м.Верхньодніпровськ
www.verhmrada.dp.gov.ua


Роман Насіров: ДФС підтримує діалог з американськими діловими колами в Україні

Спрощення адміністрування податків та зменшення тиску на бізнес є головними аспектами реформування ДФС. Про це зазначив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров під час зустрічі з керівниками компаній-членів Американсько-української ділової ради (USUBC).
Роман Насіров ознайомив бізнес з ініціативами ДФС у податкові сфері. Зокрема, йшлося про подальші кроки щодо лібералізації фіскальної політики та спрощення адміністрування податків, необхідних для поліпшення інвестиційного клімату в країні.
«Ця зустріч є логічним продовженням нашого діалогу з представниками американського бізнесу. Такі зустрічі дозволяють робити політику відкритою і прогнозованою для іноземних інвесторів, що сприяє більш глибокому розумінню змін, які відбуваються у службі», - наголосив очільник відомства.
Американсько-українська ділова рада – це найбільше об’єднання ділових кіл, що інвестують в Україну. Вона об’єднує 100 найбільших інвесторів. Американсько-українська ділова рада сприяє розвитку двосторонніх ділових зв’язків через регулярну взаємодію з американськими та українськими бізнесовими лідерами та урядовцями.


В ДФС проведено лекційне заняття для студентів Університету державної фіскальної служби України

У рамках співпраці ДФС та Університету державної фіскальної служби України та з метою реалізації практичної складової у освітньому процесі Департаментом кадрової політики та роботи з персоналом ДФС 2 листопада 2016 року організовано проведення лекційного заняття для десяти груп студентів Навчально-наукового інституту фінансів, банківської справи, страхування Університету. У лекційному занятті також взяли участь викладачі Університету.
Виїзні лекції в апараті ДФС проводяться для якісної підготовки студентів Університету та наближення освітнього процесу до потреб ДФС. До проведення занять залучаються провідні фахівці структурних підрозділів ДФС, її територіальних органів, навчальних закладів, що належать до сфери управління ДФС.
Лекційне заняття на тему: “Внутрішній контроль та внутрішній аудит в органах влади” для студентів провели представники Департаменту внутрішнього аудиту ДФС. Так, у ході лекції обговорювалися питання функціонування системи внутрішнього контролю та її удосконалення, запобігання фактам незаконного, неефективного та нерезультативного використання бюджетних коштів, запобігання виникненню порушень і недоліків у діяльності ДФС, її територіальних органів, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління ДФС.
Під час лекції студенти також були ознайомлені з організацією роботи аудиторських служб Королівства Нідерландів та США.
Крім того, доповідачі звернули увагу на важливість підготовки кваліфікованих кадрів для органів ДФС, які в майбутньому поповнять лави Служби.
Студентами Університету було відмічено високий науково-методичний рівень та практичну спрямованість проведеного навчання. Учасники заходу висловили сподівання, що проведення подібних заходів стане доброю традицією в рамках співпраці між ДФС і Університетом.

Роман Насіров: ДФС використовує передовий досвід у сфері податкового адміністрування

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров провів зустріч з головним економістом МВФ Енріко Аавом – головою експертної Місії МВФ та Офісу технічної допомоги Казначейства США. Сторони обговорили головні аспекти співробітництва та обміну досвідом у сфері управління податковим адмініструванням.
«Ми готові розширити взаємодію з місією і на регулярній основі обмінюватися досвідом та інформацією стосовно загальних принципів адміністрування податків та технічних питань оподаткування.
Сьогодні ми працюємо над створенням ефективної податкової системи, яка забезпечить сприятливі умови для ведення бізнесу, реалізації інвестиційної політики та збільшення обсягу податкових надходжень. В наших інтересах – впровадження найкращого світового досвіду в практику діяльності вітчизняних податкових органів», – зазначив голова ДФС.
Місія Міжнародного валютного фонду та Офісу технічної допомоги Казначейства США розпочала свою роботу в Україні. Метою перебування Місії в Україні є перейняття передового світового досвіду у сфері управління податковим адмініструванням та його можливе застосування в Україні. Протягом візиту вони вивчатимуть план проведення реформ фіскальної служби та нададуть практичні рекомендації щодо удосконалення діяльності податкових органів.

Мирослав Продан ознайомився з інноваційними технологіями на азербайджанській митниці

Велика роль у реалізації економічної політики країни покладається на митні органи, які поряд з фіскальними інтересами покликані захищати внутрішній ринок і забезпечувати економічну безпеку країни. На цьому наголосив в.о. заступника Голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан під час візиту до Бакинського головного митного управління (м. Баку, Азербайджанська Республіка).
«У процесі спрощення митних процедур важливе місце належить новітнім технологіям. Азербайджан зробив у цій сфері великий крок, що є для нас цінним прикладом», - зазначив посадовець.
Під час свого візиту до Бакинського головного митного управління Мирослав Продан ознайомився з процесами митного оформлення, проектом «Електронного декларування» та іншими інноваціями, започаткованими азербайджанською владою у митній сфері.
«Азербайджанська митниця є прикладом того, як можна повністю електронізувати систему та перевести всі митні операції в електронну площину», - додав він.

Мирослав Продан: Азербайджан – приклад успішного впровадження IT-технологій на митниці

В.о. заступника Голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан у рамках офіційного візиту до м. Баку, Азербайджанська Республіка, зустрівся з Головою Митного комітету Азербайджанської Республіки Айдином Алієвим.
Під час зустрічі Мирослав Продан наголосив, що фіскальна служба України зацікавлена у поглибленні співпраці та обміні досвідом з митними органами Азербайджану у сфері застосування інформаційних технологій.
За його словами, вивчення передового досвіду роботи митних органів Азербайджанської Республіки у сфері інформаційних систем та технологій митного оформлення сприятиме запровадженню в Україні нової схеми взаємодії державних контролюючих органів та підприємств для створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, збільшення товарообігу через митний кордон України та покращення динаміки надходжень платежів до Держбюджету.
«Автоматизована система, яка використовується Державним Митним комітетом Азербайджанської Республіки, є однією з кращих сучасних модернізованих систем. Зважаючи на те, що Україна наразі працює над удосконаленням та реалізацією власної автоматизованої системи «Єдиного вікна» на митниці, досвід Азербайджану є для нас вкрай важливим», - додав Мирослав Продан.

У ДФС впорядковано порядок взаємодії між підрозділами під час проведення пост-митного аудиту

ДФС затверджено Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи. Про це розповіла директор Департаменту аудиту ДФС Наталія Рубан.
«Методичні рекомендації спрямовані, перш за все, на забезпечення належної взаємодії підрозділів та органів ДФС на усіх етапах організації, проведення та реалізації матеріалів зазначених документальних перевірок», – зазначила Наталія Рубан.
За її словами, впровадження рекомендацій дозволить покращити здійснення пост-митного аудиту в Україні за рахунок підвищення рівня організації та проведення таких перевірок, визначення підрозділів уповноважених органів ДФС, які проводять документальні перевірки та здійснюють їх супроводження і інформаційно-аналітичне забезпечення.
У Методичних рекомендаціях також наведено зразки форм документів, що оформлюються під час документальних перевірок, конкретизовані питання щодо організації доперевірочного аналізу, прийняття рішень про проведення, продовження та зупинення документальних перевірок та інші питання.
«Застосування рекомендацій сприятиме підвищенню якості та кращої доказовості матеріалів перевірок, підвищенню відповідальності посадових осіб органів ДФС за рішення та дії під час організації, проведення та реалізації матеріалів документальних перевірок, а також налагодженню партнерських відносин з платниками податків», – підкреслила Наталія Рубан.

Роман Насіров: Ефективна реалізація реформ на митниці і в податковій сфері - шлях до стабілізації економіки України


ДФС націлена на подальше спрощення процедури адміністрування і сплати податків, а також на створення максимально комфортних умов для діяльності спільного бізнесу. Це – один із стратегічних напрямів нашої діяльності. На цьому наголосив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров в коментарі виданню «Голос України».
«Ми продовжуємо масштабний процес реформування податкової системи через зменшення навантаження на бізнес, спрощення вимог законодавства в цій сфері і жорсткий курс на детінізацію.
За рік Україні вдалося істотно поліпшити показники у сфері оподаткування. Завдяки активній роботі по двом головним пунктам - зменшенню часу на заповнення необхідних форм і зниженню ставки Єдиного соціального внеску за показником «Сплата податків» в рейтингу Doing Business-2017 Україна зробила стрибок з 107-го на 84-е місце», - зазначив очільник відомства.
На його думку, ефективна реалізація реформ на митниці і в податковій сфері мають і матимуть ще більший вплив на розвиток і стабілізацію економіки країни.
При цьому Роман Насіров підкреслив, що сьогодні ДФС перевиконує плани з надходжень до бюджетів усіх рівнів. «Це означає, що з'являються всі можливості для фактичного збільшення мінімальної заробітної плати громадян, і наш прямий обов'язок - забезпечення стабільності економіки та добробуту українців», - додав він.

Ввезені в Україну авто для вільного обігу мають відповідати екологічним нормам не нижче «ЄВРО-5»

З 1 січня 2016 року відповідно до діючого законодавства пропуск на митну територію України для вільного обігу транспортних засобів нових та таких, що були у використанні, здійснюється за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-5». Виняток складають транспортні засоби, які ввезені на митну територію України до 31 грудня 2015 року включно.
Митниці ДФС у рамках своїх повноважень здійснюють перевірку відомостей про рівень екологічних норм автомобілів, які вказані в документах, контролюючи таким чином виконання імпортерами вимог статті 2 Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів».
Враховуючи це, громадяни, які ввозять на територію України автомобілі для вільного обігу, повинні підтвердити рівень відповідності транспортних засобів екологічним нормам.
Документом, що вказує, якому саме рівню екологічних норм відповідає за конструкцією транспортний засіб («ЄВРО-2» - «ЄВРО-6» або іншому рівню) є сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий згідно із законодавством України. Позначення рівня екологічних норм, якому відповідає транспортний засіб, має бути внесено до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.
При цьому, на транспортні засоби, які ввозяться в Україну з іншою метою, ніж для вільного обігу, зазначені вимоги не поширюються.
Ознайомитися із переліком органів із сертифікації, уповноважених на виконання робіт із затвердження типу та індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, їх частин та обладнання та органів із сертифікації, призначених на виконання робіт з індивідуального затвердження колісних транспортних засобів відповідно до Порядку затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання, можна тут.
Зазначений перелік також направлено до всіх митниць ДФС для інформування громадян.



Громадяни Дніпропетровської області подали
майже 50 тисяч декларацій про майновий стан і доходи

З січня по жовтень 2016 року 49376 мешканців Дніпропетровщини надали до фіскальних органів області податкові декларації про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованих доходів за минулий рік склала понад 3,5 мільярдів гривень. До сплати за результатами декларування підлягає майже 80 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, що на 6,4 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Сума військового збору до сплати складає 13,5 млн. грн. Про це розповіла начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Інна Андрущак.
Найактивнішими декларантами у Дніпропетровському регіоні є громадяни, які отримали майно у спадщину чи в подарунок. Таких налічується 5169 осіб, загальна сума задекларованого ними прибутку складає 686,8 млн. грн. Також, 1126 мешканців краю задекларували понад 200 млн. грн. від продажу (обміну) рухомого або нерухомого майна. Іноземний дохід в розмірі 83,8 млн. грн. задекларували 211 жителів області.
В той же час, 8,2 тисячі громадян реалізували своє право на податкову знижку, сума податку до повернення з бюджету складає 9,7 млн. грн.

Податкова знижка за 2015 рік

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до статті 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) на податкову знижку має право фізична особа – виключно резидент, яка не є суб’єктом господарювання та отримує дохід у вигляді заробітної плати.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).
Згідно з підпунктом 166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами (квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів). При цьому, у зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Нагадуємо, що перелік витрат, які дозволено включати до податкової знижки з урахуванням відповідних обмежень до них, визначений пунктом 166.3 статті 166 ПКУ.
Для отримання податкової знижки за 2015 рік громадяни повинні надати до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) декларацію по 31 грудня 2016 року за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 02.10.2015 №859 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за № 1298/27743).
Звертаємо увагу, що відповідно до положень підпункту 166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ, платник податку повинен скористатися правом нарахування податкової знижки за наслідками 2015 року до кінця поточного року, так як таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Особливості заповнення податкової декларації з рентної плати
та додатків до неї для звітного періоду – календарний місяць

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 24.12.2015 №909-VIІI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) змінено базовий податковий (звітний) період з календарного кварталу на календарний місяць для рентної плати за:
- користування надрами для видобування вуглеводневої сировини (додаток 2);
- користування радіочастотним ресурсом України (додаток 4);
- транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами (додаток 10);
- транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України (додаток 11).
Форма податкової декларації з рентної плати (далі – Декларація) та додатки (розрахунки) до неї затверджені наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1051/27496 (далі – Наказ №719).
Додатки є невід’ємною частиною Декларації. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, в якому обчислюється податкове зобов’язання, для такого об’єкта оподаткування до Декларації не додається.
Форма Декларації та усі додатки (розрахунків) до неї, затверджені Наказом №719, передбачають декларування податкових зобов’язань за податковий (звітний) період – квартал.
Відповідно до пункту 46.6 ст.46 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Отже, до набрання чинності нової форми податкової декларації з рентної плати, якою передбачено її складання за звітний (податковий) період, який дорівнює місяцю, Декларація з додатками до неї подається за формами, затвердженими Наказом №719.
До внесення відповідних змін до Декларації для її подання за звітний період, який дорівнює місяцю, рекомендовано платникам, починаючи з січня поточного року, виконувати заповнення з урахуванням такого:
- під штампом про затвердження форми Декларації у верхньому правому куті зазначати примітку у такій редакції: «З урахуванням Закону України від 24 грудня 2015 року №909-VIІI»;
- у полях рядків 1.1 та 1.2 Декларації та додатків, передбачених для внесення номера кварталу, зазначати порядковий номер місяця у році, викресливши слово «квартал» та зазначивши слово «місяць»;
- у графі «порядковий №» зазначати номер Декларації арабськими цифрами починаючи з 1 (одиниці) послідовно у порядку зростання кількості поданих з початку року Декларацій за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю;
- відповідно до пункту 257.1 статті 257 розділу ІХ ПКУ до Декларації за звітний (податковий) період, який дорівнює місяцю, у разі наявності об’єкта оподаткування, подавати додатки 2, 4, 10 та 11 для обчислення податкових зобов’язань з рентної плати;
- у рядку 12 додатка 2 «ставка плати» зазначати десятковим дробом встановлену ПКУ ставку плати для виду корисної копалини, який зазначений платником у рядку 8.2 додатка 2;
- податкові зобов’язання, які підлягають декларуванню за звітний (податковий) місяць поточного року, зазначати для додатка 2 – у рядку 13, для додатка 4 – у рядку 5, для додатка 10 – у рядку 9, для додатка 11 – у рядку 9.
Для подання та приймання Декларації в електронній формі за звітний (податковий) період, який дорівнює місяцю, розроблено та розміщено на веб-порталі ДФС адаптовані електронні формати.
Звертаємо увагу, що більш детальна інформація із зазначених питань викладена у листі Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) від 02.02.2016 №3276/7/99-99-15-04-02-17, з яким можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66248.html


Оподаткування ПДВ компенсації орендної плати
за землю комунальної власності, отриманої орендарем від суборендаря

Державна фіскальна служба України у листі від 13.09.2016 №19853/6/99-99-15-03-02-15 (далі – лист ДФС №19853) щодо оподаткування ПДВ компенсації орендної плати за землю, отриманої орендарем земельної ділянки, яка перебуває у комунальній власності, від підприємства, яке фактично здійснює свою господарську діяльність на такій земельній ділянці, повідомила наступне.
За своєю економічною сутністю надання орендованої земельної ділянки у користування іншому підприємству є операцією з надання такої земельної ділянки в суборенду.
Пунктом 185.1 статті 185 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.
Відповідно до підпункту 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 ПКУ постачання послуг – це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності. З метою оподаткування постачанням послуг, зокрема, є досягнення домовленості утримуватися від певної дії або від конкуренції з третьою особою чи надання дозволу на будь-яку дію за умови укладення договору.
Враховуючи вказані положення ПКУ, операція з передачі платником податку орендованої ним земельної ділянки у користування особі для цілей оподаткування ПДВ є операцією з постачання послуг з оренди (суборенди) майна, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.
Отже, кошти, які надійшли платнику податку згідно з укладеним договором як компенсація сплаченої ним орендної плати за землю, включаються до бази оподаткування ПДВ платника податку.
Лист №19853 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69872.html

Які дії суб’єкта господарювання у випадку помилкового подання звітності?

Відповідно до п.49.1 ст.49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.
Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п.49.2 ст.49 ПКУ).
Платники, визначені п.п.212.1.15 п.212.1 ст.212 ПКУ (особи, які реалізують пальне), а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (п.49.21 ст.49 ПКУ).
Згідно з п.49.8. ст.49 ПКУ прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 ст.48 ПКУ. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.
ПКУ не передбачені дії суб’єкта господарювання у випадку, якщо ним помилково подано податкову звітність до контролюючого органу (подано звітність, яку взагалі не потрібно подавати або подано не до того контролюючого органу).
Однак, платник податків може звернутись письмово до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої податкової звітності та проханням не визнавати дану звітність як податкову.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 135.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Порядок отримання довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок за формою №3ДФ

Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок (далі – Порядок), а також форма довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок (далі – Довідка) затверджені наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 №32, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 31.01.2014 за №201/24978.
Довідка свідчить про наявність у фізичної особи земельних ділянок, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України, що відповідно до Податкового кодексу України є підставою для невключення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на цих земельних ділянках (далі – власник сільськогосподарської продукції) (п. 1 Порядку).
Довідка безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом 5-ти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої Довідки (п. 2 Порядку).
Пунктом 2 Порядку також визначено, що Довідка надається на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності).
Відповідно до пункту 4 Положення Довідка реєструється сільською, селищною міською радою. У разі втрати чи пошкодження Довідки видається дублікат, про що вчиняється відповідний запис на бланку Довідки.
Довідка видається строком на 5 років (п.5 Порядку).
Пунктом 7 Порядку визначено, що інформація про видачу Довідки передається сільською, селищною міською радою контролюючому органу за місцем розташування земельної ділянки протягом 10 днів з дати видачі Довідки власнику сільськогосподарської продукції.

Фізичну особу – підприємця – платника ПДВ мобілізовано
до Збройних сил України: порядок звітування з ПДВ

Відповідно до вимог частини третьої статті 39 Закону України від 25.03.1992 №2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, не припиняється реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП).
Разом з тим, з 08.06.2014 набрав чинності Закон України від 20.05.2014 №1275-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» (далі – Закон №1275). Згідно з цим Законом тимчасово мобілізовані на військову службу підприємці і самозайняті особи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) або єдиного податку, а також єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за себе на весь період такої служби.
Вказані вище норми Закону №1275 застосовуються з першого дня мобілізації і протягом усього періоду мобілізації відповідно до Указу Президента України від 17.03.2014 №303 «Про часткову мобілізацію».
Таким чином, Законом №1275 ФОП – платника ПДВ не звільнено від обов’язку нарахування, сплати та подання звітності з ПДВ.
Разом з цим повідомляємо, що пунктом 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями передбачено, що за звітний період, в якому не виникають об’єкти оподаткування, або у разі відсутності показників, які підлягають декларуванню, податкова звітність не подається.
Таким чином, ФОП – платник ПДВ, мобілізований до Збройних сил України, за звітні періоди, в яких відсутні операції з постачання або придбання товарів/послуг та відсутні інші показники, які підлягають декларуванню, не зобов’язаний подавати податкову звітність з ПДВ.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 101.20 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Нарахування єдиного внеску на авторську винагороду

Державна фіскальна служба України у листі від 23.09.2016 № 20736/6/99-99-13-02-03-15 (далі – лист ДФС №20736) щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) на суми авторської винагороди повідомила наступне.
За створення і використання службового твору автору належить авторська винагорода, розмір та порядок виплати якої встановлюються трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором і роботодавцем (частина третя ст.16 Закону України від 23.12.1993 №3792-XII «Про авторське право і суміжні права»).
Згідно з пунктом 1 частини першої ст.4 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.
Базою для нарахування єдиного внеску для зазначених платників відповідно до пункту 1 частини першої ст.7 Закону №2464 є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавця, на які не нараховується єдиний внесок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 №1170 (далі – Перелік).
Відповідно до пункту 9 розділу 1 Переліку єдиний внесок не нараховується на винагороду, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплата їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві.
Обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону № 2464 нараховується єдиний внесок (частина друга ст. 9 Закону №2464).
Згідно з частиною п’ятою ст.8 Закону №2464 єдиний внесок для роботодавців встановлюється у розмірі 22% до визначеної статтею 7 Закону №2464 бази нарахування єдиного внеску.
Отже, якщо авторська винагорода виплачується фізичній особі, у тому числі працівнику згідно з умовами трудового або цивільно-правового договору, така винагорода є базою нарахування єдиного внеску.
Лист №20736 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69837.html

На Дніпропетровщині платники через Центри обслуговування
отримують послуги за 24 напрямками

Днями, в прес-центрі Інформаційного агентства «Мост-Днепр» відбулася прес-конференція начальника управління обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області Олени Ярової на тему: «Надання послуг в Центрах обслуговування платників».
Олена Ярова зазначила, що завдання платників вчасно і в повному обсязі сплачувати податки, а завдання фіскальної служби створювати і обслуговувати сервіси, за допомогою яких це можна зробити швидко і якісно.
«На сьогоднішній день у Дніпропетровській області працюють 36 центрів обслуговування платників податків. З них – 14 при головних офісах ДФС і 22 – при відділеннях. В них працюють 304 фахівця різних напрямків. В центрах можна отримати інформаційні, консультаційні та адміністративні послуги (24 напрямки). Також, в центрах встановлено комп’ютерну техніку, за допомогою якої платники можуть створити і подати звіти.
У Дніпропетровській області зареєстровано 265 тис. платників податків юридичних та фізичних осіб – підприємців. Крім того, надаються послуги і фізичним особам, яких понад 3 млн. Всі зазначені категорії платників мають можливість своєчасно отримати послуги в Центрах обслуговування», – зазначила Олена Ярова.

За 10 місяців 2016 року на Дніпропетровщині зібрано 42,8 млрд. грн.
податкових і митних платежів та 10,8 млрд. грн. єдиного внеску

Впродовж січня – жовтня поточного року органами ДФС у Дніпропетровській області забезпечено збір платежів до бюджетів усіх рівнів (без урахування ЄСВ) 42 млрд. 828,9 млн. грн. Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з початку 2016 року зібрано 10 млрд. 832,3 млн. грн.
До державного бюджету впродовж десяти місяців цього року спрямовано 29 млрд. 927,9 млн. грн., в тому числі Дніпропетровською митницею ДФС – 13 млрд. 033,2 млн. грн.
До місцевих бюджетів Дніпропетровського регіону за відповідний період платниками сплачено 12 млрд. 901,0 млн. грн. Це на 3 млрд. 249,8 млн. грн. (або на 33,7%) більше фактичних надходжень січня – жовтня 2015 року.

Підприємства, які звільняються від оподаткування податком на прибуток

Звільнення від оподаткування прибутку підприємств передбачено у статті 142 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Відповідно до п.142.1 ст.142 ПКУ звільняється від оподаткування прибуток підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів і є їх повною власністю, отриманий від продажу (постачання) товарів, виконання робіт і надання послуг, крім підакцизних товарів, послуг із поставки підакцизних товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку здійснювати постачання товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари, де протягом попереднього звітного (податкового) періоду кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25% суми загальних витрат на оплату праці.
Зазначені підприємства та організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати цю пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який видається уповноваженим органом відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».
У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до ПКУ.
Підприємства та організації, на які поширюється дія цього пункту, реєструються у відповідному контролюючому органі у порядку, передбаченому для платників цього податку.
На період підготовки до зняття і зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему звільняється від оподаткування прибуток Чорнобильської АЕС, якщо такі кошти використовуються на фінансування робіт з підготовки до зняття і зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.
У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до Кодексу (п.142.2 ст.142 ПКУ).
Звільняється від оподаткування прибуток підприємств, отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги або за рахунок коштів, які передбачаються у державному бюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття» для реалізації міжнародної програми – Плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття» відповідно до положень Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду «Укриття» в Україні, для подальшої експлуатації, підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації, перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему та забезпечення соціального захисту персоналу Чорнобильської АЕС.
У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку на прибуток зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до цього Кодексу (п.142.3 ст.142 ПКУ).
Який порядок обчислення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі отримання об’єкта житлової нерухомості
у спадщину після смерті його власника?

Відповідно до ст.1216 Цивільного кодексу України від 16.01.2003.№435 (далі – ЦКУ) спадкування – перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна (п.1 ст.182 ЦКУ).
Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов’язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно та зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна (ст.1297 ЦКУ).
Згідно з п.п.266.7.4 п.266.7 ст.266 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов’язані щоквартально у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку податку, за місцем розташування такого об’єкта нерухомого майна станом на перше число відповідного кварталу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Порядок подання органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та органами, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, відомостей, необхідних для розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2012 №476.
У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому виникло право власності (п.п.266.8.1 п.266.8 ст.266 ПКУ).
Податкове/податкові повідомлення – рішення про сплату суми/сум податку, обчисленого згідно з п.п.266.7.1 п.266.7 ст.266 ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком) (п.п.266.7.2 п.266.7 ст.266 ПКУ).
Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:
- об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
- розміру загальної площі об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
- права на користування пільгою із сплати податку;
- розміру ставки податку;
- нарахованої суми податку (п.п.266.7.3 п.266.7 ст.266 ПКУ).
Тобто, для фізичної особи, яка отримала об’єкт житлової нерухомості у спадщину після смерті його власника, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, обчислюється контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації), починаючи з місяця, в якому виникло право власності.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 106.07 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Трансфертне ціноутворення та дохід від курсової різниці

Державна фіскальна служба України у листі від 06.10.2016 №21688/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №21688) щодо врахування доходів від операційної (неопераційної) курсової різниці при визначенні вартісного критерію обсягу господарських операцій платника податків з кожним контрагентом для цілей застосування трансфертного ціноутворення повідомила наступне.
Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) не встановлено окремий порядок розрахунку вартісного критерію річного доходу платника податків для цілей трансфертного ціноутворення.
При цьому, згідно з п.п.134.1.1 п.134.1 ст.134 ПКУ об’єктом оподаткування податку на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ.
У листі ДФС №21688 зазначено, що дохід від операційної та неопераційної курсової різниці враховується для обчислення річного доходу (50 млн. грн.) платника податків від будь-якої діяльності для цілей трансфертного ціноутворення та не враховується для обчислення обсягу господарських операцій (5 млн. грн.) платника податків з кожним контрагентом для цілей застосування трансфертного ціноутворення.
Зазначений лист розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
Правління Національний банку України Рішенням від 27.10.2016 №372-рш «Про розмір облікової ставки» з 28.10.2016 знизив облікову ставку до 14% річних.
Нагадаємо, що з 16.09.2016 по 27.10.2016 включно облікова ставка становила 15%.
Представникам неприбуткових організацій про необхідність подати до контролюючого органу реєстраційну заяву


Постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 № 440 затверджено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі - Постанова), згідно з яким неприбуткові організації, які не приведуть свої установчі документи відповідно до норм пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
- У зв'язку з тим, що відповідно до покладених повноважень Головне територіальне управління юстиції здійснює функції щодо реєстрації громадських формувань, з метою з'ясування питання кількості громадських формувань, які привели свої установчі документи до вимог Постанови
З метою забезпечення виконання громадськими формуваннями вимог законодавства та недопущення соціальної напруги серед заявників, сприяємо у проведенні відповідної роботи територіальними органами фіскальної служби щодо надання консультацій представникам громадських формувань, з приводу необхідності внесення змін до установчих документів, відповідно до пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, а також інформувати представників неприбуткових організацій про необхідність подати до контролюючого органу реєстраційну заяву та документи не пізніше ніж за 14 календарних днів до закінчення встановленого терміну.
До уваги громадськості!

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 № 652-VIII, неприбутковим організаціям необхідно в термін до 1 січня 2017 року привести у відповідність до вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу свої установчі документи (статути).

Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не приведуть свої установчі документи у відповідність із
нормами пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу,
після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових відповідно до статуту громадського формування про внесення змін;

7) документ про сплату адміністративного збору;

8) установчий документ юридичної особи в новій редакції.


Реквізити рахунку для сплати

адміністративного збору за проведення

державної реєстрації змін до установчих

документів громадських об'єднань

розміщені на офіційному сайті

Головного територіального управління

юстиції у Дніпропетровській області

оbljust.gоv.uа


Нормативно-правова база:
1. Закон України «Про громадські об'єднання» від 22.03.2012 № 4572- VI;
2. Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних - осіб та громадських формувань»
від 15.05.2003 №755-ГУ;
3. Наказ Міністерства юстиції України від 06.01.2016 № 15/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»;
4. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» від 13 липня 2016 р. № 440.
ТЕЛЕФОНИ ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (0562) 31-46-52 (0562)47-14-37
До уваги громадськості!

Громадським об'єднанням, професійним спілкам, організаціям роботодавців та творчим спілкам необхідно до 1 січня 2017 року привести у відповідність до вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу свої установчі документи. Документи, які подаються до Державних органів фіскальної служби розглядаються протягом 14 календарних днів.
Для консультації щодо внесення змін до установчих документів, громадяни можуть звертатися до державних реєстраторів Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області за адресами:
49027, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, буд. 21-А, тел.: (0562) 39-85-91, (0562) 47-14-37;
49006, м. Дніпро, вул. Шмідта, буд. 43-А, кім.105; тел.: (0562)372-71-59;
50036, м. Кривий Ріг, вул. Льотчиків, буд. З 6-А, каб. 208; тел.:(056) 409-60-95,
51931, м. Кам'янське, вул. Спортивна, буд. 19, каб. 3; тел.: (05692) 3-85-39,
51408, м. Павлоград, вул. Дніпровська, буд. 338, каб. 7,9; тел.: (05632) 4-31-22,
53207, м. Нікополь, вул. Патріотів України, буд. 163, каб. 10; тел.: (05662) 5-02-87
Документи для внесення змін до установчих документів можуть подаватись до 40 фронт-офІсів, які розташовані на території Дніпропетровської області. Інформацію про адреси, графіки прийому громадян та контактні телефони фронт-офісів можна знайти на веб - сайті Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області: оbljust.gоv.uа.

Шановні платники!
Наближається термін подання звітності

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що
9 листопада, середа, останній день подання:
- звіту про суми податкових пільг за три квартали 2016 року;
- податкової декларації з податку на прибуток підприємства за три квартали 2016 року платниками, в яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
- розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності, за три квартали 2016 року;
- розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності, за три квартали 2016 року платниками, в яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
- розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7, за три квартали 2016 року платниками, в яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
- фінансової звітності за дев’ять місяців 2016 року до органів ДФС платниками податку на прибуток, що звітують щокварталу;
- декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, за 3-й квартал 2016 року;
- податкової декларації з ПДВ за 3-й квартал 2016 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу;
- податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за три квартали 2016 року платниками, віднесеними до третьої групи;
- податкової декларації платника єдиного податку – юридичної особи за три квартали 2016 року платниками, віднесеними до третьої групи;
- податкової декларації з рентної плати з розрахунком за 3-й квартал 2016 року:
рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів;
рентної плати за спеціальне використання води;
рентної плати за користування надрами без рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини;
рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин
- податкової декларації екологічного податку за 3-й квартал 2016 року;
- податкової декларації туристичного збору за 3-й квартал 2016 року;
- податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів за 3-й квартал 2016 року;
- податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, за 3-й квартал 2016 року (форма №1ДФ);
- податкової декларації про майновий стан і доходи фізичними особами – підприємцями, які перейшли з 3-го кварталу 2016 року зі спрощеної системи оподаткування на загальну або вперше зареєстровані у 3-у кварталі;
- звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту за жовтень 2016 року (форма №1-РС);
- звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв за жовтень 2016 року (форма №2-РС);
- звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів за жовтень 2016 року (форма №3-РС);
- звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв в оптовій мережі за жовтень (форма №1-ОА);
- звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів в оптовій мережі за жовтень 2016 року (форма №1-ОТ);
- звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі за жовтень 2016 року (форма №1-РА);
- звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі за жовтень 2016 року (форма №1-РТ);
- попередньої заявки – розрахунку про потребу у марках акцизного податку на січень 2017 року;
10 листопада, четвер, останній день подання
- декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари/продукцію.

Чи необхідно бюджетній установі подавати до контролюючого органу документи про підтвердження її відповідності вимогам п.133.4 ст.133 ПКУ, якщо установа діє на підставі положень чинного законодавства?

Дніпродзержинська ОДПІ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до п.п.133.4.6 п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п.133.4 ст.133 і не є платниками податку на прибуток підприємств, зокрема, можуть бути віднесені бюджетні установи.
Підпунктом 14.1.17 п.14.1 ст.14 ПКУ визначено, що бюджетна установа – це установа у значенні, наведеному у Бюджетному кодексі України (далі – БКУ).
Під бюджетними установами розуміють органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими (п.12 ст.2 БКУ).
Відповідно до п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (далі – Постанова №440) Державна фіскальна служба протягом двох місяців з дня набрання чинності Постанови №440 забезпечує надіслання до неприбуткових організацій, включених до Реєстру на день набрання чинності Законом України від 17.07.2015 №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» (далі – Закон №652), письмових запитів про надання у місячний строк з дня їх отримання відповіді, зокрема щодо відповідності неприбуткової організації вимогам, встановленим п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), та завірених нею копій установчих документів організації.
Такі запити не надсилаються неприбутковим організаціям, установчі документи яких оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон №755), та відповідають вимогам, встановленим п.133.4 ст.133 ПКУ.
Крім того, не вимагається від неприбуткових організацій надання копій тих установчих документів, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону №755.
Пунктом 17 статті 1 розділу 1 Закону №755 визначено, що установчий документ юридичної особи – установчий акт, статут, програма політичної партії, модельний статут, засновницький договір, одноособова заява (меморандум), положення тощо.
У разі, якщо неприбуткова організація діє на підставі установчих документів організації вищого рівня відповідно до закону, така неприбуткова організація може повідомити контролюючий орган щодо її належності до структури відповідної організації вищого рівня та подати копії документів, що підтверджують таку належність (підпорядкованість).
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 102.04 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

З Реєстром неприбуткових установ та організацій можна ознайомитись
на офіційному веб-порталі ДФС

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру визначений постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (далі – Порядок).
Відповідно до пункту 12 Порядку з метою забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб відомостями, що містяться у Реєстрі, на офіційному веб-сайті Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) забезпечується відкритий доступ до таких відомостей.
Інформація з реєстрів ДФС оприлюднюється у відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника (оновлена версія)» у вкладці «Реєстр неприбуткових організацій та установ» (Головна/Електронний кабінет платника (оновлена версія)/Інформація з реєстрів/Реєстр неприбуткових установ та організацій) офіційного веб-порталу ДФС за посиланням:
Користувачі мають можливість завантажити, зберегти та роздрукувати оприлюднену інформацію.
Про зменшення податкового зобов’язання
з податку на прибуток підприємства на суму податку на нерухоме майно

Пунктом 137.6 статті 137 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) передбачено, що податок на прибуток підприємства (далі – податок на прибуток), що підлягає сплаті до бюджету платниками податку, зменшується на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухоме майно), відповідно до статті 266 ПКУ щодо об’єктів нежитлової нерухомості.
Якщо платник податку на прибуток у звітному періоді не отримав прибутку, або сума податку на прибуток менша за суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, залишок суми такого податку, не врахований у зменшення податку на прибуток поточного періоду, не переноситься на зменшення податку на прибуток наступних податкових (звітних) періодів (абзац другий п.137.6 ст.137 ПКУ).
Суму податку на нерухоме майно платники податку – юридичні особи обчислюють самостійно станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього самого року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію за встановленою формою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (п.п.266.7.5 п.266.7 ст.266 ПКУ).
Базовий податковий (звітний) період податку на нерухоме майно дорівнює календарному року (п.п.266.6.1 п.266.6 ст.266 ПКУ).
Податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно сплачується юридичними особами авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, яке відображається у річній податковій декларації (п.п.266.10.1 п.266.10 ст.266 ПКУ).
Звертаємо увагу, що податковими (звітними) періодами для податку на прибуток, крім випадків, передбачених п.137.5 ст.137 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду (п.137.4 ст.137 ПКУ).
Отже, платник податку на прибуток, який подає податкову декларацію з цього податку за податковий (звітний) період – календарний квартал, півріччя, три квартали, рік, має право врахувати у зменшення податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету за результатами такого звітного періоду, суму податку на нерухоме майно, нарахованого за такий звітний період (квартал, півріччя, три квартали поточного року та рік наростаючим підсумком з початку року).
Врахування суми податку на нерухоме майно у зменшення податку на прибуток відображається у рядку 16.2 додатка ЗП до рядка 16 ЗП податкової декларації з податку на прибуток підприємств «Зменшення нарахованої суми податку».
На Дніпропетровщині в рамках операції «Акциз - 2016» припинено діяльність підпільного цеху з незаконного виробництва алкогольної продукції

Співробітниками оперативного управління Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровської області, в рамках операції «Акциз - 2016» встановлено та припинено діяльність підпільного цеху з незаконного виробництва алкогольної продукції.
У ході проведених обшуків встановлено, що двоє мешканців Кривого Рогу в гаражі на території гаражного кооперативу, організували підпільний цех з виробництва незаконних алкогольних напоїв, в тому числі під дорогі елітні бренди.
Реалізацію незаконно виготовлених фальсифікованих алкогольних напоїв здійснювали через мережу Інтернет. Як з’ясувалося, після отримання замовлення, продукція відправлялася клієнтам за допомогою служби доставки. Таким чином фальсифікований алкоголь реалізовувався по всій території України. В ході здійснення своєї діяльності зловмисники використовували вигадані імена.
У результаті проведеного обшуку виявлено та вилучено майже 1500 літрів спирту у пластикових пляшках та навіть бочках, близько 300 тетрапаків об’ємом по 3 літри кожний з готовою продукцією з написами різних елітних брендів. Також в ході огляду було вилучено обладнання та комплектуюча горілчана фурнітура, харчові ароматизатори, порожня тара.
Загальна сума вилученого сягнула 300 тис.грн.
Наразі відібрані зразки спиртовмісних рідин направлені на проведення експертизи, встановлюється коло осіб, причетних до незаконної діяльності. Слідчи дії тривають.

Щодо використання доходів неприбутковою організацією

Дніпродзержинська ОДПІ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.
Відповідно до п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:
- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
- установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;
- установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);
- внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).
Обов'язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Кодексу).
Тобто, доходи (прибутки), отримані неприбутковою організацією від будь якої діяльності, мають використовуватись виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.
Отже виплати, спрямовані неприбутковою організацією на оплату праці засновникам (учасникам), працівникам, членам такої організації (у т.ч. оплата лікарняних) інші виплати, що входять до витрат на оплату праці, а також компенсаційні витрати на відрядження, підвищення кваліфікації за профільним напрямком вважаються витратами в межах статутної діяльності.
Будь-яка виплата доходу (прибутків) засновнику (учаснику), працівнику або члену неприбуткової організації на підставі цивільно-правового договору вважається використанням доходу такої неприбуткової організації для вигоди такого учасника, тобто не за цільовим призначенням.
Відповідно п.п. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 Кодексу у разі здійснення розподілу доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб, неприбуткові організації зобов'язані подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток, яке розраховується, виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Така неприбуткова організація підлягає виключенню контролюючим органом з Реєстру.
(Лист ДФС України від 03.10.2016 № 21415/6/99-99-15-02-02-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/70032.html)
Щодо обліку у контролюючих органах договору про спільну діяльність

Підпунктом 14.1.139 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) визначено, що для цілей оподаткування дві чи більше особи, які здійснюють спільну діяльність без утворення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої діяльності.
Відповідно до п. 3.5 розділу ІІІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за № 1562/20300 зі змінами (далі – Порядок), на обліку в контролюючих органах перебувають, зокрема договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, за якими здійснюються операції з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Кодексу (крім договорів, на які поширюються норми другого речення абзацу другого п.п. 5 п. 180.1 ст. 180 розділу V Кодексу).
Взяття на облік договору здійснюється шляхом додаткового взяття на облік як платника податків уповноваженої особи.
Підставою для взяття на облік договору про спільну діяльність є, зокрема прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію платником податку на додану вартість уповноваженої особи та отримання документів, визначених п. 4.6 розділу ІV Порядку
Після взяття на облік договору про спільну діяльність відомості про нього включаються до Реєстру договорів про спільну діяльність.
Водночас, згідно з абзацом другим п. 64.6 ст. 64 Кодексу у контролюючих органах не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені Кодексом. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку у контролюючих органах та виконує обов’язки платника податків самостійно.
(Лист ДФС України від 06.10.2016 № 21691/6/99-99-15-02-02-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/70038.html)

Щодо визначення операції як оперативний лізинг

Відповідно до п.п. 14.1.97 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) лізингова (орендна) операція – господарська операція (крім операцій з фрахтування (чартеру) морських суден та інших транспортних засобів) фізичної чи юридичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних засобів у користування іншим фізичним чи юридичним особам (орендарям) за плату та на визначений строк.
Лізингові (орендні) операції здійснюються у вигляді оперативного лізингу (оренди), фінансового лізингу (оренди), зворотного лізингу (оренди), оренди житла з викупом, оренди земельних ділянок та оренди будівель, у тому числі житлових приміщень.
Лізингові операції поділяються на:
а) оперативний лізинг (оренда) – господарська операція фізичної або юридичної особи, що передбачає передачу орендарю основного фонду, придбаного або виготовленого орендодавцем, на умовах інших, ніж ті, що передбачаються фінансовим лізингом (орендою);
б) фінансовий лізинг (оренда) – господарська операція, що здійснюється фізичною або юридичною особою і передбачає передачу орендарю майна, яке є основним засобом згідно з цим Кодексом і придбане або виготовлене орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов'язаних з правом користування та володіння об'єктом лізингу.
Лізинг (оренда) вважається фінансовим, якщо лізинговий (орендний) договір містить одну з таких умов:
об'єкт лізингу передається на строк, протягом якого амортизується не менш як 75 відсотків його первісної вартості, а орендар зобов'язаний на підставі лізингового договору та протягом строку його дії придбати об'єкт лізингу з наступним переходом права власності від орендодавця до орендаря за ціною, визначеною у такому лізинговому договорі;
балансова (залишкова) вартість об'єкта лізингу на момент закінчення дії лізингового договору, передбаченого таким договором, становить не більш як 25 відсотків первісної вартості ціни такого об'єкта лізингу, що діє на початок строку дії лізингового договору;
сума лізингових (орендних) платежів з початку строку оренди дорівнює первісній вартості об'єкта лізингу або перевищує її;
майно, що передається у фінансовий лізинг, виготовлене за замовленням лізингоотримувача (орендаря) та після закінчення дії лізингового договору не може бути використаним іншими особами, крім лізингоотримувача (орендаря), виходячи з його технологічних та якісних характеристик.
Незалежно від того, регулюється господарська операція нормами цього підпункту чи ні, сторони договору мають право під час укладення договору (правочину) визначити таку операцію як оперативний лізинг без права подальшої зміни статусу такої операції до закінчення дії відповідного договору.
Отже, якщо договір лізингу (оренди) за своїми умовами належить до фінансового лізингу, але суб’єкти господарювання під час укладання договору лізингу (оренди) визначили його як оперативний лізинг, то такий лізинг (оренда) відповідно до п.п. 14.1.97 п. 14.1 ст. 14 Кодексу буде вважатись оперативним без права зміни статусу такої операції до закінчення дії відповідного договору.
(Лист ДФС України від 03.10.2016 № 21417/6/99-99-15-02-02-15 http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-70041.htmlрозміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/70041.html)
Внесені зміни до порядку заповнення документів
на сплату податків та зборів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 05.09.2016 №811, що зареєстрований у Міністерстві фінансів України 20.09.2016 за №1272/29402 (далі – Наказ №811).
Зазначеним Наказом затверджено зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок), що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за №974/27419).
Відповідного до Наказу №811, зокрема, у новій редакції викладено додаток до Порядку (пункт 10) «Перелік кодів видів сплати».
Наказ №811 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.
Про подання оновленої декларації з податку на прибуток підприємств
за три квартали 2016 року

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Державна фіскальна служба України у листі від 11.10.2016 №33190/7/99-99-15-02-01-17 (далі – лист ДФС №33190) стосовно адміністрування податку на прибуток підприємств з огляду на набуття чинності 19.08.2016 наказу Міністерства фінансів України від 08.07.2016 №585 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (далі – Наказ №585) повідомила про зміни, внесені до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – декларація), та порядку її заповнення.
Враховуючи, що видання Наказу №585 обумовлено змінами у податковому законодавстві, які впливають на показники бюджету поточного року, платникам податку на прибуток підприємств, які звітують щокварталу за звітний (податковий) період три квартали поточного року, рекомендовано подавати декларацію за оновленою формою.
Лист №33190 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

Платники податку на нерухомість мають право звернутися до фіскальних органів для звірки даних

Фізичні особи, які є платниками податку на нерухомість, але не отримали податкового повідомлення-рішення, мають право звернутися до фіскальних органів для звірки даних. Про це розповів фахівець Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Володимир Гуцуляк.
«Платник податку має право звернутися до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації щодо проведення звірки суми податку, об’єктів оподаткування та ставки податку. В цьому випадку контролюючі органи зроблять нарахування відповідно до оригіналів документів, які надасть платник податків, та вручать податкове повідомлення-рішення. Фізична особа-платник податку протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення повинна сплатити відповідну суму до відповідного місцевого бюджету», – зазначив Володимир Гуцуляк.
Посадовець також нагадав, що ставки податку на нерухомість за 2015 рік встановлені органами місцевого самоврядування. По нежитловій нерухомості вона становить до 1 відс. від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року, житловій – до 2 відс. Сплачена сума податку зараховується до місцевого бюджету за місцем знаходження об’єктів нерухомості.
«Якщо у платника податку є декілька об’єктів, які знаходяться в різних регіонах, в алгоритмі при розрахунку податку враховується кожне рішення органу місцевого самоврядування, де знаходиться об’єкт оподаткування. Тобто ставка податку, пільга, надана на кожний об’єкт щодо зменшення бази оподаткування, і при розрахунку дана сума зараховується до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням об’єкта», – підкреслив Володимир Гуцуляк.

Умови, за яких операції з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна
не оподатковуються

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна регламентується статтею 172 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Відповідно до пункту 172.1 статті 172 Кодексу не оподатковується дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки.
Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.
Згідно з пунктом 1 статті 121 ЗКУ від 25.10.2001 №2768-III із змінами та доповненнями громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:
- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;
- для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, у селищах – не більше 0,15 гектара, у містах – не більше 0,10 гектара;
- для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара.
«Інститут Уповноваженого економічного оператора»

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує. Мета запровадження в Україні інституту уповноваженого економічного оператора (УЕО) аналогічного тому, що функціонує в ЄС – один із етапів адаптації українського митного законодавства до митного законодавства ЄС.
Робочою групою у складі фахівців ДФС, представників Мінфіну та бізнесу розроблено законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо впровадження уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей.
Законопроектом передбачена імплементація в Україні інституту УЕО на засадах, аналогічних існуючим в ЄС з урахуванням положень Митного кодексу Союзу, який набрав чинності з 1 червня 2016 року.
Що це дає:
Реалізація норм законопроекту дозволить уповноваженим економічним операторам застосовувати в процесі своєї діяльності такі спрощені митні процедури:
уповноважений вантажовідправник/вантажоодержувач;
митне оформлення за місцезнаходженням;
процедура спрощеного декларування;
зниження гарантійної суми при застосуванні загальної фінансової гарантії тощо, що є аналогічними до європейських спрощень.
Окрім того, законопроектом передбачено запровадження обов’язкового подання короткої ввізної декларації при ввезенні товарів на митну територію України, та обов’язкового обліку осіб (резидентів та нерезидентів), які при провадженні своєї діяльності є учасниками відносин, що регулюються законодавством України з питань державної митної справи.
На сьогоднішній день законопроект погоджено Кабінетом Міністрів України та зареєстровано у Верховній Раді України за № 4777 від 03.06.2016.
Автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР)

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує. Основним інструментом для здійснення автоматизованого аналізу та оцінки ризиків є автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР), функціональними елементами якої є електронні профілі ризику:
з 2006 року розпочато застосування модуля АСАУР по митних деклараціях, що дозволяє здійснювати автоматизований аналіз і оцінку ризиків при проведенні митного контролю та оформлення вантажів в режимі реального часу;
з 2012 року – у наземних пунктах пропуску (по «червоному» та «зеленому» коридорах).
Модулі АСАУР забезпечують щомісяця (в середньому):
- автоматизовану оцінку ризиків за близько 200 тис. митних декларацій;
- 290 тис. переміщень комерційних транспортних засобів та 1,26 млн. переміщень транспортних засобів громадян у наземних пунктах пропуску.
На разі в трьох модулях АСАУР діє:
• понад 100 алгоритмів оцінки ризиків (профілів ризику);
• близько 400 підалгоритмів в рамках діючих алгоритмів;
• більше 87 000 комбінацій індикаторів ризику.

Мобільні групи

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що в рамках виконання доручення Прем’єр – міністра України здійснено заходи щодо функціонування мобільних груп з питань боротьби з контрабандою та іншими правопорушеннями у митній сфері; діяльність мобільних груп направлена на виявлення та попередження фактів порушень законодавства з питань державної митної справи. Законодавче підґрунтя постанова Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 №371 «Питання протидії незаконному переміщенню товарів через державний кордон України» (далі – Постанова); відповідно до Постанови: - створено Міжвідомчий цільовий центр із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи при Міністерстві фінансів; - створено 20 спільних мобільних груп із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи; - затверджено Положення про Міжвідомчий цільовий центр та спільні мобільні групи із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи. Міжвідомчий цільовий центр із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи (далі – Центр) – є постійно діючим координаційним центром, який утворюється з метою координації дій спільних мобільних груп із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи; Мобільні групи із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи (далі – мобільні групи): - функціонують цілодобово; - зоною діяльності є митна територія України. Центр та мобільні групи формуються із представників Державної фіскальної служби, Державної прикордонної служби та Національної поліції. Довідково: 23 травня 2016 року підписана Угода між Урядами України та Сполучених Штатів Америки про взаємну допомогу між митними адміністраціями України та США
Реалізація Угоди сприятиме обміну інформації, ефективному налагодженню співпраці та допоможе поліпшити діяльність служби ДФС в сфері протидії митним правопорушенням та контрабандної діяльності.

Про електронний сервіс ДФС «Акредитований центр сертифікації ключів»

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що про порядок отримання безкоштовних послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), які надають пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (далі – АЦСК ІДД ДФС), можна дізнатись за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Акредитований центр сертифікації ключів», що розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua).
Безкоштовне надання послуг ЕЦП здійснюється АЦСК ІДД ДФС органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Робота АЦСК ІДД ДФС забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації.
До послуг ЕЦП, які надаються АЦСК ІДД ДФС належать:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів ключів заявників, що включає сертифікацію відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів;
- надання послуги фіксування часу;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП за зверненням підписувачів.
Переглянути перелік документів для отримання послуг ЕЦП та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками їх заповнення платники можуть у розділі «Реєстрація користувачів» головної сторінки офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням:
Правильно заповнюємо реквізит “Призначення платежу”

Дніпродзержинська ОДПІ наголошує на правильному заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів з використанням кодів видів сплати відповідно до наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄВ, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».


До уваги платників податків!

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків закликаємо платників податків щодо рівномірності самостійної сплати податкових зобов'язань із забезпечення збору платежів до загального фонду державного бюджету у строки сплати таких зобов'язань, визначених Кодексом.
Закликаємо суб’єктів господарювання сплачувати свої податкові зобов’язання вчасно та в повному обсязі.


Легалізація заробітної плати - один із напрямків роботи ‪эфіскальної служби

Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.
Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.
Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя своєї громади, батьків та дітей – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Адже легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя.
Про відомі Вам факти порушення трудових прав, отримання заробітної плати «в конверті» - повідомляйте органи ДФС за місцем реєстрації, або письмово на адресу: 51931, м. Кам’янське, вул. Медична, 9.
По кожному факту порушень трудового законодавства будуть вжиті належні заходи реагування.
Антикорупційний сервіс ДФС України

Сервіс «Пульс» - гаряча телефонна лінія, за якою по телефону: (044)284-00-07 громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів фіскальної служби, про можливі корупційні дії з їхнього боку. Інформація приймається цілодобово.
Про результати розгляду інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back (працівник сервісу повідомляє про результати розгляду) невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання не перевищує 15 днів. Результати розгляду анонімної інформації не повідомляються.
Подолаємо корупцію разом

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що корупція - протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення. Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями посадової особи та інтересами громадян, що є злочином проти державної влади. Сьогодні корупція є найбільшою перепоною до економічного зростання і розвитку, здатною поставити під загрозу будь-які перетворення.
З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності органів ГУ ДФС у Дніпропетровської області забезпечено інформування платників податків про функціонування антикорупційного сервісу ДФС України «Пульс», доступний клієнтам податкової служби та митниці.
Ефективний сервіс за гарячою лінією (044) 284-00-07 попереджує:
- труднощі в спілкуванні;
- некоректне ставлення;
- перевищення повноважень;
- неякісне обслуговування
та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

ДФС активізує боротьбу з митними правопорушеннями на кордоні України


У зв’язку із збільшенням випадків корупції та порушення митного законодавства на митних постах Закарпатської митниці ДФС, Головою ДФС Романом Насіровим прийнято рішення про відсторонення від виконання службових обов’язків на час здійснення дисциплінарного провадження керівника Закарпатської митниці ДФС та керівника митного посту «Ужгород» Закарпатської митниці ДФС.
Раніше під час отримання хабара було затримано двох інспекторів Закарпатської митниці. Крім того, мобільною групою Міжвідомчого цільового центру із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань митної справи було виявлено порушення митних правил на митному посту «Ужгород». Зокрема, зупинено та повернуто на переогляд 3 вантажних автомобілі, які вже пройшли митний контроль. Під час переогляду транспортних засобів встановлено повну невідповідність товарів, які знаходились у вантажівках, інформації, заявленій у супровідних документах та у митній декларації.
Наразі призначено службове розслідування, на час якого відсторонено від виконання службових обов’язків вищезазначених посадових осіб.

Виявлено іграшки та карнавальний одяг на суму понад 1 млн грн., які намагалися приховати від митного контролю

Співробітники оперативної робочої групи під час митного огляду вантажу на митному посту «Столичний» м. Києва виявили не задекларовані іграшки та карнавальний одяг на суму понад 1 млн гривень.
Так, у 45 футовому контейнері, який надійшов з морського порту Одеси, було виявлено понад 70% не задекларованого товару.
Рішення про проведення огляду в зоні митного оформлення було прийнято за результатами попереднього аналізу митно-вантажної декларації одного з підприємств, поданої до Київської міської митниці ДФС.
Наразі складається протокол про порушення митних правил за ст. 483 (Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю), яка передбачає накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів з конфіскацією такого товару.


Відділ організації роботи
Дніпродзержинської ОДПІ