Він працює як за допомогою персональних комп’ютерів, так і смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет.
Нова форма декларації про майновий стан і доходи
вводиться з 1 січня 2017 року

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479 (далі – Наказ №821), внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).
Так, зокрема, передбачено зменшення обсягу декларації (зменшення кількості додатків з чотирьох до двох) та змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань фізичних осіб – підприємців.
Відповідно до пункту 3 Наказу №821, він набирає чинності з 31.12.2016.
Звертаємо увагу, що нова форма Декларації вводиться в дію з 1 січня 2017 року.

Про звітування за новою формою платниками єдиного внеску

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 07.09.2016 №813 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27.09.2016 за №1290/29420) (далі – Наказ №813), який опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.
Наказом №813 внесені зміни до:
- Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449, що зареєстрована у Міністерстві юстиції України 07.05.2015 за №508/26953 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.03.2016 №393);
- Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 23.04.2015 за №460/26905 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 11.04.2016 №441) (далі – Порядок).
Зміни, внесені Наказом №813 до Порядку, призвели до нової редакції форми звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (Додаток 4) (далі – Звіт).
У зв’язку з набранням чинності Наказу №813 Державна фіскальна служба України у листі від 08.11.2016 №35758/7/99-99-13-02-01-17 «Про надання роз’яснення» (далі – лист ДФС №35758) повідомила наступне.
Частиною четвертою статті 8 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) встановлено, що порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначається цим Законом, в частині адміністрування – Податковим кодексом України (далі – ПКУ), та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.
Відповідно до пункту 46.6 статті 46 ПКУ у разі, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.
До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Звітність зі змінами, внесеними наказом №813, подаватиметься платниками єдиного внеску, починаючи з 01.12.2016.
Лист №35758 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

Представникам неприбуткових організацій про необхідність подати до контролюючого органу реєстраційну заяву


Постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 № 440 затверджено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі - Постанова), згідно з яким неприбуткові організації, які не приведуть свої установчі документи відповідно до норм пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
- У зв'язку з тим, що відповідно до покладених повноважень Головне територіальне управління юстиції здійснює функції щодо реєстрації громадських формувань, з метою з'ясування питання кількості громадських формувань, які привели свої установчі документи до вимог Постанови
З метою забезпечення виконання громадськими формуваннями вимог законодавства та недопущення соціальної напруги серед заявників, сприяємо у проведенні відповідної роботи територіальними органами фіскальної служби щодо надання консультацій представникам громадських формувань, з приводу необхідності внесення змін до установчих документів, відповідно до пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, а також інформувати представників неприбуткових організацій про необхідність подати до контролюючого органу реєстраційну заяву та документи не пізніше ніж за 14 календарних днів до закінчення встановленого терміну.
До уваги громадськості!

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 № 652-VIII, неприбутковим організаціям необхідно в термін до 1 січня 2017 року привести у відповідність до вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу свої установчі документи (статути).

Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не приведуть свої установчі документи у відповідність із
нормами пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу,
після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових відповідно до статуту громадського формування про внесення змін;

7) документ про сплату адміністративного збору;

8) установчий документ юридичної особи в новій редакції.


Реквізити рахунку для сплати

адміністративного збору за проведення

державної реєстрації змін до установчих

документів громадських об'єднань

розміщені на офіційному сайті

Головного територіального управління

юстиції у Дніпропетровській області

оbljust.gоv.uа


Нормативно-правова база:
1. Закон України «Про громадські об'єднання» від 22.03.2012 № 4572- VI;
2. Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних - осіб та громадських формувань»
від 15.05.2003 №755-ГУ;
3. Наказ Міністерства юстиції України від 06.01.2016 № 15/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»;
4. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» від 13 липня 2016 р. № 440.
ТЕЛЕФОНИ ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (0562) 31-46-52 (0562)47-14-37
До уваги громадськості!

Громадським об'єднанням, професійним спілкам, організаціям роботодавців та творчим спілкам необхідно до 1 січня 2017 року привести у відповідність до вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу свої установчі документи. Документи, які подаються до Державних органів фіскальної служби розглядаються протягом 14 календарних днів.
Для консультації щодо внесення змін до установчих документів, громадяни можуть звертатися до державних реєстраторів Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області за адресами:
49027, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, буд. 21-А, тел.: (0562) 39-85-91, (0562) 47-14-37;
49006, м. Дніпро, вул. Шмідта, буд. 43-А, кім.105; тел.: (0562)372-71-59;
50036, м. Кривий Ріг, вул. Льотчиків, буд. З 6-А, каб. 208; тел.:(056) 409-60-95,
51931, м. Кам'янське, вул. Спортивна, буд. 19, каб. 3; тел.: (05692) 3-85-39,
51408, м. Павлоград, вул. Дніпровська, буд. 338, каб. 7,9; тел.: (05632) 4-31-22,
53207, м. Нікополь, вул. Патріотів України, буд. 163, каб. 10; тел.: (05662) 5-02-87
Документи для внесення змін до установчих документів можуть подаватись до 40 фронт-офІсів, які розташовані на території Дніпропетровської області. Інформацію про адреси, графіки прийому громадян та контактні телефони фронт-офісів можна знайти на веб - сайті Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області: оbljust.gоv.uа.

Внесені зміни до порядку заповнення документів
на сплату податків та зборів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 05.09.2016 №811, що зареєстрований у Міністерстві фінансів України 20.09.2016 за №1272/29402 (далі – Наказ №811).
Зазначеним Наказом затверджено зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок), що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за №974/27419).
Відповідно до Наказу №811, зокрема, у новій редакції викладено додаток до Порядку (пункт 10) «Перелік кодів видів сплати».
Наказ №811 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.
Правильно заповнюємо реквізит “Призначення платежу”

Дніпродзержинська ОДПІ наголошує на правильному заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів з використанням кодів видів сплати відповідно до наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄВ, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».

До уваги платників податків!

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків закликаємо платників податків щодо рівномірності самостійної сплати податкових зобов'язань із забезпечення збору платежів до загального фонду державного бюджету у строки сплати таких зобов'язань, визначених Кодексом.
Закликаємо суб’єктів господарювання сплачувати свої податкові зобов’язання вчасно та в повному обсязі.

Легалізація заробітної плати - ‬один із напрямків роботи ‪фіскальної служби‬

Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.
Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.
Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя своєї громади, батьків та дітей – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Адже легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя.
Про відомі Вам факти порушення трудових прав, отримання заробітної плати «в конверті» - повідомляйте органи ДФС за місцем реєстрації, або письмово на адресу: 51931, м. Кам’янське, вул. Медична, 9.
По кожному факту порушень трудового законодавства будуть вжиті належні заходи реагування.
Антикорупційний сервіс ДФС України

Сервіс «Пульс» - гаряча телефонна лінія, за якою по телефону: (044)284-00-07 громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів фіскальної служби, про можливі корупційні дії з їхнього боку. Інформація приймається цілодобово.
Про результати розгляду інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back (працівник сервісу повідомляє про результати розгляду) невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання не перевищує 15 днів. Результати розгляду анонімної інформації не повідомляються.
Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДФС

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що під час виконання своїх службових повноважень працівники органів ДФС зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності. Сервіс ДФС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДФС.
Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДФС.
Номер цілодобової телефонної лінії «Пульс»: (044) 284-00-07.

Автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР)


Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, щодо розвитку системи управління ризиками, яка використовується для забезпечення вибірковості митного контролю.

Основним інструментом для здійснення автоматизованого аналізу та оцінки ризиків є автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР), функціональними елементами якої є електронні профілі ризику:
Ø з 2006 року розпочато застосування модуля АСАУР по митних деклараціях, що дозволяє здійснювати автоматизований аналіз і оцінку ризиків при проведенні митного контролю та оформлення вантажів в режимі реального часу;
Ø з 2012 року – у наземних пунктах пропуску (по «червоному» та «зеленому» коридорах).
Модулі АСАУР забезпечують щомісяця (в середньому):
- автоматизовану оцінку ризиків за близько 200 тис. митних декларацій;
- 290 тис. переміщень комерційних транспортних засобів та 1,26 млн. переміщень транспортних засобів громадян у наземних пунктах пропуску.
На разі в трьох модулях АСАУР діє:
· понад 100 алгоритмів оцінки ризиків (профілів ризику);
· близько 400 підалгоритмів в рамках діючих алгоритмів;
· більше 87 000 комбінацій індикаторів ризику.
Діючі профілі ризику АСАУР спрямовані, зокрема, на:
контроль достовірності декларування;
контроль переміщень громадян;
співставлення інформації отриманої від митних органів інших країн;
контроль застосування податкових пільг та цільове використання товарів;
контроль застосування сезонного мита та/або особливих видів мита;
контроль правильності визначення країни походження товарів;
контроль правильності визначення митної вартості товарів;
контроль правильності класифікації товарів згідно з УКТЗЕД;
недопущення переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів;
контроль товарів, зовнішньоекономічні операції з якими підлягають ліцензуванню/квотуванню;
контроль товарів, що містять об’єкти права інтелектуальної власності;
контроль товарів, які підпадають під дію державного ринкового нагляду;
контроль дотримання заходів нетарифного регулювання.

Впровадження кращого міжнародного досвіду щодо управління митними ризиками:

1) з урахуванням кращого міжнародного досвіду у сфері управління митними ризиками, а також рекомендацій іноземних експертів, Державною фіскальною службою України розроблено та направлено на розгляд Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України проекти Стратегії розвитку системи управління ризиками, яка використовується митницями (митними постами) для визначення форм та обсягів митного контролю, та Плану заходів щодо її реалізації.

2) з метою посилення аналітичних спроможностей ДФС щодо виявлення можливих ризиків порушень митного законодавства проводиться активна взаємодія із донорами та іноземними експертами.
В кінці травня – на початку червня 2016 року в Україні перебував представник Митно-прикордонної служби США з метою обговорення питань створення в Україні аналогів підрозділів з протидії тероризму та контрабандній діяльності (ATCET), які функціонують у Митно-прикордонній службі США.
Наразі Державною фіскальною службою України визначено подальші кроки щодо реалізації ініціативи по створенню в Україні аналогів підрозділів ATCET та вживаються заходи щодо їх реалізації.

3) забезпечено можливість регіонального профілювання ризиків митницями ДФС.
Наприкінці 2015 року реалізовано програмні рішення для забезпечення можливості регіонального профілювання ризиків на рівні митниць.
Наразі ДФС завершено проведення організаційних та навчальних заходів щодо регіонального профілювання ризиків та забезпечено можливість внесення митницями до АСАУР автоматизованих алгоритмів перевірки митних декларацій з урахування специфіки ризиків, характерних для відповідних регіонів.

Інститут Уповноваженого економічного оператора

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує щодо Мети запровадження в Україні інституту уповноваженого економічного оператора (УЕО) аналогічного тому, що функціонує в ЄС – однин із етапів адаптації українського митного законодавства до митного законодавства ЄС.
Робочою групою у складі фахівців ДФС, представників Мінфіну та бізнесу розроблено законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо впровадження уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей.
Законопроектом передбачена імплементація в Україні інституту УЕО на засадах, аналогічних існуючим в ЄС з урахуванням положень Митного кодексу Союзу, який набрав чинності з 1 червня 2016 року.
Що це дає:
Реалізація норм законопроекту дозволить уповноваженим економічним операторам застосовувати в процесі своєї діяльності такі спрощені митні процедури:
Ø уповноважений вантажовідправник/вантажоодержувач;
Ø митне оформлення за місцезнаходженням;
Ø процедура спрощеного декларування;
Ø зниження гарантійної суми при застосуванні загальної фінансової гарантії тощо, що є аналогічними до європейських спрощень.
Окрім того, законопроектом передбачено запровадження обов’язкового подання короткої ввізної декларації при ввезенні товарів на митну територію України, та обов’язкового обліку осіб (резидентів та нерезидентів), які при провадженні своєї діяльності є учасниками відносин, що регулюються законодавством України з питань державної митної справи.
На сьогоднішній день законопроект погоджено Кабінетом Міністрів України та зареєстровано у Верховній Раді України за № 4777 від 03.06.2016.

Працівники Міжрегіональної митниці ДФС спільно з львівськими митниками упередили незаконне ввезення майже 3,7 тис. пляшок колекційного італійського вина

У пункті пропуску «Шегіні» Львівської митниці ДФС співробітники Міжрегіональної митниці ДФС спільно з працівниками митного поста «Мостиська» в ході огляду двох вантажних мікроавтобусів виявили 3659 пляшок (3005 літрів) колекційного вина італійського виробника, не внесених до декларації.
За даними фактами складено протоколи про порушення митних правил за ст. 472 Митного кодексу України. Санкції цієї статті передбачають накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів, з конфіскацією зазначених товарів. На даний час товар затримано та відправлено на експертизу з метою визначення вартості.
Також було перевірено транспортний засіб, який переміщувався через митний кордон по зоні спрощеного контролю «зелений коридор». За результатами перевірки в салоні автомобіля було виявлено 874,4 кг харчових продуктів, які перевищують неоподатковану норму переміщення товарів через митний кордон України. За даним фатом складено протокол про порушення митних правил за ст. 471 Митного кодексу України. Зазначений товар вилучено, на громадян накладено штраф.
Відділ організації роботи
Дніпродзержинської ОДПІ