www.verhmrada.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 19 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
м.Верхньодніпровськ >> Верхньодніпровська ОДПІ інформує
Роман Насіров: До суду передані справи про порушення митних правил на суму близько 1,5 млрд грн.
Версія для друку Написати листа
Роман Насіров: До суду передані справи про порушення митних правил на суму близько
1,5 млрд грн.

Боротьба з митними правопорушеннями - одне з ключових завдань, яке стоїть сьогодні перед працівниками митниць Державної фіскальної служби. Саме тому протягом січня-вересня цього року правоохоронна діяльність митниць була зорієнтована на здійснення пошукової роботи. Було порушено більше 17 тисяч справ про порушення митних правил на суму понад 1,6 млрд грн. Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров.
Також митницями ДФС розглянуто більше 9 тисяч справ про порушення митних правил та застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу на суму понад 468 млн грн. На розгляд до суду митницями ДФС передано 6,4 тис. справ про порушення митних правил на суму близько 1,5 млрд грн.
За результатами розгляду справ судом прийнято рішення про конфіскацію безпосередніх предметів правопорушень на суму понад 292 млн грн. Також накладено штрафів на 249 млн грн.
«Більше половини порушень виявлено на південно-західній ділянці державного кордону. Зокрема, найбільше митних правопорушень зафіксовано на Закарпатській та Одеській митницях ДФС», - повідомив очільник служби.
На кордоні з країнами ЄС митницями припинено 8 780 фактів, з Республікою Молдова – 1 386 фактів. Крім того, у пунктах пропуску морського сполучення припинено 795 спроб порушення митного законодавства. Загалом на південно-західній ділянці кордону виявлено предметів правопорушень на суму більше 292 млн грн.
Зафіксовані правопорушення і на кордоні з країнами-учасницями СНД. На північно-східній ділянці кордону за 9 місяців поточного року зафіксовано 3360 фактів порушень митного законодавства та виявлено предметів правопорушень на суму більше 209 млн грн.
«Ефективно протидіють митним правопорушенням митниці, розташовані всередині країни, які, як правило, не мають у зоні діяльності пунктів пропуску. Так, упродовж 9 місяців 2016 року такими митницями припинено 2 763 спроби порушення митного законодавства, загальна сума предметів правопорушень склала 1,1 млрд грн», - додав Роман Насіров.


Роман Насіров: Через «Єдине вікно» оформлено більше 10,5 тисячі митних декларацій

«Єдине вікно» – це ефективний інструмент спрощення митних процедур. На даний момент за принципом «Єдиного вікна» оформлено понад 10,5 тисячі заявок. Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
«Тільки протягом останніх чотирьох днів через електронну систему «Єдине вікно» відбулося більше 550 оформлень митних декларацій. Ми постійно удосконалюємо систему, щоб проходження контрольних процедур на митниці відбувалося швидше та якісніше», - наголосив очільник відомства.
За його словами, найбільше заявок подано та оформлено на Київській митниці. З 1 січня за принципом «Єдиного вікна» тут оформлено більше 2,5 тисячі митних декларацій. Також близько 1,3 тисячі декларацій оформлено на Дніпропетровській митниці ДФС.
Нагадаємо, з 1 серпня 2016 року на пунктах митного контролю запрацювала автоматизована система «Єдине вікно», яка має на меті пришвидшити оформлення експортно-імпортних операцій. Це – один з елементів реформування митниці.
Система є повністю автоматизованою, дозволяє подавати документи один раз в одне місце і мінімізує контакти з держслужбовцями. «Єдине вікно» передбачає створення єдиної електронної бази даних, яка дозволяє різним службам контролю та митницям в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через кордон України, і про результати його державного контролю.

Євген Бамбізов: 58% надходжень до державного бюджету забезпечено великими платниками податків

Протягом січня-вересня поточного року великими платниками податків сплачено до державного бюджету майже 152 млрд. грн. Це складає 58% від загального збору по Україні. Порівняно з відповідним періодом минулого року сума надходжень зросла на 33,8 млрд грн., або на 27,6%. Про це розповів начальник Офісу великих платників податків ДФС Євген Бамбізов.
«Надходження наших платників до бюджету з акцизного податку становить 97,6% від всіх надходжень по Україні, з податку на прибуток - 62,9%, з податку на додану вартість – 64,2%. Такої результативності досягнуто за рахунок нашої ефективної співпраці та постійного удосконалення системи адміністрування податків та зборів в Офісі великих платників», – наголосив Євген Бамбізов.
За його словами, одним з найкращих показників, які характеризують зміни в адмініструванні податків, є досягнення в частині надходження по податку на додану вартість. Так, за 9 місяців 2016 року платники Офісу збільшили нарахування сум до сплати з податку на додану вартість на 17,1%, а це – 9,7 млрд гривень.
За вказаний період платникам, які знаходяться на обліку в Офісі великих платників, відшкодовано 45,5 млрд грн., що майже на 14 млрд грн., або на 44% більше, ніж за 9 місяців 2015 року.
Посадовець також нагадав, що реформування Офісу великих платників податків вже на фінальній стадії. Наразі триває приєднання Спеціалізованих державних податкових інспекцій до єдиної юридичної особи – Офісу великих платників ДФС. Завдяки цьому буде створено єдиний центр прийняття управлінських рішень і контролю, а платники отримають можливість обирати зручне місце обслуговування протягом року, а також отримати адміністративні послуги в кожному територіальному підрозділі Офісу.
На сьогодні вже створені та успішно функціонують відокремлені сервісні управління: при Офісі – Полтавське, Вінницьке; при СДПІ у м. Львові – Івано-Франківське, Луцьке, Тернопільське, які забезпечують якісне обслуговування великих платників у відповідних областях України.
«За рік ми зробили значний крок в реформуванні Офісу. Так, запроваджена система індивідуального супроводження великих платників податків професійними консультантами-координаторами. Впроваджена щоденна експрес-діагностика Єдиного реєстру податкових накладних для виявлення можливих ризиків (у разі виявлення небезпеки великим платникам направляється відповідне повідомлення)», – зазначив Євген Бамбізов.
На завершальному етапі й перехід на електронний документообіг та скасування більшості адміністративних послуг, що надаються на паперових носіях.

Роман Насіров: Громадська рада ДФС – дієвий механізм співпраці з громадськістю

Забезпечення конструктивного діалогу з громадськістю було і залишається важливим аспектом діяльності ДФС. Про це заявив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров під час виступу на установчих зборах для формування Громадської ради при ДФС.
Він наголосив, що за час діяльності Громадською радою надано низку суттєвих рекомендацій з податкових, митних та антикорупційних питань.
«Впевнений, що оновлення складу Громадської ради дозволить продовжити конструктивні консультації з громадськістю», - зазначив очільник відомства.
«Ми розуміємо, наскільки важливо мати дієву Громадську раду. Разом з вами нам потрібно знайти правильну модель, щоб бізнес сплачував реальні та чесні податки. Це потрібно, щоб функціонувала вся держава та почалось економічне зростання. І ваша участь у цьому процесі дуже важлива», - підкреслив він, звертаючись до представників громадянського суспільства.
Роман Насіров також зауважив, що багато членів Громадської ради ДФС є членами громадських рад Міністерства фінансів та Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, завдяки цьому можливо вибудувати реальний, конструктивний діалог між ДФС та іншими державними органами.
Під час свого виступу Роман Насіров закликав учасників установчих зборів відповідально та зважено підійти до формування складу Громадської ради, яка є головним консультативно-дорадчим органом при ДФС.

Олексій Лишенко: У разі скасування роздрібного акцизу потрібно передбачити механізми підтримки місцевих бюджетів

При скасуванні акцизного податку з роздрібного продажу та збільшенні основної ставки акцизного податку, який повністю зараховується до загального фонду державного бюджету, необхідно передбачити механізм підтримки місцевих бюджетів, аби вони не втратили ці кошти. Про це розповів директор департаменту податків і зборів з юридичних осіб ДФС Олексій Лишенко в інтерв’ю інформаційному агентству УНН.
За його словами, до ДФС надходять листи від територіальних громад, в яких вони висловлюють занепокоєння з приводу можливої відміни роздрібного акцизу.
«Ми за те, щоб спростити адміністрування податків, зменшити обсяги податкової звітності. Адже якщо не буде акцизного податку із роздрібного продажу – не потрібно буде подавати додаткову декларацію за місцем провадження діяльності. Проте підтримуємо територіальні громади в частині недопущення зменшення доходів їх місцевих бюджетів», – зазначив Олексій Лишенко.
На думку посадовця, варіантів перерозподілу податків між бюджетами може бути безліч, але для визначення механізму такого перерозподілу необхідно змінити Бюджетний кодекс.Наприклад, для підтримки місцевих бюджетів повинен бути механізм або розподілу частини податку пропорційно населенню, або пропорційно зареєстрованим транспортним засобам у жителів відповідних регіонів – щоб відповідні суми акцизу надійшли до місцевих бюджетів.
«За 7 місяців цього року до місцевих бюджетів в цілому було задекларовано і сплачено 6,7 млрд грн. податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, у т.ч. з пального – 4,2 млрд грн. Це суттєво для місцевих бюджетів», – підкреслив Олексій Лишенко.
Він також розповів, що наприкінці 2015 року, коли в черговий раз було порушено проблему детінізації ринку роздрібної торгівлі пальним, на законодавчому рівні були внесені певні зміни. Зокрема, ставку 5% акцизного податку було замінено на 0,42 євроцента з 1 літра пального і була запровадження система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП).
«Завдяки цій системі ми можемо відслідковувати ланцюжок постачання пального від виробника-імпортера до кінцевої АЗС. На сьогодні в СЕАРП зареєстровано близько 17 тис. точок роздрібного продажу пального. Проте виявити факт реалізації пального без касового апарату ми можемо лише під час проведення фактичної перевірки. Провести перевірки усіх 17 тис. об'єктів ми просто об'єктивно не можемо», – сказав посадовець.
Враховуючи це та за результатами спільних нарад з бізнесом, у середині серпня ДФС запропонувала Мінфіну підтримати пропозиції бізнесу і підвищити основну ставку акцизного податку, при цьому не справляти податок із роздрібного продажу. За підрахунками фахівців служби, якщо основну ставку акцизного податку збільшити, наприклад, на 42 євро за тисячу літрів, то до бюджету додатково надійде за рік близько 5 млрд грн.

Електронні сервіси та послуги, що надаються органами ДФС

На сьогодні дедалі більше зростає популярність електронних сервісів та послуг серед платників. Адже вони допомагають платникам економити свій час, отримувати потрібну інформацію, не відвідуючи органи ДФС.
Протягом січня – вересня 2016 року від суб’єктів господарювання прийнято та оброблено більше 200 млн. електронних документів. Кількість користувачів електронного сервісу «Електронний кабінет платника» становить 3,6 млн. користувачів. За вказаний період надано майже 55 млн. відповідей на сервісні запити платників. В Центрах обслуговування платників з початку року надано більше 2,7 млн. послуг. Про це розповіла директор Департаменту обслуговування платників ДФС Наталія Калєніченко.
За її словами, найпопулярнішим електронним сервісом є Електронний кабінет платника, за допомогою якого здійснюється взаємодія органів ДФС і платників у режимi реального часу та який на сьогодні забезпечує повний спектр послуг для суб’єктів спрощеної системи оподаткування (І та ІІ група) щодо подання звітності та інших документів відповідно до вимог чинного законодавства.
Найбільш запитуваними послугами Електронного кабінету платника є сервіси систем електронного адміністрування податку на додану вартість та реалізації пального (перегляд проведених операцій в системі та отримання інформації про рух коштів на електронному рахунку), листування з органами ДФС в електронному вигляд, стан розрахунків з бюджетом (сплата податків, зборів, платежів для фізичних осіб та перегляд даних щодо розрахунків з бюджетом за останні 2 роки).
«У рамках кампаній декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців фізичним особам через Електронний кабінет платника надано можливість отримати відомості про отримані доходи та утримані податки, а також підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб в електронному вигляді» – зазначила Наталія Калєніченко.
Не меншим попитом користується послуга отримання інформації з реєстрів ДФС в режимі он-лайн (дані про взяття на облік платників податків, реєстр страхувальників, реєстр платників єдиного податку, дані реєстру платників ПДВ, дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального, інформація про РРО, інформація про книги ОРО, реєстр неприбуткових підприємств та організацій, реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами).
Наталія Калєніченко також повідомила, що для інформаційної підтримки та допомоги суб`єктам господарювання функціонує call – центр ДФС, яким з початку 2016 року надано майже 160,5 тис. відповідей з питань подання звітності в електронному вигляді, реєстрації податкових та акцизних накладних та інших електронних сервісів.

Роман Насіров: Надходження до місцевих бюджетів зросли на 34 млрд гривень

За 9 місяців 2016 року надходження до місцевих бюджетів - більше 104 млрд гривень. Таким чином забезпечено приріст платежів до місцевих бюджетів на 47,4%, або майже на 34 млрд гривень, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це зазначив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
За його словами, у вересні до місцевих бюджетів сплачено 11,4 млрд грн., що майже на 43% більше від фактичних надходжень у вересні 2015 року.
Серед регіонів за сумою сплати податкових платежів до місцевих бюджетів перше місце посідає Київ. За вересень 2016 року до місцевого бюджету міста Києва надійшло 1,2 млрд гривень.
Роман Насіров додав, що основним бюджетоформуючим платежем для місцевих бюджетів є податок та збір на доходи фізичних осіб: «По податку та збору на доходи фізичних осіб надходження за 9 місяців 2016 року збільшились на 18,2 млрд грн. – до 56,4 млрд грн. Це відбулося у тому числі за рахунок легалізації зарплат».
«Крім того, завдяки здійсненню суттєвих кроків для легалізації ринку пального, в тому числі впровадженню Системи електронного адміністрування реалізації пального, надходження акцизного податку з реалізації через роздрібну торгівельну мережу підакцизних товарів склали 8,6 млрд гривень. Таким чином, приріст платежів становить 3 млрд гривень», – додав Роман Насіров.

Румунія, Республіка Молдова та Україна провели спільну операцію у сфері протидії митним правопорушенням

Відповідно до оперативного плану «Боротьба з незаконним обігом тютюнових виробів - 2016» протягом 15-30 вересня 2016 року митні адміністрації Румунії, Республіки Молдова та України провели митну операцію по боротьбі з незаконним обігом тютюнових виробів.
Заходи були спрямовані на викриття незаконних каналів переміщення тютюнових виробів через українсько-румунську та молдовсько-румунську ділянки кордону автомобільними і залізничними видами транспорту; встановлення причетних фізичних та юридичних осіб, притягнення таких осіб до відповідальності; а також удосконалення обміну інформацією між митними органами України, Румунії та Республіки Молдова про підозрілі поставки тютюнових виробів.
«Організація та проведення митницями України, Румунії та Молдови спільних оперативних заходів по боротьбі з незаконним переміщенням тютюнових виробів є важливими», - заявив в. о. заступника Голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан.
«У період з 15 по 30 вересня 2016 року українські митники взяли безпосередню участь у проведенні активної фази спеціальної митної операції», - додав він.
За результатами вжиття посилених заходів контролю за законністю переміщення тютюнових виробів через українсько-румунську ділянку кордону, митницями ДФС у вищевказаний період попереджено 56 спроб незаконного переміщення з митної території України в напрямку Румунії 197,5 тис. шт. цигарок, вартість яких на українському ринку складає близько 160 тис. грн.
Крім того, вилучено 7 транспортних засобів, що безпосередньо використовувались порушниками з метою незаконного переміщення тютюнових виробів шляхом використання спеціально виготовлених сховищ.
Відповідно до інформації, яка надсилалась митними органами Румунії, під час проведення активної фази операції компетентними органами Румунії на українсько-румунській ділянці кордону вилучено 193,3 тис. шт. цигарок та231 кгтютюну для кальянів.
Загалом, спільними зусиллями митних адміністрацій Румунії, Республіки Молдова та України було конфісковано більше 723 тис. цигарок.
Також, внаслідок здійснення обміну оперативною інформацією між митними органами України, Румунії, Сербії та Угорщини з метою забезпечення контролю за поставками тютюнових виробів, що мають ознаки сумнівності, було попереджено спробу незаконного переміщення через угорсько-українську ділянку кордону 12 млн шт. цигарок торгових марок «Marble», «Ashima», «Ashima Slims».
Відповідно до отриманих документів, вказані тютюнові вироби були відправлені з території Сербії на адресу української компанії та переміщувались транзитом територією Румунії. За вказаним фактом розпочато розслідування Європейським офісом по боротьбі з шахрайством (OLAF).
«Результати цієї операції підтверджують, що завдяки розвитку співробітництва митних служб незаконний обіг товарів може бути значно знижений», - підкреслив Мирослав Продан.

До уваги ФОП – платників єдиного податку,
які є пенсіонерами за віком або інвалідами: про сплату єдиного внеску!

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державною фіскальною службою України для однозначного тлумачення та застосування норм Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) надані роз’яснення щодо:
- сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування (далі – ФОП – платники ЄП) та є пенсіонерами за віком або інвалідами і отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;
- процедури повернення зазначеній категорії платників надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску відповідно до норм Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 16.01.2016 №6 (далі – Порядок № 6).
Згідно з частиною четвертою статті 4 Закону №2464 та пунктом 4 розділу II Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 (далі – Інструкція №449), ФОП – платники ЄП звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
Абзацом другим пункту 4 розділу ПІ Інструкції №449 визначено, що ФОП – платники ЄП, які є пенсіонерами за віком або інвалідами і отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови самостійного визначення для себе бази нарахування єдиного внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
Зазначеною нормою передбачено, що такі особи мають право на добровільне нарахування, сплату єдиного внеску у порядку, передбаченому для ФОП – платників ЄП, визначеному абзацом першим пункту 4 розділу III та пунктом 6 розділу IV Інструкції №449, а також подання звітності відповідно до пункту 2 розділу III Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 (далі – Порядок №435).
Для цієї категорії платників зобов’язання зі сплати єдиного внеску виникають виключно за умови подання звітності у строки, визначені законодавством, та за формою, визначеною Порядком №435.
У ФОП – платників ЄП, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу, та які самостійно визначили для себе базу нарахування та сплатили єдиний внесок, у інтегрованій картці платника виникає позитивне сальдо.
З 01.01.2016 на ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, розповсюджується дія частини 5 статті 8 Закону №2464, якою передбачена сплата єдиного внеску у розмірі 22% до визначеної статтею 7 Закону №2464 бази нарахування єдиного внеску.
Водночас у зазначеної категорії платників після сплати єдиного внеску виникає право на отримання будь-якого виду соціальних виплат.
Порядком №6 визначено, зокрема, процедуру повернення платникам, на яких згідно із Законом №2464 покладено обов’язок нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску (далі – кошти) (пункт 2 Порядку №6).
Враховуючи строки виникнення у зазначеної категорії платників права на будь-який вид соціальних виплат та спеціальні строки виникнення зобов’язань щодо сплаченого єдиного внеску, з метою запобігання незаконного отримання соціальних виплат, задоволення заяви такого платника про повернення йому коштів здійснюється тільки після отримання органом фіскальної служби від фондів соціального та пенсійного страхування підтвердження щодо неотримання соціальних виплат такими платниками.
При підтвердженні інформації щодо отримання платниками, зазначеними у пункті 4 розділу II Інструкції №449, які добровільно сплатили єдиний внесок, будь-яких соціальних виплат, підрозділ органу фіскальної служби, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, відмовляє у задоволенні заяви такого платника щодо повернення коштів.

Чи має право ФОП – платник єдиного податку здавати в оренду
частину нерухомого майна як фізична особа, а іншу частину як ФОП?

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.
Відповідно до п.п.291.5.3 п.291.5 ст.291 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема, фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які надають в оренду:
- житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів;
- нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.
Згідно із п.1 ст.320 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-ІV власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.
Таким чином, фізична особа, якій належить нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення), загальна площа якого не перевищує норми, встановлені п.п.291.5.3 п.291.5 ст.291 Кодексу, не має права надавати одну частину нерухомого майна в оренду як фізична особа – не суб’єкт господарювання, а іншу частину як ФОП на спрощеній системі оподаткування.
Така фізична особа може надавати нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення) в оренду як ФОП на спрощеній системі оподаткування або як фізична особа – не суб’єкт господарювання.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 107.03 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Внесені зміни до порядку заповнення документів
на сплату податків та зборів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 05.09.2016 №811, що зареєстрований у Міністерстві фінансів України 20.09.2016 за №1272/29402 (далі – Наказ №811).
Зазначеним Наказом затверджено зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок), що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за №974/27419).
Відповідного до Наказу №811, зокрема, у новій редакції викладено додаток до Порядку (пункт 10) «Перелік кодів видів сплати».
Наказ №811 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.

Внесені зміни до форми квитанції про прийняття податків і зборів

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 01.09.2016 №799 «Про внесення змін до форми Квитанції про прийняття податків і зборів», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16.09.2016 за №1261/29391 (далі – Наказ №799).
Зазначеним Наказом викладено у новій редакції форму «Квитанції про прийняття податків і зборів» (далі – Квитанція), що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №714, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.09.2015 за №1048/27493.
Зазначена Квитанція використовується для сплати податків і зборів через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.
Наказ №799 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.
На Дніпропетровщині сервіс ДФСУ «Пульс» відпрацював
190 звернень громадян

З січня по вересень 2016 року на антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс» звернулися 190 заявників Дніпропетровського регіону.
Переважна кількість питань (86), порушених у зверненнях, стосувалися звітності та реєстрації накладних. Також, заявники звертались з питань щодо роботи органів ДФС Дніпропетровської області (50 звернень). Крім того, з приводу системи електронного адміністрування ПДВ зателефонував 31 платник, з інших питань – 16 громадян. Безпосередньо антикорупційної тематики сервісу стосувалося 7 звернень.
Усі звернення оперативно розглянуті у встановлений термін та вирішені по суті.
Нагадаємо, що за допомогою сервісу «Пульс» можна проінформувати про неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби, оперативно та в повному обсязі вирішити суперечливі питання, які виникають у сфері адміністрування податків та у митній сфері. Телефон цілодобової лінії (044) 284-00-07.

Про затвердження нової форми
звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що 02.08.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553 «Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.07.2016 за №932/29062 (далі – наказ №553).
Водночас втратив чинність наказ Міністерства доходів і зборів України від 27.01.2014 №85 (далі – наказ №85), зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.02.2014 за №276/25053, яким було затверджено форму звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій та Порядок його складання.
З огляду на це Державною фіскальною службою України у листі від 17.10.2016 №33649/7/99-99-15-02-01-17 (далі – лист ДФС №33649) з метою належної організації роботи щодо звітування неприбуткових установ та організацій було повідомлено наступне.адані роз’яснення з наступних питань.
Нова форма звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі – Звіт) передбачає:
- заповнення лише тих показників, які відображають особливості діяльності неприбуткової організації в залежності від закону, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
- відображення податкового зобов’язання з податку на прибуток у разі нецільового використання отриманих коштів та/або розподілу доходів (прибутків) організації серед засновників (учасників), її членів, працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
- нове поле для місячного податкового (звітного) періоду (для подання Звіту у разі недотримання вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс));
- поле «Відомості про одночасне подання до звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації форм фінансової звітності» (заповнюється у разі подання фінансової звітності за бажанням неприбуткової організації);
- відображення у додатку ГД до рядків 1.15.2 ГД, 2.6.2 ГД та 3.1 ГД Звіту (далі – додаток ГД) даних митної декларації за ввезеним товаром та показників нецільового використання гуманітарної допомоги.
Звіт подається до контролюючого органу за місцезнаходженням такої неприбуткової організації, відомості про що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.
Також у зазначеному листі надані роз’яснення стосовно:
- подання Звіту за новою формою неприбутковими організаціями, які дотримались вимог пункту 133.4 статті 133 Кодексу;
- особливостей подання та заповнення Звіту у разі порушення вимог, визначених пунктом 133.4 статті 133 Кодексу
- порядку складання Звіту та додатків до нього, а саме:
- Додатку ВП до рядків 7 – 9 Звіту («Розрахунок податкових зобов’язань за період, за який виявлено помилку(и)»), який заповнюється у разі виправлення помилки(ок) у складі звітного/звітного нового Звіту;
- Додатку ГД до рядків 1.15.2 ГД, 2.6.2 ГД та 3.1 ГД Звіту («Інформація щодо операцій з гуманітарною допомогою»), який подається неприбутковими організаціями в обов’язковому порядку при здійсненні операцій з гуманітарною допомогою. Додаток ГД доповнено новим розділом «Гуманітарна допомога, використана не за цільовим призначенням за звітний (податковий) рік».
Також слід зазначити, що підпунктом 133.4.4 пункту 133.4 статті 133 Кодексу передбачено, якщо контролюючий орган встановить факт використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені установчими документами, то такі дії є підставою для виключення такої організації з Реєстру. Крім того, такій організації нараховується податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств, штрафні санкції і пеня відповідно до норм цього Кодексу. Податкові зобов’язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.
Лист №33649 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що 16 липня 2016года набула чинності постанова Кабміну України від 13 липня 2016 року №440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру».
Неприбуткові підприємства, установи та організації, які до 1 січня 2017 року не привели свої статутні документи у відповідність до вимог, встановлених пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, та не надали копії таких документів контролюючому органу, виключаються після 1 січня 2017 року з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
Чи потрібно відокремленим підрозділам неприбуткової організації подавати заяву про внесення їх до Реєстру неприбуткових установ та організацій?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до п.п.14.1.30 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) поняття «відокремлені підрозділи» вживаються у значенні, визначеному Цивільним кодексом України від 16.01.2003 №435-IV зі змінами та доповненнями (далі – є) та Законом України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».
Так, згідно зі ст.95 ЦКУ філія – відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Відомості про філії юридичної особи включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.
Підпунктом 133.1.1 п.133.1 ст.133 ПКУ встановлено, що платниками податку на прибуток підприємств – резидентами є суб’єкти господарювання – юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених підпунктами 133.4 та 133.5 ст.133 ПКУ.
Отже, статус неприбуткової організації, яка відповідає вимогам п.133.4 ст.133 ПКУ, надається тільки підприємствам, установам та організаціям зі статусом юридичні особи.
До неприбуткових організацій, які відповідають вимогам п.133.4 ст.133 ПКУ і не є платниками податку, зокрема можуть бути віднесені:
- бюджетні установи;
- громадські об’єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;
- спілки, асоціації та інші об’єднання юридичних осіб;
- житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);
- об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;
- професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об’єднання;
- сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
- інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам п.133.4 ст.133 ПКУ.
Отже, оскільки з 01.01.2015 платниками податку на прибуток підприємств є виключно юридичні особи та враховуючи, що статус неприбуткової організації, яка відповідає вимогам п.133.4 ст.133 ПКУ, надається тільки підприємствам, установам та організаціям зі статусом юридичні особи, то відокремлені підрозділи таких неприбуткових організацій без статусу юридичної особи не підлягають окремому включенню до Реєстру неприбуткових установ та організацій.
Який порядок розрахунку та сплати єдиного внеску
новоствореними ФОП – платниками єдиного податку?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до п.4 частини першої ст.4 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), у тому числі ФОП – платники єдиного податку.
ФОП – платники єдиного податку зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац третій частини восьмої ст.9 Закону №2464).
Згідно з п.п.2 п.6 розділу ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 (далі – Інструкція №449), такі платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу у розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.
Для зазначеної категорії платників єдиний внесок встановлюється у розмірі 22% суми, що визначається такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п.4 розділу ІІІ Інструкції №449).
Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково, як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п.5 частини першої ст.1 Закону №2464).
Обов’язки платників єдиного внеску виникають, зокрема, у ФОП – платників єдиного податку з дня їх державної реєстрації відповідно до Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами і доповненнями (абзац другий частини четвертої ст.5 Закону №2464).
Враховуючи викладене вище, новостворені ФОП – платники єдиного податку сплачують за себе єдиний внесок у розмірі, який самостійно визначили, але не менше мінімального страхового внеску на місяць, у термін до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом.
При цьому, платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансових платежів до 20 числа кожного місяця поточного кварталу, які враховуються ними при остаточному розрахунку, що здійснюється за календарний квартал.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 301.04.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

До уваги посадових осіб органів державної влади та
органів місцевого самоврядування: про отримання ЕЦП!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД) на головній сторінці офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД у розділі «Новини» за посиланням http://acskidd.gov.ua/news повідомив наступне.
Відповідно до Прикінцевих положень Закону України від 14.10.2014 №1700-VII «Про запобігання корупції» зі змінами та доповненнями (далі – Закон) у 2016 році службові особи, які на день початку роботи системи подання та оприлюднення декларацій займають згідно зі статтею 50 цього Закону відповідальне та особливо відповідальне становище, до яких у тому числі віднесено посади державної служби категорії «А» та «Б», зобов’язані подати щорічні декларації за минулий рік у порядку, встановленому цим Законом, протягом 60 календарних днів після початку роботи системи.
Таким чином, для подання декларації за минулий рік суб’єкт декларування має використовувати особистий ключ електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), отриманий для виконання своїх службових обов’язків.
Разом з цим, особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування протягом звітного року, отримують послуги ЕЦП як фізичні особи, а не як посадова особа органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи або організації державної форми власності.
Додатково повідомляємо, що відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 №145-р «Про забезпечення надання послуг електронного цифрового підпису державним службовцям, які займають посади, віднесені до категорій А і Б, та інші прирівняні до них посади» акредитовані центри сертифікації ключів Міністерства юстиції України, Державної фіскальної служби України та Державної казначейської служби України здійснюють надання послуг електронного цифрового підпису суб’єктам декларування на безоплатній основі.

Місцеві бюджети отримали від ліцензування алкогольних напоїв та тютюнових виробів
6,56 млн. грн.

Протягом 9 місяців 2016 року від суб’єктів підприємницької діяльності, що знаходяться на обліку в Дніпродзержинській ОДПІ надійшло до місцевих бюджетів 6 млн. 569 тис. грн. плати за ліцензії на право торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами. Станом на 1 жовтня 2016 року на території, яку обслуговує Дніпродзержинська ОДПІ діє 1905 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, з них: 1009 ліцензій - на алкоголь та 896 - на тютюн.
За січень – вересень 2016 року Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області за несвоєчасну сплату чергового платежу призупинено дію 20 ліцензій, анульовано – 146 ліцензій.

З початку року Дніпродзержинською ОДПІ встановлено
11 порушень законодавства, що регулює обіг підакцизних товарів

Протягом січня - вересня 2016 року працівниками Дніпродзержинської ОДПІ проведено 30 перевірок суб’єктів господарювання з питань дотримання діючого законодавства щодо регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
В ході проведених перевірок встановлено 11 порушень законодавства, що регулює обіг підакцизних товарів, з яких 7 - за безліцензійну торгівлю підакцизними товарами. Загалом, за результатами проведених перевірок в 2016 році донараховано 249 мільйонів 60 тис. грн.

У 2016 році місцеві податки і збори поповнили
бюджет Дніпропетровської області майже на 11,6 мільярдів гривень

«За дев’ять місяців 2016 року до місцевих скарбниць Дніпропетровщини надійшло 11,58 млрд. грн. податків і зборів. Це на 1,66 млрд. грн. більше порівняно з минулорічним періодом», – повідомила перший заступник ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.
За її словами більше половини надходжень в місцеві бюджети Дніпропетровського регіону забезпечує податок на доходи фізичних осіб, його сума склала 5,92 млрд. грн.
Також, суттєво наповнила бюджетні кошики місцевих громад Дніпропетровського регіону і плата за землю – 2,54 млрд. грн.
Крім цього, спрощенці області перерахували до бюджетів громад 943 млн. грн. єдиного податку, а суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизних товарів, – 688 млн. грн. акцизного податку.
Про послуги управителя для
об’єднання співвласників багатоквартирного будинку

У консультації, підготовленій фахівцями Державної фіскальної служби України, щодо можливості фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку надавати об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку послуги управителя, повідомлено наступне (журнал ДФС України «Вісник. Право знати все про податки і збори» №38, жовтень, 2016).
Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об’єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов’язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України від 29.11.2001 №2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2866).
Відповідно до статті 1 цього Закону об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі об’єднання) – це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.
Згідно зі статтею 4 Закону №2866 об’єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов’язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.
Підпунктом 133.4.1 п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визначено, що неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:
- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
- установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
- внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.
Відповідно до підпункту 133.4.6 пункту 133.4 статті 133 Кодексу до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків.
Згідно зі ст.12 Закону №2866 управління багатоквартирним будинком здійснює об’єднання через свої органи управління. За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації.
Обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем, прийняття рішення про передачу функцій з управління спільним майном багатоквартирного будинку повністю або частково асоціації належить винятково до компетенції загальних зборів співвласників (ст.10 Закону №2866).
Якщо функції з управління багатоквартирним будинком за рішенням загальних зборів об’єднання передано управителю, відносини з управління регулюються договором, укладеним між об’єднанням і управителем, умови якого повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства (ст.13 Закону №2866).
Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, ведення обліку, подання звітності, справляння єдиного податку, а також обмеження видів діяльності визначено главою 1 розділу ХІV Кодексу.
Спрощену систему оподаткування може самостійно обрати юридична особа чи фізична особа – підприємець, якщо така особа відповідає вимогам, визначеним цим Кодексом, та реєструється платником єдиного податку.
Суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на чотири групи платників єдиного податку.
На підставі абзацу сьомого п.291.5 ст.291 Кодексу не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які, зокрема, здійснюють діяльність з управління підприємствами.
Таким чином, фізична особа, яка надає послуги управителя об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку, не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності.
Про заповнення митної декларації

Державна фіскальна служба України у листі від 29.09.2016 №32089/7/99-99-18-02-02-17 (далі – лист ДФС №32089) повідомила про заповнення митної декларації при декларуванні товарів, що переміщуються для забезпечення реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються за рахунок фінансових ресурсів міжнародних фінансових організацій, які залучаються як позика чи кредит державою або під державні гарантії та передбачають розрахунки за поставлений товар з окремих рахунків в комерційних банках, відкритих Міністерством фінансів України.
З текстом листа №32089 можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
Про подання звітності про обіг марок акцизного податку
в електронній формі

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що 11.10.2016 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 №683 «Про внесення змін до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів» (далі – Постанова №683).
Постановою №683 внесено зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабміну від 27.12.2010 №1251.
У зв’язку з переходом на електронний документообіг зазначеною Постановою Уряд схвалив подання звітності про обіг марок акцизного податку в електронній формі.
Як повідомляється на Урядовому порталі, реалізація Постанови №683 забезпечить скорочення паперового документообігу підприємствами – виробниками, імпортерами підакцизної продукції та органами ДФС, а також унеможливить безпосередній контакт при наданні заявки-розрахунку на отримання марок акцизного податку та звітів щодо їх використання між посадовими особами суб’єктів господарювання та органів ДФС.

Скасовано отримання додаткової ліцензії на оптову торгівлю
вином власного виробництва

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що з 13.10.2016 набрав чинності Закон України від 20.09.2016 №1534-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного (не придбаного) виноматеріалу» (далі – Закон №1534).
Зазначеним Законом скасовано обов’язкове отримання ліцензії на оптову торгівлю суб’єктами господарювання, які отримали ліцензію на виробництво алкогольних напоїв (вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових) та виробляють їх з виноматеріалів (виноградних, плодово-ягідних або медових) виключно власного виробництва (не придбаних), та здійснюють оптову торгівлю зазначеними алкогольними напоями.
Закон №1534 опубліковано у газеті «Урядовий кур’єр» від 12.10.2016 №192.

З початку року внутрішня безпека ГУ ДФС у Дніпропетровській області провела 128 службових розслідувань та перевірок

Впродовж січня – вересня 2016 року управлінням внутрішньої безпеки Головного управління ДФС у Дніпропетровській області проведено 128 службових розслідувань та перевірок.
За матеріалами управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області розпочато 27 кримінальних проваджень у відношенні працівників фіскальної служби; винесено 40 подань керівникам територіальних підрозділів ГУ ДФС області для вжиття заходів реагування щодо усунення недоліків та притягнення винних осіб до відповідальності; до дисциплінарної відповідальності притягнуто 26 працівників служби.
З метою недопущення на вакантні та керівні посади в органах ДФС осіб, що своїми діями або вчинками можуть дискредитувати імідж служби, у поточному році проведено перевірки 111 кандидатів на зайняття посад в підрозділах ГУ ДФС області. За підсумками перевірок 6 претендентам відмовлено у призначенні на посаду.

До уваги платників податку на прибуток підприємств:
про звітування за три квартали поточного року!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що 19.08.2016 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 08.07.2016 №585 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28.07.2016 за №1049/29179 (далі – наказ № 585).
Наказом №585 внесено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за №1415/27860.
З метою належного адміністрування податку на прибуток підприємств Державна фіскальна служба України повідомила про внесені зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – декларація).
Так, зокрема, рядок 2 заголовної частини декларації доповнено полем, в якому зазначається базовий звітний період – календарний квартал або календарний рік.
З метою розмежування граничного строку подання декларації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу та граничного строку подання декларації протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, при складанні декларації у рядку 2 заголовної частини зазначатиметься базовий звітний період – календарний календарний квартал або календарний рік.
У новій редакції також викладено назви показників розрахунку авансового внеску, а саме:
- розділ «Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток підприємств»;
- рядок 26 декларації: «Авансовий внесок у розмірі 1/12 нарахованої суми податку на прибуток, що підлягає сплаті щомісяця8 або авансовий внесок у розмірі 2/9 податку на прибуток ((позитивне значення) рядок 06 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств) х 2/9), що підлягає сплаті до 31 грудня 2016 року9».
Так, згідно з пунктом 9 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) у січні – грудні 2015 року платники зобов’язані сплачувати щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств відповідно до пункту 57.1 статті 57 Кодексу у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року. Починаючи з 1 січня 2016 року щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств не сплачуються.
Положеннями пункту 38 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу встановлено, що платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року. Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку у податковій декларації за три квартали 2016 року. При цьому визначена у розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.
У зв’язку із зазначеним розрахунок авансового внеску у розмірі 2/9 податку на прибуток, що підлягає сплаті до 31 грудня 2016 року, заповнюється платником податку за три квартали 2016 року. Такий розрахунок здійснюється платниками, які звітують з податку на прибуток підприємств щокварталу.
Враховуючи наведене, у рядку 26 декларації розрахунок авансового внеску відображається таким чином:
- у розмірі 1/12 податку на прибуток підприємств – у разі уточнення показників декларацій за звітні періоди 2013 та 2014 років;
- у розмірі 2/9 податку на прибуток підприємств – при складанні декларації за три квартали 2016 року платниками, що звітують щокварталу. Такий авансовий внесок платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31.12.2016, відповідно граничний термін сплати – 30.12.2016.
ДФС України рекомендовано платникам при складанні декларації звертати увагу на примітки до окремих показників, які є підкажчиками для коректного заповнення таких показників.
Про електронне декларування державних службовців

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до Прикінцевих положень Закону України від 14.10.2014 №1700-VII «Про запобігання корупції» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №1700) у 2016 році службові особи, які на день початку роботи системи подання та оприлюднення декларацій займають згідно зі статтею 50 цього Закону відповідальне та особливо відповідальне становище, до яких у тому числі віднесено посади державної служби категорії «А» та «Б», зобов’язані подати щорічні декларації за минулий рік у порядку, встановленому цим Законом, протягом 60 календарних днів після початку роботи системи.
Звертаємо увагу, що термін подачі електронних декларацій відповідно до Закону №1700 за 2015 рік посад державної служби зазначених категорій спливає 30 жовтня 2016 року.
Про оподаткування додаткових відпусток «чорнобильців» 1 та 2 категорій

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 29.09.2016 №21108/6/99-99-13-02-03-15 (далі – лист ДФС №21108) повідомила, що оплата додаткових відпусток особам, віднесеним до 1 та 2 категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, включається до складу заробітної плати і підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Лист №21108 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69949.html

Щодо здійснення фото- та відео фіксації на митниці

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує щодо здійснення фото- та відео фіксації на митниці:
Мета – забезпечення прозорості проведення митного огляду як форми митного контролю, прискорення митних процедур, підвищення ефективності здійснення заходів щодо запобігання і протидії корупції.
Законодавче підґрунтя – Постанова Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 №370 «Про затвердження Порядку здійснення фото-, відеофіксації митних та інших формальностей, які проводяться контролюючими органами» (далі – Постанова).
Постановою передбачено впровадження обов’язкової відеофіксації процесу проведення митного огляду шляхом використання посадовими особами митниць індивідуальних портативних відеокамер (відеореєстраторів).
Етапи впровадження:
- поетапного впровадження обов’язкової відеофіксації процесу проведення огляду шляхом використання посадовими особами митниць індивідуальних портативних відеокамер (відеореєстраторів) по мірі забезпечення ними відповідних підрозділів;
- кінцевий етап: впровадження обов’язкової відеофіксації огляду на всій митній території України та реалізація можливості прикріплення відеозаписів до митних декларацій за допомогою функціоналу автоматизованої системи митного оформлення ДФС.
Що це дає:
- підвищити ефективність митного контролю із застосуванням системи управління ризиками;
- створити умови для запобігання корупційним проявам з боку посадових осіб митниці, інших державних контролюючих та правоохоронних органів;
- позитивний вплив на протидію митним правопорушенням, а отже на збільшення надходжень до бюджету.
Що має бути відображено на фото та відео (об’єкт фото-, відеофіксації):

Ø будь-які товари, транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України;
Ø посадові особи митниці, інших контролюючих та правоохоронних органів, які беруть участь у проведенні огляду (переогляду), під час якого здійснюється фото-, відеофіксація;
Ø документи, необхідні для здійснення митного контролю, у тому числі документи, не подані декларантом до митниці, зокрема разом із митною декларацією, але надані посадовій особі митниці безпосередньо під час проведення огляду (переогляду), або виявлені такою особою самостійно під час його проведення;
Ø засоби забезпечення ідентифікації, накладені на документи, товари, транспортні засоби та інші місця, які є об’єктами митного контролю;
Ø території та приміщення складів тимчасового зберігання, митних складів, магазинів безмитної торгівлі, території вільних митних зон та інших місць, на яких розміщуються товари, транспортні засоби комерційного призначення, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено на органи доходів і зборів.

Засоби фото-, відеофіксації застосовуються:

ü посадовою особою органу доходів і зборів у разі, коли за результатами застосування системи управління ризиками необхідне здійснення фото-, відеофіксації під час проведення митних формальностей, а також у разі необхідності зафіксувати проведення митних формальностей на будь-якому етапі митного контролю;
ü посадовою особою органу доходів і зборів у разі проведення огляду (переогляду) за ініціативою контролюючих та правоохоронних органів;
ü посадовими особами ДФС, Адміністрації Держприкордонслужби та Національної поліції, що включені до складу Міжвідомчого цільового центру та спільних мобільних груп з попередження та виявлення фактів порушень законодавства з питань державної митної справи, на всіх етапах проведення заходів з виконання доручення Міжвідомчого цільового центру;
ü посадовою особою митниці у разі проведення фізичного огляду товарів, передбаченого статтею 266 Митного кодексу України.

Довідково: згідно з частиною 2 статті 266 МКУ «Обов'язки, права та відповідальність декларанта та уповноваженої ним особи» перед подачею митної декларації декларант має право з дозволу органу доходів і зборів здійснювати фізичний огляд товарів з метою перевірки їх відповідності опису (відомостям), зазначеному у товаросупровідних документах, брати проби та зразки товарів.


Удосконалення методів та форми контролю для боротьби з порушеннями митного законодавства: Удосконалення системи управління ризиками, робота мобільних груп, міжрегіональної митниці ДФС

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Ø в рамках виконання доручення Прем’єр – міністра України здійснено заходи щодо функціонування мобільних груп з питань боротьби з контрабандою та іншими правопорушеннями у митній сфері;
Ø діяльність мобільних груп направлена на виявлення та попередження фактів порушень законодавства з питань державної митної справи.

Законодавче підґрунтя

Ø постанова Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 №371 «Питання протидії незаконному переміщенню товарів через державний кордон України» (далі – Постанова);
Ø відповідно до Постанови:
- створено Міжвідомчий цільовий центр із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи при Міністерстві фінансів;
- створено 20 спільних мобільних груп із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи;
- затверджено Положення про Міжвідомчий цільовий центр та спільні мобільні групи із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи.
Міжвідомчий цільовий центр із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи (далі – Центр) – є постійно діючим координаційним центром, який утворюється з метою координації дій спільних мобільних груп із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи;
Мобільні групи із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи (далі – мобільні групи):
- функціонують цілодобово;
- зоною діяльності є митна територія України.
Центр та мобільні групи формуються із представників Державної фіскальної служби, Державної прикордонної служби та Національної поліції.
Основні завдання мобільних груп
- попередження та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи;
- виконання доручень, наданих Центром, в межах своїх посадових обов’язків та завдань, визначених цим Положенням;
- організація процесу документування виявлених порушень;
- інформування Центру про результати проведених заходів, виконання доручень.
Повноважень мобільних груп:
- безперешкодного доступу до всіх зон митного контролю та пунктів пропуску;
- за погодженням з Центром приймати рішення про проведення огляду (переогляду), створювати тимчасової зони митного контролю, здійснювати огляд (переогляд) членами мобільної групи та/або із залученням посадових осіб органу доходів і зборів, в зоні діяльності якого проводяться заходи;
- залучати за необхідності до проведення заходів з попередження та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи представників територіальних органів Служб;
- використовувати засоби зв’язку, технічні засоби митного контролю, засоби фото та відео фіксації;
- ініціювати складання за наявності ознак порушення митних правил протоколів про порушення митних правил митницею, в зоні діяльності якої виявлено такі порушення;
- складати за наявності ознак порушення митних правил протоколи про порушення митних правил за погодженням з Центром.

Довідково: 23 травня 2016 року підписана Угода між Урядами України та Сполучених Штатів Америки про взаємну допомогу між митними адміністраціями України та США
Реалізація Угоди сприятиме обміну інформації, ефективному налагодженню співпраці та допоможе поліпшити діяльність служби ДФС в сфері протидії митним правопорушенням та контрабандної діяльності.

Запровадження інституту уповноваженого економічного оператора, аналогічного тому, що функціонує в ЄС

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Мета запровадження в Україні інституту уповноваженого економічного оператора (УЕО) аналогічного тому, що функціонує в ЄС – однин із етапів адаптації українського митного законодавства до митного законодавства ЄС.
Робочою групою у складі фахівців ДФС, представників Мінфіну та бізнесу розроблено законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо впровадження уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей.
Законопроектом передбачена імплементація в Україні інституту УЕО на засадах, аналогічних існуючим в ЄС з урахуванням положень Митного кодексу Союзу, який набрав чинності з 1 червня 2016 року.
Що це дає:
Реалізація норм законопроекту дозволить уповноваженим економічним операторам застосовувати в процесі своєї діяльності такі спрощені митні процедури:
уповноважений вантажовідправник/вантажоодержувач;
митне оформлення за місцезнаходженням;
процедура спрощеного декларування;
зниження гарантійної суми при застосуванні загальної фінансової гарантії тощо, що є аналогічними до європейських спрощень.
Окрім того, законопроектом передбачено запровадження обов’язкового подання короткої ввізної декларації при ввезенні товарів на митну територію України, та обов’язкового обліку осіб (резидентів та нерезидентів), які при провадженні своєї діяльності є учасниками відносин, що регулюються законодавством України з питань державної митної справи.
На сьогоднішній день законопроект погоджено Кабінетом Міністрів України та зареєстровано у Верховній Раді України за № 4777 від 03.06.2016

Платники податку на нерухомість мають право звернутися до фіскальних органів для звірки даних

Фізичні особи, які є платниками податку на нерухомість, але не отримали податкового повідомлення-рішення, мають право звернутися до фіскальних органів для звірки даних. Про це розповів фахівець Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Володимир Гуцуляк.
«Платник податку має право звернутися до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації щодо проведення звірки суми податку, об’єктів оподаткування та ставки податку. В цьому випадку контролюючі органи зроблять нарахування відповідно до оригіналів документів, які надасть платник податків, та вручать податкове повідомлення-рішення. Фізична особа-платник податку протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення повинна сплатити відповідну суму до відповідного місцевого бюджету», – зазначив Володимир Гуцуляк.
Посадовець також нагадав, що ставки податку на нерухомість за 2015 рік встановлені органами місцевого самоврядування. По нежитловій нерухомості вона становить до 1 відс. від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року, житловій – до 2 відс. Сплачена сума податку зараховується до місцевого бюджету за місцем знаходження об’єктів нерухомості.
«Якщо у платника податку є декілька об’єктів, які знаходяться в різних регіонах, в алгоритмі при розрахунку податку враховується кожне рішення органу місцевого самоврядування, де знаходиться об’єкт оподаткування. Тобто ставка податку, пільга, надана на кожний об’єкт щодо зменшення бази оподаткування, і при розрахунку дана сума зараховується до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням об’єкта», – підкреслив Володимир Гуцуляк.
Витрати, дозволені до включення до податкової знижки за 2015 рік

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що право фізичних осіб (резидентів) – платників податку на доходи фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, на податкову знижку регламентується статтею 166 «Податкова знижка» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Зокрема, перелік витрат, які дозволено включати до податкової знижки, з урахуванням відповідних обмежень до них наведений у пункті 166.3 статті 166 ПКУ, а саме:

ПІДСТАВА
ВИТРАТИ
ОБМЕЖЕННЯ
Підпункт 166.3.1 п.166.3 ст.166 ПКУ
Частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом
Житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути визначений як основне місце проживання
Підпункт 166.3.2 п.166.3 ст.166 ПКУ
Пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям
Розмір внесків не повинен перевищувати 4 % від суми загального оподатковуваного доходу за звітний рік
Підпункт 166.3.3 п.166.3 ст.166 ПКУ
Сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання
Понесені витрати у 2015 році на здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення не повинна перевищувати 1710 грн., у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року
Підпункт 166.3.5 п.166.3 ст.166 ПКУ
Страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення
Понесені витрати у 2015 році не повинні перевищувати (у розрахунку за кожний з повних чи не повних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):
при страхуванні платника податку – 1710 грн.;
при стахуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення –
855 грн.
Абзац другий п.п.166.3.6 п.166.3 ст.166 ПКУ
Суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій
Включається сума витрат не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік
Абзац третій п.п.166.3.6 п.166.3 ст.166 ПКУ
Суми витрат на оплату державних послуг, пов’заних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита
Обмежень не встановлено
Підпункт 166.3.7 п.166.3 ст.166 ПКУ
Суми коштів, сплачених у зв’зку з переобладнанням транспортного засобу
Витрати, пов’зані з переобладнанням транспортних засобів, що належить платнику податків, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. При цьому транспортний засіб, що переобладнаний, повинен бути перереєстрований у відповідних органах
Підпункт 166.3.8 п.166.3 ст.166 ПКУ
Суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним
Понесені витрати за державними програмами будівництва (придбання) доступного житла


Яка відповідальність передбачена до роботодавця
за несплату (несвоєчасну сплату) єдиного внеску?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до частини 12 ст.9 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.
У разі несвоєчасної сплати або не у повному обсязі єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом №2464, а посадові особи, винні у порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (частина одинадцята ст.9 Закону №2464).
Пунктом 6 частини першої статті 1 Закону №2464 визначено, що суми єдиного внеску, своєчасно не нараховані та/або не сплачені у строки, встановлені Законом №2464, є недоїмкою.
Штраф у розмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску накладається за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску (п. 2 частини одинадцятої ст.25 Закону №2464).
За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум (п.6 частини одинадцятої ст.25 Закону №2464).
На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення (частина десята ст.25 Закону №2464).
Крім того, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність (абзац другий частини першої ст.26 Закону №2464).
Згідно зі статтею 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-Х зі змінами та доповненнями:
1. Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу – підприємця (далі – ФОП) або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від сорока до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
2. Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від вісімдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 301.09 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Скористатись правом на податкову знижку за 2015 рік
необхідно до кінця поточного року

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено підпунктом 166.3 статті 166 Кодексу.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:
- квитанціями;
- платіжними дорученнями;
- фіскальними або товарними чеками;
- прибутковими касовими ордерами;
- меморіальними ордерами тощо;
Крім того, понесені витрати підтверджується копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).
У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати до податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік у термін по 31 грудня включно 2016 року.
Звертаємо увагу, якщо платник податку до кінця 2016 року, не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2015 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (підпункт 166.4.3 пункту 166.4 статті 166 Кодексу).
Податковий календар з 25 по 28 жовтня 2016 року

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що

25 жовтня, вівторок,
останній день подання
- декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари/продукцію на листопад 2016 року;

28 жовтня, п’ятниця,
останній день сплати:
- ПДВ за вересень 2016 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;
- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за вересень 2016 року;
- акцизного податку за вересень 2016 року;
- рентної плати за вересень 2016 року за:
• користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
• користування радіочастотним ресурсом України;
• транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами територією України;
• транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;
- плати за землю за вересень 2016 року;
- єдиного податку платниками четвертої групи за ІІІ квартал 2016 року;
- авансового внеску податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, юридичними особами за ІІІ квартал 2016 року;
- авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за ІІІ квартал 2016 року;
- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за вересень 2016 року;
- податку на доходи фізичних осіб із загальної суми процентів, нарахованих за вересень 2016 року на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади членів кредитної спілки;
- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за вересень 2016 року.

Про електронний сервіс ДФС «Акредитований центр сертифікації ключів»

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що про порядок отримання безкоштовних послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), які надають пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (далі – АЦСК ІДД ДФС), можна дізнатись за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Акредитований центр сертифікації ключів», що розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua).
Безкоштовне надання послуг ЕЦП здійснюється АЦСК ІДД ДФС органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Робота АЦСК ІДД ДФС забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації.
До послуг ЕЦП, які надаються АЦСК ІДД ДФС належать:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів ключів заявників, що включає сертифікацію відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів;
- надання послуги фіксування часу;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП за зверненням підписувачів.
Переглянути перелік документів для отримання послуг ЕЦП та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками їх заповнення платники можуть у розділі «Реєстрація користувачів» головної сторінки офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням:

Внесені зміни до порядку заповнення документів
на сплату податків та зборів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 05.09.2016 №811, що зареєстрований у Міністерстві фінансів України 20.09.2016 за №1272/29402 (далі – Наказ №811).
Зазначеним Наказом затверджено зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок), що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за №974/27419).
Відповідного до Наказу №811, зокрема, у новій редакції викладено додаток до Порядку (пункт 10) «Перелік кодів видів сплати».
Наказ №811 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.

Правильно заповнюємо реквізит “Призначення платежу”

Дніпродзержинська ОДПІ наголошує на правильному заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів з використанням кодів видів сплати відповідно до наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄВ, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».


До уваги платників податків!

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків закликаємо платників податків щодо рівномірності самостійної сплати податкових зобов'язань із забезпечення збору платежів до загального фонду державного бюджету у строки сплати таких зобов'язань, визначених Кодексом.
Закликаємо суб’єктів господарювання сплачувати свої податкові зобов’язання вчасно та в повному обсязі.

Легалізація заробітної плати - один із напрямків роботи ‪эфіскальної служби

Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.
Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.
Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя своєї громади, батьків та дітей – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Адже легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя.
Про відомі Вам факти порушення трудових прав, отримання заробітної плати «в конверті» - повідомляйте органи ДФС за місцем реєстрації, або письмово на адресу: 51931, м. Кам’янське, вул. Медична, 9.
По кожному факту порушень трудового законодавства будуть вжиті належні заходи реагування.

Антикорупційний сервіс ДФС України

Сервіс «Пульс» - гаряча телефонна лінія, за якою по телефону: (044)284-00-07 громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів фіскальної служби, про можливі корупційні дії з їхнього боку. Інформація приймається цілодобово.
Про результати розгляду інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back (працівник сервісу повідомляє про результати розгляду) невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання не перевищує
15 днів. Результати розгляду анонімної інформації не повідомляються
.
Подолаємо корупцію разом

Корупція - протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення. Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями посадової особи та інтересами громадян, що є злочином проти державної влади. Сьогодні корупція є найбільшою перепоною до економічного зростання і розвитку, здатною поставити під загрозу будь-які перетворення.
З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності органів ГУ ДФС у Дніпропетровської області забезпечено інформування платників податків про функціонування антикорупційного сервісу ДФС України «Пульс», доступний клієнтам податкової служби та митниці.
Ефективний сервіс за гарячою лінією (044) 284-00-07 попереджує:
- труднощі в спілкуванні;
- некоректне ставлення;
- перевищення повноважень;
- неякісне обслуговування
та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

Правоохранители поймали на взятке в полтора миллиона главу управления киевской таможни

Сотрудников ГФС поймали на взятке в полтора миллиона гривен.
В ходе проведения оперативных действий, правоохранители задержали на взятке руководителя управления киевской таможни Госфискальной службы вместе с сообщниками.
"Участники группировки систематически требовали и ежемесячно получали неправомерную выгоду от субъектов внешнеэкономической деятельности за снижение таможенной стоимости во время растаможивания товаров", - сообщил начальник Главного управления внутренней безопасности ГФС Юрий Шеремет.
Всем задержанным объявлено о подозрении по ч. 3 ст. 368 (получение взятки) Уголовного кодексаУкраины, а руководитель управления столичной таможни взят под стражу, отметил он.



Відділ організації роботи
Дніпродзержинської ОДПІ
Версія для друку Написати листа
Підписка на новини
Підписатись
Призупинити підписку
RSS

Опитування

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор