www.verhmrada.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
м.Верхньодніпровськ >> Верхньодніпровська ОДПІ інформує
ДФС відвідали студенти Чернігівського національного технологічного університету
Версія для друку Написати листа
ДФС відвідали студенти Чернігівського національного технологічного університету

У День студента, 17 листопада, Державну фіскальну службу України відвідали студенти Чернігівського національного технологічного університету.
«Ми раді ділитися нашим досвідом з молодим поколінням, адже від них залежить майбутній розвиток нашої держави. Майбутні професіонали мають бути всебічно обізнаними, саме тому такі зустрічі дуже корисні для розширення їх світогляду та професійної орієнтації», - зауважила директор Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом ДФС Тетяна Пажитнова.
Під час зустрічі, яка відбулась у рамках меморандуму Державної фіскальної служби України, Чернігівського національного технологічного університету та Університету державної фіскальної служби, фахівці ДФС ознайомили гостей з основними завданнями та функціями служби, розповіли про напрями діяльності та актуальні питання реформування у податковій та митній сфері.
Майбутнім технологам також презентували Центр партнерства, який незабаром буде відкрито при ДФС. Студенти мали змогу ознайомитися з його основними завданнями, перевагами для платників податків та загалом з розвитком сервісних функцій служби.
Наприкінці зустрічі представники ДФС привітали студентів з їх святом та побажали гарного навчання, творчого розвитку та самореалізації в обраній професії.


Обрано керівний склад Громадської ради при ДФС

Сьогодні, 17 листопада, Громадська рада при Державній фіскальній службі України визначила свого керівника. За результатами рейтингового голосування головою цього консультативно-дорадчого органу став Дмитро Олексієнко (Громадська спілка «Ліга аудиторів України»).
«Ми бачимо своїм стратегічним завданням полегшення умов ведення бізнесу в Україні. Цієї мети можна досягнути тільки через конструктивний діалог бізнесу та держави шляхом напрацювання рекомендацій перш за все в таких сферах, як податкова та митна. Чинна Громадська рада певною мірою є правонаступницею попереднього складу і ми націлені на повне практичне застосування наших рішень, напрацювань та рекомендацій. Багато членів Громадської ради при ДФС є також членами громадських рад при Міністерстві фінансів України, Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. Впевнений, що завдяки злагодженим зусиллям громадськості та держави бізнес в Україні буде вести легше і комфортніше», – наголосив Дмитро Олексієнко.
Заступниками голови Громадської ради обрано Юлію Дроговоз (Всеукраїнська громадська організація «Український союз промисловців і підприємців») та Олега Платонова (Асоціація «Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати»), а секретарем Громадської ради став Віктор Косарчук (Громадська організація «Народний рух України»).
Крім того, під час засідання було ухвалено рішення щодо створення двох комітетів – податкового і митного та обрано їх голів. Податковий комітет очолила Тетяна Шевцова (Всеукраїнська асоціація роботодавців), а митний комітет – Галина Вдовіна (Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник»). Правління вирішуватиме поточні та невідкладні питання, організовуватиме та координуватиме роботу Громадської ради між засіданнями.
Також у рамках діяльності Громадської ради продовжує існування інститут експертів, який дозволяє залучати до її роботи представників бізнесу та громадськості, які бажають долучитися до удосконалення податкової та митної справи.

Привітання Голови ДФС Романа Насірова з 10-річним ювілеєм громадського об’єднання ветеранів

Шановні ветерани!


Щиро вітаю вас з 10-річним ювілеєм громадського об’єднання ветеранів!
Прийміть найщиріші вітання та слова вдячності за вашу багаторічну сумлінну працю та служіння рідній країні!
Роль ветеранів у становленні та розвитку нашої служби надзвичайно велика. Ветерани – наша історія, яку потрібно знати і шанувати.
Вами було докладено надзвичайних зусиль, аби податкова, а тепер вже фіскальна служба, була здатна виконувати поставлені державою завдання та гідно служити суспільству.
Наші сьогоднішні успіхи ґрунтуються на міцному фундаменті напрацювань попередніх поколінь професійних, порядних, патріотичних фахівців.
Висловлюю вам вдячність за вашу працю та досвід, який ви передаєте молодому поколінню!
Бажаю всім членам Всеукраїнської громадської організації «Асоціація ветеранів державної податкової служби України» здоров’я та довголіття, добробуту і впевненості у майбутньому!
З повагою
Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров

Ліля Булковська: Оновлений Електронний кабінет платника працює безкоштовно, цілодобово та в режимі реального часу

Для покращення сервісного обслуговування платників фахівцями ДФС було спрощено роботу Електронного кабінету платника. Відтепер для роботи з кабінетом не потрібно встановлювати спеціалізованого програмного забезпечення. Він працює як за допомогою персональних комп’ютерів, так і смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет. Про це під час брифінгу повідомила заступник директора департаменту – начальник управління електронних сервісів та звітності ДФС Ліля Булковська.
За її словами, Електронний кабінет працює безкоштовно в режимі реального часу та цілодобово. Він має відкриту та приватну частини. У відкритій частині робота здійснюється без ідентифікації користувача.
«Через відкриту частину користувачі мають змогу ознайомитися з останніми актуальними новинами ДФС, а також дізнатися про нововведення та доопрацювання кабінету. Також платники мають змогу отримати інформацію про граничні терміни сплати та подання податкової звітності, дізнатися контакти та адреси центрів обслуговування платників, переглянути та роздрукувати бланки податкової звітності, в режимі реального часу отримати інформацію з понад 10 реєстрів ДФС», – розповіла Ліля Булковська.
Щоб скористатися приватною частиною платнику необхідно мати електронний цифровий підпис, який можна отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. В кабінеті платник може переглянути особисту інформацією – перш за все, це реєстраційні та ідентифікаційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом за останні два роки.
При цьому платники мають можливість переглянути всю подану звітність незалежно від способу подання.

Фізичні особи (громадяни), суб’єкти спрощеної системи оподаткування, платники податку на додану вартість та інші платники в Електронному кабінеті також мають можливість створити та надіслати звітність в електронному вигляді, заяву для реєстрації платником окремого податку, надіслати запит та отримати витяг з реєстру або витяг з відповідної системи, до якої створюється запит.
«Через Електронний кабінет вперше надано можливість електронного листування з контролюючими органами. Для цього необхідно просто обрати податкову інспекцію чи митницю, зазначити вид листа, завантажити його та надіслати», – сказала Ліля Булковська.
Для фізичних осіб (громадян) в Електронному кабінеті є можливість створення запиту щодо отримання відомостей про суми отриманих доходів та утриманих податків, що досить важливо в період призначення житлових субсидій та подання електронних декларацій.

Посадовець також відзначила зацікавленість платників податків оновленим сервісом.
«Після впровадження Електронного кабінету наші платники та користувачі активно брали участь в його тестуванні. Саме платниками було надіслано багато пропозицій щодо його вдосконалення, розширення спектру послуг, які й були першочергово впроваджені та реалізовані в кабінеті», – зазначила Ліля Булковська.

Роман Насіров: Сьогодні послугами «Електронного кабінету платника» користуються понад 4 мільйона українців

Державна фіскальна служба постійно вдосконалює систему адміністрування податків. Про це повідомив Голова державної фіскальної служби України Роман Насіров, презентуючи оновлений сервіс «Електронний кабінет платника» в прес-центі ДФС.
«Модернізований електронний сервіс «Електронний кабінет платника» (ЕКП) розпочав роботу з лютого 2016 року. На даний момент послугами кабінету скористалося 4,2 мільйона осіб. Сервіс надає можливість платнику безкоштовно працювати в ЕКП в режимі реального часу за допомогою персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв без встановлення спеціалізованого програмного забезпечення. Тобто, платник може працювати дистанційно, не відвідуючи центри обслуговування, а це значна економія часу та мінімізація корупційної складової», - зазначив Роман Насіров.
З українських міст до топ-10 споживачів нашого електронного продукту входить Харків, Дніпро, Львів, Одеса, Київ, Полтава, Донецьк, Вінниця, Миколаїв, Черкаси.
Географія користувачів ЕКП охоплює США, Італію, Нідерланди, Німеччину. Загалом, в ЕКП зареєстровано користувачів з-понад 70 країн.
Функціональні частини Електронного кабінету платника: відкрита (загальнодоступна) – вхід без ідентифікації користувача та приватна частина (особистий кабінет) – вхід за допомогою електронного цифрового підпису.
Нещодавно запроваджено новий сервіс у тестовому режимі - «Довідка про відсутність заборгованості». Сервіс «Довідка про відсутність заборгованості» в «Електронному кабінеті платника» надає можливість: платникам – подавати заяви та отримувати довідки; органам ДФС – підтверджувати відсутність заборгованостей довідкою; третім особам – переглядати видані платникам довідки.
Також впроваджуються ініціативи, які передбачають:
- подання заяв на видачу ліцензій; реєстр заяв на відшкодування ПДВ;
- видачу всіх довідок, витягів в електронному вигляді;
- формування та направлення електронних звернень громадян;
- запис на особистий прийом;
- створення функціоналу для обміну інформацією з ЦОВВ, правоохоронними органами;
- впровадження митної складової.
За словами Голови ДФС, наступного року очікується, що кількість користувачів сервісу значно збільшиться – насамперед, це будуть особи, які мають заповнювати електронні декларації, активні платники податків, привітні підприємці, юридичні особи.
«Можливості "Електронного кабінету платника" забезпечують потреби більше 40 мільйонів фізичних осіб від отримання відомостей про доходи і податки, створення і відсилку електронної декларації до листування з ДФС та з’ясування стану розрахунків з бюджетом», – наголосив Голова ДФС.

Роман Насіров: Співробітники «Фантому» скоро отримають можливість набуття статусу учасника бойових дій

На виконання закону «Про боротьбу з тероризмом» та Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» співробітники ДФС, які виконують свою роботу у зоні діяльності АТО скоро отримають можливість набуття статусу учасника бойових дій. Про це заявив Голова ДФС Роман Насіров під час селекторної наради.
«Нарешті підписані майже усі документи для набуття цього статусу для наших колег. Це був моральний обов’язок і фіскальної служби, і держави. Наш обов’язок – захищати наших співробітників і ми все робитимемо для цього. Головне, щоб усі чесно виконували свою роботу», – підкреслив Роман Насіров.
Зазначений наказ Міністерством фінансів направлено до Міністерства юстиції України для відповідної реєстрації. Тільки після його юстування співробітники спецпідрозділу "Фантом" зможуть отримувати статус учасника бойових дій.
На виконання підписаного 14 листопада поточного року наказу Міністерства фінансів України, який ще потребує юстування, в ДФС буде створено спеціальну комісію, яка розглядатиме питання щодо надання статусу учасника бойових дій працівникам ДФС, які працюють у зоні АТО.
Під час селектору Голова ДФС також вручив Подяки працівникам спецпідрозділу «Фантом» за відданість справі, мужність, відвагу, виявлені під час виконання службових обов’язків у зоні проведення антитерористичної операції.

Роман Насіров: Покращення якості обслуговування – крок назустріч бізнесу

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров взяв участь у панельній дискусії на річних загальних зборах членів Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА). Очільник відомства проінформував присутніх про результати роботи ДФС з початку 2016 року та заходи, що вживаються службою для покращання бізнес-клімату.
Зокрема, Роман Насіров наголосив на важливості впровадження електронних сервісів – Електронного кабінету платника податків та Системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП). Так, основний результат функціонування СЕАРП – збільшення надходжень акцизного податку. За квітень-жовтень 2016 року вони склали 23,2 млрд гривень, тоді як за квітень-жовтень 2015 року – 15,8 млрд гривень.
Роман Насіров акцентував увагу і на покращені якості обслуговування платників податків. Постійно діють 460 Центрів обслуговування платників, відбувається реформа офісу великих платників. Як результат – збільшення середньомісячного збору платежів. У січні-жовтні 2016 року середньомісячний збір склав 16,7 млрд грн., а у січні-жовтні 2015 року – 11,5 млрд грн.
«Також нам вдалося підвищити контроль та покращити сервіси на митниці. З 1 серпня 2016 року діє «Єдине вікно». За цей час вже оформлено понад 21000 митних декларацій через цей сервіс. Спрощено та переведено в електронну площину митні процедури. На даний момент практично всі митні декларації подаються в електронному вигляді», – зазначив він.
Це сприяє не тільки збільшенню надходжень до зведеного бюджету України, але є яскравим прикладом прихильності ДФС до налагодження співпраці з бізнесом.

Делегація ОАЄ ознайомилася з роботою українських митників

Делегація Об’єднаних Арабських Еміратів відвідала митний пост «Столичний» Київської міської митниці ДФС.
Під час візиту представники делегації ознайомилися з особливостями оформлення декларацій та функціонування автоматизованої системи «Єдине вікно».
Метою візиту делегації ОАЕ є поглиблення двосторонніх відносин, обмін досвідом та налагодження співпраці з Державною фіскальною службою України.
У складі делегації також були присутні представники провідного організатора міжнародних торгових операцій Дубая «Dubai Trade».
«Dubai Trade» розробили інноваційні концепції в онлайн-послуги з метою створення ефективних електронних транзакцій. Створений веб-портал призначений для обслуговування всього ланцюжка поставок товарів і є життєво важливою сполучною ланкою між торговим співтовариством і ключовими промисловими секторами.

Євген Бамбізов: Проблема деофшоризації має вирішуватися на законодавчому рівні

Проблема деофшоризації на сьогодні є актуальною та глобальною та існує в усьому світі. Український бізнес, як й його закордонні колеги, користується механізмом виведення грошових коштів та зміщення точки прибутку в інші податкові юрисдикції. Про це розповів начальник Офісу великих платників ДФС Євген Бамбізов в ефірі «Oboz.tv».
За його словами, офіційний офшорний статус закріплено постановою Кабінету Міністрів України, в якій і наведено перелік країн, які вважають офшорами. Також є країни, які мають більш низькі ставки або більш лояльну систему оподаткування. Так, наприклад, лідером по кількості зареєстрованих прав власності у світі (60%) є Швейцарія, в якій більш пільгова система оподаткування платежів.
«На сьогодні ми вважаємо це агресивним плануванням, однак не завжди зміщення точки прибутку є прямим податковим порушенням, а тому це питання зазвичай розглядається індивідуально в рамках норм, закріплених Податковим кодексом. Наразі ми відмічаємо найбільшу активність при підписанні непрямих контрактів, тобто коли контракт укладається з однією юридичною особою, зареєстрованою, наприклад, в Швейцарії, товар постачається на цю особу з мінімальною націнкою, а потім вже швейцарський резидент перепродає цей же товар, але вже із суттєвою націнкою. І основний прибуток залишається в Швейцарії», – підкреслив Євген Бамбізов.
Як розповів посадовець, кінцеві збитки від таких операцій нараховуються сотнями мільйонів гривень. Так, лише в рамках трансфертного ціноутворення з початку року суб'єктам донараховано близько 500 млн грн. При цьому було перевірено досить вузьке коло платників.
«Якщо ми візьмемо загальний обсяг імпорту за 9 місяців, він у нас становить приблизно 360 млрд грн., то з них 46% імпортних контрактів мають якраз непряму форму. Що стосується експорту, то у нас по непрямих контрактах з 400 млрд експортуються по непрямих контрактах 70% - 75%. Тобто це три чверті. Розумієте, який обсяг потенційного прибутку може бути переміщений в країни з більш низькою і більш лояльною податковою політикою», – зазначив начальник Офісу великих платників.
Вирішити цю проблему, на його думку, можна за рахунок законодавчих змін, зокрема, введення обмежень по роботі наших підприємств з офшорними компаніями або компаніями, які зареєстровані в юрисдикціях з більш лояльною податковою політикою. Також можливе введення податку на взаємодію з офшорними компаніями або введення обмеження щодо включення до складу валових витрат тих сум, які виплачуються як компенсація за товар.
Посадовець також розповів, що на сьогодні на обліку в Офісі великих платників ДФС перебувають 2200 платників, які наповнюють загальний фонд державного бюджету на 60%.
«Ми допомагаємо підприємству уникнути тих ризиків, які можливі при податковому плануванні і допомагаємо уникнути штрафних санкцій та донарахування податкових зобов'язань. Це, мабуть, перша і основна наша місія. І в зв'язку з цим ми досить багато зробили кроків за останній рік в Офісі великих платників. Ми перейшли на індивідуальне супровід наших великих платників персональними податковими координаторами», – розповів Євген Бамбізов.
Водночас, за його словами, потребують перегляду критерії великих платників, оскільки вони є застарілими не лише з точки зору податкових органів, а й з точки зору самих платників. Адже основними критеріями є оборот та обсяг сплачених податків – по обороту підприємство повинно мати не менше 500 млн грн. і сплатити податків на 12 млн грн.
Це, на думку посадовця, невеликі цифри, адже, якщо, наприклад, платник здійснив одну імпортну операцію, сплативши податків на 12 млн грн., він може вважатися великим платником. Саме тому, критерії мають бути змінені і ДФС вже надала свої пропозиції з цього приводу Міністерству фінансів.

Оголошення для суб’єктів господарювання

Дніпродзержинська ОДПІ оголошує конкурс з визначення суб’єктів господарювання, які у
2017 році можуть здійснювати реалізацію безхазяйного майна та майна, що переходить у власність держави. Заяви для участі у конкурсі приймаються до
10.12.2016.
Інформацію про документи, які необхідно подати на розгляд комісії для участі у конкурсі розміщено на субсайті «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» за посиланням:
http://dp.sfs.gov.ua/diialnist/realizatsiya-zastavnogo-ta-bezhazyaynog/274062.html
Засідання конкурсної комісії буде проводитись 12.12.2016 в приміщенні Дніпродзержинської ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області за адресою: вул. Медична,9, з 10-00 години до 11-00, контактний телефон 53-31-38.


Більше двох мільярдів гривень в бюджеті

Протягом 10 місяців п.р. платники перерахували до зведеного бюджету 2,013 млрд. грн., з яких 233,9 млн. грн. понад очікувані. Державний бюджет отримав 692,8 млн. грн. (+52,7 млн. грн.), місцеві бюджети поповнилися на 1319,8 млн. грн. (+181,1 млн. грн.). Платники єдиного внеску перерахували 644,3 млн. грн.
Підсумки проведення операції «Урожай-2016»

З травня по жовтень п.р. на Дніпропетровщині тривала операція «Урожай-2016», мета якої – відпрацювання сільськогосподарських виробників з питань дотримання податкового законодавства і законодавства про працю.
Підводячи підсумки операції «Урожай - 2016» слід зазначити, що роботодавцями підвищено рівень виплати заробітної плати 3151 найманим працівникам, добровільно оформлено трудові відносини з 1260 найманими працівниками. Легалізовано доходи у вигляді заробітної плати в сумі 7684,0 тис.грн., що забезпечило додаткові надходження до бюджету податку на доходи фізичних осіб у сумі 2380,8 тис.грн., єдиного внеску – 2909,5 тис.грн., військового збору – 239,0 тис.грн.
Крім того, додатково укладено 613 договорів оренди земельних паїв, загальний обсяг площ сільськогосподарських угідь складає 3501,7 га.

Готовність до співпраці висловлена під час ділової зустрічі керівника
ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксани Томчук
і Офісу ЄБА в м. Дніпро

У Головному управлінні ДФС у Дніпропетровській області відбулася ділова зустріч виконуючої обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксани Томчук з представниками Офісу Європейської Бізнес Асоціації в м. Дніпро. Під час зустрічі розглянуто поточний стан, перспективи удосконалення взаємодії між підприємствами – членами ЄБА і фіскальною службою, а також зміни до податкового законодавства.
Оксана Томчук пояснила присутнім свою позицію на посаді керівника фіскальної служби Дніпропетровської області: «Є закони і вони мають виконуватись, вони мають виконуватись і представниками бізнесу, і представниками державних структур». Представників бізнесу цікавила ціла низка питань, частина яких, як наприклад, проведення планових та позапланових перевірок, стосувалася дії фахівців фіскальних органів. Інші – виконання законодавчих актів, як приклад – виконання норм Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення.
«Нам імпонують ті цілі і завдання, які ставить перед фіскальною службою області її керівник, головне, що є бажання Оксани Томчук співпрацювати з бізнесом регіону», – поділилася своїми враженнями наприкінці зустрічі керівник Офісу Європейської Бізнес Асоціації в м. Дніпро Катерина Ущаповська.

До уваги платників податку на додану вартість!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 11.11.2016 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 09.11.2016 №788 «Про внесення змін до пункту 9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість» (далі – Постанова №788).
Зазначеною Постановою врегульовано питання щодо врахування у системі електронного адміністрування ПДВ сум податку, на які підприємства, що надають комунальні послуги, зменшили заборгованість з податку, у рамках проведення розрахунків з погашення за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам заборгованості з різниці у тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення тощо, що постачалися населенню.
Прийняте рішення забезпечить можливість зазначеним підприємствам виписувати податкові накладні на відповідні суми без відволікання обігових коштів на поповнення електронного рахунка у такій системі для можливості провадження господарської діяльності
Постанова №788 опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 11.11.2016 №212.
Про заповнення розрахунків податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що Державною фіскальною службою України у листі від 15.11.2016 №36604/7/99-99-15-02-01-17 (далі – лист ДФС №36604) надані роз’яснення щодо заповнення розрахунків податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво, на доповнення до листа ДФС від 02.09.2016 №29468/7/99-99-15-02-01-17.
Нагадуємо, що 29.07.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 13.06.2016 №544 «Про затвердження форм та Порядку розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за №923/29053.
З метою дотримання вимог Податкового кодексу України у рядку 16 Розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7 (далі – Розрахунок 2), обчислюється авансовий внесок у розмірі 1/12 нарахованої суми податку на прибуток, що підлягає сплаті щомісяця (заповнюється у Розрахунку 2, що уточнює показники розрахунків за звітні періоди 2013 року та 2014 року), або авансовий внесок у розмірі 2/9 податку на прибуток (рядок 08 Розрахунку х 2/9), що підлягає сплаті до 31 грудня 2016 року (заповнюється платником податку у Розрахунку за три квартали 2016 року).
У рядку 16 таблиці 1 додатка ВП до рядків 17-19, 21-23, 25-27 Розрахунку 2 обчислюється авансовий внесок у розмірі 1/12 нарахованої суми податку на прибуток, що підлягає сплаті щомісяця (заповнюється у Розрахунку, що уточнює показники розрахунків за звітні періоди 2013 року та 2014 року), або авансовий внесок у розмірі 2/9 податку на прибуток (рядок 08 Розрахунку х 2/9), що підлягає сплаті до 31 грудня 2016 року (заповнюється платником податку у Розрахунку за три квартали 2016 року).
У рядку 05 таблиці 2 додатка ВП до рядків 17-19, 21-23, 25-27 Розрахунку 2 сума штрафу при відображенні недоплати обчислюється за формулою: рядок 04 х 5%.
У рядку 08 таблиці 2 додатка ВП до рядків 17-19, 21-23, 25-27 Розрахунку 2 сума штрафу при відображенні недоплати обчислюється за формулою: рядок 07 х 5%.
У рядку 05 таблиці 3 додатка ВП до рядків 18-20, 22-24, 26-28 Розрахунку податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складання окремого балансу фінансово - господарської діяльності (далі – Розрахунок 1) сума штрафу при відображенні недоплати обчислюється за формулою: рядок 04 х 5%.
У рядку 06 таблиці 3 додатка ВП до рядків 18-20, 22-24, 26-28 Розрахунку 1 обчислюється пеня, нарахована на виконання вимог підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України, яка переноситься до рядка 24 Розрахунку 1.
У рядку 08 таблиці 3 додатка ВП до рядків 18-20, 22-24, 26-28 Розрахунку 1 сума штрафу при відображенні недоплати обчислюється за формулою: рядок 07 х 5%.
Лист №36604 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
Особливості подання реєстраційної заяви платника ПДВ
у разі переходу зі спрощеної системи, що не передбачає сплати ПДВ,
на загальну систему оподаткування

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що порядок реєстрації платників податку на додану вартість (далі – ПДВ) та форми заяв про реєстрацію платників ПДВ визначаються Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, що затверджене наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1130 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за №1456/26233) зі змінами та доповненнями (далі – Положення №1130).
Пунктом 3.5 розділу III Положення №1130 визначено, що будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації чи прийняла рішення про добровільну реєстрацію як платника ПДВ, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою №1-ПДВ (додаток 1 до Положення №1130) (далі – Заява).
Особливості надання Заяви особами, які обрали або переходять на спрощену систему оподаткування, змінюють ставки єдиного податку або відмовляються від спрощеної системи оподаткування викладені у пункті 3.6 розділу III Положення №1130.
Так, у разі переходу осіб зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів, установлених Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), у випадках, визначених главою 1 розділу XIV ПКУ, Заява подається:
- не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, установлених ПКУ, якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 181.1 статті 181 ПКУ, при яких реєстрація платниками ПДВ є обов’язковою;
- не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних, якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 182.1 статті 182 ПКУ, та вважають за доцільне добровільно зареєструватись як платники ПДВ.
Протягом якого строку платник податків може виправити помилки, допущені у раніше поданій ним податковій декларації?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до п.50.1 ст.50 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст.102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст.50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.
Згідно з п.102.1 ст.102 ПКУ контролюючий орган, крім випадків, визначених п.102.2 ст.102 ПКУ, має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня у разі проведення перевірки контрольованої операції відповідно до ст.39 ПКУ), що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, визначеної п.133.4 ст.133 ПКУ, та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, – за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання, а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.
У разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку.
Таким чином, платник податків у разі самостійного виявлення помилок у раніше поданій ним податковій декларації, звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (крім обмежень, визначених ст.50 ПКУ) (з урахуванням строку давності 1095 днів, а у разі проведення перевірки контрольованої операції відповідно до ст.39 ПКУ – 2555 дня), зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації (звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації) за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 135.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

За низку податкових порушень дніпровське підприємство
сплатило до бюджету 755 тисяч грн.

Фахівці Державної фіскальної служби Дніпропетровської області за результатами перевірки одного з підприємств регіону донарахували 755 тисяч грн.
Отже, підприємством «Є», яке здійснює оптову торгівлю деталями і приладдям для автотранспортних засобів та автомобільними шинами, при отриманні транспортних послуг від постачальників не надано для перевірки товарно- транспортні накладні, а в наданих до перевірки актах отриманих послуг не вказано кілометраж маршруту, не підтверджено інформація щодо виконавців вантажно-розвантажувальних робіт та на підставі яких документів проводилось формування ціни на придбані транспортні послуги.
Крім того, перевіркою встановлено отримання підприємством «Є» товарів і транспортних послуг від решти контрагентів, по яких наявна інформація правоохоронних органів щодо їх фіктивності, та порушення термінів отримання товару по імпорту від контрагентів – нерезидентів (Китай, Індія, Польща).
Відтак, «зекономлені» податки у сумі 755 тисяч грн. підприємство – порушник сплатило до казни у повному обсязі.
Внесені зміни до порядку реєстрації реєстраторів розрахункових операцій

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що 04.11.2016 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 23.09.2016 №837 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року №547», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 06.10.2016 за №1323/29453, яким передбачено:
- можливість реєстрації (перереєстрації) наявних у суб’єктів господарювання книг обліку розрахункових операцій (далі – книги ОРО) за формами, встановленими у додатках 1 та 2 до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 №417, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України

19.09.2013 за №1618/24150, та використання таких книг ОРО до скасування їх реєстрації;
- внесення змін до форм книг ОРО і до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації операцій з купівлі – продажу іноземної валюти, Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій.
У зв’язку з цим вважати таким, що втратив чинність, лист Державної фіскальної служби України від 05.08.2016 №26665/7/99-99-08-01-03-17 «Про нові форми книг ОРО на РРО та книг ОРО на ГО», який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:Звертаємо увагу суб’єктів господарювання на дотримання встановлених порядків реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг ОРО.
Встановлено нульову ставку митного тарифу
на відходи та брухт чорних металів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 10.11.2016 набрав чинності Закон України від 04.10.2016 №1645-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Митний тариф України» щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови об’єктів інфраструктури» (далі – Закон №1645).
Законом №1645 установлено нульовий митний тариф на відходи та брухт чорних металiв; зливки чорних металів для переплавлення (шихтові зливки).
Зазначений Закон опубліковано у газеті «Голос України» від 09.11.2016 №213.
Протягом якого терміну контролюючий орган повинен підписати договір про визнання електронних документів та який термін дії такого договору?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Інструкцією з підготовки та подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженою наказом ДПА України від 10.04.2008 №233, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.04.2008 за №320/15011 (далі – Інструкція), визначено текст примірного договору про визнання електронних документів. Згідно з розділом 6 договору зазначений договір діє до закінчення строку чинності посилених сертифікатів відкритих ключів. Якщо платник податків подає до контролюючого органу нові посилені сертифікати електронних цифрових підписів (далі – ЕЦП), цей договір вважається пролонгованим до закінчення терміну чинності нових посилених сертифікатів ключів.
Відповідно до статті 181 Господарського кодексу України від 16.01.2003 №436-IV зі змінами та доповненнями (далі – ГК) господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.
Проект договору може бути запропонований будь-якою із сторін. У разі, якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.
Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої статті 181 ГК і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору.
За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.
Таким чином, контролюючий орган повинен у двадцятиденний термін з моменту отримання договору про визнання електронних документів підписати його або надати вмотивовану відмову в укладанні такого договору.
Для прискорення укладання договору про визнання електронних документів для платників податків реалізована можливість укладання електронного договору, без відвідування районних інспекцій. У такому випадку договір «Про визнання електронних документів» засобами телекомунікаційного зв’язку надсилається на електронну адресу zvit@sta.gov.ua, при цьому строк його укладення не перевищує п’яти робочих днів.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 135.03 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» – на сайті ВРУ

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 07.11.2016 Верховною Радою України (далі – ВРУ) зареєстрований проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні) №5368 (далі – законопроект №5368).
Законопроект №5368 спрямований на покращення інвестиційного клімату в Україні за рахунок спрощення податкової системи, підвищення прозорості та якості адміністрування податків, ліквідації поширених схем ухилення від оподаткування, усунення неузгодженостей.
Цим законопроектом пропонується внести ряд змін до Податкового кодексу України у частині:
- адміністрування;
- трансфертного ціноутворення;
- податку на прибуток підприємств;
- податку на додану вартість;
- податку на доходи фізичних осіб;
- єдиного податку;
- акцизного податку;
- плати за землю;
- рентної плати за спеціальне використання води;
- рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин;
- оподаткування на тимчасово окупованій території.
Законопроект №5368 з пояснювальною запискою та порівняльною таблицею до нього розміщені на офіційному веб-порталі ВРУ за посиланням:
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60443

Чи вважається податковим боргом сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у встановлені строки?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до підпункту 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання.
Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464).
Згідно з пунктом 6 частини першої статті 1 Закону №2464 сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена органом доходів і зборів у випадках, передбачених цим Законом, є недоїмкою.
Отже, сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у встановлені строки, не вважається податковим боргом, а є недоїмкою.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 134.01 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Нова форма декларації про майновий стан і доходи
вводиться з 1 січня 2017 року

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479 (далі – Наказ №821), внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).
Так, зокрема, передбачено зменшення обсягу декларації (зменшення кількості додатків з чотирьох до двох) та змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань фізичних осіб – підприємців.
Відповідно до пункту 3 Наказу №821, він набирає чинності з 31.12.2016.
Звертаємо увагу, що нова форма Декларації вводиться в дію з 1 січня 2017 року.

На Дніпропетровщині майже 100% платників ПДВ
надають перевагу електронній звітності

Майже 100 відсотків платників ПДВ та 88,3 відсотків платників єдиного соціального внеску Дніпропетровської області прозвітували у жовтні 2016 року в органи ДФС, скориставшись мережею Інтернет.
Так, із загальної кількості 17 тисяч 667 платників податку на додану вартість, у жовтні поточного року 17 тисяч 617 суб’єктів господарювання скористалися електронним сервісом ДФС, направивши звітність по e-mail. Це складає 99,72 відсотків від загальної кількості платників ПДВ Дніпропетровської області.
Також, у жовтні 2016 року з 49 тисяч 866 платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Дніпропетровщини 44 тисячі 035 платників прозвітували у фіскальні органи регіону засобами електронного зв’язку.
«Більшість платників не тільки звикли до зручного електронного формату, але й упевнені в його майбутньому, адже електронна звітність економить не лише час платників, а й фінансові витрати. Це – європейський курс і сучасна світова практика», – переконана перший заступник начальника Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.

Фахівці фіскальної служби Дніпропетровщини, разом з освітянами, готують майбутніх податківців

Активну участь у довузівській підготовці майбутніх фахівців – фінансистів прийняли спеціалісти фіскальної служби Дніпропетровської області провівши освітній курс для школярів останніх класів фінансового ліцею та чотирьох шкіл міста Дніпро в Університеті митної справи і фінансів.
Заступник начальника управління податків і зборів з юридичних осіб Віталій Мироненко, в рамках освітньої програми: «Школа молодого податківця», розповів школярам і ліцеїстам про особливості податкової системи в Україні, її розвиток та про основні ставки податків і зборів.
Наприкінці виступу Віталія Мироненко було проведено невеличкий тренінг і опитування на тему: «Чи вважає молоде покоління вищу освіту необхідною складовою навчання?».
Риску підвів ліцеїст Давид Срібряний: «Є бізнес, і є державна служба, і вища освіта обов’язково знадобиться і там, і там. Ми розуміємо, що на людині, яка йде працювати на державну службу лежить відповідальність не лише за себе, але і за все суспільство, і лише вища освіта, в тому числі і фінансова, дозволить виконувати свої обов’язки».

Актуально для платників ПДВ:
порядок подання заяви для реєстрації платником ПДВ!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що порядок реєстрації платників податку на додану вартість (далі – ПДВ) та форми заяв про реєстрацію платників ПДВ визначаються Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, що затверджене наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1130 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за №1456/26233) зі змінами та доповненнями (далі – Положення №1130).
Пунктом 3.5 розділу III Положення №1130 визначено, що будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації чи прийняла рішення про добровільну реєстрацію як платника ПДВ, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою №1-ПДВ (додаток 1 до Положення №1130) (далі – Заява).
Заява подається особисто такою фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи – платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень) до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи.
Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати Заяву засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
Заява про добровільну реєстрацію як платника ПДВ може бути подана державному реєстратору як додаток до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи – підприємця далі – ФОП). Електронна копія Заяви, виготовлена шляхом сканування, передається державним реєстратором до контролюючих органів одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або ФОП.
У заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника ПДВ.
Заява платника ПДВ має бути подана контролюючому органу:
а) особами, які підлягають обов’язковій реєстрації – не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у статті 181 Податкового кодексу України (далі – ПКУ);
б) особами, які прийняли добровільне рішення про реєстрацію платниками ПДВ, або особами, які відповідають вимогам підпункту 6 пункту 180.1 статті 180 ПКУ – не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних;
Якщо багатостороння угода про розподіл продукції передбачає можливість реєстрації не лише оператора, але й інвесторів як платників ПДВ за угодою, такі інвестори мають подати Заяви в одному звітному (податковому) періоді до 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому інвесторами було прийнято рішення про реєстрацію. Перебіг строку у 3 робочих дні, установленого для реєстрації платника ПДВ контролюючим органом, розпочинається з першого календарного дня, що настає за днем отримання контролюючими органами Заяв від усіх інвесторів, які не діють як оператори.
Якщо з’являється новий інвестор за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, за якою всі інвестори, які не діють як оператори, вже зареєстровані як платники ПДВ, такий новий інвестор зобов’язаний подати Заяву за угодою до 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, у якому така особа набула прав та обов’язків інвестора.
Оператор зобов’язаний повідомити контролюючі органи за своїм місцем обліку та за місцем обліку відповідних інвесторів про прийняття рішення про реєстрацію всіх інвесторів як платників ПДВ за угодою протягом 10 календарних днів після прийняття такого рішення;
Заява обов’язково має бути підписана заявником із зазначенням дати. Усі розділи Заяви підлягають заповненню (крім розділу 2 для юридичних осіб, які подали заяву державному реєстратору у спосіб, визначений в абзаці третьому підпункту 1 пункту 3.5 Положення №1130).
Заява подається особою, відповідальною за утримання та внесення ПДВ до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність або договору управління майном, одночасно із документами для взяття на облік договору про спільну діяльність або договору управління майном.
Особливості подання особами, що реєструються платниками ПДВ, Заяви у разі обрання ними або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку або відмови від спрощеної системи оподаткування визначені у пункті 3.6 розділу III Положення №1130.

Про звітування за новою формою платниками єдиного внеску

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 07.09.2016 №813 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27.09.2016 за №1290/29420) (далі – Наказ №813), який опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.
Наказом №813 внесені зміни до:
- Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449, що зареєстрована у Міністерстві юстиції України 07.05.2015 за №508/26953 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.03.2016 №393);
- Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 23.04.2015 за №460/26905 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 11.04.2016 №441) (далі – Порядок).
Зміни, внесені Наказом №813 до Порядку, призвели до нової редакції форми звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (Додаток 4) (далі – Звіт).
У зв’язку з набранням чинності Наказу №813 Державна фіскальна служба України у листі від 08.11.2016 №35758/7/99-99-13-02-01-17 «Про надання роз’яснення» (далі – лист ДФС №35758) повідомила наступне.
Частиною четвертою статті 8 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) встановлено, що порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначається цим Законом, в частині адміністрування – Податковим кодексом України (далі – ПКУ), та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.
Відповідно до пункту 46.6 статті 46 ПКУ у разі, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.
До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Звітність зі змінами, внесеними наказом №813, подаватиметься платниками єдиного внеску, починаючи з 01.12.2016.
Лист №35758 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
До Податкового кодексу України внесені зміни у частині
благодійних телекомунікаційних повідомлень

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що 06.11.2016 набрав чинності Закон України від 06.10.2016 №1665-VIII «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних телекомунікаційних повідомлень» (далі – Закон №1665).
Цей Закон спрямований на реформування діючого законодавства для створення сприятливих умов із впровадження та розвитку благодійності шляхом надсилання телекомунікаційних повідомлень, що забезпечить перерахування на благодійність всієї заявленої абонентом суми.
Законом №1665 пункт 192.2 статті 192 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) стосовно особливостей визначення бази оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) доповнено абзацом наступного змісту:
«Зменшення суми податкових зобов’язань платника податку – постачальника – оператора телекомунікацій у разі відмови абонента від передплачених, але не отриманих телекомунікаційних послуг, дозволяється при перерахуванні частини суми передоплати телекомунікаційних послуг у якості благодійної пожертви при виконанні благодійного телекомунікаційного повідомлення за дорученням абонента».
Також статтю 197 ПКУ доповнено новим пунктом 197.24, відповідно до якого звільняються від оподаткування ПДВ операції оператора телекомунікацій з надання телекомунікаційних послуг у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі.
Закон №1665 опубліковано у газеті «Голос України» від 05.11.2016 №211.

Оновлено Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 08.11.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 19.09.2016 №827, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.10.2016 за №1341/29471 (далі – Наказ №827).
Зазначеним Наказом внесені зміни до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 №787, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 25.09.2013 за № 1650/24182 (зі змінами).
Так, Наказом №827 Порядок доповнено новим додатком 1 («Подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджету»).
За формою згідно з додатком 1 до Порядку подається до відповідного органу Казначейства «Подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджетів» (крім зборів та платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи Державної фіскальної служби України (далі – органи ДФС)).
У разі повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДФС, подання подається до відповідного органу Казначейства за формою згідно з додатком 1 («Висновок») до Порядку взаємодії територіальних органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2015 №1146, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 31.12.2015 за №1679/28124.
Наказ №827 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 08.11.2016 №86.

До уваги платників податків:
про нові технологічні сертифікати шлюзу приймання звітності ДФС!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД) на головній сторінці офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД у розділі «Новини» за посиланням http://acskidd.gov.ua/news повідомив наступне.
АЦСК ІДД ДФС сформовано нові технологічні сертифікати шлюзу приймання та обробки електронної звітності ДФС, які необхідно буде використовувати з 15.11.2016 при поданні електронних звітів до ДФС.
Завантажити зазначені вище технологічні сертифікати можна у розділі «Сертифікати АЦСК» за посиланням:
Яке майно фізичної особи – підприємця не може бути використане
як джерело погашення податкового боргу?

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до пункту 87.3 ст.87 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків:
- майно платника податків, надане ним у заставу іншим особам (на час дії такої застави), якщо така застава зареєстрована згідно із законом у відповідних державних реєстрах до моменту виникнення права податкової застави;
- майно, яке належить на правах власності іншим особам та перебуває у володінні або користуванні платника податків, у тому числі (але не виключно) майно, передане платнику податків у лізинг (оренду), схов (відповідальне зберігання), ломбардний схов, на комісію (консигнацію); давальницька сировина, надана підприємству для переробки, крім її частини, що надається платнику податків як оплата за такі послуги, а також майно інших осіб, прийняті платником податків у заставу чи заклад, довірче та будь-які інші види агентського управління;
- майнові права інших осіб, надані платнику податків у користування або володіння, а також немайнові права, у тому числі права інтелектуальної (промислової) власності, передані в користування такому платнику податків без права їх відчуження;
- кошти кредитів або позик, наданих платнику податків кредитно-фінансовою установою, що обліковуються на позичкових рахунках, відкритих такому платнику податків, суми акредитивів, що виставлені на ім’я платника податків, але не відкриті, суми авансових платежів;
- майно, вільний обіг якого заборонено згідно із законодавством України;
- майно, що не може бути предметом застави відповідно до Закону України «Про заставу»;
- кошти інших осіб, надані платнику податків у вклад (депозит) або довірче управління, а також власні кошти юридичної особи (фізичної особи – підприємця), що використовуються для виплат заборгованості з основної заробітної плати за фактично відпрацьований час фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах з такою юридичною особою.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 134.01 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

На Дніпропетровщині завдяки операції «Урожай – 2016 »
легалізовано працю понад 5,4 тис. робітників

З травня по жовтень поточного року на Дніпропетровщині тривала операція «Урожай-2016», мета якої – спільно з місцевими органами влади і іншими державними установами області відпрацювання сільськогосподарських виробників з питань дотримання податкового законодавства і законодавства про працю.
В рамках проведення операції фахівцями ГУ ДФС у Дніпропетровській області проведено моніторинг всіх сільгоспвиробників, які знаходяться на податковому обліку в ДПІ області. Тож, перевірено 3625 «ризикових» суб’єктів господарювання аграрного сектору, які мають значні доходи, використовують великі площі для вирощування сільськогосподарських культур, при цьому мають незначну кількість працівників.
За результатами заходів з виявлення «нелегалів» – заробітчан, легалізації доходів громадян та підвищення рівня виплати заробітної плати роботодавці добровільно оформили трудові відносини з 5479 найманими працівниками. Легалізовано доходи у вигляді заробітної плати в сумі понад 19,3 млн. грн., що вже забезпечило додаткові надходження до бюджету податку на доходи з фізичних осіб у сумі 3 млн. 391 тис. грн., єдиного внеску – 4 млн. 370 тис. грн., військового збору – 290 тис. грн.
Кількість найманих працівників, яким підвищено розмір заробітної плати, склала 22573 громадянина. За рахунок цього підвищення легалізовано 36 млн. 600 тис. грн. доходу, а щомісячні додаткові надходження до бюджету склали: 6 млн. 595 тис. грн. ПДФО, 8 млн. 250 тис. грн. ЄСВ та 549 тис. грн. військового збору
«Підводячи підсумки операції «Урожай – 2016» зазначу, що таких результатів ми досягли завдяки налагодженому зв’язку співпраці органів ДФС з місцевими органами влади по відпрацюванню сільськогосподарських виробників. З метою забезпечення соціального захисту громадян органами відомства ведеться активна робота з виявлення і припинення використання праці незареєстрованих найманих працівників та виплати заробітної плати у «конвертах»», – підкреслила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Інна Андрущак.

Шановні платники податків! Своєчасно звітуйте та сплачуйте податки і збори!

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що
18 листопада, п’ятниця,
останній день подання
- коригування попередньої заявки – розрахунку про потребу у марках акцизного податку на листопад 2016 року;
останній день сплати:
- податку на прибуток підприємства за 3-й квартал 2016 року;
- частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за 3-й квартал 2016 року;
- ПДВ за 3-й квартал 2016 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу;
- рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за 3-й квартал 2016 року;
- рентної плати за спеціальне використання води за 3-й квартал 2016 року;
- рентної плати за користування надрами без рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини за 3-й квартал 2016 року;
- рентної плати за користування надрами у цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, за 3-й квартал 2016 року;
- екологічного податку за 3-й квартал 2016 року;
- туристичного збору за 3-й квартал 2016 року;
- збору за місця для паркування транспортних засобів за 3-й квартал 2016 року;
- єдиного податку платниками – юридичними та фізичними особами, віднесеними до третьої групи, за 3-й квартал 2016 року;
- єдиного податку з сум доходів, що оподатковуються за ставкою 15% та задекларовані фізичними особами – підприємцями за 3-й квартал 2016 року;
- авансового внеску з єдиного податку на листопад 2016 року платниками, віднесеними до першої та другої груп
- доплати за жовтень 2016 року (за потреби) податкового зобов’язання з акцизного податку на тютюнові вироби після реалізації тютюнової продукції*
*Увага! Виробники тютюнових виробів здійснюють авансову сплату акцизного податку при придбанні марок акцизного податку у сумі, розрахованій з урахуванням мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби та ставок податку, що діють відповідно до норм п.п.222.1.2 п.222.1 ст.222 Податкового кодексу України
21 листопада, понеділок,
останній день подання:
- податкової декларації з ПДВ за жовтень 2016 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;
- декларації акцизного податку за жовтень 2016 року;
- податкової декларації з рентної плати за жовтень 2016 року з розрахунком:
рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини;
рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;
- податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за жовтень 2016 року платниками, які обрали місячний період для звітування, та за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі у жовтні 2016 року;
- звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма №Д4 (місячна)) за жовтень 2016 року;
останній день сплати:
- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за жовтень 2016 року (крім гірничих підприємств).

Податкова знижка за 2015 рік

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до статті 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) на податкову знижку має право фізична особа – виключно резидент, яка не є суб’єктом господарювання та отримує дохід у вигляді заробітної плати.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).
Згідно з підпунктом 166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами (квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів). При цьому, у зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Нагадуємо, що перелік витрат, які дозволено включати до податкової знижки з урахуванням відповідних обмежень до них, визначений пунктом 166.3 статті 166 ПКУ.
Для отримання податкової знижки за 2015 рік громадяни повинні надати до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) декларацію по 31 грудня 2016 року за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 02.10.2015 №859 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за № 1298/27743).
Звертаємо увагу, що відповідно до положень підпункту 166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ, платник податку повинен скористатися правом нарахування податкової знижки за наслідками 2015 року до кінця поточного року, так як таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Представникам неприбуткових організацій про необхідність подати до контролюючого органу реєстраційну заяву


Постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 № 440 затверджено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі - Постанова), згідно з яким неприбуткові організації, які не приведуть свої установчі документи відповідно до норм пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
- У зв'язку з тим, що відповідно до покладених повноважень Головне територіальне управління юстиції здійснює функції щодо реєстрації громадських формувань, з метою з'ясування питання кількості громадських формувань, які привели свої установчі документи до вимог Постанови
З метою забезпечення виконання громадськими формуваннями вимог законодавства та недопущення соціальної напруги серед заявників, сприяємо у проведенні відповідної роботи територіальними органами фіскальної служби щодо надання консультацій представникам громадських формувань, з приводу необхідності внесення змін до установчих документів, відповідно до пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, а також інформувати представників неприбуткових організацій про необхідність подати до контролюючого органу реєстраційну заяву та документи не пізніше ніж за 14 календарних днів до закінчення встановленого терміну.
До уваги громадськості!

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 № 652-VIII, неприбутковим організаціям необхідно в термін до 1 січня 2017 року привести у відповідність до вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу свої установчі документи (статути).

Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не приведуть свої установчі документи у відповідність із
нормами пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу,
після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових відповідно до статуту громадського формування про внесення змін;

7) документ про сплату адміністративного збору;

8) установчий документ юридичної особи в новій редакції.


Реквізити рахунку для сплати

адміністративного збору за проведення

державної реєстрації змін до установчих

документів громадських об'єднань

розміщені на офіційному сайті

Головного територіального управління

юстиції у Дніпропетровській області

оbljust.gоv.uа


Нормативно-правова база:
1. Закон України «Про громадські об'єднання» від 22.03.2012 № 4572- VI;
2. Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних - осіб та громадських формувань»
від 15.05.2003 №755-ГУ;
3. Наказ Міністерства юстиції України від 06.01.2016 № 15/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»;
4. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» від 13 липня 2016 р. № 440.
ТЕЛЕФОНИ ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (0562) 31-46-52 (0562)47-14-37
До уваги громадськості!

Громадським об'єднанням, професійним спілкам, організаціям роботодавців та творчим спілкам необхідно до 1 січня 2017 року привести у відповідність до вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу свої установчі документи. Документи, які подаються до Державних органів фіскальної служби розглядаються протягом 14 календарних днів.
Для консультації щодо внесення змін до установчих документів, громадяни можуть звертатися до державних реєстраторів Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області за адресами:
49027, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, буд. 21-А, тел.: (0562) 39-85-91, (0562) 47-14-37;
49006, м. Дніпро, вул. Шмідта, буд. 43-А, кім.105; тел.: (0562)372-71-59;
50036, м. Кривий Ріг, вул. Льотчиків, буд. З 6-А, каб. 208; тел.:(056) 409-60-95,
51931, м. Кам'янське, вул. Спортивна, буд. 19, каб. 3; тел.: (05692) 3-85-39,
51408, м. Павлоград, вул. Дніпровська, буд. 338, каб. 7,9; тел.: (05632) 4-31-22,
53207, м. Нікополь, вул. Патріотів України, буд. 163, каб. 10; тел.: (05662) 5-02-87
Документи для внесення змін до установчих документів можуть подаватись до 40 фронт-офІсів, які розташовані на території Дніпропетровської області. Інформацію про адреси, графіки прийому громадян та контактні телефони фронт-офісів можна знайти на веб - сайті Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області: оbljust.gоv.uа.

Внесені зміни до порядку заповнення документів
на сплату податків та зборів

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 18.10.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 05.09.2016 №811, що зареєстрований у Міністерстві фінансів України 20.09.2016 за №1272/29402 (далі – Наказ №811).
Зазначеним Наказом затверджено зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок), що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за №974/27419).
Відповідного до Наказу №811, зокрема, у новій редакції викладено додаток до Порядку (пункт 10) «Перелік кодів видів сплати».
Наказ №811 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 18.10.2016 №80.
Умови, за яких операції з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна
не оподатковуються

Дніпродзержинська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна регламентується статтею 172 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Відповідно до пункту 172.1 статті 172 Кодексу не оподатковується дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки.
Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.
Згідно з пунктом 1 статті 121 ЗКУ від 25.10.2001 №2768-III із змінами та доповненнями громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:
- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;
- для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, у селищах – не більше 0,15 гектара, у містах – не більше 0,10 гектара;
- для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара.

Автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР)

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Модулі АСАУР забезпечують щомісяця (в середньому):
- автоматизовану оцінку ризиків за близько 200 тис. митних декларацій;
- 290 тис. переміщень комерційних транспортних засобів та 1,26 млн. переміщень транспортних засобів громадян у наземних пунктах пропуску.
На разі в трьох модулях АСАУР діє:
· понад 100 алгоритмів оцінки ризиків (профілів ризику);
· близько 400 підалгоритмів в рамках діючих алгоритмів;
· більше 87 000 комбінацій індикаторів ризику.
Діючі профілі ризику АСАУР спрямовані, зокрема, на:
контроль достовірності декларування;
контроль переміщень громадян;
співставлення інформації отриманої від митних органів інших країн;
контроль застосування податкових пільг та цільове використання товарів;
контроль застосування сезонного мита та/або особливих видів мита;
контроль правильності визначення країни походження товарів;
контроль правильності визначення митної вартості товарів;
контроль правильності класифікації товарів згідно з УКТЗЕД;
недопущення переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів;
контроль товарів, зовнішньоекономічні операції з якими підлягають ліцензуванню/квотуванню;
контроль товарів, що містять об’єкти права інтелектуальної власності;
контроль товарів, які підпадають під дію державного ринкового нагляду;
контроль дотримання заходів нетарифного регулювання.
Впровадження кращого міжнародного досвіду щодо управління митними ризиками:
1) з урахуванням кращого міжнародного досвіду у сфері управління митними ризиками, а також рекомендацій іноземних експертів, Державною фіскальною службою України розроблено та направлено на розгляд Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України проекти Стратегії розвитку системи управління ризиками, яка використовується митницями (митними постами) для визначення форм та обсягів митного контролю, та Плану заходів щодо її реалізації.
2) з метою посилення аналітичних спроможностей ДФС щодо виявлення можливих ризиків порушень митного законодавства проводиться активна взаємодія із донорами та іноземними експертами.
В кінці травня – на початку червня 2016 року в Україні перебував представник Митно-прикордонної служби США з метою обговорення питань створення в Україні аналогів підрозділів з протидії тероризму та контрабандній діяльності (ATCET), які функціонують у Митно-прикордонній службі США.
Наразі Державною фіскальною службою України визначено подальші кроки щодо реалізації ініціативи по створенню в Україні аналогів підрозділів ATCET та вживаються заходи щодо їх реалізації.
3) забезпечено можливість регіонального профілювання ризиків митницями ДФС.
Наприкінці 2015 року реалізовано програмні рішення для забезпечення можливості регіонального профілювання ризиків на рівні митниць.
Наразі ДФС завершено проведення організаційних та навчальних заходів щодо регіонального профілювання ризиків та забезпечено можливість внесення митницями до АСАУР автоматизованих алгоритмів перевірки митних декларацій з урахування специфіки ризиків, характерних для відповідних регіонів.
«Інститут Уповноваженого економічного оператора»

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує щодо Мети запровадження в Україні інституту уповноваженого економічного оператора (УЕО) аналогічного тому, що функціонує в ЄС – один із етапів адаптації українського митного законодавства до митного законодавства ЄС.
Робочою групою у складі фахівців ДФС, представників Мінфіну та бізнесу розроблено законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо впровадження уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей.
Законопроектом передбачена імплементація в Україні інституту УЕО на засадах, аналогічних існуючим в ЄС з урахуванням положень Митного кодексу Союзу, який набрав чинності з 1 червня 2016 року.
Що це дає:
Реалізація норм законопроекту дозволить уповноваженим економічним операторам застосовувати в процесі своєї діяльності такі спрощені митні процедури:
Ø уповноважений вантажовідправник/вантажоодержувач;
Ø митне оформлення за місцезнаходженням;
Ø процедура спрощеного декларування;
Ø зниження гарантійної суми при застосуванні загальної фінансової гарантії тощо, що є аналогічними до європейських спрощень. Окрім того, законопроектом передбачено запровадження обов’язкового подання короткої ввізної декларації при ввезенні товарів на митну територію України, та обов’язкового обліку осіб (резидентів та нерезидентів), які при провадженні своєї діяльності є учасниками відносин, що регулюються законодавством України з питань державної митної справи.
Профілювання митних ризиків на рівні митниць з урахуванням специфіки різних регіонів є одним із важливих напрямків подальшого розвитку та вдосконалення діючої в Україні системи управління ризиками, яка використовується для визначення форм та обсягів митного контролю.
Підходи щодо регіонального профілювання ризиків використовуються в багатьох країнах, в тому числі країнах-членах ЄС (наприклад, у сусідній з Україною Польщі), США і т.д.
Необхідність продовження роботи щодо розширення функції з управління ризиками на регіональний рівень також є однією з рекомендацій, наданих Місією Міжнародного валютного фонду, яка перебувала в Україні 21 січня – 2 лютого 2016 року, у звіті «Пріоритети реформування митної служби України».
На сьогоднішній день законопроект погоджено Кабінетом Міністрів України та зареєстровано у Верховній Раді України за № 4777 від 03.06.2016
Про електронний сервіс ДФС «Акредитований центр сертифікації ключів»

Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що про порядок отримання безкоштовних послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), які надають пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (далі – АЦСК ІДД ДФС), можна дізнатись за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Акредитований центр сертифікації ключів», що розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua). Безкоштовне надання послуг ЕЦП здійснюється АЦСК ІДД ДФС органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Робота АЦСК ІДД ДФС забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації.
До послуг ЕЦП, які надаються АЦСК ІДД ДФС належать:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів ключів заявників, що включає сертифікацію відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів;
- надання послуги фіксування часу;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП за зверненням підписувачів.
Переглянути перелік документів для отримання послуг ЕЦП та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками їх заповнення платники можуть у розділі «Реєстрація користувачів» головної сторінки офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням:
Правильно заповнюємо реквізит “Призначення платежу”

Дніпродзержинська ОДПІ наголошує на правильному заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів з використанням кодів видів сплати відповідно до наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄВ, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».


До уваги платників податків!

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків закликаємо платників податків щодо рівномірності самостійної сплати податкових зобов'язань із забезпечення збору платежів до загального фонду державного бюджету у строки сплати таких зобов'язань, визначених Кодексом.
Закликаємо суб’єктів господарювання сплачувати свої податкові зобов’язання вчасно та в повному обсязі.

Легалізація заробітної плати - один із напрямків роботи ‪эфіскальної служби

Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.
Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.
Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя своєї громади, батьків та дітей – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Адже легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя.
Про відомі Вам факти порушення трудових прав, отримання заробітної плати «в конверті» - повідомляйте органи ДФС за місцем реєстрації, або письмово на адресу: 51931, м. Кам’янське, вул. Медична, 9.
По кожному факту порушень трудового законодавства будуть вжиті належні заходи реагування.

Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДФС

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що під час виконання своїх службових повноважень працівники органів ДФС зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності. Сервіс ДФС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДФС.
Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДФС.
Номер цілодобової телефонної лінії «Пульс»: (044) 284-00-07.

Подолаємо корупцію разом

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що корупція - протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення. Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями посадової особи та інтересами громадян, що є злочином проти державної влади. Сьогодні корупція є найбільшою перепоною до економічного зростання і розвитку, здатною поставити під загрозу будь-які перетворення.
З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності органів ГУ ДФС у Дніпропетровської області забезпечено інформування платників податків про функціонування антикорупційного сервісу ДФС України «Пульс», доступний клієнтам податкової служби та митниці.
Ефективний сервіс за гарячою лінією (044) 284-00-07 попереджує:
- труднощі в спілкуванні;
- некоректне ставлення;
- перевищення повноважень;
- неякісне обслуговування
та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

На Миколаївщині викрито товариство з обмеженою відповідальністю, посадовці якого привласнили 3,3 млн. грн. бюджетних коштів


Підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Миколаївській області встановлено факти неправдивого документального оформлення одним з товариств з обмеженою відповідальністю виконаних робіт з поточного ремонту доріг у м. Миколаєві. Замовником робіт було одне з комунальних господарств міста.
Під час складання актів приймання виконаних робіт службові особи зазначеного товариства внесли до документів недостовірні відомості щодо вартості придбаних у підприємств з ознаками фіктивності матеріалів (мазуту, дорожнього бітуму та цементу). Це призвело до безпідставного завищення загальної вартості робіт та привласнення державних коштів на суму 3,3 млн. гривень.
За вказаними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.191 КК України.

В Одеській області внутрішньою безпекою ДФС викрито митного брокера-хабарника

В Одеській області співробітниками підрозділу внутрішньої безпеки ДФС задокументований факт надання митним брокером неправомірної вигоди у сумі 1,5 тис. дол. США.
Так, в зоні діяльності Одеської митниці митний брокер намагався надати працівникам мобільної групи Міжвідомчого цільового центру із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи грошові кошти за відмову від проведення оглядів декількох контейнерів з вантажем та від фіксації порушень митних правил.
Про дану спробу Міжвідомчим цільовим центром було одразу повідомлено Головне управління внутрішньої безпеки ДФС, що дозволило своєчасно організувати невідкладні слідчо-оперативні заходи та затримати хабарника «на гарячому».
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Відділ організації роботи
Дніпродзержинської ОДПІ
Версія для друку Написати листа
Підписка на новини
Підписатись
Призупинити підписку
RSS

Опитування

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор