www.verhmrada.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
м.Верхньодніпровськ >> Верхньодніпровська ОДПІ інформує
ОДПІ інформує.
Версія для друку Написати листа
Роман Насіров: Змінено правила передачі матеріалів перевірок для порушення кримінального провадження

Враховуючи зауваження та скарги бізнесу, ДФС внесено зміни до Методичних рекомендацій щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків. Відтепер у разі виявлення порушень податкового, валютного чи іншого законодавства, за якими сума завданої державі шкоди є достатньою для притягнення до кримінальної відповідальності, кримінальні провадження розпочинатимуться, якщо такі податкові повідомлення-рішення набудуть статусу «узгоджених» після адміністративного та/або судового оскарження. Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров.
«Фіскальна служба завжди виступає за конструктивний діалог з бізнесом і робить зі свого боку усе можливе, щоб спростити їх діяльність. Нові правила передачі матеріалів перевірок слідчим підрозділам дозволять упередити безпідставний тиск на бізнес та нададуть змогу слідчим ДФС зосереджувати свою увагу виключно на тих платниках, які дійсно задіяні в різних схемах, для пошуку доказів їх злочинів», – зазначив Роман Насіров.
Керівник фіскального відомства розповів, що раніше слідчі мали право розпочинати кримінальні провадження на підставі результатів податкових перевірок, навіть, якщо вони знаходилися на оскарженні в судах. Відтепер ця суперечлива норма врегульована.
Слідчим підрозділам фінансових розслідувань матеріали перевірок для прийняття рішення згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України (крім випадків, визначених пунктом 36 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу) передаватимуться виключно після узгодження грошових зобов’язань (зменшення бюджетного відшкодування), вимог та рішень щодо єдиного внеску. При цьому терміни передачі матеріалів – протягом 20 робочих днів, наступних за днем узгодження прийнятих за їх результатами податкових повідомлень-рішень.
«Внесені зміни сприятимуть налагодженню партнерських відносин між бізнесом та контролюючими органами за рахунок відмови від негативної практики кримінального переслідування за фактами ухилення від сплати податків до остаточного узгодження грошових зобов’язань в адміністративному чи судовому порядку», – підкреслив Роман Насіров.


Дмитро Донець: Президентство в ІОТА – це престиж для української держави

Обрання Голови ДФС Романа Насірова на посаду Президента Внутрішньо-європейської організації податкових адміністрацій (ІОТА) є престижем як для фіскальної служби України, так і держави в цілому. Про це заявив директор департаменту адміністративного оскарження та судового супроводження ДФС Дмитро Донець в ефірі радіо «Ера».
За його словами, головування в ІОТА означає, що в наступному році Україна буде відігравати найважливішу роль в цій організації.
«Україна отримає низку переваг. По-перше, популяризація та створення позитивного іміджу України та української податкової служби у світовому медіа-просторі. По-друге, наступного року Генеральна асамблея проводитиметься у Києві, а це означає, що 46 представників провідних податкових організацій зможуть надати свої рекомендації та поради українській ДФС», – підкреслив Дмитро Донець.
Крім того, Україна стане тим центром, на базі якого здійснюватиметься обмін передовим досвідом податкових адміністрацій. Тобто проходитимуть практичні конференції, на яких кожна адміністрація презентуватиме свою діяльність. Разом з іншими адміністраціями визначатимуться практичні шляхи вирішення проблеми або практичний вихід із ситуації, в якій опинилася та чи інша країна.
Дмитро Донець також нагадав, що Внутрішньо-європейська організація податкових адміністрацій (ІОТА) була створена у 1999 році країнами центральної та східної Європи. На сьогодні до її складу входять 46 країн Європи, колишнього радянського союзу та СНД. Україна почала співробітництво з ІОТА в 1999 році. У 2003 вона стала асоційованим членом, а у 2006 вже повноцінним членом ІОТА.

ДФС разом з європейськими колегами впроваджує елементи інтегрованого управління кордонами, - Роман Насіров

19 липня відбулася 2-га зустріч керівного комітету проекту Twinning за участю Голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова. Під час зустрічі сторони презентували результати проекту, а також заходи, проведені протягом другого кварталу 2016 року.
«Обмін інформацією та досвідом стоїть на порядку денному роботи фіскальної служби. Проект Twinning дозволяє реалізувати це завдання. Наразі у рамках проекту ми спільно з європейськими колегами впроваджуємо елементи інтегрованого управління кордонами», - зазначив Роман Насіров.
«Також велика увага сфокусована на впровадженні IT-заходів на митниці, імплементації інституту Уповноваженого економічного оператора та приєднанні до NCTS. У цих питаннях, багато в чому завдяки співпраці з європейськими колегами, Україна постійно рухається вперед», - додав Голова ДФС.
Проект Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері» передбачає довгострокові консультації на щоденній основі між представниками ДФС та експертами проекту, навчальні візити до країн-членів ЄС з метою ознайомлення на практиці з аспектами впровадження елементів інтегрованого управління кордонами та нормотворчу роботу у сфері боротьби з корупцією.
Проект охоплює наступні 3 компоненти: 1) модернізація законодавства у сфері інтегрованого управління кордонами; 2) оперативні аспекти співробітництва у сфері інтегрованого управління кордонами; 3) розвиток системи боротьби з корупцією.
Крім того, проект спрямований на виконання Україною зобов’язань у митній сфері відповідно до Угоди про асоціацію Україна - ЄС, зокрема, встановлення інституту уповноваженого економічного оператора, приєднання до Конвенції про спільну транзитну процедуру, повноцінне функціонування комплексу «Електронна митниця», розробка ефективної антикорупційної стратегії тощо.
«З початку проекту реалізовано багато ініціатив, проведено безліч заходів та консультацій для впровадження інтегрованого управління кордону та виконання зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС. Тільки за другий квартал цього року реалізовано 11 заходів, здійснено 23 місії, у тому числі чотири навчальних поїздки. Всього до роботи було залучено 24 експерти!»,- повідомив Роман Насіров.
Також під час зустрічі учасники проекту обговорили подальші заходи та плани на наступну зустріч керівного комітету.

В ІОТА позитивно оцінили систему електронного адміністрування ПДВ

Більшість податкових адміністрацій членів ІОТА мають низку схожих проблем, серед яких - проблема шахрайства з ПДВ. Про це повідомив директор департаменту адміністративного оскарження та судового супроводження ДФС Дмитро Донець в ефірі радіо «Ера».
«Історично в Україні була серйозна проблема шахрайства з ПДВ, як і в усьому світі. В нас вона набрала величезних обсягів в 2015 році. Завдяки введенню системи електронного адміністрування ПДВ більшість шахрайських схем було припинено повністю», – зазначив Дмитро Донець.
За його словами, починаючи з моменту введення електронного адміністрування надходження з ПДВ зросли на 25%.
«Коли на форумі ІОТА ми говорили, що збільшили надходження на 25%, це у всіх викликало захоплення, оскільки це вражаючий показник. Це означає, що ми дійсно припинили багато схем, вони просто виключені з обігу. Але все ж таки залишилися деякі механізми, які використовуються недоброчесними платниками податків для махінацій», – розповів Дмитро Донець.
Ще однією спільною проблемою для країн ІОТА є добровільна сплата податків. За словами Дмитра Донця, в країнах західної Європи цей показник досить високий, однак в Україні, на жаль, він відстає від загальноприйнятих в Європі та Америці.
Спільним напрямом також є стягнення податкового боргу, оскільки у всіх країнах є підприємства, платники, які не бажають добровільно сплачувати податки.
«У рамках ІОТА була створена робоча група, яка напрацьовує найкращий світовий досвід, практичні механізми, за результатами яких будуть надані рекомендації, що можуть бути впроваджені всіма членами ІОТА. Це рекомендації для внесення змін у законодавство, у внутрішні порядки, підходи, які застосовуються податковими адміністраціями», – зазначив Дмитро Донець.
На його думку, членство в ІОТА дуже важливе для країн, оскільки це – платформа для обміну досвідом, впровадження нових знань, нових підходів до оподаткування та адміністрування податків.

Роман Насіров підписав Меморандум про створення Регіонального кінологічного навчального центру ВМО в м. Хмельницький

Під час 127-128 сесій Ради митного співробітництва Всесвітньої митної організації (ВМО) відбулася зустріч Голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова та Генерального секретаря Всесвітньої митної організації Куніо Мікурії.
Головною темою зустрічі було співробітництво в митній сфері та використання інструментів ВМО в роботі митних органів України.
«Ми домовились про підписання між ДФС та ВМО документу щодо приєднання України до nCEN (The National Customs Enforcement Network) - системи, розробленої Всесвітньою митною організацією для збору, зберігання та обміну правоохоронною інформацією на національному, регіональному та міжнародному рівнях. Таким чином, ВМО надає платформу для обміну інформацією між митними органами країн світу», - повідомив Голова ДФС.
«Крім того, сьогодні важливим аспектом діяльності ВМО є взаємодія з податковими органами. У зв’язку з цим ми домовилися розширити співробітництво з ІОТА (Внутрішньо-європейською організацією податкових адміністрацій), очолювати яку у цьому році буде Україна», - додав Роман Насіров.
Також під час 127-128 сесій Роман Насіров та Куніо Мікурія підписали Меморандум про взаєморозуміння між Державною фіскальною службою України та Всесвітньою митною організацією про створення Регіонального кінологічного навчального центру Всесвітньої митної організації в м. Хмельницький.
«Відкриття в Україні Регіонального кінологічного навчального центру Всесвітньої митної організації забезпечить здійснення підготовки службових собак митних органів країн Центральної Європи та країн Чорноморського регіону, які входять до ВМО. Це важлива подія, яка не тільки надасть можливість забезпечити належний рівень підготовки службових собак ДФС, через отримання досвіду та передових методик в галузі кінології, але й підвищить авторитет вітчизняної кінології на міжнародному рівні», - наголосив Роман Насіров.
Він висловив вдячність Всесвітній митній організації та особисто К. Мікурії за підтримку ініціативи ДФС стосовно відкриття Регіонального кінологічного навчального центру в Україні, а також задекларував готовність ДФС до розвитку співробітництва та надання бази Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення для проведення міжнародних тренінгів, у тому числі для митників іноземних країн.

Роман Насіров: Сучасні системи митного оформлення - дієва складова у боротьбі з митними правопорушеннями

«В Україні створена та успішно функціонує Єдина автоматизована інформаційна система (ЄАІС), яка об'єднує в собі всі програмно-технічні складові, необхідні для автоматизації процесів митного оформлення та контролю. Діюча в її складі автоматизована система митного оформлення «Інспектор» (АСМО) охоплює всі процеси митного контролю як всередині країни, так і на митних кордонах», - повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час зустрічі з Генеральним Директором Європейської Служби по боротьбі із шахрайством Джованні Кесслером, яка проходила у рамках 127-128 сесій Ради митного співробітництва Всесвітньої митної організації (ВМО).
Роман Насіров наголосив, що вітчизняна система митного оформлення є важливою складовою у боротьбі з митними правопорушеннями. Зокрема, вона дозволяє отримувати інформацію про види контролю, які здійснюються від першого перетину кордону до випуску у вільний обіг будь-якого товару. «Дана система являє собою функціональний аналог таких передових європейських систем митного оформлення, як німецька «АТЛАС» та польська «ЦЕЛІНА», які є взірцем та прикладом для наслідування при розвитку будь-яких митних ІТ-систем», - підкреслив очільник українського відомства.
Він повідомив, що одним з основних модулів АСМО стала інтегрована в неї Автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР), яка дозволяє створювати профілі ризику довільної складності з використанням таких інноваційних підходів як алгоритми нечіткої логіки (fuzzy logic) та врахування позитивної і негативної історії попередніх митних оформлень.
«На сьогодні АСАУР охоплює більше ста тисяч орієнтувань, регіональних та центральних профілів ризику. Інформація від суміжних держав дозволяє всебічно та повноцінно оцінити будь-які загрози, які можуть виникнути при митному оформленні. Застосування модуля АСАУР дозволяє здійснювати автоматичний відбір митних декларацій, по яких необхідно посилити митний контроль, генерувати перелік митних формальностей та фіксувати інформацію, внесену посадовими особами митниць за результатами проведених митних формальностей», - додав Роман Насіров.
У складі АСМО також реалізовано систему обліку митних платежів, модулі митного оформлення громадян, а також ефективно діє система електронного (безпаперового) декларування вантажів - в електронному вигляді оформлюється вже понад 95% митних декларацій.
Протягом І півріччя 2016 року Центрами обслуговування платників Дніпропетровщини надано понад 128 тисяч адмінпослуг

За даними Головного управління ДФС у Дніпропетровській області найбільш запитуваною серед відвідувачів Центрів обслуговування платників залишається послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків. Зокрема, у січні – червні поточного року ЦОПами Дніпропетровщини надано майже 58,6 тисяч таких послуг.
Також не втрачає актуальності послуга з реєстрації книг обліку розрахункових операцій. Протягом зазначеного періоду платникам надано понад 12,8 тисяч цих послуг. Крім того, платників продовжує цікавити послуга з видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) З початку року видано понад 9,3 тисячі таких довідок.
«На сьогодні обслуговування платників здійснюється 37 Центрами обслуговування платників, що діють при податкових інспекціях Дніпропетровської області, які надають 24 види адміністративних послуг. Протягом шести місяців поточного року 311 працівниками, задіяних у роботі ЦОП, надано 128,2 тисячі адміністративних послуг. Окрім отримання консультативних та інформаційних послуг, відвідувачі Центрів обслуговування платників податків мають можливість подати податкову звітність та одержати ключі електронного цифрового підпису»,- зазначила начальник управління обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області Олена Ярова.

Щодо оподаткування неприбуткових організацій та установ,
зокрема професійних спілок

Згідно з п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:
- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
- установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
- установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);
- внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).
Обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Кодексу).
До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 134 Кодексу і не є платниками податку, можуть бути віднесені, зокрема, профспілкові організації (п.п. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 Кодексу).
Особливості правового регулювання, засади створення, права та гарантії діяльності професійних спілок визначено Законом України від 15 вересня 1999 року №1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі – Закон №1045).
Відповідно до ст. 1 Закону №1045 професійна спілка (профспілка) – добровільна неприбуткова громадська організація, що об’єднує громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання).
Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки та ведуть свою діяльність на підставі статуту.
Джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання визначаються в їх статутних документах (ст.ст. 14 та 15 Закону №1045).
Отже, профспілкова організація, яка відповідає вимогам, встановленим у п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Кодексу, зокрема внесена контролюючим органом до Реєстру, не сплачує податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих нею в межах статутної діяльності, та використовує отримані доходи (прибутки) виключно на реалізацію своєї статутної діяльності (у т.ч. господарської діяльності, необхідної для виконання статутних завдань) без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.
(Лист ДФС України від 16.06.2016 № 13484/6/99-99-15-02-02-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-68823.html)
Щодо відображення в податковому обліку непогашеної
дебіторської заборгованості

Згідно з п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.
Порядок коригування фінансового результату на різниці, що виникають при формуванні резервів (забезпечень), у тому числі резерву сумнівних боргів, визначено нормами ст. 139 Кодексу.
Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (п.п. 139.2.1 п. 139.2 ст. 139 Кодексу).
Крім того, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат від списання дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам, визначеним п.п. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, понад суму резерву сумнівних боргів.
Ознаки безнадійної заборгованості для цілей застосування положень Кодексу встановлено у п.п. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.
У разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за рахунок резерву сумнівних боргів, фінансовий результат до оподаткування, який визначений у фінансовій звітності, не підлягає зменшенню на суму списаної заборгованості.
При цьому, на суму витрат від списання понад суму резерву сумнівних боргів дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам, встановленим п.п. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, підлягає збільшенню фінансовий результат до оподаткування.
(Лист ДФС України від 15.06.2016 №13372/6/99-99-15-02-02-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-68826.html)
Щодо порядку оподаткування податком на прибуток і ПДВ
факторингових операцій

Відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування податку на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.
Розділом ІІІ Кодексу не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування у разі здійснення факторингових операцій.
Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.
Регулятором з питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності виступає Міністерство фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (п. 2 ст. 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).
Згідно зі ст. 1077 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ), за договором факторингу одна сторона (фактор) передає або зобов’язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов’язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).
Фактором може бути банк або інша фінансова установа, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції (ст. 1079 ЦКУ).
Відповідно до п.п. 196.1.5 п. 196.1 ст. 196 Кодексу не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з: надання послуг платіжних організацій платіжних систем, пов’язаних з переказом коштів, інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, вкладу (у тому числі пенсійного), управління коштами та цінними паперами (корпоративними правами та деривативами), доручення, надання, управління і відступлення прав вимоги за фінансовими кредитами фінансових установ, кредитних гарантій і банківських поручительств особою, що надала такі кредити, гарантії або поручительства. Перелік послуг з розрахунково-касового обслуговування визначається Національним банком України за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику;
торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями, за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.
Отже, якщо об’єктом факторингових операцій є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи, то такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ. В іншому випадку, якщо об’єктом факторингових операцій є об’єкти, відмінні від зазначених вище, то такі операції оподатковуються ПДВ.
(Лист ДФС України від 15.06.2016 №13370/6/99-99-15-02-02-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-68827.html).

Спрощенці збільшили сплату єдиного податку на 58 відсотків

Протягом січня-червня поточного року платниками єдиного податку сплачено понад 7,1 млрд. гривень. Порівняно з минулим роком надходження податку зросли на 58 відс. За І півріччя 2015 року від платників на спрощеній системі оподаткування надійшло понад 4,5 млрд. гривень.
У переважній більшості спрощену систему оподаткування використовують фізичні особи-підприємці. З початку року вони спрямували до місцевих бюджетів понад 4,7 млрд. грн. Порівняно з січнем-червнем минулого року сплата податку фізособами зросла майже на 1,7 млрд. грн.
Юридичні особи, які перебувають на спрощеній системі, сплатили майже 2,4 млрд. грн., що більш, ніж на 946 тис. грн. більше минулорічного показника. Від платників єдиного податку третьої групи бюджет отримав майже 1,6 млрд. грн., четвертої групи – 805,1 млн. гривень.
Загалом на спрощеній системі оподаткування перебуває 1028 тис. фізичних осіб-підприємців та 188,6 тис. суб’єктів господарювання - юридичних осіб.

З початку року внутрішня безпека ГУ ДФС у Дніпропетровській області провела 90 службових розслідувань та перевірок

Протягом січня - червня 2016 року управлінням внутрішньої безпеки Головного управлінням ДФС у Дніпропетровській області проведено 90 службових розслідувань та перевірок.
За матеріалами управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області розпочато 24 кримінальних провадження у відношенні працівників фіскальної служби; винесено 34 подання керівникам територіальних підрозділів ГУ ДФС області для вжиття заходів реагування щодо усунення недоліків та притягнення винних осіб до відповідальності; до дисциплінарної відповідальності притягнуто 22 працівника служби.
З метою недопущення на вакантні та керівні посади в органах ДФС осіб, що своїми діями або вчинками можуть дискредитувати імідж служби, у поточному року проведено перевірки 66 кандидатів на працевлаштування. За підсумками перевірок 3 претендентам відмовлено у прийомі на службу.
Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб та єдиним внеском працівників, призваних на військову службу

Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків передбачено ст. 119 Кодексу законів про працю України, згідно з частиною третьою якої за працівниками, призваними, зокрема, на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, в яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
При цьому середній заробіток – це визначений нормами за встановленими правилами розмір заробітної плати працівника, обчислений за певний період часу (з практики застосування термінів, слів та словосполучень у юриспруденції).
Для цілей розділу IV Кодексу заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом (п.п. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, відповідно до п.п. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).
Ставка податку становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 – 167.5 ст. 167 Кодексу) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами (п. 167.1 ст. 167 Кодексу).
Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок (п.п. 168.1.1 п.168.1 ст. 168 Кодексу).
Враховуючи зазначене, дохід, отриманий у 2016 році працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у вигляді середнього заробітку включається до оподатковуваного доходу таких працівників, тобто оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.
Згідно п. 1 ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску є, зокрема, роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.
Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» (п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).
З 01 січня 2016 року Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», зокрема, скасовано утримання єдиного внеску із заробітної плати застрахованих осіб.
Єдиний внесок для роботодавців, які нараховують (виплачують) заробітну плату працівнику відповідно до умов трудового договору (контракту) встановлюється у розмірі 22 відс. до визначеної ст. 7 Закон № 2464 бази нарахування єдиного внеску (п. 5 ст. 8 Закону № 2464).
Отже, у 2016 році на суми середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, нараховується єдиний внесок у розмірі 22 відсотки. Водночас утримання єдиного внеску із заробітної плати зазначених працівників не здійснюється.
(Лист ДФС України від 30.06.2016 № 14283/6/99-99-13-02-03-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-68930.html)
Щодо проведення перевірки у разі вилучення документів
правоохоронними органами

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.
Відповідно до пункту 85.9 статті 85 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у разі коли до початку або під час проведення перевірки оригінали первинних документів, облікових та інших регістрів, фінансової та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів, а також виконання вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, були вилучені правоохоронними та іншими органами, зазначені органи зобов’язані надати для проведення перевірки контролюючому органу копії зазначених документів або забезпечити доступ до перевірки таких документів.
Такі копії, засвідчені печаткою та підписами посадових (службових) осіб правоохоронних та інших органів, якими було здійснено вилучення оригіналів документів, або яким було забезпечено доступ до перевірки вилучених документів, повинні бути надані протягом трьох робочих днів з дня отримання письмового запиту контролюючого органу.
У разі якщо документи, зазначені в абзаці першому пункту 85.9 статті 85 Кодексу, було вилучено правоохоронними та іншими органами, терміни проведення такої перевірки, у тому числі розпочатої, переносяться до дати отримання вказаних копій документів або забезпечення доступу до них.
(Лист ДФС України від 29.06.2016 № 14128/6/99-99-14-03-03-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-68817.html)

Щодо оподаткування компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Згідно зі ст. 121 Кодексу законів про працю України працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку зі службовими відрядженнями.
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом ІV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), згідно із п.п. 165.1.11 п. 165.1 ст. 165 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно із п. 170.9 ст. 170 Кодексу.
Відповідно до п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Кодексу суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2011 року №98.
Основним документом, який регулює відрядження працівників органів державної влади, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 № 59, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 31.03.1998 за № 218/2658 (далі – Інструкція №59).
Так, п.п. «а» п. 7 розділу IIІ Інструкції №59 встановлено, що за час перебування у відрядженні працівникові відшкодовуються витрати на проїзд (у тому числі на перевезення багажу, бронювання транспортних квитків, оплату аеропортних зборів, користування постільними речами в поїздах) до місця відрядження і назад, а також за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).
Згідно з п. 9 розділу IIІ Інструкції № 59 витрати на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов'язаних із придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.
Витрати за користування таксі або оренду автотранспорту можуть бути відшкодовані лише з дозволу керівника підприємства (згідно з підтвердними документами).
Враховуючи зазначене, у разі якщо за рішенням керівника юридичної особи працівнику відшкодовуються витрати на оплату таксі під час його відрядження за кордон, то вартість таких витрат включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника та оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. При цьому відшкодування зазначених витрат здійснюється на підставі підтверджуючих документів.
(Лист ДФС України від 24.06.2016 №14007/6/99-99-13-02-03-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/68930.html).

Дніпропетровські платники поповнили місцеву казну
на 39,6 млн. грн. завдяки сплаті за ліцензії

За ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами суб’єкти господарювання Дніпропетровської області за І півріччя 2015 року спрямували до бюджету 39,6 млн. грн. Цей показник перевищує рівень надходжень аналогічного періоду минулого року на 6,2 млн. грн. Про це повідомила виконуюча обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.
На початок липня поточного року у регіоні у 5743 суб’єктів діяльності 12596 діючих ліцензій, з них, на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 6931 та роздрібної торгівлі тютюновими виробами – 5665.
Цього року таких ліцензій співробітниками територіальних органів ГУ ДФС у Дніпропетровській області видано 6552, з них на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 3448, тютюновими виробами – 3104.
За цей же період, призупинено дію 1042 ліцензій за несвоєчасну сплату чергового платежу та анульовано 945 ліцензій, серед яких, скасовано 21 ліцензія продавцям, у яких виявлено факти продажу алкогольних напоїв та тютюну неповнолітнім громадянам.
Про зміни до Податкового кодексу України

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує.
З 01 липня 2016 року набрав чинності Закон України від 28 квітня 2016 року № 1411-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій» (далі - Закон № 1411).
Змінами, внесеними Законом № 1411, передбачено оподаткування сум пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету. При цьому ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18%.
Крім того, підлягають оподаткуванню пенсії з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.
Зазначені зміни не застосовуються до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється дія статті 10 Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
З текстом оновленого Податкового кодексу України Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).
Щодо пільг зі сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору
учасникам бойових дій

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.
Правовий статус ветеранів війни визначено Законом України від 22 жовтня 1993 року №3551-XII „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (далі – Закон №3551).
Пунктом 18 частини першої ст. 12 Закону №3551 встановлено, що учасникам бойових дій надається пільга зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів відповідно до податкового та митного законодавства.
Отже, надання пільг зі сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору платникам податків, на яких поширюються положення Закону №3551, здійснюється виключно за нормами Податкового кодексу України (далі - Кодекс).
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, згідно з п.п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об'єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
Перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначені у п. 164.2 ст. 164 Кодексу.
Крім того, доходи, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковуються, визначено ст. 165 Кодексу.
Також пільгове оподаткування платників податку згідно з розділом IV Кодексу передбачено у вигляді, зокрема:
- надання податкової знижки (ст. 166 Кодексу);
- надання податкової соціальної пільги (ст. 169 Кодексу), тобто зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги, з урахуванням норм абзацу першого п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу.
Отже, положеннями розділу IV Кодексу не встановлено повного звільнення від сплати податку на доходи фізичних осіб жодної категорії платників незалежно від соціального статусу, майнового стану тощо.
Також п. 16 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір (далі – збір).
Об'єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (п.п. 1.2 п. 16 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).
Разом з тим, п.п. 1.7 п. 16 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу встановлено, що звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.
Крім того, тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, не підлягають оподаткуванню збором доходи у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції. Порядок підтвердження статусу зазначених осіб з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором визначається постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року № 1161.
(Лист ДФС України від 23.06.2016 № 13828/6/99-99-13-02-03-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-68850.html)

Легалізація заробітної плати - один із напрямків роботи ‪эфіскальної_служби

В Дніпродзержинської ОДПІ роз’яснили, що Державною фіскальною службою України спільно з Пенсійним фондом України та Державною службою України з питань праці для забезпечення виконання п.2 доручення Кабінету Міністрів України від 01.03.2016 №22721/14/1-15 щодо продовження роботи, спрямованої на виявлення фактів тіньової зайнятості, та з метою координації дій органів Державної служби України з питань праці, Державної фіскальної служби України та Пенсійного фонду України по запобіганню "тіньової" зайнятості та виплати доходів без сплати належних сум податків, зборів, внесків до бюджетів, розроблено та затверджено План заходів щодо координації спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників
Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.
Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.
Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя своєї громади, батьків та дітей – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Адже легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя.
Про відомі Вам факти порушення трудових прав, отримання заробітної плати «в конверті» - повідомляйте органи ДФС за місцем реєстрації, або письмово на адресу Дніпродзержинська ОДПІ: 51931, м. Кам’янське, вул. Медична, 9.
По кожному факту порушень трудового законодавства будуть вжиті належні заходи реагування.

Нові сервіси в Електронному кабінеті платника

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України (далі – ДФС) на головній сторінці офіційного веб-порталу (http://sfs.gov.ua/) повідомила про нові можливості електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (далі – ЕКП) (http://cabinet.sfs.gov.ua).
Так, з 1 липня поточного року платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування мають можливість підготувати, заповнити та надіслати звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за новими формами.
Нові можливості ЕКП забезпечують повний спектр послуг для суб’єктів спрощеної системи оподаткування (І та ІІ група) щодо подання звітності відповідно до вимог чинного законодавства.
Користуючись режимом приватної частини «Введення звітності», платники мають змогу створити та надіслати до контролюючих органів в електронному вигляді:
- податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи –підприємця та податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи – юридичної особи;
- податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (податковий розрахунок за формою №1ДФ);
- звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
- повідомлення про прийняття працівника на роботу.
За результатами обробки звітності квитанції 1 та 2 розміщуються у режимі «Вхідні/вихідні документи» особистого кабінету.
Як зазначає ДФС, завдяки доопрацюванню ЕКП у частині подання звітності кількість користувачів зазначеного сервісу збільшилась вдвічі та станом на 06.07.2016 складає 1,8 млн. осіб.
Нагадуємо, що вхід до особистого кабінету здійснюється при наявності електронного цифрового підпису. Його можна отримати у будь якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, а також безкоштовно в АЦСК Інформаційно – довідкового департаменту ДФС (http://acskidd.gov.ua/).

Якщо контролюючий орган не надіслав повідомлення рішення про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, чи буде фізична особа притягатись до відповідальності за несплату податку?

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до підпункту 266.7.1 пункту 266.7 статті 266 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової та/або нежитлової нерухомості виходячи з бази оподаткування та відповідної ставки податку.
Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком) (підпункт 266.7.2 пункту 266.7 статті 266 Кодексу).
Якщо сума грошового зобов’язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання і має право оскаржити зазначену суму у порядку, встановленому Кодексом (пункт 54.5 статті 54 Кодексу).
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 106.07 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Відділ організації роботи
Дніпродзержинської ОДПІ
Операція "Урожай - 2016" стартувала
У пору жнив, коли селяни отримують найбільший дохід, деякі сільгоспвиробники намагаються уникнути сплати податків. Для попередження ухилення від оподаткування запроваджено операцію "Урожай-2016".
У рамках здійснення цієї операції працівники Дніпродзержинської ОДПІ встановлюють можливі ризики по суб'єктах господарювання сільськогосподарського напрямку, зокрема по тих, які знаходяться на спеціальному режимі оподаткування ПДВ, проводять роботу щодо упередження, руйнування і недопущення використання у 2016 році схем ухилення від оподаткування суб'єктами господарювання, які здійснюють операції з сільськогосподарською продукцією, здійснюють контроль за повнотою виплати орендодавцям земельних ділянок (паїв) орендної плати тощо.
Внесені зміни до Порядку надіслання контролюючими органами
податкових повідомлень – рішень платникам податків

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 23.05.2016 №498 «Про затвердження Змін до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень – рішень платникам податків», що зареєстрований у Міністерстві фінансів України 13.06.2016 за № 846/28976 (далі – Наказ №498), внесені зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень – рішень платникам податків (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2015 №1204, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 22.01.2016 за №124/28254.
Так, зокрема, внесені зміни до наступних форм податкових повідомлень – рішень:
«Р» – у разі виявлення за результатами перевірок завищення або заниження податкових зобов’язань платника податків та застосування штрафних (фінансових) санкцій, передбачених Податковим кодексом України (далі – Кодекс), за наслідками таких перевірок (крім грошових зобов’язань та/або штрафних (фінансових) санкцій, визначених іншими формами податкових повідомлень –рішень) (додаток 2 до Порядку)»;
«С» – у разі застосування штрафної (фінансової) санкції (штрафу) та/або пені за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, в тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (додаток 10 до Порядку);
«ПС» – у разі застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення податкового законодавства (крім штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), визначених іншими формами податкових повідомлень – рішень) (додаток 11 до Порядку).
Порядок також доповнено податковим повідомленням – рішенням за новою формою «ПН» (додаток 14 до Порядку). Це повідомлення – рішення складається у разі виявлення помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкових накладних, передбачених пунктом 201.1 статті 201 Кодексу.
Наказ №498 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 01.07.2016 №49 та набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування, тобто 11.07.2016.
Внесені зміни до форми податкової декларації з ПДВ та
порядку заповнення податкових накладних

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 01.07.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 25.05.2016 №503 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – Наказ №503).
Зазначеним Наказом внесено зміни до:
- до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267 (далі – Порядок №1307);
- до форми податкової декларації з податку на додану вартість (далі – декларація з ПДВ), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за №159/28289;
- до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1130, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за №1456/26233 (із змінами).
Зокрема, Порядок №1307 доповнено нормами, якими передбачено, що у разі якщо операції, визначені пунктом. 44 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі – Кодекс), мають безперервний або ритмічний характер постачання, платники податку:
- покупцям – платникам податку – можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця;
- покупцям – особам, не зареєстрованим платниками податку, – можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведену податкову накладну з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця.
Стосовно змін, внесених Наказом №503 до форми декларації з ПДВ:
- у новій редакції викладено додатки 2 та 3 до декларації з ПДВ.
Так, у додатку 2 «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)» не потрібно вказувати ІПН покупця, а у додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» з’явилася таблиця 2 «Розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України».
- виключено рядки «300000000000» і «500000000000» таблиці 1 та рядок «усього за основною ставкою та ставкою 7%» таблиці 2 додатка 5 «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)»до податкової декларації з ПДВ;
- примітку «*» додатка 9 «Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг (ДС9)» до податкової декларації з ПДВ виклали у такій редакції:
«* Дванадцять попередніх послідовних звітних (податкових) періодів сукупно. Для новоствореного платника – звітний податковий період»;
- у додатку 10 «Розрахунок суми податку на додану вартість за операціями з сільськогосподарськими товарами/послугами, що підлягають сплаті до державного бюджету та нарахуванню на спеціальний рахунок (ДС10)» до податкової декларації з ПДВ виправлено описки в рядках 11.1 таблиць 2 та 3.
Наказ №503, опубліковано у газеті «Офіційний вісник України» від 01.07.2016 №49.

До уваги платників податків!

З метою забезпечення виконання державних соціальних програм та своєчасного надходження платежів до бюджету Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що платники податків можуть проводити сплату податків рівномірно протягом всього звітного періоду.
Відповідно Податкового кодексу України платники податків зобов’язані самостійно сплатити узгоджену суму податкового зобов’язання протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації.
Звертаємо Вашу увагу, що для своєчасного надходження платежів до бюджету не слід чекати останнього дня, його сплату можливо здійснювати рівними частинами протягом всього звітного періоду.
Це дозволить Вам своєчасно сплачувати податки, а державі в повному обсязі виконувати видатки передбачені бюджетом країни та соціальні програми.
До уваги платників – власників та орендарів земельних ділянок

Відповідно п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) Дніпродзержинською ОДПІ формуються податкові повідомлення-рішення по земельному податку з фізичних осіб, які видаються платникам до 01 липня 2016 року.
Платниками податку є громадяни – власники земельних ділянок, громадяни, які мають земельні ділянки на умовах оренди та які використали право приватизації своєї земельної ділянки.
Відповідно до ст. 281 ПКУ від сплати земельного податку в межах граничних норм (10 соток по місту, 15 соток по селищу, 25 соток по селу) на підставі підтверджуючих документів, які необхідно надати до податкової, звільняються:
· пенсіонери (за віком);
· інваліди першої і другої групи;
· громадяни, які виховують 3-х та більше дітей до 18 років;
· громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
· ветерани війни та особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Земельні ділянки, що перевищують зазначені розміри, оподатковуються на загальних підставах.
При отриманні земельної ділянки згідно договору купівлі-продажу, дарування або спадщини, необхідно самостійно прийти до податкової та зареєструватись платником податку.
Ця інформація стосується також забудовників, якими отримано рішення міськвиконкому про надання земельної ділянки.
У разі відсутності податкового повідомлення-рішення, просимо звернутись до податкової інспекції за адресою: вул. Медична, 9 ЦОП вікна 14 – 20.
Відповідно до п. 287.5 ст. 287 ПКУ податок сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. За несвоєчасну сплату плати за землю нараховується штрафна санкція та пеня.

За півроку місцеві бюджети Дніпропетровщини одержали
на 1,7 мільярдів гривень більше, ніж торік
«Доходи місцевих бюджетів Дніпропетровської області за січень – червень 2016 року склали 7 мільярдів 370,7 мільйонів гривень, що на 30,3%, або на 1 мільярд 714,2 мільйонів гривень більше рівня 2015 року», - повідомила виконуюча обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.
Вона також зазначила, що більше половини надходжень в місцеві скарбниці Дніпропетровського регіону забезпечує податок на доходи фізичних осіб. Його сума склала 3 мільярда 782,8 млн. грн. Це на 1 мільярд 073,9 мільйонів гривень більше фактичних надходжень першого півріччя минулого року.
Наступною за фінансовою потужністю складовою доходів місцевих бюджетів області є плата за землю. Її власники землі та землекористувачі сплатили у розмірі 1 мільярд 589,2 мільйонів гривень, що на 44,4 відсотків більше обсягу надходжень січня - червня 2015 року.

Ще одним важливим джерелом доходів місцевих громад Дніпропетровщини є єдиний податок для суб'єктів малого підприємництва. Так, протягом шести місяців цього року до кошиків місцевих бюджетів області від суб’єктів господарювання надійшло 595,7 мільйонів гривень єдиного податку, що на 243,7 мільйонів гривень більше минулорічних надходжень.


Щодо проведення зустрічних звірок, підстав для висновків органів Державної фіскальної служби за результатами перевірок та порядку їх оскарження

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, права та обов’язки платників податків, повноваження і обов’язки посадових осіб контролюючих органів під час проведення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюються Податковим кодексом України (далі – Кодекс).
Відповідно до статті 83 Кодексу для посадових осіб контролюючих органів під час проведення перевірок підставами для висновків є документи, визначені Кодексом, податкова інформація, експертні висновки, судові рішення, інші матеріали, отримані в порядку та у спосіб, передбачені Кодексом або іншими законами, контроль за дотриманням яких покладений на контролюючі органи.
З метою отримання податкової інформації контролюючі органи також мають право проводити зустрічні звірки даних суб’єктів господарювання щодо платника податків (пункт 73.5 статті 73 Кодексу).
Зустрічні звірки не є перевірками і проводяться згідно з затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1232 Порядком проведення контролюючими органами зустрічних звірок (далі – Порядок № 1232).
Згідно з п. 1 Порядку № 1232 зустрічна звірка полягає у зіставленні даних первинних бухгалтерських та інших документів суб’єкта господарювання, що здійснюється контролюючими органами, з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу та якості операцій і розрахунків, що здійснювалися між ними, для з’ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків.
У разі встановлення фактів, що не дають змогу провести зустрічну звірку суб’єкта господарювання у зв’язку із зняттям з обліку, встановленням відсутності суб’єкта господарювання та/або його посадових (уповноважених) осіб за місцезнаходженням (податковою адресою), ненаданням інформації та документів для проведення зустрічної звірки, контролюючий орган (виконавець) складає акт про неможливість проведення зустрічної звірки суб’єкта господарювання, який підписується посадовими особами контролюючого органу (виконавця) (абзац другий п.7 Порядку № 1232).
Отже, в акті про неможливість проведення зустрічної звірки суб’єкта господарювання відображаються фактичні обставини, які унеможливлюють проведення зустрічної звірки, та інформація про вжиті заходи для забезпечення її проведення у подальшому. Наведення будь-якої іншої інформації, зокрема щодо діяльності платника податків, показників податкової звітності тощо, не передбачено.
Разом з тим згідно з приписами підпунктів 72.1.1.1, 72.1.1.2 та 72.1.1.3 пункту 72.1 статті 72 Кодексу для інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності контролюючого органу використовується інформація, що надійшла, зокрема: від платників податків та податкових агентів, що міститься в податкових деклараціях, розрахунках, звітах про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, визначеної пунктом 133.4 статті 133 Кодексу, інших звітних документах; що міститься у наданих великими платниками податків в електронній формі копіях документів з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань), первинних документах, які ведуться в електронній формі, регістрах бухгалтерського обліку, фінансовій звітності, інших документах, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів; про фінансово-господарські операції платників податків.
Пунктом 74.2 статті 74 Кодексу визначено, що зібрана податкова інформація та результати її опрацювання використовуються для виконання покладених на контролюючі органи функцій та завдань.
Що стосується можливості платника податків оскаржити висновки акта перевірки щодо порушень вимог законодавства, то відповідно до пункту 86.7 статті 86 Кодексу у разі незгоди платника податків або його законних представників з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в акті (довідці) документальної перевірки, вони мають право подати свої заперечення до контролюючого органу за основним місцем обліку такого платника податків протягом п’яти робочих днів з дня отримання акта (довідки). Такі заперечення розглядаються контролюючим органом протягом п’яти робочих днів, що настають за днем їх отримання (днем завершення перевірки, проведеної у зв’язку з необхідністю з’ясування обставин, що не були досліджені під час перевірки та зазначені у зауваженнях), та платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному ст. 58 цього Кодексу для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень.
Крім того, статтею 56 Кодексу передбачено оскарження рішень контролюючих органів в адміністративному або судовому порядку.
(Лист ДФС України від 24.06.2016 № 13885/6/99-99-14-03-03-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-68819.html)

Щодо питань направлення запитів контролюючими органами

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує
Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Отримання податкової інформації та направлення запитів контролюючими органами регламентовано ст. 73 Кодексу та постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1245 «Про затвердження Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом» (далі – Порядок). Зокрема чітко визначено перелік підстав для направлення суб’єкту господарювання запиту про подання інформації, а також вимоги до його оформлення.
Так, відповідно до п. 73.3 ст. 73 Кодексу контролюючі органи мають право звернутися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження.
Відповідно до частини першої статті 16 Закону України «Про інформацію» податкова інформація – це сукупність відомостей і даних, що створені або отримані суб’єктами інформаційних відносин у процесі поточної діяльності і необхідні для реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій у порядку, встановленому Кодексом.
Статтею 62 Кодексу визначено, що податковий контроль здійснюється шляхом інформаційно-аналітичного забезпечення контролюючих органів.
Відповідно до статті 71 Кодексу інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності контролюючих органів – це комплекс заходів щодо збору, опрацювання та використання інформації, необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій.
Згідно з приписами підпункту 72.1.1 пункту 72.1 статті 72 Кодексу для інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності контролюючого органу використовується інформація, що надійшла, зокрема: від платників податків та податкових агентів, що міститься в податкових деклараціях, розрахунках, інших звітних документах; що міститься у наданих великими платниками податків в електронній формі копіях документів з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань), первинних документах, які ведуться в електронній формі, регістрах бухгалтерського обліку, фінансовій звітності, інших документах, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів; про фінансово-господарські операції платників податків.
Таким чином, за наслідками аналізу податкової інформації, що отримана та міститься у базах даних органу ДФС, останній виявляє факти, які свідчать про порушення платником податків законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, і надсилає платнику запит щодо такої інформації із дотриманням вимог п. 73.3 ст. 73 Кодексу.
Платники податків та інші суб'єкти інформаційних відносин зобов’язані подавати інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, та її документальне підтвердження протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту (якщо інше не передбачено Кодексом).
Лист суб’єкта інформаційних відносин, що надсилається на запит контролюючого органу, повинен містити номер і дату запиту, на який надається відповідь, та інформацію, що запитується (п. 15 Порядку).
У разі коли запит складено з порушенням вимог, викладених в абзацах першому та другому п. 73.3 ст. 73 Кодексу, платник податків звільняється від обов’язку надавати відповідь на такий запит.
(Лист ДФС України від 21.06.2016 № 13614/6/99-99-14-03-03-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-68818.html)
Щодо порядку застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ

Державною фіскальною службою України у зв'язку з надходженням численних запитів платників ПДВ - суб'єктів спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства (далі - спеціальний режим оподаткування ПДВ) щодо порядку відображення у податковій звітності з ПДВ операцій суб'єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ з надання іншим сільськогосподарським підприємствам послуг із використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу надано роз’яснення від 20.05.2016р. №17612/7/99-99-15-03-02-17, а саме:
порядок застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ визначено статтею 209 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). Форма та Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289.
Відповідно до пункту 209.6 статті 209 ПКУ сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.
Дія спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства, відповідно до підпункту 209.15.2 пункту 209.15 статті 209 ПКУ, поширюється на такі види діяльності:
а)виробництво продукції рослинництва, а саме рослинних культур, а також вирощування фруктів та овочів, квітів та декоративних рослин (у відкритих або закритих ґрунтах), грибів, насіння, прянощів, саджанців та
водоростей, а також їх обробка, переробка та/або консервація;

б)виробництво продукції тваринництва, а сааме свійських сільськогосподарських тварин, птахівництва, кролівництва, бджільництва, а також розведення шовкопрядів, змій та інших плазунів або слимаків та інших
наземних ссавців, безхребетних та комах, а також їх обробка, переробка та/або консервація;

в) надання послуг іншим сільськогосподарським підприємствам з використанням сільськогосподарської техніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг).
Згідно з пунктом 209.7 статті 209 ПКУ сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у товарних групах 1 - 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, які отримані в результаті здійснення діяльності, на яку відповідно до пункту 209.17 статті 209 ПКУ поширюється дія спеціального режиму оподаткування ПДВ, якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються), а послуги надаються, безпосередньо платником податку -суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ (крім придбання таких товарів/послуг у інших осіб), які поставляються зазначеним платником податку - їх виробником.
Перелік послуг, які можуть надаватись суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства, визначено у підпунктах 209.17.14 та 209.17.15 пункту 209.17 статті 209 ПКУ:
надання послуг у рослинництві, облаштування ландшафту (зокрема, надання послуг із використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу);
надання послуг у тваринництві.
Згідно з національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності», прийнятим відповідно до наказу Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457, надання послуг у рослинництві, облаштуванні ландшафту підпадає під код класифікації видів економічної діяльності 01.61 «Допоміжна діяльність у рослинництві».
При цьому відповідно до Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджених наказом Держкомстату від 23.12.2011 № 396 (далі - Методологічні основи), клас, визначений під кодом класифікації видів економічної діяльності 01.61 «Допоміжна діяльність у рослинництві», включає:
сільськогосподарську діяльність, яку здійснюють за винагороду або на основі контракту:
передпосівну підготовку полів;
сівбу та садіння сільськогосподарських культур;
оброблення сільськогосподарських культур;
обприскування сільськогосподарських культур, у т. ч. з повітря;
обрізання плодових дерев і виноградників;
пересаджування рису, розсаджування та прополювання буряку;
збирання врожаю;
боротьбу зі шкідниками (у т. ч. із кролями), пов'язану із сільським господарством;
підтримку угідь у належному сільськогосподарському й екологічному стані;
експлуатацію сільськогосподарського зрошувального устаткування;
надання сільськогосподарської техніки разом із обслуговуючим персоналом.
Отже, перелік послуг, які можуть надаватись суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства, визначено у підпунктах 209.17.14 та 209.17.15 пункту 209.17 статті 209 ПКУ з урахуванням пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності, визначених у Методологічних основах.
Враховуючи викладене, застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ при здійсненні операцій з постачання послуг із використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу можливе за умови, що такі послуги:
надаються особою, зареєстрованою як суб'єкт спеціального режиму оподаткування ПДВ;
пов'язані виключно із допоміжною діяльністю у рослинництві, облаштуванні ландшафту;
надаються із використанням власної сільськогосподарської техніки (право власності належить безпосередньо сільськогосподарському підприємству, яке надає послуги), оскільки із переліку сільськогосподарських послуг виключено послуги, придбані у інших осіб.
При цьому сільськогосподарська техніка не може передаватися у фінансову оренду (лізинг).
При дотриманні перерахованих вище умов обсяг постачання таких послуг, що надаються суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ іншим сільськогосподарським підприємствам, відображається суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у податковій декларації з ПДВ із позначкою «0121».
Якщо ж зазначені послуги надаються суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ суб'єктам господарювання, які не є сільськогосподарськими підприємствами, то їх обсяг відображається суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у податковій декларації з ПДВ із позначкою «0110».

Оновлено електронний сервіс ДФС України «Електронний кабінет платника»

Головне управлінням ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) – це модернізований електронний сервіс Державної фіскальної служби України (далі – ДФС України), вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС України (http://sfs.gov.ua/).
Зазначений сервіс працює у тестовому режимі на базі реальних даних до завершення робіт, пов’язаних з роботою «старого» кабінету («Електронний кабінет платника»).
Сервіс «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) складається з двох функціональних частин:
- відкритої (загальнодоступна);
- приватної (особистий кабінет).
Користуватися функціоналом відкритої частини сервісу можна без ідентифікації особи, тобто без використання електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).
У приватній частині сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) платник податку отримує доступ до усієї інформації після ідентифікації особи, тобто застосування ЕЦП.
Через відкриту частину сервісу платник (громадянин) має змогу:
а) ознайомитися з основними новинами (нововведеннями) сервісу;

б) скористатися інформацією з реєстрів, що є загальнодоступною, а саме:
- даними про взяття на облік платників;
- даними реєстру страхувальників;
- даними реєстру платників ПДВ;
- даними реєстру платників єдиного податку;
- інформацією про реєстраторів розрахункових операцій (РРО);
- інформацією про книги обліку розрахункових операцій (КОРО);
- даними реєстру платників акцизного податку з реалізації пального;

в) отримати інформацію про граничні строки сплати податків, зборів, обов’язкових платежів та подання звітності (податковий календар);

г) роздрукувати бланки податкової звітності;

д) заповнити податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) та додатки до неї (у разі необхідності), перерахувати суми, внесені до декларації, завантажити на персональний комп’ютер та роздрукувати;

е) отримати контакти та адреси діючих центрів обслуговування платників.
Про право громадян на податкову знижку

Відповідно до статті 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платники податку мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
Реалізація громадянами права на податкову знижку дозволяє повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого фізичними особами із заробітної плати.
Відповідно до підпункту 14.1.170 пункту 14.1 статті 14 Кодексу податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.
Податкову знижку можуть одержати громадяни, які у минулого 2015 році мали такі витрати (з урахуванням обмежень, визначених пунктом 166.3 статті 166 Кодексу):
- сплачували кошти закладам освіти за навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення;
- користувалися іпотечним кредитом;
- здійснювали пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;
- сплачували страхові суми (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у рамках недержавного пенсійного забезпечення;
- витрачали кошти на оплату допоміжних репродуктивних технологій;
- сплачували державні послуги за усиновлення дитини, включаючи сплату державного мита;
- переобладнували транспортні засоби;
- сплачували видатки на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.
Витрати необхідно підтвердити відповідними платіжними та розрахунковими документами, а саме:
- квитанціями;
- платіжними дорученнями;
- фіскальними або товарними чеками;
- прибутковими касовими ордерами;
- меморіальними ордерами тощо.
Крім того, понесені витрати підтверджується копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).
У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Громадянам, які мають право на податкову знижку за результатами 2015 року та бажають реалізувати таке право, необхідно заповнити та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) по 31.12.2016 включно, тобто протягом усього 2016 року.
Декларація надається фізичними особами – платниками податку до податкової інспекції за місцем свого проживання за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743.
Форма декларації з додатками до неї розміщена на головній сторінці Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua/) у розділі «Декларування громадян» за посиланням:
Увага! Закінчується граничний термін сплати нарахованих у декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік податку на доходи фізичних осіб та військового збору

Податковим кодексом України визначено, що суму податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначених у поданій декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік, громадяни зобов’язані самостійно сплатити до 1 серпня поточного року, тобто 29 липня 2016 року.
Змінився порядок надання послуг ЕЦП
Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД) на головній сторінці офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД у розділі «Новини» за посиланням http://acskidd.gov.ua/news повідомив про особливості надання послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).
Для протидії шахрайству та захисту законних інтересів заявників з 30.10.2015 для отримання послуг ЕЦП представництво юридичних осіб (за винятком органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності), фізичних осіб – підприємців, фізичних осіб та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, в АЦСК ІДД ДФС здійснюватиметься особисто або виключно на підставі довіреності, посвідченої нотаріально з дотриманням вимог Закону України від 12.09.1993 №3425 «Про нотаріат».
Звертаємо увагу, що у довіреності необхідно надати представнику відповідні повноваження для отримання послуг ЕЦП (подання до АЦСК ІДД ДФС реєстраційних документів заявника, вчинення необхідних реєстраційних дій, генерація особистих ключів заявника, блокування, поновлення та скасування посилених сертифікатів тощо). Якщо реєстраційні документи заявника (реєстраційна картка тощо) підписані безпосередньо представником, в довіреності повинно бути додатково обумовлено наділення представника повноваженнями укладати від імені заявника договір про надання послуг ЕЦП.
Просимо поставитися з розумінням до змін в обслуговуванні клієнтів.
Детальна інформація щодо режиму роботи пунктів, їх адрес та телефонів розміщена на головній сторінці офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД у розділі «Контакти» за посиланням: http://acskidd.gov.ua/contacts.
Довідки за телефоном (0562) 27–30–76.
Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДФС

Під час виконання своїх службових повноважень працівники органів Державної фіскальної служби зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності.
Сервіс ДФС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДФС.
Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДФС.
Номер цілодобової телефонної лінії «Пульс»: (044) 284-00-07.

Подолаємо корупцію разом

Корупція - протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення. Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями посадової особи та інтересами громадян, що є злочином проти державної влади. Сьогодні корупція є найбільшою перепоною до економічного зростання і розвитку, здатною поставити під загрозу будь-які перетворення.
З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності органів ГУ ДФС у Дніпропетровської області забезпечено інформування платників податків про функціонування антикорупційного сервісу ДФС України «Пульс», доступний клієнтам податкової служби та митниці.
Ефективний сервіс за гарячою лінією (044) 284-00-07 попереджує:
- труднощі в спілкуванні;
- некоректне ставлення;
- перевищення повноважень;
- неякісне обслуговування
та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.


Антикорупційний сервіс ДФС України
Сервіс «Пульс» - гаряча телефонна лінія, за якою по телефону: (044)284-00-07 громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників Дніпродзержинської ОДПІ, про можливі корупційні дії з їхнього боку. Інформація приймається цілодобово.
Про результати розгляду інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back (працівник сервісу повідомляє про результати розгляду) невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання не перевищує 15 днів. Результати розгляду анонімної інформації не повідомляються.

Зміна електронного цифрового підпису

У випадку коли у платника податків змінюються облікові дані (змінюються посадові особи, податкова адреса, у тому числі у межах одного адміністративного району тощо), то у строк до моменту подання наступної електронної звітності потрібно отримати нові посилені сертифікати відкритих ключів на посадових осіб платника, які мають право підпису документів, та переукласти договір про визнання електронних документів.
Якщо договір про визнання електронних документів укладається в електронній формі, то електронний цифровий підпис (далі - ЕЦП) платника податків та його посадових осіб імпортуються в базу сертифікатів разом з договором. Тому для імпортування в базу сертифікатів нового ЕЦП зазначений договір необхідно переукласти.
Відповідно до Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженої наказом ДПА України від 10.04.2008 №233 «Про подання електронної податкової звітності» платник податку може надіслати до органу доходів і зборів засобами телекомунікаційного зв’язку податкові документи в електронному вигляді, після того як з органом доходів і зборів укладено договір про визнання електронних документів, а також органу доходів і зборів надано посилені сертифікати відкритих ключів, сформовані акредитованим центром сертифікації ключів.

До уваги платників податків!

Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків закликаємо платників податків щодо рівномірності самостійної сплати податкових зобов'язань із забезпечення збору платежів до загального фонду державного бюджету у строки сплати таких зобов'язань, визначених Кодексом.
Закликаємо суб’єктів господарювання сплачувати свої податкові зобов’язання вчасно та в повному обсязі.
Шановні платники, пам’ятайте про важливість вчасного розрахунку з бюджетом, адже наявність податкової заборгованості у будь-якому розмірі – явище, що порушує права всіх громадян, позбавляючи державу джерел фінансування різноманітних потреб суспільства.
Сервіс фіскальної служби, який «знає все»

Інформаційно-довідковий ресурс ДФС України – «ЗІР» доступний кожному. Він дозволяє користувачам здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку діяльності, використовуючи ключові слова.
За допомогою ресурсу «ЗІР» можна переглянути інформацію за певні періоди, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані із використанням Бази знань. Також, функціонал ресурсу передбачає можливість надання пропозицій з технічних питань його роботи шляхом використання «Форми зворотнього зв’язку», розміщеної в рубриці «Про ресурс».
Скористатися ресурсом «ЗІР» можна через веб - портал ДФС України (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

До уваги сільськогосподарських підприємств – особливості адміністрування ПДВ

Законом України від 16.07.2015 №643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» (далі – Закон №643), який набрав чинності 29.07.2015, було внесено ряд змін, направлених на удосконалення електронного адміністрування податку на додану вартість (далі – ПДВ).
Державна фіскальна служба України у листі від 11.08.2015 №29560/7/99-99-19-03-02-17 «Про зміни в системі електронного адміністрування ПДВ для сільськогосподарських підприємств» (далі – лист ДФС України №29560) повідомила про особливості застосування системи електронного адміністрування ПДВ для сільгоспвиробників.
Відповідно до пункту 2001.2 статті 2001 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з урахуванням змін, внесених Законом № 643, платникам податку – сільськогосподарським підприємствам, що обрали спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 Кодексу (далі – сільськогосподарське підприємство), у системі електронного адміністрування ПДВ до вже відкритих основних рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ (далі – основні електронні рахунки) відкриваються додаткові рахунки, призначені для перерахування коштів на спеціальні рахунки сільськогосподарських товаровиробників, відкриті в установах банків та/або в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (далі – додаткові електронні рахунки).
Таким чином, сільськогосподарські підприємства використовують у системі електронного адміністрування ПДВ два електронних рахунки: основний та додатковий.
Додатковий електронний рахунок призначений для перерахування коштів на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств.
На цей рахунок сільськогосподарським підприємством зараховуються кошти з поточного рахунку у сумі, необхідній для реєстрації податкових накладних, які складаються сільськогосподарським підприємством при здійсненні операцій з постачання сільськогосподарських товарів/послуг у межах спеціального режиму оподаткування.
З додаткового електронного рахунку кошти автоматично перераховуються Казначейством на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств протягом операційного дня, в якому кошти надійшли на такі електронні рахунки.
Реквізити спеціального рахунку сільськогосподарське підприємство зобов’язане зазначати у податковій звітності з ПДВ.
До настання граничних термінів, передбачених для сплати задекларованих податкових зобов’язань, необхідно, щоб загальна сума перерахованих коштів на додатковий електронний рахунок, з якого кошти автоматично списуються на спеціальний рахунок, була не менше суми податкових зобов’язань, задекларованих таким сільськогосподарським підприємством у податковій декларації, в якій відображаються результати діяльності у межах спеціального режиму оподаткування за результатами відповідного звітного (податкового) періоду (декларації 0121–0123).
Лист ДФС України №29560 розміщений на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2015/elektronne-administruvannya-pdv/63879.html.


Відповідальність платників за порушення правил
сплати (перерахування) податків

Пунктом 126.1 статті 126 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (далі – Кодекс) визначена відповідальність платників податків за несвоєчасну сплату (перерахування) податків.
У разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;
- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу.

Правильно заповнюємо реквізит “Призначення платежу”

Реквізит «Призначення платежу» платіжних документів заповнюється з використанням кодів видів сплати відповідно до наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення
документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄВ, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за №974/27419, з метою формування достовірної
інформації про результати роботи структурних підрозділів територіальних органів ДФС щодо наповнення бюджетів та фондів
соціального страхування.

Перелік кодів видів сплати
Код виду сплати
Вид сплати
101
Сплата суми податків і зборів / єдиного внеску*
107
Повернення сум податків і зборів, помилково або надміру зарахованих до бюджету / єдиного внеску
108
Перерахування коштів з одного бюджетного рахунку на інший
109
Оплата податкового векселя*
110
Відшкодування ПДВ на рахунок платника
111
Відшкодування процентів за бюджетною заборгованістю
117
Надходження до бюджету коштів платника податків, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство
121
Сплата адміністративного штрафу*
125
Авансові внески, нараховані на суму дивідендів та прирівняних до них платежів*
128
Сплата суми податків, зборів / єдиного внеску, визначених за результатами камеральної перевірки підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб*
130
Сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами камеральної перевірки підрозділів оподаткування юридичних осіб*
131
Сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами документальної/фактичної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту*
133
Сплата суми податків і зборів, єдиного внеску, штрафних (фінансових) санкцій, пені, визначених за результатами документальної/фактичної перевірки підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб*
134
Сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами перевірки підрозділів податкового та митного аудиту (інші надходження)*
135
Сплата фінансових санкцій, визначених підрозділом контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів*
136
Сплата грошового зобов'язання, визначеного територіальним органом ДФС за результатами роботи підрозділів погашення заборгованостей*
137
Сплата грошового зобов'язання, визначеного територіальним органом ДФС за результатами роботи інших підрозділів*
138
Сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами перевірки підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб (інші надходження)*
140
Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу / недоїмки з єдиного внеску*
145
Надходження розстрочених (відстрочених) сум*
147
Стягнення в межах виконавчого провадження
148
Надходження в бюджет коштів від погашення податкового боргу в міжнародних правовідносинах
149
Надходження до бюджету коштів від реалізації безхазяйного майна, знахідок, спадкового майна, валютних цінностей і грошових коштів, власники яких невідомі, а також скарбів
160
Надходження до бюджету коштів за результатами роботи підрозділів Головного оперативного управління
242
Надходження до бюджету коштів з рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ
244
Сплата податкового зобов'язання за уточнюючим розрахунком у разі застосування податкового компромісу*
246
Сплата податкового зобов'язання за податковим повідомленням-рішенням у разі застосування податкового компромісу*
258
Стягнення податкового боргу з ПДВ за рішенням суду в системі електронного адміністрування ПДВ
350
Передоплата (доплата) митних платежів*
351
Перерахування до бюджету суми митних платежів
354
Сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами документальної невиїзної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту*
355
Сплата грошового зобов'язання, визначеного за результатами документальної виїзної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту*
358
Сплата грошових зобов'язань з митних платежів, визначених за результатами контрольно-перевірочної роботи підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб

Якщо платник податків невірно вказав реквізити платіжних документів або направив кошти на неправильний код бюджетної класифікації (тобто не на код, по якому повинні бути погашені податкові зобов’язання), то кошти не надійдуть на відповідний рахунок, а отже, не буде погашена сума податкового зобов’язання платника податків.
Крім того, відповідальність за правильність заповнення реквізитів розрахункового документа несе особа, що оформила цей документ і подала його в обслуговуючий банк.
У випадку якщо платник податків не сплачує погоджену суму грошового зобов’язання протягом установленого терміну, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в розмірах, визначених статтею 126 Податкового кодексу України.
Дніпродзержинська ОДПІ нагадує, що в Центрах обслуговування платників на інформаційних і тематичних стендах розміщена інформація щодо рахунків, на які необхідно перераховувати податки, збори (обов'язкові платежі).
Також на головній сторінці веб-порталу ДФС України в розділі «Бюджетні рахунки» розміщена інформація щодо рахунків, на які необхідно перераховувати податки, збори (обов’язкові платежі), у розрізі кожного органу доходів і зборів.

У Запорізькій області товар сільськогосподарського підприємства-мінімізатора вартістю 55 млн. грн. взято під охорону
Працівниками податкової міліції Запорізької області в рамках операції „Рубіж-2016” та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України викрито факт ухилення від сплати податку на прибуток.
Встановлено, що посадові особи товариства, яке здійснює діяльність з торгівлі зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин, у 2015 році з метою мінімізації податкових зобов’язань уклали непрямі контракти щодо експорту зернових культур до Лівії та Алжиру за цінами, нижче світових. При цьому компанії-нерезиденти, з якими були укладені контракти мають ознаки сумнівності та зареєстровані в країнах з офшорним статусом. Такі дії призвели до ухилення від сплати податку на прибуток на суму 3,3 млн. гривень.
На підставі ухвал суду працівниками податкової міліції проведено 15 обшуків в офісних, житлових і складських приміщеннях та автомобілях фігурантів провадження.
За результатами проведених заходів вилучено і взято під охорону працівників податкової міліції 15 тис. тонн зернових та бобових культур орієнтовною вартістю 55 млн. гривень, 8 одиниць комп’ютерної техніки, флеш-носій, фінансово-господарську документацію та чорнові записи.

Київське газове підприємство ухилилося від сплати 50,8 млн. грн. податків

Працівниками податкової міліції Центрального офісу до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ч.3 ст.212 КК України.
Встановлено, що посадові особи київського підприємства, яке здійснює торгівлю твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами ухилилися від сплати податків.
Дані особи протягом 2012-2013 років незаконно включили до податкового кредиту з ПДВ безтоварні операції з придбання пально-мастильних матеріалів, документально не підтверджені операції з придбання інформаційних послуг та документально не підтверджені операції з придбання послуг із зберігання нафтопродуктів. Такі дії призвели до ухилення від сплати ПДВ і податку на прибуток у сумі 50,8 млн. гривень. Тривають слідчі дії.

Встановлено факт незаконної легалізації 32,2 млн. грн. публічним акціонерним товариством

Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у м. Києві під час проведення планової документальної перевірки викрито махінації публічного акціонерного товариства, що належить державі.
Як з’ясувалося, посадові особи ПАТ здійснили операції із закупівлі зерна у підприємств з ознаками фіктивності, однак підтвердження фактичного постачання зазначених товарів не було.
Загальна сума можливої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, складає 32,2 млн. гривень.
За даними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочинів, передбачених ст.191 та ст. 209 КК України.
Здійснюється кримінальне провадження.

«Фантом» не пропустив до непідконтрольних територій зварювальне обладнання та інструменти вартістю більше 1,1 млн. грн.

Співробітники спецпідрозділу «Фантом» поблизу КПВВ «Зайцеве» зупинили автомобіль марки Мерседес Бенц, який рухався в бік непідконтрольних територій.
Під час огляду автомобіля встановлено, що 30-річний водій намагався перевезти через лінію розмежування зварювальне обладнання та комплектуючі до нього, інструменти в асортименті на загальну суму 1 млн. 141 тис. грн. При цьому супровідні документи для перевезення вантажу були оформлені на товари непродовольчої групи із реквізитами підприємства, яке має ознаки фіктивності.
Транспортний засіб із вантажем затримано, здійснюється перевірка, за результатами якої буде прийнято рішення питання відповідно до законодавства.

Внутрішньою безпекою ДФС викрито хабарників на Львівській митниці

Співробітниками Управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Львівській області викрито працівників митного поста «Угринів» Львівської митниці ДФС, які за допомогою посередників організували схему одержання хабарів від власників транспортних засобів на іноземних номерах за безперешкодне переміщення їх на митну територію України.
Документування протиправної діяльності проводилось понад три місяці, в ході якого зафіксовані неодноразові факти одержання грошових коштів працівниками зазначеного митного органу.
Під час одержання чергового хабара у сумі 700 дол. США затримано посередників та посадовця митниці.
Для затримання злочинної групи було створено 14 слідчо-оперативних груп з числа співробітників військової прокуратури Львівського гарнізону, УЗЕ у Львівській області ДЗЕ Національної поліції України та внутрішньої безпеки ДФС.
Підозрюваний разом з посередниками намагалися втекти з місця скоєння злочину, позбутися речових доказів та навмисно скоїли наїзд на слідчого.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за кваліфікацією «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» (ч. 3 ст. 368 КК України).
З метою встановлення повного кола осіб, причетних до скоєння злочинів та додаткових обставин кримінальних правопорушень, проводяться першочергові слідчі дії, а саме обшуки за місцем роботи і проживання фігурантів, вилучення речових доказів та допити свідків.

У м. Києві припинено незаконне виготовлення контрафактного пального. Вилучено нафтопродуктів на 3,2 млн. грн.

Працівниками податкової міліції Центрального офісу в рамках проведення операції „Акциз-2016” та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст. 212 КК України припинено факт незаконного виробництва контрафактного пального.
Встановлено, що у м. Києві на території нафтобази організовано діяльність з незаконного виробництва контрафактного пального, шляхом змішування палива низької якості з хімічними присадками та домішками. Реалізація контрафактного бензину марки А-92, А-95 та дизельного пального здійснювалась на території міста через автозаправні комплекси.
На підставі ухвал суду проведено обшуки, в результаті яких вилучено первинні бухгалтерські документи, договори, печатки, зброю. Окрім того з незаконного обігу вилучено 143 тонни нафтопродуктів (бензин, дизельне пальне) загальною вартістю біля 3,2 млн. гривень.
Слідчо-оперативні заходи тривають.

Викрито конвертаційно-транзитну групу з обігом 12,8 млн. грн., яка «обслуговувала» операції з імпорту автомобілів

Працівниками податкової міліції Сумської області в ході проведення операції „Рубіж-2016” та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.190, ст.212, ст.361, ст.364, ст.366 та ч.3 ст.368 КК України припинено діяльність міжрегіональної конвертаційно-транзитної групи, яка надавала послуги фізичним особам - громадянам України з мінімізації податкових зобов'язань та митних платежів при імпорті товарів (автотранспорту) по заниженим цінам та з легалізації ТМЦ, ввезених контрабандним шляхом.
Загальний обсяг проведених через підприємства, які входили до центру мінімізації митних платежів операцій протягом 2015-2016 років склав 12,8 млн. грн. (по заниженій митній вартості), ймовірні втрати бюджету складають 8,5 млн. гривень.
Встановлено, що учасники злочинного угруповання купували на території Республіки Польща та Королівства Іспанії легкові та вантажні автомобілі, які переганяли в Україну. Після перетину кордону України через створені ними підприємства виготовляли підроблені документи на ввезені транспортні засоби, до яких вносили недостовірну інформацію щодо характеристик авто та їх вартості, за рахунок чого значно занижували їх фактичну митну вартість.
В ході проведення слідчих дій на підставі ухвал суду проведено 6 обшуків в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів провадження. В результаті обшуків вилучено грошові кошти в еквіваленті 630 тис. гривень, 9 штампів і печаток підприємств та фінансово-бухгалтерську документацію.
Також, виявлено 4 вантажні автомобілі DAF загальною вартістю близько 2,4 млн.грн., автомобіль Mercedes-Benz Sprinter вартістю 400 тис.грн., 23,4 тис. доларів США та 45 тис.грн. готівкою, на які накладено арешт та долучено до кримінального провадження у якості речових доказів.
Окрім того, організатору вказаного злочинного об’єднання та ще двом його учасникам повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень за ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою), ч.3 ст.28 (вчинення злочину організованою групою), ч.1 та 3 ст.212 (ухилення від сплати податків у значних та в особливо великих розмірах), ч.1 та 2 ст.366 (службове підроблення та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.
На даний час одного з учасників злочинного угруповання затримано в порядку ст.208 КПК України, судом йому обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту терміном на 2 місяці. Тривають заходи по встановленню місцезнаходження його спільників, які переховуються від слідства.

На КПВВ «Станиця Луганська» затримано чоловіка, пов’язаного з незаконним обготівкуванням коштів

Спецпідрозділ «Фантом» спільно із співробітниками УСБУ у Луганській області розслідують кримінальне провадження, внесене за ч.1 ст.258-5 ККУ.
В рамках даного провадження на КПВВ «Станиця Луганська» за попередньою добровільною згодою було здійснено огляд особистих речей 41-річного громадянина України, який прямував з м. Луганськ до підконтрольних Україні територій.
За результатами огляду виявлено 14 банківських карток різних банків, які належать іншим особам та мобільний телефон з нульовим серійним номером (ІМЕІ).
Під час огляду телефону виявлено повідомлення з банківських установ про значні поповнення карткових рахунків на загальну суму понад 300 тис. грн. Крім того, у мобільному телефоні містилась переписка про проведення безтоварних операцій без зазначення суб'єкта господарювання на суму 100 тис. грн.
Проводяться невідкладні слідчо-оперативні дії та відповідні заходи.

Відділ організації роботи
Дніпродзержинської ОДПІ
Версія для друку Написати листа
Підписка на новини
Підписатись
Призупинити підписку
RSS

Опитування

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор