м.Верхньодніпровськ
www.verhmrada.dp.gov.ua


Роман Насіров відзначив митника, який зупинив спробу незаконного вивезення 1 млн дол. США

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров оголосив подяку старшому державному інспектору відділу митного оформлення №5 митного поста «Аеропорт Київ» (Жуляни) Київської міської митниці ДФС Федчику Ігорю за бездоганну, ефективну державну службу та виявлений професіоналізм під час припинення 23 жовтня 2016 року спроби незаконного переміщення через митний кордон України грошових коштів у розмірі понад 26,5 млн гривень (більше 1 млн доларів США).
Роман Насіров підкреслив, що подібне виконання службових обов’язків має стати прикладом для всіх співробітників митниць ДФС.
«Мета діяльності митної служби - викривати осіб, які порушують митне законодавство, тим самим забезпечуючи фінансову безпеку держави», - додав очільник відомства.
Нагадаємо, 23.10.2016, близько 15:00 у приміщені ВІП-терміналу аеропорту Жуляни співробітниками митниці ДФС було затримано громадянку Італії, яка намагалась вивезти до Мілану більше 1 млн доларів США.


Сергій Тупальський: Київською міською митницею через «єдине вікно» оформлено близько
4 тис. митних декларацій

За 2,5 місяці через «Єдине вікно» оформлено близько 4 тис. митних декларацій. Це трохи більше 1% від усього обсягу митних оформлень. Про це розповів в.о. начальника Київської міської митниці ДФС Сергій Тупальський в інтерв’ю інтернет-виданню «КиївVласть”.
«Все, що нове, - непросте, і при нововведеннях відбуваються певні проблеми, як нормативного, так і технічного характеру. Але всі розуміємо, що рішення уряду правильне, і в перспективі - це спрощення і для бізнесу, і для нас», – зазначив Сергій Тупальський.
За його словами, по-перше, це модернізація системи, яка існує ще з радянських часів. По-друге, пришвидшення обміну інформацією між всіма учасниками процесу, мінімізація людського фактору. По-третє, єдиний інтерфейс дозволяє в режимі онлайн обмінюватись з контролюючими органами всією інформацією та бачити в режимі реального часу, як проходить процедура проходження відповідних контролів. І, врешті, головне – це суттєве прискорення здійснення зовнішньоекономічної діяльності.
«Єдине вікно» для України – це, перш за все, створення умов для прозорої роботи, ефективний розподіл ресурсів та витрат для бізнесу і зменшення можливості для корупції», – наголосив Сергій Тупальський.
Він також відзначив позитивну динаміку надходжень митних платежів до державного бюджету в Київській міській митниці. Так, середньодобове надходження наприкінці 2014 року – на початку 2015 року складало 110 млн гривень. На сьогодні це – 145 млн гривень. За 2015 рік – до державного бюджету України було перераховано 29 млрд гривень, за 9 місяців 2016 рік – вже 27 млрд гривень.
За 9 місяців 2016 року через Київську міську митницю ввезено понад 2 млн тон товару. Основна номенклатура імпорту: автомобілі, запчастини, побутова техніка, косметика, продукція хімічної промисловості. На експорт оформлюються продовольча продукція та продукція сільського господарства. При цьому одна з найбільших та бюджетоформуючих – автомобілі.
«Як відомо, з 1 серпня вступив у дію новий закон про “стимулювання розвитку ринку транспортних засобів з пробігом”. За цим законом вживані легкові автомобілі можна буде ввозити в Україну за новими, значно зниженими акцизами. Діятиме він до 31 грудня 2018 року. Так, до 1 серпня в зоні діяльності митниці, оформлялись 20-25 автомобілів щомісяця, а за серпень-вересень оформлені 365 автомобілів. За вказаний період податки сягають в районі 39 млн гривень», – розповів посадовець.
Сергій Тупальський також відзначив ще одну з важливих реформ, що сьогодні втілюються урядом, - запровадження фото- та відео фіксації митних процедур. За його словами, це сприяє прозорості оформлення митного контролю, його якості та засобом безпеки для співробітників митниці.
«На жаль, митниця має досить багато негативу. Але, коли правоохоронні органи починають розбиратись, виявляється, що ми просто виконували вимоги чинного законодавства. Відеофіксація дозволяє швидше виявляти факти необґрунтованих скарг – з одного боку. З іншого боку – звужує поле прояву корупційних дій», – розповів посадовець.
Сьогодні відеофіксація тестується на чотирьох митницях. Після закінчення тестового режиму буде розроблено програму забезпечення камерами всіх митних постів.

За 9 місяців поточного року фахівцями контакт-центру ДФС надано 959,6 тис. відповідей на запитання платників податків

Протягом січня – вересня 2016 року Контакт-центром ДФС надано 959,6 тис. відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян. З них 933,3 тис. телефоном, 26,1 тис. – електронною поштою і факсом, 0,2 тис. відповідей – із використанням автовідповідача. Про це повідомив директор Інформаційно-довідкового департаменту ДФС Іван Романов.
«Найчастіше суб’єкти господарювання та громадяни зверталися з питань податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, податку на прибуток підприємств та єдиного податку для фізичних осіб – підприємців», – зазначив Іван Романов.
Він також розповів, що для уникнення неоднозначного трактування положень законодавства всі відповіді надаються з використанням автоматизованої бази уніфікованих відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян.
Так, станом на 1 жовтня поточного року База знань, яка постійно оновлюється та вдосконалюється, налічує 15,7 тис. уніфікованих запитань-відповідей. За вказаний період платникам надано 320 консультацій у письмовій формі з використанням Бази знань.
Для зручності суб’єктів господарювання та громадян Базу знань розміщено на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Запитання-відповіді» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу. Тому відвідувачі порталу можуть у будь-який зручний час самостійно знайти відповіді на питання, які їх цікавлять. Цією послугою з початку 2016 року скористалося 2 462,5 тис. клієнтів, що на 26 відсотків більше, ніж у січні – вересні 2015 року.
У ЗІР функціонують розділи: «Необхідно знати», «Актуальні запитання», «Останні зміни в законодавстві», «Інтерактивна мапа», «Ставки податків і зборів». Вони дозволяють користувачам ресурсу оперативно та у зручній формі отримувати актуальну інформацію щодо змін у податковому, митному та іншому законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС, термінів подання звітності та сплати податків (зборів), ставок загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску та оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму тощо.
Також для користувачів ЗІР є можливість завантаження у форматі PDF відповідей на запитання з розділу «Запитання-відповіді з Бази знань» та їх друк.
Користувачі мережі Інтернет можуть використовувати ЗІР у якості комутатора зв’язку з оператором Контакт-центру, а саме: на сторінці в розділі ЗІР «Контакт-центр ДФС» розташовано номер телефону: «0-800-501-007», при натисканні на який в комунікаційних пристроях (телефон, планшет) або комп’ютерах відбувається з’єднання з IVR Контакт-центру ДФС.

Роман Насіров: Японія готова підтримувати реформи ДФС

У даний час ДФС здійснює ряд важливих реформ у податковій і митній сфері, тому міжнародна технічна допомога має вирішальне значення для нас. Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров під час зустрічі з Послом Японії в Україні Шігекі Сумі.
Роман Насіров наголосив, що ДФС потребує підтримки з боку передових міжнародних експертів. Зокрема, одним з головних пріоритетів для ДФС є розвиток ІТ-сфери. Незважаючи на успіхи наших спеціалістів, українські інформаційні системи потребують подальшої модернізації. «Ми готові застосовувати найкращий світовий досвід у цій сфері, в тому числі досвід японських спеціалістів. Наразі потреби ДФС в ІТ-сфері включають в себе апаратне і програмне забезпечення для адміністрування податків, митних зборів та інших платежів до бюджетів усіх рівнів, а також модернізацію локальних мереж».
У митній сфері ДФС також потребує технічної та фінансової допомоги - для оснащення пунктів пропуску, розвитку їх інфраструктури, а також закупівлі сучасних технічних засобів для ефективного митного контролю.
«Ми зацікавлені у встановленні тісних контактів з нашими колегами з Національного податкового управління і Митної служби Японії для обміну передовим досвідом та проведення тренінгів для українських службовців», - додав Роман Насіров.
У свою чергу Посол Шігекі Сумі відзначив, що японська сторона підтримує кроки у напрямі реформування ДФС та готова розглядати надання технічної допомоги у цьому контексті.

Завдяки змінам в ДФС діяльність українських митних органів наближається до європейських стандартів

Про важливість проекту міжнародної технічної допомоги Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері» розповів керівник проекту Райнер Бойсель (Федеральне Міністерство фінансів Німеччини).
За його словами, мета проекту - обмін досвідом між країнами-членами ЄС та Україною. «Ми намагаємося запропонувати Україні найкращі європейські практики з метою підвищення ефективності митниць, особливо - їх роботи на кордоні», - зазначив посадовець.
Він наголосив, що зміни в ДФС є вкрай актуальними для створення сучасного митного адміністрування та паспортного контролю. Завдяки подібним реформам, діяльність українських митників наближається до європейських стандартів, які в більшості держав світу розглядаються як найкращі.
«Разом ми рухаємося одним шляхом. Це шлях, яким ми створюємо Європу», - підкреслив Райнер Бойсель.

Роман Насіров: Збільшення мінімальної заробітної плати сприятиме детінізації економіки

Про необхідність підвищення мінімальної заробітної плати повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
За його словами, сьогодні одна з найважливіших ініціатив Державної фіскальної служби одержала підтримку Кабінету Міністрів України. Уряд планує збільшення мінімальної заробітної плати – до 3200 гривень. Це лише перший крок, наступного року заробітна плата має бути збільшена до 5 000 грн., а потім і до 7500 гривень.
«Збільшення мінімальної заробітної плати - ще один важливий крок на шляху до виведення економіки з тіні, повного знищення такого явища як «зарплата у конвертах». А це, в свою чергу, збільшення надходжень до бюджету», - наголосив очільник ДФС.
Він підкреслив, що на сьогодні фіскальна служба перевиконує плани з надходжень до бюджетів всіх рівнів.
«Це означає, що всі передумови для фактичного збільшення мінімальної заробітної плати є. Наш прямий обов'язок – забезпечити стабільність економіки та добробут громадян», - зазначив Роман Насіров.

Роман Насіров: Підняття у рейтингу Doing Business-2017 – результат реформи ДФС

Ефективна реалізація реформи ДФС матиме значний вплив на розвиток та стабілізацію економіки країни, – зазначив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров, виступаючи на засіданні Національної Ради Реформ.
«Завдяки успішному реформуванню фіскальної служби Україна піднялася в рейтингу Doing Business-2017 і посіла 80 місце серед 190 країн світу.
За останній рік Україні вдалося покращити показники по декільком напрямам, серед яких першочергове значення має сфера оподаткування. По показнику «Сплата податків» Україна перемістилася з 107-го на 84-е місце. Зміни відбулися завдяки активній роботі по двом головним пунктам – зменшенню часу на заповнення необхідних форм та зниженню ставки Єдиного соціального внеску. ДФС націлена на подальше спрощення процедур адміністрування і сплати податків та створення комфортних умов для легального бізнесу. Це – один із стратегічних напрямів нашої діяльності», - наголосив Роман Насіров.
Серед найбільш успішних ініціатив, які були реалізовані та значно гармонізували податкове законодавства, можна виділити:
- гармонізацію податкового та бухгалтерського обліку;
- електронне адміністрування ПДВ;
- запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального;
- спрощення форм податкової звітності;
- вдосконалення заходів податкового контролю;
- спрощення реєстрації платниками податків;
- запровадження нових електронних сервісів для платників податків тощо.
Через фіскальні механізми відбувається найбільш ефективне регулювання та гармонізація інтересів держави та бізнесу. Протягом останнього часу в Україні триває масштабний процес реформування податкової системи, завданнями якого є зменшення податкового навантаження на бізнес, детінізація та спрощення податкового законодавства. Крім того, податкова реформа є однією з умов продовження співпраці з МВФ, що відіграє важливу роль у забезпеченні макроекономічної та фінансової стабільності в Україні.

Роман Насіров: Обмін досвідом у митній сфері дозволить швидше впровадити стандарти ЄС

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров взяв участь у третій зустрічі керівного комітету проекту Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері».
Під час зустрічі учасники обговорили результати проекту, досягнуті у 3-му кварталі цього року, та визначили пріоритети на наступний період.
Роман Насіров наголосив, що за звітний період відбулися значні зрушення у діяльності митниці.
«З 1 серпня запрацювала автоматизована система «Єдине вікно». Вона спрямована на пришвидшення та спрощення митних процедур завдяки широкому використанню ІТ-технологій. На даний момент через «Єдине вікно» вже оформлено більше 14,5 тисячі декларацій, в середньому – 460 – 470 декларацій на день», – повідомив очільник служби.
Також серед нововведень – створення 20 мобільних груп та Міжрегіональної митниці ДФС, діяльність яких спрямована на боротьбу з контрабандою та корупцією, а також розробка фіскальною службою проекту закону щодо Уповноваженого економічного оператора. 3 червня 2016 року цей законопроект було подано до Верховної Ради, а в серпні 2016 року законопроект було представлено на розгляд бізнес-спільноті.
«ДФС розуміє всю важливість цього закону для реалізації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ми готові до співпраці з парламентаріями для прийняття закону якомога швидше», - підкреслив Роман Насіров.
Він наголосив, що всі нововведення та плани в митній сфері, що спрямовані на спрощення митних процедур, представляються на розгляд та обговорюються із бізнес-спільнотою – Громадською Радою при ДФС, Європейською Бізнес-асоціацією, Американською промисловою палатою.
Голова ДФС також повідомив, що за дорученням Прем’єр-міністра України ДФС спільно з апаратом Прем’єр-міністра України та зацікавленими міністерствами розробляє всеохоплюючий План заходів з реформування української митниці на основі положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, рекомендацій американських партнерів та експертів МВФ.
«Ми націлені продовжувати технічне співробітництво з органами влади держав-членів ЄС у рамках проекту. Обмін досвідом у митній сфері дозволить нам швидше впровадити норми та стандарти ЄС і тим самим виконати зобов’язання у цій сфері відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС», - запевнив Роман Насіров.

Роман Насіров: Створення електронних сервісів – крок в сторону платників податків


Спрощення умов ведення бізнесу – один з основних результатів системної реформи ДФС. На цьому наголосив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
«Серед найбільш успішних ініціатив у проведенні реформи, які були реалізовані, можна виділити запровадження нових електронних сервісів для платників податків. Зокрема, «Електронного кабінету платника» (ЕКП). А це, в свою чергу, - значна економія часу для платників податків, можливість вести документообіг та сплачувати податки онлайн», - зазначив очільник відомства.
В електронному кабінеті платники зможуть переглянути дані про стан розрахунків з бюджетом та підготувати, заповнити і надіслати податкову звітність в електронному вигляді.
«З квітня кількість користувачів «Електронного кабінету платника» збільшилася в 7 разів і наразі складає більше 3,5 млн осіб», - повідомив Роман Насіров.
«Створення подібних електронних сервісів – це реальний крок в сторону платників податків. Наші зусилля спрямовані на подальше спрощення податкового адміністрування та покращення умов ведення бізнесу», – додав Голова ДФС.

Мирослав Продан та автоперевізники обговорили перспективи розвитку ринку

Одним з головних завдань Державної фіскальної служби України є захист інтересів національних автомобільних перевізників. Про це заявив в. о. заступника Голови ДФС Мирослав Продан під час XVII Міжнародної конференції «Міжнародні автомобільні перевезення – проблеми, шляхи їх вирішення і перспективи розвитку».
«На сьогодні ДФС свою діяльність спрямовує, у першу чергу, на спрощення та вдосконалення митних формальностей. Так, вже організовано роботу за принципом «єдиного вікна» під час митного контролю та оформлення товарів, впроваджено в Україні інститут уповноважених економічних операторів», – зазначив Мирослав Продан.
За його словами, спрощенню митних формальностей також сприяє і впровадження спільного митного контролю у пунктах попуску з суміжними країнами, зокрема, по чотири таких пункти з Польщею та Молдовою, а також приєднання України до комп'ютеризованої транзитної системи Європейського Союзу (NCTS).
Крім того, запроваджено обмін інформацією про товари та транспортні засоби, що перетинають кордон, з відповідними державними органами іноземних держав.
Мирослав Продан також нагадав, що між ДФС та Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України підписані додаткові угоди, метою яких є впровадження новітніх інструментів при перевезенні вантажів за процедурою МДП.
«Впровадження зазначених змін стане підґрунтям створення більш сприятливих умов для розвитку ринку національних автомобільних перевезень та, як наслідок, зумовить створення нових робочих місць і збільшення надходжень податків до Державного бюджету України», – підкреслив Мирослав Продан.
Нагадаємо, що з 1 липня 2016 року Міжнародним союзом автомобільного транспорту (МСАТ) та міжнародними страховими організаціями системи МДП надано згоду на збільшення в Україні до 100 тис. євро суми гарантії по кожній книжці МДП та по кожній книжці іCarnet. Додатковим прогресивним кроком є впровадження Ваучера ТIR+, завдяки чому сума гарантії за книжкою МДП додатково збільшується на 100 тисяч Євро.
Таким чином, сьогодні в перевізника є реальна можливість використовувати загальну гарантію на суму 200 тисяч Євро.

У Державній фіскальній службі України проведено навчання для студентів Університету ДФС

Департаментом кадрової політики та роботи з персоналом ДФС організовано проведення лекційних занять для шести груп студентів Навчально-наукового інституту економіки, оподаткування та митної справи Університету державної фіскальної служби України.
Проведення виїзних лекцій в апараті ДФС започатковано за погодженням з керівництвом Служби для якісної підготовки студентів Університету та наближення освітнього процесу до потреб ДФС. До проведення занять залучаються провідні фахівці структурних підрозділів ДФС, її територіальних органів, навчальних закладів, що належать до сфери управління ДФС.
Так, лекція на тему: «Принципи формування вітчизняної податкової системи європейського зразка» була спрямована на формування понятійного апарату студентів, зокрема, щодо розуміння суті фінансової політики, яка включає бюджетно-податкову, кредитно-грошову, інвестиційну, страхову, амортизаційну, валютну, митну складові.
У процесі лекції висвітлено різні моделі бюджетно-податкової політики та проаналізовано функції держави в кожній з них, а також розглянуто основні тенденції оподаткування в країнах ЄС. Увагу слухачів акцентовано на проблемних питаннях адаптації податкової системи України до ЄС та окреслено основні напрями її проведення.
Під час навчання за темою «Актуальні питання ведення УКТЗЕД» студентів було ознайомлено з особливостями побудови Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД). Зокрема, наголошувалося на тому, що УКТЗЕД має в своїй основі міжнародну основу, а саме: чинна версія УКТЗЕД складається з положень Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації та Комбінованої номенклатури Європейського Союзу.
Учасникам заняття надані роз’яснення щодо захисту прав імпортерів з питань класифікації товарів згідно з УКТЗЕД, а також представлені способи та методи статистичної обробки УКТЗЕД.
На завершення лекції слухачів ознайомлено з інтернет-джерелами інформації з питань класифікації товарів митними адміністраціями країн Світу, зокрема ВМО, ЄС, США, Канади. А також поінформовано про адреси офіційні веб-сторінок ДФС та українських організацій що надають інформаційні та інші послуги з питань митної справи: QD PROFESSIONAL та MD OFFICE.
Викладачами та студентами Університету було відмічено високий науково-методичний рівень та практичну спрямованість проведеного навчання, а також висловлено побажання щодо проведення таких навчальних заходів на постійній основі.

Безкоштовні електронні ключі від ДФС отримали понад 236 тис. осіб

Протягом січня-вересня поточного року послугами Акредитованого центру сертифікації ключів, який діє при ДФС, скористалися 236,1 тис. осіб. Про це повідомив директор Інформаційно-довідкового департаменту ДФС Іван Романов.
За його словами, клієнтам центру видано 753,6 тис. посилених сертифікатів відкритих ключів.
За безкоштовними електронними ключами до відділень центру звернулося майже 152,7 тис. фізичних осіб, яким видано 334,6 тис. цифрових підписів.
Кількість юридичних осіб, які стали власниками електронних ключів, сягнула майже 83,4 тис. Їм видано 419 тис. посилених сертифікатів.
«Сьогодні в умовах електронізації сервісів наявність цифрового підпису стала майже необхідністю, особливо враховуючи впроваджене електронне декларування доходів. Фіскальна служба, на відміну від комерційних структур, надає цю послугу безкоштовно. Отримати цифровий підпис можна у відділеннях нашого центру, які діють в кожному регіоні України», – зазначив Іван Романов.
Посадовець також нагадав, що посилені сертифікати відкритих ключів, видані Центром, дають змогу звітувати в режимі он-лайн не лише до органів ДФС, а й до органів державної статистики та Пенсійного фонду України.
Загалом від початку своєї діяльності центр обслуговує майже 4,8 млн. електронних ключів.

Щодо обов’язку подання податкових декларацій з податку на додану вартість

Згідно із п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.
Водночас, абзацом другим п. 40.1 ст. 40 Кодексу передбачено, що у разі якщо іншими розділами Кодексу або законами з питань митної справи визначається спеціальний порядок адміністрування окремих податків, зборів, платежів, використовуються правила, визначені в іншому розділі або законі з питань митної справи.
Так, відповідно до п. 200.4 ст. 200 Кодексу при від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ст. 200 Кодексу, така сума:
а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до Кодексу) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, а в разі відсутності податкового боргу -
б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету,
в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.
Підпунктом 5 п. 5 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за №159/28289 (далі – Порядок), визначено, що сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19.1 + рядок 20.3 податкової декларації з ПДВ (далі – декларація)), відображається у рядку 21 декларації та переноситься до рядка 16.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду.
Пунктом 9 розд. ІІІ Порядку передбачено, що декларація подається платником за звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу.
Таким чином, якщо платником податку господарська діяльність протягом звітного (податкового) періоду не проводилась, але такий платник податку має суми від’ємного значення попередніх періодів, що підлягають відображенню в декларації звітного (податкового) періоду, то декларація за такий звітний (податковий) період подається.
У разі якщо платником податку господарська діяльність протягом звітного (податкового) періоду не проводилась та відсутні показники, які підлягають декларуванню (в тому числі суми від’ємного значення попередніх періодів), то декларація за такий звітний (податковий) період на підставі п. 49.2 ст. 49 Кодексу не подається.
(Лист ДФС України від 21.10.2016 № 22818/6/99-95-42-01-15 http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-69257.htmlрозміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/70067.html)
Щодо порядку оподаткування доходу фізичної особи від надання в оренду нерухомості

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до п. 1 ст. 810 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла передає або зобов'язується передати другій стороні житло для проживання у ньому на певний строк за плату.
Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла (п. 1 ст. 820 ЦКУ).
Отже, укладання договору найму (оренди) житла на безоплатній основі чинним законодавством України не передбачено.
Доходи платника податку – фізичної особи від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (далі – податок) у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).
Відповідно до п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу, якщо платник податку отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, то такий платник податку зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за наслідками звітного податкового року у строки, визначені п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Кодексу.
Разом з тим податковим агентом платника податку – орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості, крім земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю, є орендар (п.п. 170.1.2 п. 170.1 ст. 170 Кодексу).
Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Кодексу).
При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу визначається за методикою, що затверджується Кабінетом Міністрів України, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких вона розташована, та оприлюднюється у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.
Дохід від надання в оренду нерухомості оподатковуються за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Кодексу.
Крім того, відповідно до пункту 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.
Платниками збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 Кодексу, зокрема, фізичні особи – резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні (п.п. 1.1 п. 16підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).
Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 Кодексу, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду. Ставка військового збору становить 1,5 відсотка об'єкта оподаткування.
Податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу (пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Кодексу).
Строки сплати визначено п. 179.7 ст. 179 Кодексу, а саме фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.
Обов’язок щодо повідомлення контролюючого органу про укладений договір оренди об’єктів нерухомого майна (далі – договір) виникає у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору. При цьому нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку - орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності (абзац «б» п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Кодексу).
(Лист ДФС України від 18.10.2016 №10941/З/99-99-13-01-03-14 http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-69257.htmlрозміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-fizichnih-osib/70025.html)

Щодо визнання осіб пов’язаними

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.
Пов'язаність осіб визначається відповідно до п.п. 14.1.159 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).
Пов'язаними особами визнаються юридичні та/або фізичні особи, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють, з урахуванням таких критеріїв зокрема, для юридичних осіб одна і та сама юридична або фізична особа безпосередньо та/або опосередковано володіє корпоративними правами у кожній такій юридичній особі у розмірі 20 і більше відсотків.
Наприклад, якщо фізична особа володіє корпоративними правами в одній юридичній особі у розмірі 90 відсотків статутного капіталу, а в іншій юридичній особі у розмірі 100 відсотків статутного капіталу, то ці юридичні особи між собою вважаються пов’язаними.
(Лист ДФС України від 06.10.2016 №21689/6/99-99-15-02-02-15 http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-69257.htmlрозміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/70029.html)
Щодо отримання довідки про підтвердження резидентського статусу

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), згідно з п. 162.1 ст. 162 якого платниками податку є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи та фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
Відповідно до вимог Кодексу статус резидента визначається з метою оподаткування. Так, поняття «резидент та/або нерезидент» визначені ст. 14 Кодексу.
Разом з тим зазначаємо, що відповідно до п. 3.2 ст. 3 Кодексу, якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору.
Згідно з положеннями ст. 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.
З метою застосування міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування юридичних та фізичних осіб України, які отримують доходи за межами України та підпадають під дію міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, контролюючий орган за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) видає довідку про підтвердження статусу податкового резидента України (далі – Довідка), форму якої затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 12.04.2002 № 173 «Про підтвердження статусу податкового резидента України».
Також, слід зауважити, що чинним законодавством України не передбачено надання фізичній особі довідки – підтвердження того, що вона не є податковим резидентом України.
(Лист ДФС України від 03.10.2016 №10415/Л/99-99-13-01-03-14 http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-69257.htmlрозміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-fizichnih-osib/69908.html)
Про сплату авансових внесків з податку на прибуток підприємств

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з пунктом 38 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платники податку на прибуток підприємств (далі – податок на прибуток) сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року. Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку у податковій декларації за три квартали 2016 року. Визначена у розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.
Пунктом 137.4 ст.137 встановлено, що податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п.137.5 ст.137 Кодексу, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду.
Згідно з п.137.5 ст.137 Кодексу річний податковий (звітний) період встановлюється для таких суб’єктів господарювання:
а) платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
б) виробників сільськогосподарської продукції;
в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.
Отже, податковий (звітний) період – квартал встановлено для платників податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) перевищує 20 мільйонів гривень, за винятком платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), та виробників сільськогосподарської продукції.
Таким чином, платники податку на прибуток, для яких встановлено податковий (звітний) період – квартал, повинні здійснити розрахунок авансового внеску у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року, та сплатити його до 31 грудня 2016 року.
Щодо повідомлення про прийняття на роботу

Державною фіскальною службою України у листі від 18.10.2016 №22502/6/99-99-13-02-03-15 (далі – лист ДФС №22502) надана податкова консультація з питань повідомлення про прийняття працівників на роботу.
Порядок повідомлення ДФС та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №413 (далі – Постанова №413).
Відповідно до Постанови №413 повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів ДФС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до постанови №413 до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.
У листі №22502 зазначено, що підприємство не подає повідомлення про прийняття на роботу працівника, який без звільнення від своєї основної роботи виконує на тому ж підприємстві поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою).
Лист №22502 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/70064.html


Яким чином контролюючий орган повідомляє платника податків про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації про майновий стан і доходи?

Відповідно до п.п.14.1.170 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.
Порядок застосування податкової знижки передбачений статтею 166 Кодексу.
На підставі даних, виключно зазначених у податкових деклараціях, посадовими особами у приміщенні контролюючого органу проводиться камеральна перевірка.
Разом з цим на вимогу контролюючого органу та у межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою ПДФО, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) з цього податку (п.176.1 ст.176 Кодексу).
Порядок проведення камеральної перевірки визначений статтею 76 Кодексу.
Пунктом 76.1 ст.76 Кодексу передбачено, що камеральна перевірка проводиться посадовими особами контролюючого органу без будь-якого спеціального рішення керівника такого органу або направлення на її проведення.
Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком.
Згода платника податків на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов’язкова.
Відповідно до п.76.2 ст.76 Кодексу порядок оформлення результатів камеральної перевірки здійснюється відповідно до вимог статті 86 Кодексу.
За результатами камеральної перевірки у разі встановлення порушень складається акт у двох примірниках, який підписується посадовими особами такого органу, які проводили перевірку, і після реєстрації у контролюючому органі вручається або надсилається для підписання протягом трьох робочих днів платнику податків у порядку, визначеному статтею 42 Кодексу (п.86.2 ст.86 Кодексу).
Разом з цим, на вимогу контролюючого органу та у межах його повноважень, визначених законодавством, платники податків зобов’язані пред’являти документи, пов’язані з виникненням права на отримання податкової знижки та підтверджувати необхідними документами відомості, зазначені у податковій декларації.
У разі ненадходження протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту пояснень та документів, пов’язаних з виникненням права на отримання податкової знижки, керівником контролюючого органу приймається рішення про проведення документальної позапланової перевірки відповідно до пункту 78.1 ст.78 Кодексу.
При виявленні перевіркою факту заниження (завищення) суми податкового зобов’язання контролюючими органами направляється податкове повідомлення – рішення платникам податків відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 28.12.2015 №1204 «Про затвердження Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень – рішень платникам податків» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 22.01.2016 за №124/28254) із змінами і доповненнями.
Тобто, контролюючий орган повідомляє про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки у порядку, визначеному статтею 42 Кодексу та податкового повідомлення – рішення.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 103.05 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Стосовно прощення боргу: питання оподаткування ПДФО

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Державною фіскальною службою України у листі від 18.10.2016 №10940/Ч/99-99-13-02-03-14 (далі – лист ДФС №10940) надана податкова консультація щодо оподаткування доходу у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності.
Законом України від 09.04.2015 №321-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо кредитних зобов’язань», який набрав чинності 07.05.2015, були внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у частині звільнення від оподаткування операції з прощення (анулювання) кредитором боржникові заборгованості за фінансовим кредитом в іноземній валюті.
Так, підрозділ 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу доповнено пунктом 8 такого змісту:
«Не вважається додатковим благом платника податку та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума, прощена (анульована) кредитором у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначена за офіційним курсом Національного банку України на дату зміни валюти зобов’язання за таким кредитом з іноземної валюти у гривню, та сумою такого боргу, визначеною за офіційним курсом Національного банку України станом на 1 січня 2014 року, а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені) за такими кредитами, прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності. Норми цього пункту застосовуються до фінансових кредитів в іноземній валюті, непогашених до 1 січня 2014 року.
Дія абзацу першого цього пункту поширюється на операції з прощення (анулювання) кредитором боржникові заборгованості за фінансовим кредитом в іноземній валюті, що здійснювалися починаючи з 1 січня 2015 року».
З метою оподаткування доходи, отримані платником податку у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, та суми прощеної (анульованої) кредитором у розмірі різниці, розрахованої відповідно до пункту 8 підрозділу 1 розділу XX Кодексу, слід розглядати окремо.
У листі №10940 зазначено, що оскільки кредитором (банком) у 2015 році було здійснено анулювання (прощення) основної суми боргу (кредиту), а не суми у розмірі різниці, розрахованої кредитором відповідно до п.8 підрозділу 1 розділу XX Кодексу, то з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з урахуванням норм п.п.«д» п.п.164.2.17 п.164.2 ст.164 Кодексу.
Лист №10940 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

Про порядок відображення операцій
зі збільшення статутного капіталу підприємства

Державна фіскальна служба України у листі від 19.09.2016 №20301/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №20301) щодо відображення у бухгалтерському та податковому обліку операцій зі збільшення статутного капіталу підприємства повідомила наступне.
Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку визначені Законом України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон № 996).
Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (пункт 2 ст.6 Закону №996).
Щодо оподаткування податком на прибуток операцій із внесення майна та майнових прав до статутного капіталу підприємства, то згідно з п.п.134.1.1 п.134.1 ст.134 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.
Розділом ІІІ Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають за операціями із внесення майна та майнових прав до статутного капіталу підприємства, тобто такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.
Лист №20301 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

Чи застосовуються РРО при продажу квитків на
відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.
Відповідно до пункту 1 статті 3 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом №265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
Водночас, пунктом 4 ст.9 Закону №265 визначено, що РРО та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при продажу квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 109.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Затверджена нова Типова інструкція
про порядок роботи зі службовою інформацією в органах влади

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Кабінет Міністрів України постановою від 19.10.2016 №736 затвердив нову Типову інструкцію про порядок ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію (далі – Типова інструкція).
Типова інструкція визначає єдині вимоги до ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію, зібрану під час провадження оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, діяльності у сфері оборони держави, та іншу службову інформацію, в органах державної влади, інших державних органах.
Як повідомляється на Урядовому порталі, Типова інструкція унормовує процеси роботи суб’єктів владних повноважень з документами, що містять службову інформацію, зокрема, зібрану під час провадження оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, діяльності у сфері оборони держави, та яким відповідно до законодавства присвоюється гриф «Для службового користування».
У Типовій інструкції наголошено, що питання щодо необхідності присвоєння документу грифа «Для службового користування» вирішується з обов’язковим дотриманням вимог частини другої статті 6 та статті 9 Закону України «Про доступ до публічної інформації».
Виконання цих вимог сприятиме удосконаленню роботи органів влади – розпорядників інформації у питаннях забезпечення доступу громадян до публічної інформації, а також зменшенню кількості документів, що містять службову інформацію.

На Дніпропетровщині кількість суб’єктів господарювання,
які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, збільшилась на 4,2%

Всього на обліку у Дніпропетровській митниці ДФС станом на 01 жовтня поточного року знаходиться 6523 суб’єкти ЗЕД, з яких 623 обліковано в митниці у цьому році. Ними з січня по вересень 2016 року оформлено 112 тисяч митних декларацій, що на 5,8% більше в порівнянні з минулим роком. Про це розповів заступник начальника Дніпропетровської митниці ДФС Віталій Полєйко.
Він також повідомив, що до державного бюджету протягом дев’яти місяців поточного року Дніпропетровською митницею ДФС спрямовано 11 млрд. 683,2 млн. гривень.
Щодо співвідношення експорту та імпорту, то експорт у Дніпропетровській митниці ДФС по оформленим вантажам у ваговому показнику за 3 квартали 2016 року склав 75,7%, імпорт – 24,3%. Співвідношення оформлених митних декларацій: експорт – 52,3%, імпорт – 47,7%.
Основна кількість загального обсягу українських товарів, оформлених Дніпропетровською митницею ДФС на експорт, направляється до країн ЄС (37,9%), СНД (28,9%), Азії (23,8%). Основні імпортери: країни ЄС (42,0%), СНД (30,9%), Азії (16,6%).

Про скасування використання у системі управління ризиками
орієнтовних показників митної вартості товарів

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 №686 (далі – Постанова №686) визнано такою, що втратила чинність постанова Кабінету Міністрів України від 16.09.2015 №724 «Про використання у системі управління ризиками орієнтовних показників митної вартості товарів».
Як повідомляється на Урядовому порталі, таке рішення розв’язує ряд проблем, з якими стикаються суб’єкти господарювання при здійсненні контролю за правильністю визначення митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України.
Зокрема, не буде завищення митної вартості товарів, оскільки раніше такі показники формувалися без врахування обсягів, знижок та інших умов поставок, що впливало на ціну товару.
Постанова №686 набрала чинності 13.10.2016 (опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 13.10.2016 №193).
Про договір довічного утримання

Державна фіскальна служба України у листі від 23.09.2016 №10027/З/99-99-13-02-03-14 (далі – лист ДФС №10027) надала податкову консультацію стосовно оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) доходу, отриманого фізичною особою за договором довічного утримання.
Статтею 744 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) встановлено, що за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.
Згідно зі ст.748 ЦКУ набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання, відповідно до ст.334 ЦКУ.
Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону (частина четверта ст.334 ЦКУ).
Таким чином, за своєю правовою природою договір довічного утримання є відчуженням нерухомого майна, що передається у власність другій стороні і для цілей оподаткування ПДФО розглядається як продаж такого майна.
Крім того, у договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення (частина перша ст.749 ЦКУ).
Відповідно до п.п.14.1.54 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) дохід з джерелом його походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.
Платником ПДФО є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні (п.162.1 ст.162 ПКУ).
Згідно з п.п.163.1.1 п.163.1 ст.163 ПКУ об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема:
- частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст.172 ПКУ (п.п.164.2.4 п.164.2 ст.164 ПКУ);
- інші доходи, крім зазначених у ст.165 Кодексу (п.п.164.2.20 п.164.2 ст.164 ПКУ).
Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна регулюється ст.172 ПКУ, відповідно до пункту 172.8 якої для цілей цієї статті під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування.
Згідно з п.172.1 ст.172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.
Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
Разом з цим дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п.172.1 ст.172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у п.172.1 ст.172 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ст.167 ПКУ, тобто 5% (п.172.2 ст.172 ПКУ).
Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону (абзац перший п.172.3 ст.172 ПКУ).
Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, що, зокрема, продає (передає) нерухомість до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу (довічного утримання) (п.п.«а» п.172.5 ст.172 ПКУ).
У разі, якщо за договором довічного утримання відчужувач отримує дохід у вигляді матеріального забезпечення (грошової компенсації) такий дохід на підставі п.п.164.2.20 п.164.2 ст.164 ПКУ включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відчужувача як інші доходи та оподатковується за ставкою 18%, встановленою п. 167.1 ст. 167 ПКУ.
Лист №10027 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
Які встановлені терміни подання податкової декларації платника єдиного податку – ФОП з позначкою «Довідково»?

Відповідно до пункту 296.8 ст.296 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платники єдиного податку мають право для отримання довідки про доходи подавати до контролюючого органу податкову декларацію за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, що не звільняє такого платника податку від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду.
Така податкова декларація складається з урахуванням норм підпунктів 296.5 та 296.6 ст.296 Кодексу та не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.
Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578, який набрав чинності 28.07.2015.
Для отримання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку (далі – ФОП – платник ЄП) довідки про доходи за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, нею подається декларація з позначкою «Довідково» (рядок 04 у полі 01 декларації) та у полі «місяць» поля 02 декларації зазначається номер календарного місяця, за який подається декларація з позначкою «Довідково».
Для ФОП – платників ЄП, які бажають отримати довідку про доходи за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, Кодексом не визначено термін подання декларації з типом «Довідково».
Отже, рішення щодо термінів подання декларації з типом «Довідково» приймається ФОП – платником ЄП самостійно.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 107.08 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Слідчі ДФС у Дніпропетровській області
повернули до бюджету понад 34,5 млн. грн.

Протягом 9 місяців поточного року слідчими ГУ ДФС у Дніпропетровській області розслідувалось 548 кримінальних проваджень за порушення у сфері податкових відносин.
Досудове розслідування закінчено з 186 кримінальних проваджень, з яких до суду скеровано 77. З них з обвинувальним актом – 48, для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності – 29, з яких 4 провадження – у зв’язку із відшкодуванням збитків під час досудового розслідування.
Крім того, з січня по вересень 2016 року за підслідністю слідчими направлено 102 кримінальних провадження, приєднано до інших проваджень – 49.
Завдяки розслідуваним справам слідчими ГУ ДФС Дніпропетровщини з початку року відшкодована сума нанесених державі збитків у розмірі 34 мільйони 592 тисячі гривень. Також, накладено арешт на майно порушників на суму 11 мільйонів 878 тисяч гривень.

Як здійснюється реєстрація неприбуткових організацій та установ контролюючими органами?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.
Відповідно до п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) не є платниками податку на прибуток підприємств неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.
Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440 (далі – Порядок №440).
Включення неприбуткової організації до Реєстру здійснюється контролюючим органом з присвоєнням їй ознаки неприбутковості згідно з п.4 Порядку №440 (п.5 Порядку №440).
Присвоєння неприбутковій організації ознаки неприбутковості здійснює контролюючий орган за основним місцем обліку неприбуткової організації (п.4 Порядку №440).
Пунктом 6 Порядку №440 визначено, що для включення до Реєстру неприбуткова організація повинна подати до контролюючого органу реєстраційну заяву за формою №1-РН згідно з додатком 1 до Порядку №440 і засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон), а житлово-будівельні кооперативи також засвідчені підписом керівника або представника такого кооперативу та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.
Реєстраційна заява та копії зазначених документів можуть бути подані (надіслані) неприбутковою організацією в один із таких способів:
- особисто керівником або представником неприбуткової організації (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та її повноважень) або уповноваженою на це особою;
- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;
- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, якщо установчі документи оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону;
- державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію. Така заява в електронній формі в установленому порядку передається технічним адміністратором Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань до контролюючих органів разом з відомостями про державну реєстрацію утворення юридичної особи згідно із Законом.
Контролюючий орган може проводити перевірку відомостей, що містяться у поданих документах, щодо відповідності вимогам, встановленим Кодексом та законодавством, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.
Згідно з п.8 Порядку №440 за результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, протягом 14 календарних днів з дня їх отримання контролюючим органом приймається рішення про:
- включення, повторне включення, відмову у включенні неприбуткової організації до Реєстру;
- виключення неприбуткової організації з Реєстру;
- зміну ознаки неприбутковості.
Контролюючий орган відмовляє неприбутковій організації у включенні до Реєстру у разі:
- подання неприбутковою організацією неповного пакета документів, визначених п.6 Порядку №440;
- невідповідності неприбуткової організації вимогам, встановленим п.7 Порядку №440.
Відповідне рішення за формою згідно з додатком 2 до Порядку №440 готується у двох примірниках, один з яких надається неприбутковій організації, а другий залишається у контролюючому органі.
Після отримання рішення про відмову у включенні до Реєстру неприбуткова організація може усунути недоліки та повторно подати документи до контролюючого органу відповідно до п.6 Порядку №440, не змінюючи при цьому положення установчих документів, до яких контролюючим органом не висловлено зауважень. Повторно надіслана реєстраційна заява розглядається у строки, зазначені в абзаці першому п.8 Порядку №440.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 102.04 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Про базу оподаткування ПДВ при постачанні автоперевізником квитків

Державна фіскальна служба України у листі від 29.09.2016 №21112/6/99-99-15-03-02-15 (далі – лист ДФС №21112) повідомила, що базою оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) в автостанції – платника ПДВ, яка здійснює продаж квитків на проїзд в автобусах та на перевезення багажу, є сума, що складається з автостанційного збору та плати за послуги з попереднього продажу квитків (за наявності такої).
При цьому у разі, якщо автостанції – платнику ПДВ, при здійсненні нею постачання (продажу) квитків на проїзд в автобусах та на перевезення багажу, сплачується лише автостанційний збір, то база оподаткування ПДВ буде визначатися виключно із суми автостанційного збору.
Лист №21112 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

Внесені зміни до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків

Міністерством фінансів України наказом від 04.08.2016 №723, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.08.2016 за № 1177/29307 (далі – Наказ №723), викладено у новій редакції Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків (далі – Порядок), затверджений наказом Мінфіну від 02.06.2015 №524 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 24.06.2015 за №751/27196).
Порядок розроблено з метою забезпечення єдиного підходу до формування щоквартального плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.
Наказ №723 набрав чинності 09.09.2016 (опубліковано в «Офіційному віснику України від 09.09.2016 №69).
Внесені зміни до форми квитанції про прийняття податків і зборів

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 01.09.2016 №799 «Про внесення змін до форми Квитанції про прийняття податків і зборів», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16.09.2016 за №1261/29391 (далі – Наказ №799).
Зазначеним Наказом викладено у новій редакції форму «Квитанції про прийняття податків і зборів» (далі – Квитанція), що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №714, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.09.2015 за №1048/27493.
Зазначена Квитанція використовується для сплати податків і зборів через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.
Наказ №799 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.

Внесені зміни до порядку заповнення документів
на сплату податків та зборів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 05.09.2016 №811, що зареєстрований у Міністерстві фінансів України 20.09.2016 за №1272/29402 (далі – Наказ №811).
Зазначеним Наказом затверджено зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок), що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за №974/27419).
Відповідного до Наказу №811, зокрема, у новій редакції викладено додаток до Порядку (пункт 10) «Перелік кодів видів сплати».
Наказ №811 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.

За три квартали поточного року декларацію з податку на прибуток підприємств рекомендовано подавати за оновленою формою

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що 19.08.2016 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 08.07.2016 №585 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28.07.2016 за №1049/29179 (далі – наказ № 585).
Наказом №585 внесено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за №1415/27860.
Зазначений наказ виданий з метою реалізації положень Закону України від 24.12.2015 №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».
З метою належного адміністрування податку на прибуток підприємств Державна фіскальна служба України повідомила наступне.
Враховуючи, що видання наказу №585 обумовлено змінами у податковому законодавстві, які впливають на показники бюджету поточного року, платникам податку на прибуток підприємств, які звітують щокварталу за звітний (податковий) період «Три квартали» 2016 року, рекомендовано подавати податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за оновленою формою.

За три квартали 2016 року необхідно звітувати за новими формами
розрахунків податку на прибуток нерезидента

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що, починаючи з декларування за 3-и квартали 2016 року, подання:
- Розрахунку податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі окремого балансу фінансово-господарської діяльності (далі – Розрахунок 1);
- Розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7 (далі – Розрахунок 2)
здійснюється за формою та у порядку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2016 №544 «Про затвердження форм та Порядку розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за №923/29053 (далі – наказ №544).
Також нагадуємо, що Державною фіскальною службою України листом від 02.09.2016 №29468/7/99-99-15-02-01-17 «Про затвердження форми та Порядку розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво» (далі – лист ДФС №29468) надані роз’яснення щодо порядку подання та заповнення Розрахунку 1 та Розрахунку 2 і додатків до них за новими формами.
Лист №29468 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
Подання зазначених Розрахунків за три квартали 2016 року здійснюється протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Отже, граничний термін їх надання – 09.11.2016.

Скористатись правом на податкову знижку за 2015 рік
необхідно до кінця поточного року

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено підпунктом 166.3 статті 166 Кодексу.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:
- квитанціями;
- платіжними дорученнями;
- фіскальними або товарними чеками;
- прибутковими касовими ордерами;
- меморіальними ордерами тощо;
Крім того, понесені витрати підтверджується копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).
У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати до податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік у термін по 31 грудня включно 2016 року.
Звертаємо увагу, якщо платник податку до кінця 2016 року, не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2015 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (підпункт 166.4.3 пункту 166.4 статті 166 Кодексу).
Впровадження системи «Єдине вікно»

ДФС з 1 серпня 2016 року завершено розробку та розгорнуто все необхідне програмне забезпечення для функціонування «Єдиного вікна».
Це програмне забезпечення складається з трьох частин:
1) робоче місце митника. Тобто це той модуль в складі автоматизованої системи митного оформлення, який дозволяє митнику виконувати завдання, визначені постановою КМУ.
2) автомати, які відповідають за прийняття повідомлень від декларанта та за розсилку повідомлень за принципом «мовчазної згоди», тобто протягом 4 годин.
3) модуль для роботи суміжних служб. Це веб-інтерфейс, який дозволяє працівникам суміжних служб переглядати надіслані декларантами документи, приймати рішення по цим справам, вносити результати видів контролю та узгоджувати час проведення митного огляду.
Також з 1 серпня, відповідно до вимог постанови Кабінету міністрів, ми почали надсилати декларантам повідомлення про перетин митного кордону товарами, в тому числі тими, які підлягають відповідним видам контролю.
Декларанти можуть подати документи як в «Єдине вікно», так і традиційним методом за старою технологією. Створено навчальний відеоролик для суміжних служб і розміщено на офіційному веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materi/3379.html).
Адміністратори суміжних служб отримали особисті логіни та паролі, і тепер мають змогу самостійно надавати доступ до систем всім своїм користувачам.
Автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР)

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує. Основним інструментом для здійснення автоматизованого аналізу та оцінки ризиків є автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР), функціональними елементами якої є електронні профілі ризику:
з 2006 року розпочато застосування модуля АСАУР по митних деклараціях, що дозволяє здійснювати автоматизований аналіз і оцінку ризиків при проведенні митного контролю та оформлення вантажів в режимі реального часу;
з 2012 року – у наземних пунктах пропуску (по «червоному» та «зеленому» коридорах).
Модулі АСАУР забезпечують щомісяця (в середньому):
- автоматизовану оцінку ризиків за близько 200 тис. митних декларацій;
- 290 тис. переміщень комерційних транспортних засобів та 1,26 млн. переміщень транспортних засобів громадян у наземних пунктах пропуску.
На разі в трьох модулях АСАУР діє:
• понад 100 алгоритмів оцінки ризиків (профілів ризику);
• близько 400 підалгоритмів в рамках діючих алгоритмів;
• більше 87 000 комбінацій індикаторів ризику.

Щодо здійснення фото- та відео фіксації на митниці

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує щодо здійснення фото- та відео фіксації на митниці, метою є– забезпечення прозорості проведення митного огляду як форми митного контролю, прискорення митних процедур, підвищення ефективності здійснення заходів щодо запобігання і протидії корупції.
Постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 №370 «Про затвердження Порядку здійснення фото-, відеофіксації митних та інших формальностей, які проводяться контролюючими органами» (далі – Постанова) передбачено впровадження обов’язкової відеофіксації процесу проведення митного огляду шляхом використання посадовими особами митниць індивідуальних портативних відеокамер (відеореєстраторів).
Довідково: згідно з частиною 2 статті 266 МКУ «Обов'язки, права та відповідальність декларанта та уповноваженої ним особи» перед подачею митної декларації декларант має право з дозволу органу доходів і зборів здійснювати фізичний огляд товарів з метою перевірки їх відповідності опису (відомостям), зазначеному у товаросупровідних документах, брати проби та зразки товарів.


До уваги платників податків: наближається термін сплати податків!

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що
28 жовтня, п’ятниця, останній день сплати:
- ПДВ за вересень 2016 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;
- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за вересень 2016 року;
- акцизного податку за вересень 2016 року;
- рентної плати за вересень 2016 року за:
• користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
• користування радіочастотним ресурсом України;
• транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами територією України;
• транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;
- плати за землю за вересень 2016 року;
- єдиного податку платниками четвертої групи за ІІІ квартал 2016 року;
- авансового внеску податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, юридичними особами за ІІІ квартал 2016 року;
- авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за ІІІ квартал 2016 року;
- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за вересень 2016 року;
- податку на доходи фізичних осіб із загальної суми процентів, нарахованих за вересень 2016 року на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади членів кредитної спілки;
- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за вересень 2016 року.

Про електронний сервіс ДФС «Акредитований центр сертифікації ключів»

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що про порядок отримання безкоштовних послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), які надають пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (далі – АЦСК ІДД ДФС), можна дізнатись за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Акредитований центр сертифікації ключів», що розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua).
Безкоштовне надання послуг ЕЦП здійснюється АЦСК ІДД ДФС органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Робота АЦСК ІДД ДФС забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації.
До послуг ЕЦП, які надаються АЦСК ІДД ДФС належать:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів ключів заявників, що включає сертифікацію відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів;
- надання послуги фіксування часу;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП за зверненням підписувачів.
Переглянути перелік документів для отримання послуг ЕЦП та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками їх заповнення платники можуть у розділі «Реєстрація користувачів» головної сторінки офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням:
Правильно заповнюємо реквізит “Призначення платежу”

Дніпродзержинська ОДПІ наголошує на правильному заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів з використанням кодів видів сплати відповідно до наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄВ, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».


До уваги платників податків!

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків закликаємо платників податків щодо рівномірності самостійної сплати податкових зобов'язань із забезпечення збору платежів до загального фонду державного бюджету у строки сплати таких зобов'язань, визначених Кодексом.
Закликаємо суб’єктів господарювання сплачувати свої податкові зобов’язання вчасно та в повному обсязі.


Легалізація заробітної плати - один із напрямків роботи ‪эфіскальної служби

Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.
Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.
Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя своєї громади, батьків та дітей – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Адже легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя.
Про відомі Вам факти порушення трудових прав, отримання заробітної плати «в конверті» - повідомляйте органи ДФС за місцем реєстрації, або письмово на адресу: 51931, м. Кам’янське, вул. Медична, 9.
По кожному факту порушень трудового законодавства будуть вжиті належні заходи реагування.
Антикорупційний сервіс ДФС України

Сервіс «Пульс» - гаряча телефонна лінія, за якою по телефону: (044)284-00-07 громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів фіскальної служби, про можливі корупційні дії з їхнього боку. Інформація приймається цілодобово.
Про результати розгляду інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back (працівник сервісу повідомляє про результати розгляду) невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання не перевищує
15 днів. Результати розгляду анонімної інформації не повідомляються
.

Працівники митниці упередили незаконне вивезення понад 1 млн дол. США

Учора, 23.10.2016, близько 15:00 у приміщені ВІП-терміналу аеропорту Жуляни співробітниками митниці ДФС було затримано громадянку Італії, яка намагалась вивезти до Мілану більше 1 млн доларів США.
Предмети, ззовні схожі на готівку, були виявлені за допомогою рентген-обладнання у ході митних формальностей.
Під час усного опитування жінка заявила про відсутність валютних коштів, а на вимогу митників пред'явити свій багаж до огляду відмовилась, посилаючись на те, що вона нібито є дипломатом. При цьому предмети в просканованій митниками валізі вона назвала дипломатичним вантажем з блокнотами.
Оскільки пред'явити свій дипломатичний паспорт громадянка не змогла через його відсутність, митники в присутності свідків оглянули багаж пасажирки, де й було виявлено 230 тис євро та 783360 доларів США, що по курсу Національного банку України становить понад 26,5 млн грн.
Готівка знаходилась в опечатаних коробках з під взуття.
За фактом незаконного переміщення через митний кордон України іноземної валюти складено протокол про порушення митних правил, а виявлену готівку вилучено митниками у рамках адміністративної справи про порушення митних правил.
Боротьба з митними правопорушеннями - одне з ключових завдань, яке стоїть сьогодні перед працівниками митниць Державної фіскальної служби. Протягом січня-вересня цього року правоохоронна діяльність митниць була зорієнтована на здійснення пошукової роботи. Було порушено більше 17 тисяч справ про порушення митних правил на суму понад 1,6 млрд грн. На розгляд до суду митницями ДФС передано 6,4 тис. справ про порушення митних правил на суму близько 1,5 млрд грн.
За результатами розгляду справ судом прийнято рішення про конфіскацію безпосередніх предметів правопорушень на суму понад 292 млн грн. Також накладено штрафів на 249 млн грн.

Викрито зловживання посадовців державної компанії, які спільно з постачальниками легалізували 131,7 млн. гривень

Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у м.Києві спільно з СБУ викрито факти ймовірного привласнення бюджетних коштів однією з державних компаній.
Як з’ясувалося, зазначене підприємство, яке діє на енергоринку України, за результатами відкритих торгів уклало договір постачання обладнання з одним із публічних акціонерних товариств, зареєстрованим у Кіровоградській області.
Однак, згідно з оформленими документами, постачання вказаного обладнання до ПАТ було здійснено через низку підприємств, у тому числі, пов’язаних, за цінами, які перевищують рівень звичайних цін. Внаслідок цього службовими особами державної компанії та її постачальниками було легалізовано коштів державного бюджету на загальну суму 131,7 млн. гривень.
За даними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості по вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.
Здійснюється кримінальне провадження.


Відділ організації роботи
Дніпродзержинської ОДПІ