www.verhmrada.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Субота, 20 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
м.Верхньодніпровськ >> Верхньодніпровська ОДПІ інформує
Роман Насіров: ОАЕ та Україна налагоджують співпрацю у митній сфері
Версія для друку Написати листа
Роман Насіров: ОАЕ та Україна налагоджують співпрацю у митній сфері

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров зустрівся з представниками делегації Об’єднаних Арабських Еміратів для обговорення майбутньої співпраці у митній сфері.
Під час зустрічі очільник ДФС ознайомив гостей з особливостями функціонування фіскальних органів, повідомив про результати проведених реформ, боротьбу з корупцією та контрабандою, завдяки чому вдалося збільшити надходження до бюджету. Він також наголосив, що ДФС постійно розширює міжнародні контакти та налагоджує співробітництво у митній і податковій сфері з багатьма країнами.
«Ми починаємо важливий етап у наших взаємовідносинах з ОАЕ. ДФС є що показати, особливо в сфері електронізації сервісів та ІТ забезпечення. Водночас нам цікаві напрацювання митної служби ОАЕ, які відповідають найкращим світовим стандартам», - наголосив Роман Насіров.
Він також підкреслив, що за останній час спостерігаються суттєві зміни в діяльності фіскальних органів. Вони пов’язані як з інституційною реформою, так і з тісною співпрацею з Євросоюзом, що передбачається Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.
«Зокрема, наразі відбувається процес імплементації Уповноваженого економічного оператора та приєднання до спільної транзитної системи NCTS. Все це свідчить про якісні зрушення, що відбуваються у ДФС», - зазначив очільник відомства.


Роман Насіров: ДФС виконує завдання з надходжень до бюджетів

Про обсяги надходжень до бюджету України, забезпечені Державною фіскальною службою, повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час виступу на інвестиційному форумі «Citi Investment Forum».
Як зазначив очільник служби, протягом 10 місяців цього року до зведеного бюджету надійшло (збір) більше 596 млрд гривень. Тобто на понад 130 млрд гривень більше у порівнянні з минулим роком.
«ДФС регулярно наповнює державний бюджет та забезпечує виконання поставлених завдань цього року. Так, до місцевих бюджетів надійшло 116,4 млрд гривень податків і зборів, при тому що у минулому році – 79,7 млрд гривень. Позитивна динаміка і з надходжень до загального фонду державного бюджету – спрямовано майже 480 млрд гривень, тоді як у минулому році – 382,9 млрд грн., тобто на 96,9 млрд гривень більше», - наголосив Роман Насіров.
Керівник служби підкреслив, що робота, яка здійснюється ДФС, спрямована на створення чіткої і прозорої системи наповнення бюджетів усіх рівнів. «Впевнений, ми зможемо забезпечити виконання поставлених перед відомством завдань та покращити інвестиційний клімат для суб’єктів господарювання», - додав він.

Мирослав Продан взяв участь у ювілейному 25-ому засіданні Керівного комітету Проекту із сприяння торгівлі і транспортуванню ГУАМ

Сьогодні, 10 листопада 2016 року, у Львові завершилась зустріч представників митних відомств країн-членів ГУАМ (Грузії, України, Азербайджану, Молдови).
Під час засідання в.о. заступника Голови ДФС Мирослав Продан поінформував присутніх про основні напрями діяльності ДФС, зокрема, щодо роботи у митному напрямі.
«Незважаючи на короткий проміжок часу керівництву ДФС вдалось реалізувати кілька важливих проектів, які суттєво вплинули на стабільність наповнення державного бюджету, покращили інвестиційну привабливість держави, а також значно поліпшили роботу у напрямі протидії контрабанді. Передусім це стосується роботи єдиного вікна, міжрегіональної митниці та мобільних груп», – зауважив Мирослав Продан.
Він акцентував увагу на тому, що пріоритетним напрямом роботи ДФС, зокрема, на етапі її реформування, є обмін інформацією між країнами-членами ГУАМ, а також іншими державами. Мирослав Продан відзначив позитив у такій співпраці та закликав учасників зустрічі активно працювати в цьому напрямі.
За результатами роботи Керівного комітету було підписано протокол, в якому визначено конкретні заходи, впровадження яких забезпечить подальше спрощення процедур, безпеку та сприятиме транзиту під час переміщення товарів і транспортних засобів через кордони країн-учасників.
Довідково:
Організація за демократію і економічний розвиток – ГУАМ – регіональна організація, створена в 1997 році Азербайджаном, Грузією, Молдовою та Україною (з 1999 по 2005 роки в ГУАМ входив Узбекистан).
До складу Керівного комітету Проекту із сприяння торгівлі і транспортуванню входять представники митних та прикордонних служб держав-учасниць ГУАМ.

Роман Насіров: Через «Єдине вікно» оформлено понад 21 тисячу митних декларацій

На даний момент за принципом «Єдиного вікна» оформлено понад 21 тисячу митних декларацій. Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
Він наголосив, що «Єдине вікно» – це ефективний інструмент спрощення митних процедур. Митники мають всю необхідну техніку та програмне забезпечення, щоб в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який підлягає розмитненню.
«Ми постійно удосконалюємо систему, щоб проходження контрольних процедур на митниці відбувалося ефективно та не забирало багато часу», – зазначив Роман Насіров.
Нагадаємо, з 1 серпня 2016 року на пунктах митного контролю запрацювала автоматизована система «Єдине вікно», яка має на меті пришвидшити оформлення експортно-імпортних операцій. Це – один з елементів реформування митниці.
Система є повністю автоматизованою, дозволяє подавати документи один раз в одне місце і мінімізує контакти з держслужбовцями. «Єдине вікно» передбачає створення єдиної електронної бази даних, яка дозволяє різним службам контролю та митницям в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через кордон України, і про результати його державного контролю.

Експерти GIZ провели семінар-тренінг з трансфертного ціноутворення для фахівців ДФС

У рамках підвищення кваліфікації керівників підрозділів аудиту за професійною програмою: “Контроль за трансфертним ціноутворенням” та за участі Німецького товариства міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft fьr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH експертами др. Штефана Грайля, Арніма Хільзе та Гюнтера Морлока з 1 по 3 листопада 2016 року проведено семінар на тему: «Трансфертне ціноутворення» та вивчення відповідних методик у Німеччині та ЄС на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів Державної фіскальної служби України.
«Вивчення провідного європейського досвіду та можливостей практичного застосування найкращих світових методик в оподаткуванні сприятиме підвищенню кадрового потенціалу аудиторів фіскальної служби, що особливо важливо в умовах впровадження реформ у нашому відомстві», - зазначила директор Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом ДФС Тетяна Пажитнова.
Серед основних тем, зокрема, розглядалися методи “Процедур взаємного узгодження” та “Угод про попереднє узгодження цін”.
У рамках заходу експерти обговорили правові основи та актуальний розвиток в Німеччині, практику перевірок з трансфертного ціноутворення в Німеччині (актуальні випадки) тощо.
Близько 75 фахівців з центрального апарату та територіальних органів ДФС взяли участь у семінарі, за результатами якого учасники отримали сертифікати.
Довідково:
Проект “Підтримка реформи управління державними фінансами” реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft fьr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини. GIZ підтримує уряд Німеччини у досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами німецької співпраці з Україною є: демократія, громадянське суспільство, державне управління, децентралізація, енергетика та сталий економічний розвиток.

Роман Насіров: Митники та прикордонники працюють над спрощенням процедур у пунктах пропуску

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров відвідав з робочим візитом автомобільний пункт пропуску «Нові Яриловичі», Чернігівська область, та взяв участь у нараді з керівництвом області та Державної прикордонної служби України.
Під час зустрічі сторони обговорили перспективи впровадження пілотного проекту запровадження системних спрощень прикордонних та митних формальностей в автомобільних пунктах пропуску.
«Це дозволить скоротити час проходження митних процедур та запровадити нові механізми огляду транспортних засобів», - зазначив Роман Насіров.
Він додав, що забезпечення координації між прикордонною та митною службами позитивно вплине на процеси міжнародної торгівлі.
Нагадаємо, наразі ДФС працює над спрощенням митних процедур, зокрема, реформа митниці стосується автоматизації та зменшення людського фактору при проходженні митного контролю; запровадження ефективної системи моніторингу та контролю; інтегрування всіх процесів з метою створення єдиної автоматизованої інформаційної системи.

Роман Насіров: Діяльність ДФС спрямована на створення пунктів пропуску європейського рівня

Про налагодження взаємодії з сусідніми країнами та удосконалення процедур на українській митниці повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров під час зустрічі з надзвичайним і повноважним послом Грузії в Україні Міхеїлом Уклебою.
«Зважаючи на економічні зв’язки та географічну близькість з Грузією, налагодження ефективного митного контролю стоїть на порядку денному двосторонньої співпраці», - зазначив Роман Насіров.
Він додав, що в рамках Угоди між Урядом України і Урядом Грузії про співробітництво в митних справах від 14.02.1997 між державами успішно відбувається процес обміну митною інформацією.
«Також для ФДС, яка перебуває у процесі реформування, цікавим є досвід Грузії у проведенні реформ на митниці і у податковій сфері, а також практика удосконалення грузинських пунктів пропуску для морського і автомобільного сполучення.
Впевнений, досвід Грузії та інших міжнародних партнерів допоможе створити в Україні пункти пропуску європейського рівня», - додав Голова ДФС.
Довідково:
У січні-жовтні 2016 року товарообіг з Грузією склав 354 млн дол. США. Експорт становить 313 млн дол. США, імпорт - 41 млн дол. США.

Роман Насіров: ДФС враховує позицію бізнесу у процесі здійснення реформ

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров взяв участь в обговоренні стану фінансової системи та взаємодії ДФС, НБУ і банківських установ.
«Наша служба знаходиться на етапі реформування та структурних перетворень. І ці зміни так чи інакше відображаються на фінансовій сфері», – зазначив Роман Насіров.
Очільник відомства наголосив, що ДФС постійно вживаються заходи щодо налагодження взаємодії з платниками податків. «Ми активізували діалог з бізнесом та враховуємо його позицію у процесі реформування ДФС».
Під час діалогу з представниками фінансового сектору були підняті такі питання, як зміна підходів до податкового адміністрування та податкове регулювання бізнесу.
«Наразі фіскальною службою проводяться заходити з детінізації економіки та спрощення податкового законодавства, постійно ведеться боротьба з корупцією. Серед найбільш успішних кроків – спрощення податкового адміністрування, удосконалення процесу подання електронної звітності та запровадження нових електронних сервісів для платників», – додав Роман Насіров.

УВАГА ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ!

Державне підприємство «Сервісно-видавничий центр» за участі провідних фахівців ГУ ДФС у Дніпропетровській області та Дніпродзержинської ОДПІ 17.11.2016 проводить тематичний семінар на тему: «Актуальні питання з оподаткування» (ПДВ, податок на прибуток, плата за землю, спрощена система оподаткування (4 гр) для сільгоспвиробників, ПДФО, ЄСВ, військовий збір, підприємницька діяльність, та ін.)
Місце проведення: м. Верхньодніпровськ, пл. Щербицького, 1
Районний будинок культури (2 поверх, малий зал)
Час проведення: з 11 год. 00 хв. до 14 год. 30 хв.
Вартість участі у семінарі: 150 грн. 00 коп. (з ПДВ) - передплатникам журналу «Вісник. Право знати все про податки»; 240 грн. 00 грн. (з ПДВ) - для інших учасників.
Довідки за телефоном: (0562) 33-73-41, 33-73-42 або 067-506-58-92

Протягом десяти місяців поточного року сервіс ДФСУ «Пульс» отримав 192 запита від дніпропетровських платників

У переважній більшості громадяни Дніпропетровського регіону використовують сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс» для з’ясування питань щодо подання електронної звітності та реєстрації накладних. Цієї тематики стосувалось 86 звернень.
Питання щодо організації роботи територіальних органів ГУ ДФС у Дніпропетровській області порушував 51 заявник. Робота системи електронного адміністрування ПДВ цікавила 31 запитувача, з приводу перевірок суб’єктів господарювання звернулися 6 платників, з антикорупційної тематики – 7 звернень.
Всі звернення оперативно розглянуті у встановлений термін та вирішені по суті.
Нагадаємо, що звертатися щодо неправомірних дій або бездіяльності працівників Державної фіскальної служби, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю, можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Оновлено Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 08.11.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 19.09.2016 №827, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.10.2016 за №1341/29471 (далі – Наказ №827).
Зазначеним Наказом внесені зміни до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 №787, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 25.09.2013 за № 1650/24182 (зі змінами).
Так, Наказом №827 Порядок доповнено новим додатком 1 («Подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджету»).
За формою згідно з додатком 1 до Порядку подається до відповідного органу Казначейства «Подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджетів» (крім зборів та платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи Державної фіскальної служби України (далі – органи ДФС)).
У разі повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДФС, подання подається до відповідного органу Казначейства за формою згідно з додатком 1 («Висновок») до Порядку взаємодії територіальних органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2015 №1146, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 31.12.2015 за №1679/28124.
Наказ №827 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 08.11.2016 №86.

До уваги платників податків!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Державна фіскальна служба України на головній сторінці офіційного веб-порталу в електронному сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» у розділі «Необхідно знати» повідомила, що на офіційному сайті Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД ДФС) платники податків можуть ознайомитись з інформацією стосовно:
- режиму роботи відокремлених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД ДФС за посиланням: www.acskidd.gov.ua/contacts;
- порядку отримання послуг електронного цифрового підпису за посиланням: www.acskidd.gov.ua/r_kor;
- скасування посилених сертифікатів за посиланням: www.acskidd.gov.ua/blokuvannya
В яких випадках СГ повинні повідомляти контролюючі органи
про відсутність у звітному році об’єктів обчислення екологічного податку?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській інформує.
Відповідно до пункту 250.9 ст.250 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації відповідно до статті 250 ПКУ.
Тобто, суб’єкти господарювання, у тому числі новостворені, які не мають об’єктів обчислення екологічного податку не повинні подавати до відповідних контролюючих органів заяву про відсутність у них у звітному році таких об’єктів.
Суб’єкти господарювання, які є платниками екологічного податку, але з початку звітного року не планують здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, повинні скласти заяву довільної форми про відсутність у них у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку та повідомити про це відповідні контролюючі органи за місцем розташування джерел забруднення не пізніше граничного терміну подання податкової декларації за І квартал звітного року.
В іншому разі такі суб’єкти господарювання зобов’язані подавати податкові декларації екологічного податку.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 120.05 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства за третій квартал 2016 року

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській звертає увагу, що Державна фіскальна служба України у листі від 08.11.2016 №35730/7/99-99-12-03-04-17 (далі – лист ДФС №35730) повідомила про величину коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства у третьому кварталі поточного року для гірничих підприємств, що порушили строк регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр.
Відповідно до пункту 252.16 статті 252 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) розрахункова вартість товарної продукції гірничого підприємства визначається за сумою витрат, обчислених згідно з підпунктами 252.11 – 252.15 статті 252 ПКУ, та коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, що визначений у протоколах Державної комісії України по запасах корисних копалин.
У випадку порушення гірничими підприємствами строку регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр передбачено застосування коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки Національного банку України (далі – облікова ставка НБУ).
У третьому кварталі 2016 року діяли три облікові ставки:
- 16,5 % – 28 днів (01.07.2016 – 28.07.2016), затверджена рішенням Правління НБУ від 23.06.2016 №88-рш;
- 15,5% – 49 днів (29.07.2016 – 15.09.2016), затверджена рішенням Правління НБУ від 28.07.2016 №172-рш;
- 15% – 15 днів (16.09.2016 – 30.09.2016), затверджена рішенням Правління НБУ від 15.09.2016 №277-рш.
З метою уникнення різнотлумачень, базуючись на принципі рівномірності ДФС рекомендує використовувати середньозважену облікову ставку НБУ для визначення коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства для розрахунку величини податкового зобов’язання з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.
З урахуванням зазначеного, середньозважена облікова ставка за третій квартал 2016 року відповідає 15,72% ((16,5% х 28 днів + 15,5% х 49 днів + 15% х 15 днів)/92).
Таким чином, платники рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, які порушили строк регулярної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин у межах ділянок надр, на які їм надано спеціальні дозволи на користування надрами, обчислюють податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за третій квартал поточного року із застосуванням коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства у розмірі 47,16% – трикратному розмірі середньозваженої облікової ставки НБУ.
Лист №35730 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/rentni-plat/listi/70225.html

Жовтневі надходження збагатили місцеві бюджети Дніпропетровщини
більш, як на 1,3 мільярдів гривень

Доходи місцевих бюджетів Дніпропетровської області за жовтень 2016 року склали майже 1 млрд. 320 млн. грн., що на 36,0%, або на 349,2 млн. грн. більше рівня 2015 року.
З початку ж року до місцевих скарбниць Дніпропетровського регіону фіскальні органи області зібрали 12 млрд. 901 млн. грн. Це на 3 млрд. 250 млн. грн., або на 33,7%, більше надходжень січня – жовтня 2015 року.
Найбільшу питому вагу в доходах місцевих бюджетів Дніпропетровщини займає податок на доходи фізичних осіб (понад 51%), якого з початку року зібрано 6 млрд. 634,5 млн. грн. За рахунок плати за землю кошики місцевих бюджетів області поповнилися на 2 млрд. 817,9 млн. грн., його частка в доходах місцевих бюджетів складає понад 21%. Єдиного податку суб’єктами господарювання сплачено 1 млрд. 137,3 млн. грн., питома вага платежу становить майже 9%.

До уваги платників податків:
про нові технологічні сертифікати шлюзу приймання звітності ДФС!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД) на головній сторінці офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД у розділі «Новини» за посиланням http://acskidd.gov.ua/news повідомив наступне.
АЦСК ІДД ДФС сформовано нові технологічні сертифікати шлюзу приймання та обробки електронної звітності ДФС, які необхідно буде використовувати з 15.11.2016 при поданні електронних звітів до ДФС.
Завантажити зазначені вище технологічні сертифікати можна у розділі «Сертифікати АЦСК» за посиланням:
Чи підлягає взяттю на облік у контролюючих органах нерезидент
у разі придбання корпоративних прав юридичної особи резидента?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Відповідно до п.п.14.1.193 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) постійне представництво – це постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні, зокрема: місце управління; філія; офіс; фабрика; майстерня; установка або споруда для розвідки природних ресурсів; шахта, нафтова/газова свердловина, кар’єр чи будь-яке інше місце видобутку природних ресурсів; склад або приміщення, що використовується для доставки товарів.
Згідно із п.64.5 ст.64 ПКУ підставою для взяття на облік (внесення змін, перереєстрації) відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, у тому числі постійного представництва нерезидента, є належна акредитація (реєстрація, легалізація) такого підрозділу на території України згідно із законом.
Статтею 167 Господарського кодексу України від 16.01.2003 №436-IV із змінами та доповненнями передбачено, що корпоративні права – це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.
Володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження певним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення.
Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.
Отже, якщо компанія – нерезидент не здійснює господарської діяльності в Україні та не підпадає під визначення постійного представництва, то, у разі придбання корпоративних прав юридичної особи – резидента, ставати на облік у контролюючому органі не потрібно.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 119.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Оподаткування ПДВ операцій з постачання імпортованих товарів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 18.10.2016 №22481/6/99-95-42-01-15 (далі – лист ДФС №22481) щодо визначення бази оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) операцій платника податку з постачання на митній території України товарів, раніше ввезених таким платником податку на митну територію України, повідомила наступне.
Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів)).
При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни).
Враховуючи викладене, для операцій платника податку з постачання на митній території України товарів, раніше ввезених таким платником податку на митну територію України, база оподаткування визначається за загальним правилом – виходячи з їх договірної вартості але не нижче ціни придбання, без урахування величини митної вартості.
Лист №22481 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/70023.html

До увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють
переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що 04.11.2016 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 28.10.2015 №864 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв» (далі – Постанова №864), якою внесені зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.10.2013 №806.
Порядок затверджено відповідно до статті 230 «Акцизні склади» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Відповідно до пункту 2 Порядку адміністратором та держателем Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв (далі – Реєстр) є Державна фіскальна служба.
Постановою №864 передбачено, що Реєстр адаптують до автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності».
Зміни, внесені Постановою №864, передбачають наступне:
- для формування та подання товарно-транспортних накладних (далі – ТТН) до Реєстру адміністратор Реєстру безоплатно надає суб’єктам господарювання спеціалізоване програмне забезпечення (п.11 Порядку);
- суб’єкт господарювання формує ТТН у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому в установленому законодавством порядку.
Після складення ТТН на них накладаються електронні цифрові підписи (далі – ЕЦП) у такому порядку:
- перший – ЕЦП бухгалтера або особи, відповідальної за облік відвантажених матеріальних цінностей;
- другий – ЕЦП керівника або особи, на яку покладено відповідні обов’язки;
- третій – ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки (за наявності).
Для надання права підпису ТТН зазначеним особам суб’єкт господарювання подає контролюючому органу за місцем реєстрації посилені сертифікати відкритих ключів ЕЦП таких осіб.
Підтвердженням факту реєстрації ТТН у Реєстрі є наявність квитанції в електронній формі (п.12 Порядку).
Відповідно до пункту 2 Постанови №864 вона набирає чинності через рік з дня її опублікування (опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 04.11.2015 №205).


Внесені зміни до програмних забезпечень ДФС
для формування та подання звітності в електронному вигляді

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) в електронному сервісі «Електронна звітність» у розділі «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності»» розміщено перелік змін та доповнень станом на 03.11.2016 до програмних забезпечень (далі – ПЗ):
- «Системи формування та подання до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку податкової звітності, податкових накладних в електронному вигляді» (версія 1.36.4.0);
- спеціалізованого клієнтського ПЗ для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» (версія 1.25.3.0).
Так, зокрема, зазначені зміни містять нові версії наступних документів:
- податкової декларації з податку на прибуток підприємств (річна) (код форми J0108103) з додатками до неї;
- податкової декларації з податку на прибуток підприємств (для сільськогосподарських підприємств) (код форми J0100515) з додатками до неї;
- розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва за 20__рік (код форми J0303306);
- товарно-транспортної накладної на переміщення спирту етилового (коди форм F/J1204101);
- товарно-транспортної накладної на переміщення алкогольних напоїв (коди форм F/J1204201).
На виконання наказу Міністерства фінансів України від 07.09.2016 №813 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27.09.2016 за №1290/29420) внесено зміни у такі форми:
- звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (Додаток 4) (коди форм F/J3000410);
- Таблиця 2. Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб (заповнюється районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення) (код форми J3040210);
- Таблиця 8 Додатка 4. Відомості про осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом… (код форми J3040810).
З повним переліком змін та доповнень можна ознайомитись на веб-порталі ДФС шляхом їх завантаження за посиланням:

Податковий календар з 15 по 18 листопада 2016 року

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що
15 листопада, вівторок, останній день подання:
- звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за жовтень 2016 року (форма №ЗВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку;
- довідки про використані розрахункові книжки за жовтень 2016 року
18 листопада, п’ятниця,
останній день подання
- коригування попередньої заявки – розрахунку про потребу у марках акцизного податку на листопад 2016 року;
останній день сплати:
- податку на прибуток підприємства за 3-й квартал 2016 року;
- частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за 3-й квартал 2016 року;
- ПДВ за 3-й квартал 2016 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу;
- рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за 3-й квартал 2016 року;
- рентної плати за спеціальне використання води за 3-й квартал 2016 року;
- рентної плати за користування надрами без рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини за 3-й квартал 2016 року;
- рентної плати за користування надрами у цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, за 3-й квартал 2016 року;
- екологічного податку за 3-й квартал 2016 року;
- туристичного збору за 3-й квартал 2016 року;
- збору за місця для паркування транспортних засобів за 3-й квартал 2016 року;
- єдиного податку платниками – юридичними та фізичними особами, віднесеними до третьої групи, за 3-й квартал 2016 року;
- єдиного податку з сум доходів, що оподатковуються за ставкою 15% та задекларовані фізичними особами – підприємцями за 3-й квартал 2016 року;
- авансового внеску з єдиного податку на листопад 2016 року платниками, віднесеними до першої та другої груп
- доплати за жовтень 2016 року (за потреби) податкового зобов’язання з акцизного податку на тютюнові вироби після реалізації тютюнової продукції*
*Увага! Виробники тютюнових виробів здійснюють авансову сплату акцизного податку при придбанні марок акцизного податку у сумі, розрахованій з урахуванням мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби та ставок податку, що діють відповідно до норм п.п.222.1.2 п.222.1 ст.222 Податкового кодексу України

Як платник податків може повернути помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Пунктом 43.1 ст.43 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику відповідно до статті 43 ПКУ та статті 301 Митного кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.
У разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків (п.43.2 ст.43 ПКУ).
Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п.43.3 ст.43 ПКУ).
Платник податків подає заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку. У разі повернення надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника у системі електронного адміністрування податку на додану вартість (п.43.4 ст.43 ПКУ).
Згідно з п.43.5 ст.43 ПКУ контролюючий орган не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання відповідному органові, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.
На підставі отриманого висновку орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, протягом п’яти робочих днів здійснює повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платникам податків у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.
Контролюючий орган несе відповідальність згідно із законом за несвоєчасність передачі органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, для виконання висновку про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету.
Порядок взаємодії територіальних органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань затверджено наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2015 №1146 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 31.12.2015 за №1679/28124).
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 135.04 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».


Внесені зміни до порядків реєстрації реєстраторів розрахункових операцій
та книг обліку розрахункових операцій

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2016 №837 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 06.10.2016 за №1323/29453) (далі – Наказ №837) внесені зміни до наказу Міністерства фінансів України від 14.06.2016 №547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій».
Так, зокрема, відповідно до змін, внесених Наказом №837, передбачено наступне:
«у разі наявності у суб’єктів господарювання книг обліку розрахункових операцій (далі – книги ОРО) за формами, наведеними у додатках 1 та 2 до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 28 серпня 2013 року №417, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2013 року за №1618/24150 (у редакції наказу Міністерства доходів і зборів України від 24 грудня 2013 року №844) (далі – Порядок №417), такі книги ОРО можуть бути зареєстровані, перереєстровані у відповідному контролюючому органі, а також використовуватись відповідно до абзацу п’ятого цього пункту;
зареєстровані книги ОРО за формами, наведеними у додатках 1 та 2 до Порядку №417, можуть використовуватись суб’єктами господарювання до скасування реєстрації таких книг ОРО. У разі наявності розрахункових операцій за підакцизні товари такі книги ОРО можуть використовуватись за умови відображення сум акцизного податку (або іншого податку) у графах, в яких відображається сума податку на додану вартість».
Наказ №837 набрав чинності 04.11.2016 (опубліковано в «Офіційному віснику України» від 04.11.2016 №85).

Хто є платником екологічного податку за здійснення викидів забруднюючих речовин орендованими стаціонарними джерелами?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до підпункту 240.1.1 п.240.1 ст.240 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.
Стаціонарне джерело забруднення це підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п.п.14.1.230 п.14.1 ст.14 ПКУ).
Об’єктом та базою оподаткування є, зокрема, обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (п.п.242.1.1 п.242.1 ст.242 ПКУ).
Отже, платником екологічного податку за здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, у разі використання орендованих стаціонарних джерел забруднення, є орендар, під час провадження діяльності якого на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 120.01 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Затверджені нові типові форми з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядок їх складання

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Наказом Міністерства фінансів України від 13.09.2016 №818, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.10.2016 за № 1336/29466 (далі – Наказ №818), затверджені нові типові форми з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору, а саме:
- Акт введення в експлуатацію основних засобів;
- Акт приймання-передачі основних засобів;
- Акт внутрішнього переміщення основних засобів;
- Акт передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію основних засобів;
- Акт приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих основних засобів;
- Акт списання основних засобів (часткової ліквідації);
- Акт списання групи основних засобів;
- Акт списання транспортних засобів;
- Акт списання вилучених документів з бібліотечного фонду;
- Інвентарна картка обліку об’єкта основних засобів;
- Інвентарна картка групового обліку основних засобів;
- Інвентарна картка обліку тварин і багаторічних насаджень;
- Розрахунок амортизації основних засобів (крім інших необоротних матеріальних активів);
- Розрахунок амортизації інших необоротних матеріальних активів;
- Акт переоцінки основних засобів.
Зазначеним Наказом також затверджено Порядок складання типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору.
Наказ №818 набрав чинності 04.11.2016, тобто з дня його офіційного опублікування (опубліковано в «Офіційному віснику України» від 04.11.2016 №85).
Якщо платник звернувся до контролюючого органу
із заявою про проведення перевірки

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 28.10.2016 №11397/Є/99-99-14-03-03-14 (далі – лист ДФС №11397) на запит платника щодо строків прийняття контролюючим органом рішення про проведення позапланової перевірки за зверненням платника податків повідомила наступне.
Відповідно до пункту 75.1 ст.75 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) документальні перевірки проводяться контролюючими органами у межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених ПКУ.
Згідно з підпунктом 75.1.2 п.75.1 ст.75 ПКУ документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи контролюючого органу і проводиться за наявності хоча б однієї з обставин, визначених ПКУ.
Перелік обставин, за наявності яких контролюючий орган може призначити документальну позапланову перевірку, передбачено пунктом 78.1 ст.78 ПКУ.
При цьому рішення про проведення документальної позапланової перевірки приймається у порядку, встановленому пунктом 78.4 ст.78 ПКУ, з урахуванням положень пункту 78.2 ст.78 ПКУ та пункту 3 розділу II Закону України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».
Разом з тим у разі надходження заяви платника податків про проведення перевірки з урахуванням пунктів 78.2 та 78.4 ст.78 ПКУ керівником контролюючого органу може бути прийнято рішення про проведення перевірки такого платника податків. При цьому слід звернути увагу, що у ПКУ відсутня норма щодо обов’язкового проведення контролюючим органом перевірки за заявою платника податків та строків для прийняття рішення про призначення такої перевірки.
Щодо висновку, який міститься у листі Державної податкової адміністрації України від 05.08.2010 №7720/6/23-4015/486 (далі – лист №7720), про можливість застосування до позачергової податкової перевірки термінів проведення, які визначені для позапланової виїзної перевірки, то слід зазначити таке.
Надані у листі №7720 роз’яснення ґрунтуються на положеннях Закону України від 04.12.1990 №509-XII «Про державну податкову службу в Україні», які діяли до набрання чинності ПКУ і не можуть бути враховані при визначенні строків прийняття рішення про проведення позапланової перевірки за зверненням платника податків.
Лист №11397 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
Внесено зміни до податкової декларації про майновий стан і доходи та
інструкції щодо її заповнення

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Міністерство фінансів України наказом від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» (далі – Наказ №821) внесені зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та у новій редакції викладена Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.
Відповідно до пункту 3 Наказу №821, він набирає чинності з 31.12.2016.
Так, зокрема, оновлена податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – Декларація) складається із семи розділів та містить два додатки, а саме:
- Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами (додаток Ф1);
- Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою (додаток Ф2).
Нагадаємо, що до внесення змін Декларація складалася з восьми розділів та чотирьох додатків, а саме:
- Розрахунок податку на доходи фізичних осіб при отриманні доходів у формі заробітної плати від двох і більше податкових агентів згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України (додаток Ф1);
- Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами (додаток Ф2);
- Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, з доходів, отриманих з джерел за межами України (додаток Ф3);
- Розрахунок податкових зобо’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою (додаток Ф4).


Умови застосування РРО ФОП – платниками єдиного податку

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП) – платниками єдиного податку визначені у пункті 296.10 ст.296 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями, відповідно до якого РРО не застосовуються ФОП – платниками єдиного податку:
- першої групи;
- другої і третьої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 мільйон гривень.
У разі перевищення у календарному році обсягу доходу понад 1 мільйон гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.
Затверджено перелік товарів, робіт і послуг, на вартість яких
на період проведення АТО не проводиться коригування фінрезультату

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що Кабінет Міністрів України постановою від 26.10.2016 №758 (далі – Постанова №758) затвердив перелік товарів, виконаних робіт, наданих послуг, вартість яких на період проведення антитерористичної операції (АТО) включається до інших витрат звичайної діяльності або на вартість яких не проводиться коригування фінансового результату оподаткування.
До зазначеного переліку входять:
- спеціальні засоби індивідуального захисту;
- технічні засоби спостереження;
- лікарські засоби;
- засоби особистої гігієни;
- продукти харчування;
- предмети речового забезпечення,
які добровільно передані Збройним Силам, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, що утримуються за рахунок коштів держбюджету.
Зазначена Постанова дозволить тимчасово, на період проведення АТО, суб’єктам господарювання, які надають благодійну допомогу учасникам АТО, отримати податкову пільгу зі сплати податку на прибуток підприємств.
Зазначений перелік затверджено відповідно до пункту 33 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.
Постанова №758 набрала чинності 02.11.2016.

Типова інструкція про порядок роботи зі службовою інформацією
в органах влади діє

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що 04.11.2016 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 №736 (далі – Постанова №736), якою затверджена нова Типова інструкція про порядок ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію (далі – Типова інструкція).
Нагадуємо, що Типова інструкція визначає єдині вимоги до ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію, зібрану під час провадження оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, діяльності у сфері оборони держави, та іншу службову інформацію, в органах державної влади, інших державних органах.
Постанова №736 опублікована в Офіційному віснику України від 04.11.2016 №85.
Яким чином у звіті про суми податкових пільг виправляються помилки та
чи передбачена відповідальність у разі їх виправлення?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 №1233 (далі – Порядок №1233).
Зазначений Порядок є обов’язковим для виконання суб’єктами господарювання (далі – СГ), які відповідно до Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) не сплачують податки та збори до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг (п.1 Порядку №1233).
Пунктом 3 Порядку №1233 визначено, що звіт про суми податкових пільг (далі – Звіт) подається СГ за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі коли СГ пільгами не користується, Звіт не подається.
Форма Звіту визначена додатком до Порядку №1233.
Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПА України від 29.03.2011 №167 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 18.04.2011 за №483/19221) (далі – Порядок №167).
Враховуючи те, що формою Звіту, а також Порядком №167 не передбачено механізм подання уточненого Звіту, а також враховуючи те, що зазначений Звіт складається наростаючим підсумком з початку року, то допущені помилки слід виправляти у черговому Звіті у межах року
При цьому, виправлення помилок у Звіті не призводить до нарахування штрафних санкцій.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 135.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Податкова знижка за 2015 рік

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до статті 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) на податкову знижку має право фізична особа – виключно резидент, яка не є суб’єктом господарювання та отримує дохід у вигляді заробітної плати.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).
Згідно з підпунктом 166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами (квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів). При цьому, у зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Нагадуємо, що перелік витрат, які дозволено включати до податкової знижки з урахуванням відповідних обмежень до них, визначений пунктом 166.3 статті 166 ПКУ.
Для отримання податкової знижки за 2015 рік громадяни повинні надати до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) декларацію по 31 грудня 2016 року за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 02.10.2015 №859 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за № 1298/27743).
Звертаємо увагу, що відповідно до положень підпункту 166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ, платник податку повинен скористатися правом нарахування податкової знижки за наслідками 2015 року до кінця поточного року, так як таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Особливості заповнення податкової декларації з рентної плати
та додатків до неї для звітного періоду – календарний місяць

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 24.12.2015 №909-VIІI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) змінено базовий податковий (звітний) період з календарного кварталу на календарний місяць для рентної плати за:
- користування надрами для видобування вуглеводневої сировини (додаток 2);
- користування радіочастотним ресурсом України (додаток 4);
- транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами (додаток 10);
- транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України (додаток 11).
Форма податкової декларації з рентної плати (далі – Декларація) та додатки (розрахунки) до неї затверджені наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1051/27496 (далі – Наказ №719).
Додатки є невід’ємною частиною Декларації. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, в якому обчислюється податкове зобов’язання, для такого об’єкта оподаткування до Декларації не додається.
Форма Декларації та усі додатки (розрахунків) до неї, затверджені Наказом №719, передбачають декларування податкових зобов’язань за податковий (звітний) період – квартал.
Відповідно до пункту 46.6 ст.46 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Отже, до набрання чинності нової форми податкової декларації з рентної плати, якою передбачено її складання за звітний (податковий) період, який дорівнює місяцю, Декларація з додатками до неї подається за формами, затвердженими Наказом №719.
До внесення відповідних змін до Декларації для її подання за звітний період, який дорівнює місяцю, рекомендовано платникам, починаючи з січня поточного року, виконувати заповнення з урахуванням такого:
- під штампом про затвердження форми Декларації у верхньому правому куті зазначати примітку у такій редакції: «З урахуванням Закону України від 24 грудня 2015 року №909-VIІI»;
- у полях рядків 1.1 та 1.2 Декларації та додатків, передбачених для внесення номера кварталу, зазначати порядковий номер місяця у році, викресливши слово «квартал» та зазначивши слово «місяць»;
- у графі «порядковий №» зазначати номер Декларації арабськими цифрами починаючи з 1 (одиниці) послідовно у порядку зростання кількості поданих з початку року Декларацій за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю;
- відповідно до пункту 257.1 статті 257 розділу ІХ ПКУ до Декларації за звітний (податковий) період, який дорівнює місяцю, у разі наявності об’єкта оподаткування, подавати додатки 2, 4, 10 та 11 для обчислення податкових зобов’язань з рентної плати;
- у рядку 12 додатка 2 «ставка плати» зазначати десятковим дробом встановлену ПКУ ставку плати для виду корисної копалини, який зазначений платником у рядку 8.2 додатка 2;
- податкові зобов’язання, які підлягають декларуванню за звітний (податковий) місяць поточного року, зазначати для додатка 2 – у рядку 13, для додатка 4 – у рядку 5, для додатка 10 – у рядку 9, для додатка 11 – у рядку 9.
Для подання та приймання Декларації в електронній формі за звітний (податковий) період, який дорівнює місяцю, розроблено та розміщено на веб-порталі ДФС адаптовані електронні формати.
Звертаємо увагу, що більш детальна інформація із зазначених питань викладена у листі Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) від 02.02.2016 №3276/7/99-99-15-04-02-17, з яким можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66248.html


Представникам неприбуткових організацій про необхідність подати до контролюючого органу реєстраційну заяву

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 № 440 затверджено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі - Постанова), згідно з яким неприбуткові організації, які не приведуть свої установчі документи відповідно до норм пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
- У зв'язку з тим, що відповідно до покладених повноважень Головне територіальне управління юстиції здійснює функції щодо реєстрації громадських формувань, з метою з'ясування питання кількості громадських формувань, які привели свої установчі документи до вимог Постанови
З метою забезпечення виконання громадськими формуваннями вимог законодавства та недопущення соціальної напруги серед заявників, сприяємо у проведенні відповідної роботи територіальними органами фіскальної служби щодо надання консультацій представникам громадських формувань, з приводу необхідності внесення змін до установчих документів, відповідно до пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, а також інформувати представників неприбуткових організацій про необхідність подати до контролюючого органу реєстраційну заяву та документи не пізніше ніж за 14 календарних днів до закінчення встановленого терміну.
До уваги громадськості!
Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 № 652-VIII, неприбутковим організаціям необхідно в термін до 1 січня 2017 року привести у відповідність до вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу свої установчі документи (статути).
Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не приведуть свої установчі документи у відповідність із
нормами пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу,
після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових відповідно до статуту громадського формування про внесення змін;
7) документ про сплату адміністративного збору;
8) установчий документ юридичної особи в новій редакції.
Реквізити рахунку для сплати
адміністративного збору за проведення
державної реєстрації змін до установчих
документів громадських об'єднань
розміщені на офіційному сайті
Головного територіального управління
юстиції у Дніпропетровській області
оbljust.gоv.uа
Нормативно-правова база:
1. Закон України «Про громадські об'єднання» від 22.03.2012 № 4572- VI;
2. Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних - осіб та громадських формувань»
від 15.05.2003 №755-ГУ;
3. Наказ Міністерства юстиції України від 06.01.2016 № 15/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»;
4. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» від 13 липня 2016 р. № 440.
ТЕЛЕФОНИ ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (0562) 31-46-52 (0562)47-14-37
До уваги громадськості!

Громадським об'єднанням, професійним спілкам, організаціям роботодавців та творчим спілкам необхідно до 1 січня 2017 року привести у відповідність до вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу свої установчі документи. Документи, які подаються до Державних органів фіскальної служби розглядаються протягом 14 календарних днів.
Для консультації щодо внесення змін до установчих документів, громадяни можуть звертатися до державних реєстраторів Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області за адресами:
49027, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, буд. 21-А, тел.: (0562) 39-85-91, (0562) 47-14-37;
49006, м. Дніпро, вул. Шмідта, буд. 43-А, кім.105; тел.: (0562)372-71-59;
50036, м. Кривий Ріг, вул. Льотчиків, буд. З 6-А, каб. 208; тел.:(056) 409-60-95,
51931, м. Кам'янське, вул. Спортивна, буд. 19, каб. 3; тел.: (05692) 3-85-39,
51408, м. Павлоград, вул. Дніпровська, буд. 338, каб. 7,9; тел.: (05632) 4-31-22,
53207, м. Нікополь, вул. Патріотів України, буд. 163, каб. 10; тел.: (05662) 5-02-87
Документи для внесення змін до установчих документів можуть подаватись до 40 фронт-офІсів, які розташовані на території Дніпропетровської області. Інформацію про адреси, графіки прийому громадян та контактні телефони фронт-офісів можна знайти на веб - сайті Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області: оbljust.gоv.uа.

Внесені зміни до порядку заповнення документів
на сплату податків та зборів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 05.09.2016 №811, що зареєстрований у Міністерстві фінансів України 20.09.2016 за №1272/29402 (далі – Наказ №811).
Зазначеним Наказом затверджено зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок), що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за №974/27419).
Відповідного до Наказу №811, зокрема, у новій редакції викладено додаток до Порядку (пункт 10) «Перелік кодів видів сплати».
Наказ №811 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.
Умови, за яких операції з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна
не оподатковуються

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна регламентується статтею 172 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Відповідно до пункту 172.1 статті 172 Кодексу не оподатковується дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки.
Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.
Згідно з пунктом 1 статті 121 ЗКУ від 25.10.2001 №2768-III із змінами та доповненнями громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:
- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;
- для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, у селищах – не більше 0,15 гектара, у містах – не більше 0,10 гектара;
- для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара.

Впровадження системи «Єдине вікно»


Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що механізм «Єдине вікно» здійснює взаємодію митниць, всіх контролюючих органів (що здійснюють санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фітосанітарний, екологічний та радіологічний контроль товарів) і підприємств у єдиній електронній системі.
Запровадження «єдиного вікна», а, відповідно, і спрощення бюрократичних процедур, та автоматизація процесів інформаційного обміну є одним із кроків реформування української митниці.

ДФС з 1 серпня 2016 року завершено розробку та розгорнуто все необхідне програмне забезпечення для функціонування «Єдиного вікна».
Це програмне забезпечення складається з трьох частин:
1) робоче місце митника. Тобто це той модуль в складі автоматизованої системи митного оформлення, який дозволяє митнику виконувати завдання, визначені постановою КМУ.
2) автомати, які відповідають за прийняття повідомлень від декларанта та за розсилку повідомлень за принципом «мовчазної згоди», тобто протягом 4 годин.
3) модуль для роботи суміжних служб. Це веб-інтерфейс, який дозволяє працівникам суміжних служб переглядати надіслані декларантами документи, приймати рішення по цим справам, вносити результати видів контролю та узгоджувати час проведення митного огляду.
Також з 1 серпня, відповідно до вимог постанови Кабінету міністрів, ми почали надсилати декларантам повідомлення про перетин митного кордону товарами, в тому числі тими, які підлягають відповідним видам контролю.
Декларанти можуть подати документи як в «Єдине вікно», так і традиційним методом за старою технологією.
Створено навчальний відеоролик для суміжних служб і розміщено на офіційному веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materi/3379.html).

Адміністратори суміжних служб отримали особисті логіни та паролі, і тепер мають змогу самостійно надавати доступ до систем всім своїм користувачам.


Щодо здійснення фото- та відео фіксації на митниці

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує щодо здійснення фото- та відео фіксації на митниці, метою є– забезпечення прозорості проведення митного огляду як форми митного контролю, прискорення митних процедур, підвищення ефективності здійснення заходів щодо запобігання і протидії корупції.
Постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 №370 «Про затвердження Порядку здійснення фото-, відеофіксації митних та інших формальностей, які проводяться контролюючими органами» (далі – Постанова) передбачено впровадження обов’язкової відеофіксації процесу проведення митного огляду шляхом використання посадовими особами митниць індивідуальних портативних відеокамер (відеореєстраторів).
Довідково: згідно з частиною 2 статті 266 МКУ «Обов'язки, права та відповідальність декларанта та уповноваженої ним особи» перед подачею митної декларації декларант має право з дозволу органу доходів і зборів здійснювати фізичний огляд товарів з метою перевірки їх відповідності опису (відомостям), зазначеному у товаросупровідних документах, брати проби та зразки товарів.

Про електронний сервіс ДФС «Акредитований центр сертифікації ключів»

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що про порядок отримання безкоштовних послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), які надають пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (далі – АЦСК ІДД ДФС), можна дізнатись за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Акредитований центр сертифікації ключів», що розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua).
Безкоштовне надання послуг ЕЦП здійснюється АЦСК ІДД ДФС органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Робота АЦСК ІДД ДФС забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації.
До послуг ЕЦП, які надаються АЦСК ІДД ДФС належать:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів ключів заявників, що включає сертифікацію відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів;
- надання послуги фіксування часу;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП за зверненням підписувачів.
Переглянути перелік документів для отримання послуг ЕЦП та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками їх заповнення платники можуть у розділі «Реєстрація користувачів» головної сторінки офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням:

Правильно заповнюємо реквізит “Призначення платежу”

Дніпродзержинська ОДПІ наголошує на правильному заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів з використанням кодів видів сплати відповідно до наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄВ, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».


До уваги платників податків!

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків закликаємо платників податків щодо рівномірності самостійної сплати податкових зобов'язань із забезпечення збору платежів до загального фонду державного бюджету у строки сплати таких зобов'язань, визначених Кодексом.
Закликаємо суб’єктів господарювання сплачувати свої податкові зобов’язання вчасно та в повному обсязі.

Легалізація заробітної плати - один із напрямків роботи ‪эфіскальної служби

Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.
Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.
Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя своєї громади, батьків та дітей – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Адже легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя.
Про відомі Вам факти порушення трудових прав, отримання заробітної плати «в конверті» - повідомляйте органи ДФС за місцем реєстрації, або письмово на адресу: 51931, м. Кам’янське, вул. Медична, 9.
По кожному факту порушень трудового законодавства будуть вжиті належні заходи реагування.
Антикорупційний сервіс ДФС України

Сервіс «Пульс» - гаряча телефонна лінія, за якою по телефону: (044)284-00-07 громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів фіскальної служби, про можливі корупційні дії з їхнього боку. Інформація приймається цілодобово.
Про результати розгляду інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back (працівник сервісу повідомляє про результати розгляду) невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання не перевищує 15 днів. Результати розгляду анонімної інформації не повідомляються.
Подолаємо корупцію разом

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що корупція - протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення. Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями посадової особи та інтересами громадян, що є злочином проти державної влади. Сьогодні корупція є найбільшою перепоною до економічного зростання і розвитку, здатною поставити під загрозу будь-які перетворення.
З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності органів ГУ ДФС у Дніпропетровської області забезпечено інформування платників податків про функціонування антикорупційного сервісу ДФС України «Пульс», доступний клієнтам податкової служби та митниці.
Ефективний сервіс за гарячою лінією (044) 284-00-07 попереджує:
- труднощі в спілкуванні;
- некоректне ставлення;
- перевищення повноважень;
- неякісне обслуговування
та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

На Донеччині викрито комунальників, які завдали шкоди бюджету на 7,6 млн. гривень


Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Донецькій області спільно з підрозділами Національної поліції України встановлені факти ймовірної розтрати державних коштів з боку одного з комунальних підприємств Донецької області.
Як з’ясувалося, посадовими особами зазначеного підприємства було оформлено придбання вугілля, встановити походження якого не вдалося через недостовірну податкову звітність, надану постачальниками.
Крім того, як свідчить аналіз, ціна придбання у посередників була суттєво завищена порівняно з цінами виробників. Внаслідок таких протиправних дій бюджету завдано збитків на 7,6 млн. гривень.
За вказаними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України.
Здійснюється кримінальне провадження.

Співробітники Міжрегіональної митниці вилучили планшети «iPad», які намагалися провести незаконно


Співробітники Міжрегіональної митниці Державної фіскальної служби в ході проведення оперативних заходів у пункті пропуску «Порубне – Сірет» Чернівецької митниці спільно з працівниками митного поста виявили факти порушення громадянами порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю.
Так, встановлено, що громадяни, які перетинали митний кордон України по «зеленому коридору», не заявили про наявні у них товари в обсягах, що перевищують неоподатковану норму переміщення через митний кордон України. А саме, виявлено 10 планшетних комп’ютерів «iPad», 8 з яких на загальну суму 163776 грн. громадяни намагалися перевезти з порушенням вимог чинного законодавства.
За даним фактом складено протокол про порушення митних правил за статтею 471 Митного кодексу України. Зазначений товар вилучено, на громадян накладено штраф.

Сумські митники викрили пасажира потягу, який приховав товар на суму 800 тисяч гривень

Сьогодні вранці, 9 листопада 2016 року, на залізничній станції «Конотоп» при проведенні митного контролю потягу сполученням «Москва-Одесса співробітниками митного поста «Конотоп» Сумської митниці ДФС разом із працівниками прикордонного загону та УСБ України в Сумській області було виявлено приховані від митного контролю два прилади «Аналізатор водороду портативний», які 28-річний одесит сховав під спальним матрацом.
Предмети правопорушення вилучено. За попередньою оцінкою вартість приладів сягає понад 800 тисяч гривень.
За даним фактом інспектором митниці складено протокол про порушення митних правил за ознаками адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.483 Митного кодексу України «Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон Україні з приховуванням вид митного контролю». На чоловіка чекає штраф у розмірі 100% від вартості товару з його конфіскацією. Справу в подальшому буде передано до суду.

Відділ організації роботи
Дніпродзержинської ОДПІ
Версія для друку Написати листа
Підписка на новини
Підписатись
Призупинити підписку
RSS

Опитування

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор