www.verhmrada.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
м.Верхньодніпровськ >> Верхньодніпровська ОДПІ інформує
ДФС інформує
Версія для друку Написати листа
ДФС проведе опитування для оцінки якості обслуговування

Понад 1,3 млн платників податків оцінюватимуть якість обслуговування у службі. У рамках створення сучасної системи обслуговування платників податків протягом жовтня 2016 року ДФС за підтримки Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ) буде проведено широкомасштабне опитування.
Це опитування дозволить ідентифікувати проблемні питання, які виникають при взаємодії громадян з фіскальними органами, та оперативно вирішити їх. Отримані результати будуть використані для підготовки плану дій з удосконалення сервісів ДФС, для навчання і мотивації працівників, що повністю відповідає стратегії розвитку ДФС на 2016-2018 роки.
Опитування буде анонімним та добровільним. Усі відповіді залишаться конфіденційними і будуть використані виключно в цілях опитування.
Результати опитування будуть оприлюднені на офіційному веб-порталі ДФС та сторінці ДФС у Facebook одразу після їх опрацювання.


Роман Насіров: За зниженими ставками акцизу розмитнено більше 6 тисяч автомобілів

Після набуття чинності закону, який передбачає зниження ставок акцизного збору на вживані транспортні засоби, було розмитнено більше 6 тисяч імпортних автомобілів з преференцією по акцизу «172». Про це заявив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
«З моменту набуття чинності закону України №1389 про тимчасове зниження ставки акцизу на вживані автомобілі процедуру розмитнення за новими правилами вже пройшли 6008 вживаних автомобілів. Загальна сума коштів, сплачених за розмитнення цих транспортних засобів – майже 270 млн гривень», - зазначив Роман Насіров.
Він також нагадав, що знижені ставки акцизного збору розповсюджується на транспортні засоби, виготовлені після 1 січня 2010 року, та діятимуть до 31 грудня 2018 року. Нормами Закону №1389 встановлено, що знижені ставки акцизного податку не застосовуються якщо легкові автомобілі мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.

Мирослав Продан: Співпраця України з сусідніми держави посилить боротьбу з контрабандою на кордоні

Виконуючий обов’язки заступника Голови ДФС Мирослав Продан взяв участь у зустрічі з Генеральним директором Європейського офісу з питань боротьби з шахрайством (EuropeanAnti-Fraud Office (OLAF) Джованні Кесслером та керівниками митних адміністрацій Румунії та Молдови, яка відбулася в м. Албіца (Румунія).
Під час зустрічі сторони обговорили розвиток взаємодії ДФС з Європейським бюро з питань боротьби із шахрайством (OLAF) та митними відомствами Румунії та Молдови у сфері боротьби з митними правопорушеннями.
Мирослав Продан підкреслив важливість розширення співпраці між відомствами для посилення боротьби з контрабандою та покращення роботи митних органів.
«Для нас дуже важливо залучення успішного досвіду інших країн у цій сфері. Ми аналізуємо найкращі здобутки та напрацювання наших колег, аби адаптувати їх до наших реалій», - підкреслив він.
Також Мирослав Продан разом з представниками Румунії та Молдови проаналізували спільні заходи, які проводять служби у сфері боротьби з незаконним переміщенням тютюнових виробів через кордони держав. Зокрема, реалізацію «Оперативного плану по боротьбі з незаконнім обігом тютюнових виробів - 2016», підписаного ДФС, Національним агентством фіскального адміністрування Румунії та Митною службою при Міністерстві фінансів Республіки Молдова.
«На даний момент незаконне переміщення тютюнових виробів є одним із найпоширеніших порушень на кордоні з Молдовою та Румунією. В результаті подібних правопорушень бюджет втрачає значну частку надходжень. Скоординована співпраця України з сусідніми державами є ефективним способом вирішення цієї проблеми. Тому наші країни об’єднані єдиною метою – покрашення митного контролю на кордонах та захист фінансової безпеки держави», - підкреслив Мирослав Продан.

Роман Насіров: ДФС провела більше 6 тисяч зустрічей з громадськістю

ДФС провела більше 10 тисяч заходів із інститутами громадянського суспільства та громадянами. Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
«Зокрема, на постійній основні відбуваються зустрічі з громадськістю. За підсумками діяльності у січні-серпні 2016 територіальним органами ДФС проведено 6 тисяч таких зустрічей», - повідомив очільник відомства.
Крім того, з початку року організовано майже 4 тисячі круглих столів, 83 конференції, 16 форумів та 119 громадських слухань.
«Представники ДФС України взяли участь у більше, ніж 2 тисячах заходів, організованих інститутами громадянського суспільства. Також за 8 місяців 2016 року проведено 40 засідань громадських рад, що упродовж цього періоду функціонували на регіональному рівні», - зазначив Роман Насіров.
«Громадяни активно залучаються до обговорення проблемних питань, пов’язаних з роботою фіскальних органів. У свою чергу, ДФС завжди аналізує та враховує надані пропозицій», - додав посадовець.

Роман Насіров: Україна та США активізують співпрацю у напрямі реформування митниці

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров взяв участь у зустрічі з делегацією США щодо реформування митниці.
«В ході перемовин була досягнута домовленість про підтримку реформування митниці нашими американськими партнерами. За підсумками візиту делегації вироблені рекомендації з реформування роботи митниці», - зазначив Голова ДФС.
За його словами, ефективна робота митниці є необхідною умовою для досягнення економічного зростання у країні.
«Державна фіскальна служба України максимально сприяє місії США та передає американським колегам всю необхідну інформацію», - запевнив Роман Насіров.
Він наголосив, що представники делегації США надали технічні рекомендації щодо реформ на українській митниці. «За сформованим американською стороною планом реформ найближчим часом розпочнеться модернізація митних органів ДФС».
«Наведення порядку на українській митниці є одним із важливих пріоритетів у роботі служби. Впевнений, з вашою підтримкою ми зробимо це якомога краще», - підкреслив Голова ДФС, звертаючись до американських партнерів.
«Важливими складовими реформування митниці є подолання контрабанди та корупції, а також внесення змін до законодавства. У результаті ми очікуємо знизити кількість митних правопорушень, перевести роботу митниці на якісно новий рівень і тим самим створити зручні умови для проведення імпортно-експортних операцій», - додав Роман Насіров.

ДФС про нові можливості електронного сервісу
«Електронний кабінет платника (оновлена версія)»

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України (далі – ДФС) на головній сторінці офіційного веб-порталу (http://sfs.gov.ua/) повідомила про доопрацювання в електронному сервісі «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) режиму «Введення звітності» у частині надання можливості платникам підготувати, заповнити та надіслати Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі (форма 1-РА (місячна)) та Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі (форма 1-РТ (місячна)).
Заповнення форм звітів здійснюється з використанням кодів продукції та кодів адміністративно-територіальних одиниць відповідно до вимог наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03.03.2016 №340/27470).
Звіт за формою 1-РА складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.
Звіт за формою 1-РТ складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.
Нагадуємо, що вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС.
Вхід до особистого кабінету здійснюється при наявності електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).
Безкоштовно ЕЦП можна отримати в АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (http://acskidd.gov.ua/).

Роман Насіров: підходи до боротьби з корупцією стали жорсткішими

Подолання корупції - комплексний процес, до якого мають залучатися поряд з фіскальною службою й інші правоохоронні органи. На цьому наголосив Голова ДФС Роман Насіров під час виступу на 13 щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) «Світ, Європа та Україна: шторми змін», що відбулась в Києві 17 вересня.
За його словами, ДФС вживає заходів для очищення служби. Після затвердження Антикорупційної програми, яка почала працювати з серпня 2015 року, підходи до боротьби з корупцією стали жорсткішими. Ключове положення цієї програми – покладання обов’язків щодо антикорупційної діяльності безпосередньо на керівників підрозділів фіскальної служби.
«Передбачено, що в разі скоєння службовою особою корупційного правопорушення, відповідальність за це нестимуть не тільки особи, котрі його вчинили, а й керівники їхніх підрозділів. За те, що у межах своїх повноважень не забезпечили ефективного контролю за дотриманням підлеглими антикорупційного законодавства», - підкреслив Роман Насіров.
За словами Голови ДФС, з початку року до дисциплінарної відповідальності притягнуто 311 службових осіб, звільнено – 148. Також упродовж січня-серпня 2016 року за матеріалами підрозділів внутрішньої безпеки ДФС розпочато 378 кримінальних проваджень. Це – 90% від загальної кількості розпочатих проваджень всіма правоохоронними органами (420).
«У цьому році виявлено 69 фактів одержання працівниками служби неправомірної вигоди та 162 – зловживання владою або службовим становищем з боку працівників органів ДФС», - підкреслив Роман Насіров.
Крім того, у ході розслідування кримінальних проваджень, розпочатих за матеріалами ГУВБ, працівникам органів ДФС оголошено 119 повідомлень про підозру у вчиненні злочинів у сфері службової діяльності. Цього року до суду з обвинувальним актом направлено 68 кримінальних проваджень. Судом винесено вироки стосовно 17 службових осіб.
Загалом, для з’ясування причин й обставин вчинення посадовцями правопорушень підрозділами внутрішньої безпеки ДФС за 8 місяців 2016 року проведено понад 2,2 тис. службових розслідувань (перевірок). За їх результатами керівникам територіальних органів ДФС направлено 850 подань про усунення причин та умов, що сприяли вчиненню правопорушень.
Також перевірено 169 повідомлень про можливі неправомірні дії посадових осіб, що надійшли на антикорупційний сервіс «Пульс», з яких підтвердилось – 28. Перевірено 901 скаргу (звернень) фізичних та юридичних осіб щодо можливих неправомірних дій, вчинених співробітниками органів ДФС, з них 187 підтвердилися.

Понад 2,7 мільярди гривень податку на додану вартість
надійшло до Державного бюджету від платників Дніпропетровщини

Протягом восьми місяців поточного року платниками Дніпропетровського регіону сплачено до Державного бюджету України 2 мільярди 747,8 мільйонів грн. податку на додану вартість.
«У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшилися на 996,3 мільйонів гривень», – зазначила виконуюча обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.
За результатами декларування за вісім місяців поточного року обсяги поставок склали 137 мільярдів 127,7 мільйонів грн. та у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшились на 20 мільярдів 552,5 мільйонів грн.
Крім того, за січень – серпень 2016 року фактично повернуто на поточні рахунки платників податків 416,5 мільйонів гривень ПДВ.

На Дніпропетровщині відбулося чергове засідання
Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Одним з питань, що розглядалися під час засідання Громадської ради було обговорення основних положень проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України», запропонованого Міністерством фінансів України. Члени Громадської ради зазначили, що для підтримки економіки країни необхідні зміни в оподаткуванні, які перш за все зменшили б податковий вплив на бізнес.
Також, учасникам засідання доведено підсумки роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області в напрямку наповнення бюджетів усіх рівнів за січень – серпень 2016 року; розглянуто концепцію про перегляд підстав втручання в діяльність суб’єктів господарювання, а також напрямки діяльності ГУ ДФС у Дніпропетровській області щодо недопущення виплати заробітної плати у «конвертах» та боротьби з правопорушеннями у сфері оподаткування.
Основним при обговоренні питань оподаткування члени Громадської ради вважали не лише наповнення державного і місцевого бюджету, але і застосування принципу рівності при сплаті податків.

Вартість нагород не оподатковується ПДФО

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що статтею 165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визначені доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, та не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО).
Так, відповідно до підпункту 165.1.38 пункту 165.1 статті 165 Кодексу не оподатковуються ПДФО вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів.

Чи може бюро адвокатів (адвокатське об’єднання)
бути платником єдиного податку третьої групи?

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Адвокатська діяльність регулюється Законом України від 05.07.2012 №5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №5076).
Адвокатське бюро є юридичною особою, створеною одним адвокатом, і діє на підставі статуту (частина перша ст.14 Закону №5076).
Адвокатське об’єднання є юридичною особою, створеною шляхом об’єднання двох або більше адвокатів (учасників), і діє на підставі статуту (частина перша ст.15 Закону №5076).
Пунктом 291.3 ст.291 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визначено, що юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу ХІV Кодексу, та реєструється платником єдиного податку у порядку, визначеному главою 1 розділу ХІV Кодексу.
Згідно з п.п.298.1.4 п.298.1 ст.298 Кодексу суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.
Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому п.п.298.1.4 п.298.1 ст.298 Кодексу, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені у п.291.4 ст.291 Кодексу.
Відповідно до п.291.4 ст.291 Кодексу суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на окремі групи платників єдиного податку.
До третьої групи платників єдиного податку, зокрема, належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 мільйонів гривень.
Нормами п.291.5 ст.291 Кодексу визначено види діяльності, що не дають права суб’єктам господарювання бути платниками єдиного податку першої – третьої груп. На юридичну особу – адвокатське бюро чи об’єднання норми п.291.5 ст.291 Кодексу не поширюються.
Враховуючи вищенаведене, адвокатське бюро чи об’єднання як юридична особа може обрати або перейти на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за умови відповідності вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу ХІV Кодексу.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 108.01.01 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Про електронний сервіс ДФС «Акредитований центр сертифікації ключів»

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що про порядок отримання безкоштовних послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), які надають пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (далі – АЦСК ІДД ДФС), можна дізнатись за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Акредитований центр сертифікації ключів», що розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua).
Безкоштовне надання послуг ЕЦП здійснюється АЦСК ІДД ДФС органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Робота АЦСК ІДД ДФС забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації.
До послуг ЕЦП, які надаються АЦСК ІДД ДФС належать:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів ключів заявників, що включає сертифікацію відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів;
- надання послуги фіксування часу;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП за зверненням підписувачів.
Переглянути перелік документів для отримання послуг ЕЦП та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками їх заповнення платники можуть у розділі «Реєстрація користувачів» головної сторінки офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням:
З початку року органами ДФС Дніпропетровщини видано понад 9000 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами

За вісім місяців 2016 року Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області видано 9046 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами (взагалі станом на 1 вересня поточного року діє 12504 ліцензії).
Крім того, ведеться систематичний контроль за своєчасністю щоквартальної сплати суб’єктами господарювання за ліцензії на право роздрібної торгівлі. Так, з початку 2016 року призупинено дію 1469 ліцензій за несвоєчасну сплату чергового платежу
Слід зазначити, що за вісім місяців поточного року, за порушення законодавства в частині продажу алкогольних та тютюнових виробів анульовано 1285 ліцензій, у тому числі 33 ліцензії за порушення законодавства в частині продажу зазначених товарів особам, які не досягли 18 років.

Про оподаткування податком на доходи фізичних осіб пасивних доходів

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що оподаткування пасивних доходів податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) регламентується пунктом 167.5 статті 167 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Так, відповідно до пункту 167.5 Кодексу ставки податку на пасивні доходи до бази оподаткування встановлюються у таких розмірах:
- 18% – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у підпункті 167.5.2 цього пункту) (підпункт 167.5.1 пункту 167.5 статті 167 Кодексу);
- 5% – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування) (підпункт 167.5.2 пункту 167.5 статті 167 Кодексу).
У розділі IV «Податок на доходи фізичних осіб» термін «пасивні доходи» означає такі доходи (підпункт 167.5.3 пункту 167.5 статті 167 Кодексу):
- проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок;
- проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках;
- інші проценти (у тому числі дисконтні доходи);
- процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом;
- плата (відсотки), що розподіляється відповідно до пайових членських внесків членів кредитної спілки;
- дохід, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону, включаючи дохід, що виплачується (нараховується) емітентом у результаті викупу (погашення) цінних паперів інституту спільного інвестування, який визначається як різниця між сумою, отриманою від викупу, та сумою коштів або вартістю майна, сплаченою платником податку продавцю (у тому числі емітенту) у зв’язку з придбанням таких цінних паперів, як компенсація їх вартості;
- дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;
- відсотки (дисконт), отриманий власником облігації від їх емітента відповідно до закону;
- дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю та дохід, отриманий платником податку у результаті викупу (погашення) управителем сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному в проспекті емісії сертифікатів;
- інвестиційний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти;
- роялті;
- дивіденди.
Об’єкти оподаткування податком на майно, відмінне від земельної ділянки

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що порядок адміністрування податку на майно, відмінне від земельної ділянки, (далі – податок на майно) визначено статтею 266 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Відповідно до пункту 266.2.1 пункту 266.2 статті 266 Кодексу об’єктом оподаткування податком на майно є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.
Визначення об’єктів житлової нерухомості надані у підпункті 14.1.129, а об’єктів нежитлової нерухомості у підпункті 14.1.1291 пункту 14.1 статті 14 Кодексу.
Так, об’єкти житлової нерухомості це будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.
Будівлі, віднесені до житлового фонду, поділяються на такі типи (підпункт 14.1.129.1 п.п.14.1.129 п.14.1 статті 14 Кодексу):
а) житловий будинок – будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання. Житлові будинки поділяються на житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості. Житловий будинок садибного типу – житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень;
б) прибудова до житлового будинку – частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін, і яка має з основною частиною будинку одну (або більше) спільну капітальну стіну;
в) квартира – ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання;
г) котедж – одно-, півтораповерховий будинок невеликої житлової площі для постійного чи тимчасового проживання з присадибною ділянкою;
ґ) кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах – ізольовані помешкання в квартирі, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів;
Садовий будинок – будинок для літнього (сезонного) використання, який в питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків (підпункт 14.1.129.2 п.п.14.1.129 п.14.1 статті 14 Кодексу).
Дачний будинок – житловий будинок для використання протягом року з метою позаміського відпочинку (14.1.129.3 п.п.14.1.129 п.14.1 статті 14 Кодексу).
Об’єкти нежитлової нерухомості – будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду. У нежитловій нерухомості виділяють (підпункт 14.1.1291 п.14.1 ст.14 Кодексу):
а) будівлі готельні – готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку;
б) будівлі офісні – будівлі фінансового обслуговування, адміністративно-побутові будівлі, будівлі для конторських та адміністративних цілей;
в) будівлі торговельні – торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування;
г) гаражі – гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки;
ґ) будівлі промислові та склади;
д) будівлі для публічних виступів (казино, ігорні будинки);
е) господарські (присадибні) будівлі – допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо;
є) інші будівлі.
Звертаємо увагу, що відповідно до підпункту 266.4.2 пункту 266.4 статті 266 Кодексу сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються в залежності від майна, яке є об’єктом оподаткування.
Органи місцевого самоврядування до 1 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості відомості стосовно пільг, наданих ними відповідно до цього підпункту.
Який порядок сплати податку на прибуток у поточному році підприємствами, які з 1 січня поточного року або пізніше переходять зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування?

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Відповідно до п.297.1 ст.297 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на прибуток підприємств.
Відмова від спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку третьої групи здійснюється у порядку, визначеному підпунктами 298.2.1 – 298.2.3 ст.298 Кодексу (п.298.2 ст.298 Кодексу).
Зокрема, платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Кодексом, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів (п.п.298.2.2 п.298.2 ст.298 Кодексу).
Згідно з п.294.1 ст.294 Кодексу податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку четвертої групи є календарний рік. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал.
Податковий (звітний) період починається з першого числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду.
Попередній податковий (звітний) рік для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників – період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року (п.294.2 ст.294 Кодексу).
Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п.137.5 ст.137 Кодексу, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду (п.137.4 ст.137 Кодексу).
Поряд з цим, пунктом 137.5 ст.137 Кодексу визначено, що річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:
а) платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
б) виробників сільськогосподарської продукції;
в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.
З урахуванням зазначеного, платники єдиного податку, які з 1 січня поточного року або пізніше переходять на загальну систему оподаткування, сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації за річний податковий (звітний) період (як новостворені), який для них починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року, враховуючи положення абзацу «а» п.137.5 ст.137 Кодексу.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 102.12 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Фіскальна служба та громадськість Дніпропетровщини взяли участь
в онлайн-трансляції обговорення змін до Податкового кодексу України

Експертна зустріч, на якій обговорювались питання змін до Податкового кодексу України у складі представників податкової служби, органів місцевої влади, бізнесу та громадськості, відбулася у Дніпропетровському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України в режимі відеоконференції.
Під час експертної зустрічі за участю керівництва Міністерства фінансів України обговорювали проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України». Зокрема: переведення всієї методології на Міністерство фінансів України; адміністрування усіх баз даних Мінфіном чи ДП при Мінфіні; запровадження електронного кабінету платника податків, запровадження єдиного публічного реєстру заяв на відшкодування ПДВ; збільшення терміну реєстрації податкових накладних; запровадження «податкових канікул» тощо.
В ході обговорення свою думку висловили експерти чотирьох регіонів та висловили ряд пропозицій до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України».

До ВРУ подано проект Закону про Державний бюджет України на 2017 рік

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що на розгляд Верховної Ради України (далі – ВРУ) подано проект про Державний бюджет України на 2017 рік (далі – Законопроект).
Документ зареєстровано 15.09.2016 за №5000 та 19.09.2016 передано на розгляд комітетів ВРУ.
Законопроект та пояснювальна записка до нього розміщені на офіційному веб-порталі ВРУ за посиланням:
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60032
Яким чином спадкоємці виконують грошові зобов’язання
з податку на доходи фізичних осіб померлої фізичної особи?

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Згідно з підпунктом 14.1.39 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) грошове зобов’язання платника податків – сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов’язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності
Податкове зобов’язання – сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк) (п.п.14.1.156 п.14.1. ст.14 Кодексу)
Підпунктом 37.3.2 п.37.3 ст.37 Кодексу визначено, що підставами для припинення податкового обов’язку, крім його виконання, є, зокрема, смерть фізичної особи.
У разі смерті платника податку або оголошення його судом померлим чи визнання безвісно відсутнім податок за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Відповідно до цього останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який відповідно припадає смерть такого платника податку, винесення такого судового рішення. У разі відсутності нарахованих доходів податок сплаті не підлягає (п.162.3 ст.162 Кодексу).
Статтею 1216 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-IV (далі – Цивільний кодекс) визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 Цивільного кодексу).
Згідно з п.99.1 ст.99 Кодексу виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи у разі її смерті або оголошення судом померлою здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.
Претензії спадкоємцям пред’являються контролюючими органами в порядку, встановленому цивільним законодавством України для пред’явлення претензій кредиторами спадкодавця.
Після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавця стають грошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців.
Протягом строку прийняття спадщини на грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавців пеня не нараховується.
При цьому, у разі переходу спадщини до держави грошові зобов’язання померлої фізичної особи припиняються.
Особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу стосовно особи, яка померла або визнана судом безвісно відсутньою або оголошена померлою чи визнана недієздатною, є особа, яка вступає у права спадщини або уповноважені здійснювати розпорядження майном такої особи (п.97.4 ст.97 Кодексу).
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 103.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

До уваги платників податку на додану вартість!

Державною фіскальною службою України у листі від 13.09.2016 №19830/6/99-95-42-01-15 (далі – лист ДФС №19830) надана податкова консультація щодо нарахування податкового зобов’язання з податку на додану вартість (далі – ПДВ) при безоплатному постачанні товарів/послуг.
Згідно з пунктом 185.1 ст.185 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 Кодексу.
Згідно із пунктом 188.1 ст.188 Кодексу база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни), за винятком:
товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню;
газу, який постачається для потреб населення.
Водночас згідно з підпунктом «г» п.198.5 ст.198 Кодексу у разі, якщо товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, то такий платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п.189.1 ст.189 Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, – у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту).
Господарською діяльністю згідно з підпунктом 14.1.36 п.14.1 ст.14 Кодексу є діяльність особи, пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу.
Відповідно до частини другої ст.17 Господарського кодексу України закони, якими регулюється оподаткування суб’єктів господарювання, повинні передбачати усунення подвійного оподаткування.
Отже, при безоплатному постачанні товарів/послуг в межах господарської діяльності податкові зобов’язання нараховуються відповідно до п.185.1 ст.185 Кодексу та база оподаткування ПДВ визначається згідно з п.188.1 ст.188 Кодексу. При цьому податкові зобов’язання відповідно до п.198.5 ст.198 Кодексу не нараховуються.
З текстом листа №19830 можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69662.html

Майже на 7 відсотків збільшилася кількість митних декларацій,
оформлених митниками Дніпропетровщини

За січень – серпень 2016 року на 6,61 відсотків збільшилася кількість митних декларацій, оформлених Дніпропетровською митницею ДФС у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
«Так, за вісім місяців поточного року митниками області оформлено 98 тисяч 277 митних декларацій, серед яких 46 тисяч 619 – на експорт і 42 тисячі 439 – на імпорт товарів. Станом на перше вересня поточного року у Дніпропетровській області зареєстровано 6 тисяч 443 суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності, що на 4,54 відсотки більше, ніж було зареєстровано в аналогічному періоді минулого року», – зазначив заступник начальника Дніпропетровської митниці ДФС Ігор Диба.
Основними імпортерами Дніпропетровщини є: країни Європейського Союзу, доля яких в імпорті складає 42,49%, країни СНД – 30,3%, країни Азії – 16,7%.
Із загальної структури експорту по Дніпропетровській митниці найбільші обсяги вивезених українських товарів до країн Європейського Союзу – 37,53%, країн СНД – 28,96%, країн Азії – 24,59%.
Податковий календар з 23 по 30 вересня 2016 року

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що
23 вересня, п'ятниця, останній день подання:
- декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари/продукцію на жовтень 2016 року
28 вересня, середа, останній день сплати:
- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за серпень 2016 року
30 вересня, п'ятниця, останній день сплати:
- податку на додану вартість за серпень 2016 року платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;
- акцизного податку за серпень 2016 року;
- плати за землю за серпень 2016 року;
- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за серпень 2016 року;
- податку на доходи фізичних осіб із загальної суми процентів, нарахованих за серпень 2016 року на поточний або депозитний банківській рахунок; на вклади членів кредитної спілки;
- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу, за серпень 2016 року.

Отримати ЕЦП можливо лише за новими формами реєстраційних документів

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до наказу Інформаційно-довідкового департаменту ДФС від 10.08.2016 №118 «Про внесення змін до наказу ІДД ДФС від 17.02.2015 №15» (далі – Наказ №118) з 5 вересня поточного року набули чинності нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).
Наказом №118 затверджено нову редакцію наступних реєстраційних форм:
- Реєстраційна картка (для юридичної особи);
- Реєстраційна картка (для фізичної особи/ фізичної особи – підприємця);
- Додаток до розділу 2 Реєстраційної картки;
Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг ЕЦП можна у розділі «Реєстрація користувачів» офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням:
Чи звільняються від подання податкових декларацій з плати за землю юридичні особи, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку або земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню?

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до пункту 286.2 ст.286 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.
Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (пункт 286.3 ст.286 Кодексу).
Згідно із статтями 269 та 270 Кодексу платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.
Відповідно до пункту 30.1 ст.30 Кодексу податкова пільга – передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 цієї статті.
Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат (пункт 30.2 ст.30 Кодексу).
Статтею 282 Кодексу визначено категорії юридичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку, а статтею 283 Кодексу – види земельних ділянок, що не підлягають оподаткуванню.
Нормами Кодексу не передбачено звільнення від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг.
Таким чином юридичні особи, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку або земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню, не звільняються від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельних податок не справляється через застосування податкових пільг.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 112.05 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
«ЗІР» – електронний сервіс ДФС України
для самостійної орієнтації платників
в інформаційному просторі вимог законодавства

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що для якісного обслуговування платників податків та створення для них комфортних умов Державною фіскальною службою України на головній сторінці офіційного веб-порталу (sfs.gov.ua) розміщені та функціонують ряд електронних сервісів.
Так, електронний сервіс «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (далі – «ЗІР») Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України – це «живий» інформаційний ресурс, яким можна скористатись у будь-який зручний час.
Інформація на цьому сервісі оновлюється щоденно та містить запитання – відповіді, письмові консультації, нормативні документи та інформаційні матеріали з питань оподаткування, митної справи та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС.
За допомогою цього ресурсу платники податків мають можливість оперативно у будь-який час та у зручній формі ознайомитись із:
- відповідями на запитання, у тому числі, з якими найчастіше звертаються суб’єкти господарювання та громадяни до ДФС, у розділах «Актуальні запитання», «Запитання-відповіді з Бази знань» та «Письмові консультації»;
- нормативно-правовими, розпорядчими документами та іншою довідковою інформацією, термінами подання звітності та сплати податків і зборів у розділах «Нормативні та інформаційні документи», «Останні зміни в законодавстві», «Необхідно знати».
Крім того, розділ «Інтерактивна мапа» дозволяє користуватися можливістю покрокового пошуку інформації за напрямами «Митна справа», «Єдиний соціальний внесок» та «ПДФО».
Також сервіс «ЗІР» містить розділ «Контакт-центр ГФС», який надає можливість користувачам ресурсу ознайомитись з інформацією про порядок отримання громадянами та бізнесом консультацій, інших інформаційних послуг за телефонними номерами 0-800-501-007 і (044)-454-16-13 у режимі он-лайн та порядку відправки електронних листів в Інформаційно-довідковий департамент ДФС.
Звертаємо увагу, що для зручності платників податків у «ЗІР» з липня поточного року запроваджено новий розділ «Ставки податків і зборів», де можна оперативно у будь-який час та зручній формі ознайомитись зі ставками загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та з інформацією щодо оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму.

Протягом восьми місяців поточного року центри обслуговування платників Дніпропетровщини надали понад 178 тисяч адмінпослуг

На сьогодні 36 Центрів обслуговування платників Головного управління ДФС у Дніпропетровській області надають 23 види адміністративних послуг. Діяльність центрів забезпечує 303 працівника структурних підрозділів, задіяних у роботі ЦОПів. Впродовж січня – серпня 2016 року ЦОПами області надано 178,1 тисяч адміністративних послуг. Загалом працівниками ЦОПів органів ДФС у Дніпропетровській області надано 1мільйон 805,1 тисяч послуг.
«З метою підвищення ефективності та якості надання послуг у Центрах обслуговування платників проводяться письмові опитування за допомогою розташованої скриньки пропозицій та побажань», – зазначила перший заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.
Вона також нагадала, що окрім отримання адміністративних, консультативних та інформаційних послуг, відвідувачі Центрів обслуговування платників мають можливість подати податкову звітність та одержати ключі електронного цифрового підпису.
З переліком адміністративних послуг, що надаються територіальними органами ДФС Дніпропетровщини та Інформаційними картками адмінпослуг можна ознайомитись на суб-сайті ГУ ДФС у Дніпропетровській області у розділі «Адміністративні послуги» (http://dp.sfs.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/) та у Центрах обслуговування платників області.

Чи має право платник податку на податкову знижку за навчання,
якщо освіта отримується у декількох навчальних закладах (у т.ч. за кордоном)?

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Згідно з підпунктом 166.3.3 пункту 166.3 статті 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.
Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, у розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року, що у 2015 році складала 1710 грн. (1218 грн. х 1,4 = 1705 грн.).
Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту –фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (підпункт 166.4.1 п.166.4 ст.166 Кодексу).
Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 ст.164 Кодексу (підпункт 166.4.2 п.166.4 ст.166 Кодексу).
Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування; платників податків та зборів; їх права та обов’язки; компетенцію контролюючих органів; повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (пункт 1.1 ст.1 Кодексу).
Враховуючи вищевикладене, платник податків, який навчається у декількох навчальних закладах України, за умови виконання усіх умов, передбачених Кодексом, має право скористатися податковою знижкою на навчання.
Платники податків, які навчаються за кордоном, права на податкову знижку у частині витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь закордонних закладів освіти, не мають.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 103.06.03 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Суб’єктам господарювання надана можливість отримувати
відомості з Єдиного державного реєстру в електронному вигляді

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
З метою реалізації вимог статті 11 Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» з внесеними змінами та доповненнями Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 08.09.2016 №593 «Деякі питання надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Постанова №593).
Відповідно до цієї Постанови суб’єктам господарювання надана можливість отримувати відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) в електронному вигляді із використанням сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу Єдиного державного реєстру з метою обробки та перетворення відкритих відомостей Єдиного державного реєстру для їх подальшого сприйняття автоматизованими та інформаційними системами.
Також технічним адміністратором Єдиного державного реєстру суб’єктам господарювання надаватиметься сервісна послуга щодо підготовки відомостей у відповідному форматі, адаптованому для сприйняття інформаційними системами споживача.
Відповідно до пункту 2 Постанови №593 встановлена щомісячна плата за надання відомостей з Єдиного державного реєстру відповідно – два розміри мінімальної заробітної плати.
Плата за надання відомостей з Єдиного державного реєстру, розмір якої визначається виходячи з місячного розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому такі відомості надаються, та округлюється до гривні, перераховується до державного бюджету в установленому порядку (пункт 3 Постанови №593).
Згідно з пунктом 4 Постанови №593 критерії, строки, порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру, умови та розмір абонентної плати за надання сервісної послуги, зазначеної у пункті 1 цієї Постанови, визначаються у договорі, укладеному з технічним адміністратором Єдиного державного реєстру.
Юридичні особи, які звільняються від сплати земельного податку

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що пільги щодо сплати земельного податку для юридичних осіб визначені у статті 282 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Відповідно до пункту 282.1 статті 282 Кодексу від сплати земельного податку звільняються:
- санаторно-курортні та оздоровчі заклади громадських організацій інвалідів, реабілітаційні установи громадських організацій інвалідів (підпункт 282.1.1 п.282.1 ст.282 Кодексу);
- громадські організації інвалідів України, підприємства та організації, які засновані громадськими організаціями інвалідів та спілками громадських організацій інвалідів і є їх повною власністю, де протягом попереднього календарного місяця кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25% суми загальних витрат на оплату праці.
Зазначені підприємства та організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати цю пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який надається уповноваженим органом відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».
У разі порушення вимог цієї норми зазначені громадські організації інвалідів, їх підприємства та організації зобов’язані сплатити суми податку за відповідний період, проіндексовані з урахуванням інфляції, а також штрафні санкції згідно із законодавством (підпункт 282.1.2 п.282.1 ст.282 Кодексу);
- бази олімпійської та паралімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України (підпункт 282.1.3 п.282.1 ст.282 Кодексу);
- дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (підпункт 282.1.4 п.282.1 ст.282 Кодексу).
Крім того, протягом дії ратифікованих Верховною Радою України міжнародних договорів (угод) України з питань космічної діяльності щодо створення космічної техніки (включаючи агрегати, системи та їх комплектуючі для космічних комплексів, космічних ракет-носіїв, космічних апаратів та наземних сегментів космічних систем), але не пізніше 1 січня 2018 року, резиденти – суб’єкти космічної діяльності, які отримали ліцензію на право її здійснення та беруть участь у реалізації таких договорів (угод), за земельні ділянки виробничого призначення згідно з переліком, який затверджується Кабінетом Міністрів України, звільняються від сплати земельного податку (пункт 1 підрозділу 6 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).
До уваги платників електронний сервіс ДФС «Інформація з реєстрів»!

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що після модернізації електронних сервісів на веб-порталі Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) інформацією з реєстрів ДФС, які є загальнодоступними, можна скористатись у режимі реального часу.
У режимі «Інформація з реєстрів» відкритої частини електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія), а також у вкладці «Інформація з реєстрів» у меню електронних сервісів на головній сторінці веб-порталу ДФС за посиланням:розміщені електронні сервіси:
- «Дані про взяття на облік платників»;
- «Дані реєстру платників ПДВ»;
- «Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального»;
- «Реєстр платників єдиного податку»;
- «Реєстр страхувальників»;
- «Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами»;
- «Інформація про РРО»;
- «Інформація про книги ОРО»;
- «Система обліку публічної інформації».
Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує.
Згідно п. 296.10 ст.296 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) не застосовуються платниками єдиного податку:
- першої групи;
- другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 грн. застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.
Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої і третьої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з метою визначення необхідності застосування РРО повинні самостійно визначити перевищення обсягу доходу понад 1000000 грн. При цьому враховується обсяг доходу за поточний звітний податковий рік. Обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 1000000 грн.) визначається з урахуванням всіх доходів, які відповідно до п.292.1 ст.292 Кодексу включаються до складу доходу платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.

Легалізація заробітної плати - один із напрямків роботи ‪эфіскальної служби

Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.
Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.
Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя своєї громади, батьків та дітей – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Адже легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя.
Про відомі Вам факти порушення трудових прав, отримання заробітної плати «в конверті» - повідомляйте органи ДФС за місцем реєстрації, або письмово на адресу: 51931, м. Кам’янське, вул. Медична, 9.
По кожному факту порушень трудового законодавства будуть вжиті належні заходи реагування.
База нарахування єдиного внеску для ФОП – платників єдиного податку без використання праці найманих працівників

Враховуючи, що відповідно до частини 5 статті 8 Закону №2464 ФОП – платники єдиного податку нараховують та сплачують єдиний внесок за 2016 рік у розмірі 22% на суми, самостійно визначені для себе, то у 2016 році:
- мінімальний страховий внесок становить:
січень – квітень – 303,16 гривень за місяць (1 378,00 грн х 22%);
травень – листопад – 319,00 гривень за місяць (1 450,00 грн. х 22%);
грудень – 341,00 гривень за місяць (1 550,00 грн. х 22%);
- максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становить:
січень – квітень – 34 450 гривень за місяць (1 378 грн. х 25);
травень – листопад – 36 250 гривень за місяць (1 450 грн. х 25);
грудень – 38 750 гривень за місяць (1 550 грн. х 25).
Електронні сервіси від Державної фіскальної служби України

Нагадуємо, що на офіційному веб-порталі ДФС України http://sfs.gov.ua розміщено низку електронних сервісів, за допомогою яких платники можуть отримати багато корисної інформації, зокрема: «Електронний кабінет платника податків», «Інформаційно - довідковий ресурс», «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», «Реєстр платників ПДВ», «Пульс», «Декларування on-line»,«Реєстр страхувальників»,
Також на веб-порталі відомства розміщено сервіси «Митна статистика», «Акредитований центр сертифікації ключів», «Електронна звітність», «Електронна митниця», «Адреси масової реєстрації» та інша довідкова інформація.
Про порушення трудового права робітників

Нагадуємо, про необхідність оформлення трудових угод з особами, які знаходяться у трудових відносинах згідно вимог діючого законодавства. При цьому необхідно забезпечити виплату заробітної плати найманим працівникам, не меншої за рівень встановленого мінімуму.
Закликаємо роботодавців, не допускати виплати заробітної плати «в конвертах» .
Антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби
Сервіс «Пульс» - гаряча телефонна лінія, за якою по телефону:
(044) 284-00-07
Громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України (далі - ДФС), про можливі корупційні дії з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.
Інформація приймається цілодобово.
При наданні інформації бажано назвати своє прізвище, ім’я, по-батькові (посаду, назву суб’єкта господарювання), місце проживання (адресу юридичної особи) та обов’язково зазначити назву органу ДФС, з яким пов’язана подія, коли відбулась подія, прізвище, ім’я, по-батькові працівника органу ДФС, в роботі якого вбачаються протиправні або корупційні дії, та суть проблеми.
Про результати розгляду інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back (працівник сервісу повідомляє про результати розгляду) невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання не перевищує 15 днів. Результати розгляду анонімної інформації не повідомляються.
Подолаємо корупцію разом

Корупція - протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення. Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями посадової особи та інтересами громадян, що є злочином проти державної влади. Сьогодні корупція є найбільшою перепоною до економічного зростання і розвитку, здатною поставити під загрозу будь-які перетворення.
З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності органів Дніпродзержинською ОДПІ забезпечено інформування платників податків про функціонування антикорупційного сервісу ДФС України «Пульс», доступний клієнтам податкової служби та митниці.
Ефективний сервіс за гарячою лінією (044) 284-00-07 попереджує:
- труднощі в спілкуванні; - некоректне ставлення; - перевищення повноважень;
- неякісне обслуговування та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.
Одеська компанія ухилилася від сплати 3,7 млн. грн. податків

Працівниками податкової міліції Одеської області в рамках кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України викрили факти ухилення від сплати податків більше, ніж на 3,6 млн. грн.
Встановлено, що службові особи компанії, зареєстрованої в Одеській області, у звітні податкові періоди з січня 2015 року по квітень 2016 року документально відображали в бухгалтерському та податковому обліках операції з реалізації продуктів харчування та напоїв в адресу низки неіснуючих фізичних і юридичних осіб та ризикових суб’єктів господарювання.
Такі дії дали їм змогу ухилитись від сплати податку на прибуток та податку на додану вартість у сумі 3,7 млн. грн. (що є особливо великим розміром).
На підставі ухвали суду проведено 4 обшуки в офісному приміщенні, за місцем реєстрації компанії, за місцем проживання засновника вказаного підприємства та в його банківській скриньці.
За результатами обшуків вилучено та передано під охорону працівників податкової міліції 663,2 тис. гривень, 257 тис. доларів США, 31,2 тис. євро готівкою (еквівалент 8 млн. 397 тис. грн.) і комп’ютерну техніку.

Під час обшуку київського металургійного підприємства, яке ухилилося від сплати понад 4 млн. грн. ПДВ, вилучено майна на 148 млн. грн.

Працівниками податкової міліції Офісу великих платників податків розслідується кримінальне провадження за ч.3 ст.212 КК України стосовно посадових осіб столичного підприємства, яке займається оптовою торгівлею металами та металевими рудами.
Встановлено, що посадові особи вказаного підприємства за сприяння посадових осіб підприємств-контрагентів у період січня - грудня 2015 року під час здійснення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу металопродукції здійснили документальне оформлення безтоварних операцій, в результаті чого ухилилися від сплати податку на додану вартість у сумі 4 млн.80 тис. гривень.
На підставі ухвал суду проведено 5 обшуків офісних та складських приміщень підприємств-фігурантів провадження.
За результатами обшуків вилучено та передано під охорону працівників податкової міліції 33,3 тис. доларів США, 64,7 тис.грн., 20 системних блоків, 2 флеш-носія, 9 печаток підприємств СГД, 2 печатки підприємств нерезидентів, металопрофіль із алюмінію - 859 палетів (понад 17 тис. упаковок)– орієнтовною вартістю 142,9 млн. грн., алюмінієві батареї - 268 палетів (2 758 шт.) – орієнтовною вартістю 4,1 млн. грн., первинні бухгалтерські документи (податкові накладні, договори и т.д.) та чорнові записи. Загальна сума вилученого майна становить 148 млн. гривень. Слідчі дії тривають.

Черкаські митники попередили спробу незаконного експорту лісоматеріалів на 278 тис.грн.

У рамках операції «Рубіж – 2016» працівниками Черкаської митниці ДФС спільно з працівниками Управління захисту економіки в Черкаській області Департаменту захисту економіки, Національної поліції України, податкової міліції і відділу внутрішньої безпеки ГУ ДФС в Черкаській області та УСБУ в Черкаській області попереджено спробу незаконного експорту лісоматеріалів на суму 278 тис. грн.
Як відзначив заступник начальника Черкаської митниці ДФС – начальник відділу боротьби з митними правопорушеннями Дмитро Шульга, група задіяних у перевірці працівників контролюючих органів спрацювала оперативно, порушників вдалося упіймати «на гарячому» і вивезення незаконно вирубаного лісу було попереджено на стадії митного оформлення.
Він розповів, що 13 вересня до митного поста «Умань» Черкаської митниці ДФС було подано митну декларацію, за якою задекларовано в митний режим експорту товар «пиломатеріали дубові необрізні» вагою нетто 23 700 кг (28,2 м. куб.) та вартістю 10434 дол. США (278 тис.грн.). За декларацією вказані пиломатеріали поставлялися на адресу компанії В’єтнаму.
Як підставу для проведення митного оформлення експорту вищевказаного товару та отримання дозволу на вивезення пиломатеріалів за межі митної території України експортер надав Сертифікат про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій.
Проведеною перевіркою встановлено, що наданий експортером Сертифікат отриманий незаконним шляхом на підставі підробної товаротранспортної накладної на лісосировину.
Дії експортера Черкаською митницею ДФС кваліфіковано за ч.1 ст.483 Митного кодексу України як порушення митних правил, а товар вилучено.
Відповідно до чинного законодавства, санкція відповідної статті передбачає притягнення порушника до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості предметів правопорушення та їх конфіскацію.
На даний час митницею здійснюється адміністративне провадження, а правоохоронними органами вирішується питання щодо внесення відомостей про злочин до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

Викрито всеукраїнську мережу ювелірних магазинів, яка ухилялася від сплати податків. Вилучено товарів на 300 млн. грн.

Співробітники податкової міліції м. Києва спільно з Головним слідчим управлінням ДФС України та Генеральною прокуратурою України провели широкомасштабну операцію, в результаті якої було викрито схему з ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Організував такий «бізнес» керівник однієї з всеукраїнських мереж продажу ювелірних виробів і приватних підприємців.
В рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) та ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК, було встановлено, що громадянин України організував по всій території країни мережу більше, ніж з 60 ювелірних магазинів.
Вказані магазини продавали ювелірні вироби, які були виготовлені на підконтрольному організатору схеми підприємстві з незаконно скупленого брухту золота.
В подальшому ювелірні вироби продавалися від імені низки фізичних осіб-підприємців без відповідного відображення в бухгалтерському та податковому обліках реальних доходів, отриманих від продажу.
Таким чином, зловмисники ухилилися від сплати податку на доходи фізичних осіб у розмірі понад 7 мільйонів гривень.
В даний час встановлено низку підприємців, причетних до злочинної схеми.
В результаті низки проведених обшуків в 18 областях було виявлено та вилучено по 150 кілограмів золота і срібла, ювелірні вироби на суму понад 300 мільйонів гривень, 59 печаток фізичних осіб-підприємців, причетних до злочинної схеми, більше 200 банківських карток, а також чорнову бухгалтерію. В даний час слідчі дії тривають.
Лісгоспи Чернігівської області не сплатили 8 млн. грн. податку на прибуток під час здійснення ЗЕД

Працівниками податкової міліції Чернігівської області до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ч.3 ст.212 КК України.
Встановлено, що посадові особи державних лісгоспів Чернігівської області та дочірніх районних агролісогосподарських підприємств протягом 2015-2016 років ухилились від сплати податку на прибуток у сумі 8 млн. гривень під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності.
Вказані особи протягом 2015 року та І півріччя 2016 року занижували ціну реалізації деревини (пиловнику сосни та ялини), яку експортували нерезидентам, підконтрольним невстановленим особам.
За кордоном деревина реалізовувалась за ринковими цінами. При цьому в Україну на адресу лісогосподарських підприємств надходила лише частина реальної суми валютної виручки від реалізації лісопродукції. Різниця між ринковою вартістю деревини за кордоном та вартістю, за якою її реалізовували лісгоспи області, виводили в «тінь». Слідчі дії тривають

Завдяки інформації, отриманої на сервіс «Пульс», працівниками підрозділу внутрішньої безпеки ДФС викрито хабарників

15 вересня поточного року за результатами перевірки відомостей, що надійшли на антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби «Пульс», працівниками Управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Харківській області спільно з Ізюмською місцевою прокуратурою області було затримано двох інспекторів ГУ ДФС у Харківській області, які під час перевірки підприємства вимагали та одержали неправомірну вигоду.
Встановлено, що за хабар у сумі 5 тисяч гривень податківці пропонували суб’єкту господарської діяльності непритягнення до відповідальності, а також зменшення штрафних санкцій та невідображення порушень в акті перевірки.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за кваліфікацією «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» (ч. 3 ст. 368 КК України).
Нагадаємо, що в ДФС працює антикорупційний сервіс «Пульс», за допомогою якого громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів ДФС, про можливі корупційні дії з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України. Телефонна лінія працює цілодобово.
Тел. (044) 284-00-07.

На митному посту «Лужанка» зупинено спробу незаконного ввезення 10-ти «iPhone 7»

Працівники Закарпатської митниці ДФС припинили спробу незаконного ввезення на територію України сучасних мобільних телефонів «iPhone 7».
У зону митного контролю пункту пропуску «Лужанка» у напрямі в'їзду в Україну під керуванням громадянина України заїхала «TOYOTA CAMRY» з трьома пасажирами. Для проходження митного контролю водій обрав «зелений коридор».
Враховуючи аналіз ризиків, транспортний засіб було направлено в бокс для поглибленого огляду, під час якого у багажному відсіку авто виявлено 10 мобільних телефонів «iPhone 7». Як з’ясувалось, мобільні телефони є власністю всіх чотирьох громадян, одному належать 4 телефони, а іншим – кожному по два. Вартість одного телефону становить 863 Євро.
Згідно ч.1 ст. 374 МК України товари (крім підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України, не підлягають письмовому декларуванню та не є об'єктами оподаткування митними платежами.
Відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 21.05.2012 № 436 «Про затвердження переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України» зазначено, що мобільні телефони – код згідно з УКТЗЕД – 8517 – підлягають оцінці відповідності вимогам Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні.
Таким чином, громадяни України порушили встановлений порядок проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю: в них під час митного контролю виявлено товари, які перевищують неоподатковану норму до переміщення через митний кордон та переміщення яких через митний кордон обмежено законодавством України.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого статтею 471 Митного кодексу України.
На підставі статті 511 Митного кодексу України за протоколами про порушення митних правил всі мобільні телефони «iPhone 7» вилучено.

Державі відшкодовано 7,3 млн. грн. збитків у кримінальному провадженні за фактом ухилення від сплати податків

Працівниками податкової міліції м. Києва проводилось досудове розслідування кримінального провадження, зареєстрованого за ч.3 ст.212 КК України зафактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.
Встановлено, що посадові особи підприємства, яке здійснює діяльність у сфері надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна у 2014 році фальсифікували податкову звітність при здійсненні операцій з відчуження нерухомого майна в АР Крим.
Такі дії призвели до ухилення від сплати 7,3 млн. гривень податку на прибуток та ПДВ.
Відшкодування завданих державі збитків забезпечено в повному обсязі.

Викрито протиправну схему експорту з Одеського морського торговельного порту

Департаментом боротьби з митними правопорушеннями ДФС спільно з оперативним управлінням ГУ ДФС у м. Києві викрито протиправну схему експорту з Одеського морського торговельного порту зернових та макухи соняшникової на підставі сфальсифікованих документів.
Під час проведення заходів встановлено, що для митного оформлення цих товарів разом з митними деклараціями подавалися підроблені товаросупровідні документи, підписані від імені померлої на дату їх підписання особи - колишнього директора одного із товариств, факт смерті якого підтверджується відповідними компетентними органами.
Незаконні експортні зовнішньоекономічні операції на суму майже 15 млн. грн. припинено, а частину вантажу затримано. Здійснення таких оборудок могло призвести до не сплати належних податків та не повернення до України валютної виручки.
За результатами вжитих заходів відносно порушників митного законодавства складено протоколи про порушення митних правил за ч.1 ст.483 Митного кодексу України, яка передбачає притягнення порушника до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості предметів правопорушення та їх конфіскацію.
Матеріали про виявлення ознак кримінального правопорушення будуть направлені до правоохоронних органів.

Переможець тендера на постачання вугілля держпідприємствам ухилився від сплати 5 млн. грн. ПДВ

Працівниками податкової міліції Донецької області до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ч.3 ст.212 КК України за фактом ухилення від сплати податків посадовими особами підприємства, основним видом діяльності якого є неспеціалізована оптова торгівля.
У 2014 році вказане підприємство виграло тендер щодо постачання переробленого рядового кам’яного вугілля та кам’яного вугілля марки ДГ для підприємств паливно - енергетичного комплексу України.
Отримавши бюджетні кошти службові особи підприємства-фігуранта справи протягом 2014 – 2015 років перерахували їх частину на рахунки підприємств з ознаками фіктивності за нібито придбане вугілля, відповідно відобразивши у бухгалтерському та податковому обліку підприємства вказані безтоварні операції.
Такі дії призвели до ухилення від сплати 5 млн. грн. ПДВ. Тривають слідчі дії.

Співробітниками внутрішньої безпеки ДФС припинено корупційні дії з боку одного з керівників ГУ ДФС у Рівненській області

Співробітниками підрозділу внутрішньої безпеки Головного управління ДФС у Рівненській області, спільно із співробітниками УСБУ у Рівненській області та Генеральної прокуратури України викрито одного з керівників ГУ ДФС в області, який систематично здійснював здирництво суб’єктів господарювання для власного збагачення.
Встановлено, що посадовець одержував від платників кошти за так зване «сприяння» у відшкодуванні з держбюджету податку на додану вартість. До вказаних корупційних діянь він залучав своїх родичів.
Так, у ході досудового розслідування кримінального провадження за ознаками складу злочину, передбаченого статтею 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службової особи) проведено обшуки у службовому кабінеті посадовця.
За результатами обшуків вилучено готівкові кошти у сумі 90 тисяч гривень, документи та інші докази. Окрім цього, за місцем проживання вказаної службової особи вилучено готівку у розмірі 3,5 тис. доларів США та 115 тис. гривень.

Відділ організації роботи
Дніпродзержинської ОДПІ
Версія для друку Написати листа
Підписка на новини
Підписатись
Призупинити підписку
RSS

Опитування

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор